Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 106-120 / 284
  • . Néha még a máj. közepe táján lőtt bak is barkás (nem győztem kefélni)

Egyszerre zoo- és nekrofil? Hmmm. :wacko:

Na, házhoz mentem a ló…fülért! Jogos, az ember ne fogalmazzon pongyolán! Kedvés Szekér – főleg, mivel csórók vagyunk – a területen a selejt bakokat lőjük. Ezek agancsa néha “érdekes állapotban” van. Volt már olyan, amelyikre szó szerint rá volt száradva a barka – nem tudott tisztítani a szerencsétlen. Ezeket a trófeákat aztán erősebb kefével próbáljuk tisztogatni. Semmi hátsó gondolat! :-)

A selejtért is úgy kell fizetni, mint az “igazi” trófeákért? Mert akkor ti igazi urak vagytok!

. Néha még a máj. közepe táján lőtt bak is barkás (nem győztem kefélni)

Egyszerre zoo- és nekrofil? Hmmm. :wacko:

Na, házhoz mentem a ló…fülért! Jogos, az ember ne fogalmazzon pongyolán! Kedvés Szekér – főleg, mivel csórók vagyunk – a területen a selejt bakokat lőjük. Ezek agancsa néha “érdekes állapotban” van. Volt már olyan, amelyikre szó szerint rá volt száradva a barka – nem tudott tisztítani a szerencsétlen. Ezeket a trófeákat aztán erősebb kefével próbáljuk tisztogatni. Semmi hátsó gondolat! :-)

. Néha még a máj. közepe táján lőtt bak is barkás (nem győztem kefélni)

Egyszerre zoo- és nekrofil? Hmmm.  :wacko:

Május 1? Régi vadászok mondják, én meg elhiszem. Lehet, hogy ápr. 15 a bak, de az igazi vadász maximum távcsövön keresztül vizsgálja addig a vadat. Had nyugodjon a vad. Én tartom.

Ja, az más! Csak azt hittem, elnéztem valamit! Egyébként tényleg korai az időpont a “hozzáértők” szerint, azt hittem, sikerült eltolni az idényt és nem vettem észre. Néha még a máj. közepe táján lőtt bak is barkás (nem győztem kefélni)

Május 1? Régi vadászok mondják, én meg elhiszem. Lehet, hogy ápr. 15 a bak, de az igazi vadász maximum távcsövön keresztül vizsgálja addig a vadat. Had nyugodjon a vad. Én tartom.

Sajnos már szellős kicsit az agyam, majd elfelejtettem! Ha mentek engedélyt kérni a fegyvertartásit is kérik a vadászjegy mellé! Szerintem rutinból kérte a hölgy, de igaza van, abban van az orvosid dátuma (meg náluk, de azt előkeresni bonyolult) Akinek nincs – bár olyan nem volt szerintem a vizsgán – az majd II. kategóriás e.ü+elmeturkászi bizonylat!

Én is voltam. Nálam már csak 10 perc volt az ügyintézés. 21-én jönnek tárolóhelyet ellenőrizni. Én még megyek a családdal Feb utolsó hétvégéjén egyet vadászni, úgyhogy kérleltem a hölgyet, hogy ha egy mód van rá, addig legyen meg. Utána ugyanis május 1-ig a vadász szegre akasztja a puskát. Remlélem lesz rá esély, és akkor még egy vadászat belefér az idénybe.

Grrrr, mrrrr! 10 perc? Én meg odanőttem a székhez! :-)

(Na, mondjuk híredet keltettem!)

“május 1-ig a vadász szegre akasztja a puskát” – változik valami??? (Őzbak ápr. 15)

Ezek szerint Te sem úszod meg a tárolóhelyet. (Sok az idejük?) Már tegnap borítékoltam, csúnyán is nézett rám az ales.

Én is voltam. Nálam már csak 10 perc volt az ügyintézés. 21-én jönnek tárolóhelyet ellenőrizni. Én még megyek a családdal Feb utolsó hétvégéjén egyet vadászni, úgyhogy kérleltem a hölgyet, hogy ha egy mód van rá, addig legyen meg. Utána ugyanis május 1-ig a vadász szegre akasztja a puskát. Remlélem lesz rá esély, és akkor még egy vadászat belefér az idénybe.

Uraim!

Az élet nem olyan egyszerű! :-(

Szeretett elnökünk megígérte, hogy reggel a BRFK Igrenden kezd, így én is becsámpáztam 9.00 körül, hogy már kitaposott ösvényre lelek engedélyezés ügyben, milyen jó is lesz nekem. Hát, se ösvény se SC! (Némi pusztai miatyánk volt) Taposás majd lesz….

Az előadó hölgy aranyos volt, rendes, meg minden – egy rossz szavam se lehet – de azért kicsit elhúzódott az ügy. Először is a hölgy szeme fennakadt, amikor meglátta mit is akarok. Ez nagyon új volt nekik!!! Aztán minden létező iratommal elhúzott – osztályvezető, főosztáyvezető, legfőbb akárki, atyaúristen irányában. Bő fél óra (vagy több) múlva jött, íme a végeredmény:

– minden rendben, de a tárolóhely ellenőrzést úgy látszik nem ússzuk meg, itt Pesten sem . (Bogas kollega sem Fejérben, amint mondta) Hiába adtam oda a lőszerszerői engedélyt, a tárolóhely – két szekrényes, nitro és fekete külön – ellenőrzési papírjait, nem hatotta meg őket. Az itt “nem játszik”.

(Lehet azért, hogy más megússza, nálam elég régen – 2013 – voltak)

– így kicsúszunk a 8 napból – én, pl. 21-re kapok látogatókat – helyből.

Tehát mindenki készüljön még egy nap szabival az engedélyhez! Egyébként semmi gond nem volt. A határozat – azt fogunk kapni – formája még nem végleges, de majd meglátjuk. Du.-nos kolleganők már okítva – szóltam, hogy Pestről még 4-5 közepesen elmeroggyant várható! :-)

(Sajnos S.C.-nek nem tudtam elintézni, hogy min. két órát várakoztassák – pedig szépen kértem! Azt mondta a hölgy, hogy bosszúálló vagyok :-( )

Hát, ennyi….

Mi van kedves Agabi, felébredt a téli álomból?  :-)

Csak nem volt ma valami sikerélménye, kollega?????  :-)   :-)   :-)

Nem tudom, de saccolok. Lehet, de nem biztos hogy a por váltás segít. Általában egy új Pedersoli puska 50m-en jól beállított por/lövedék kombinációval, letámasztva  max. 5cm szórást lő. Ha nagyobb a akkor change por / lövedék / user. Nekem anno intenzív lövészettel fél év volt minimum összeszokni egy új puskával. Néha viszont az első lövészeten. :)

Az 1:48 huzag ideális a nem túl hosszú lövedékekhez. pl aREAL-hoz Maxihoz, vagy Pains-hez. Nekem Plains és Maxi lövedékem van, ami nagyjából ugyanazt tudja. Lehet, hogy FFg porral jobb a szórás, de nem biztos. Nekem a nagyobb töltetnél mindig jobb volt a kisebb F számú por. Viszont az FFFg por és a CH2 (ami elvben szitén FFFg) nem ugyanaz. A legtöbb porhoz képest a CH kevésbé koszol (saját vélemény) és kb. 20% kal magasbb a sebesség. (Ha jól emléxem ezt Balázs mérte ki anno régen.)

Persze mindez csak benyomás és emlék, nem a “szentírás”. Tessék próbálkozni a legkülönbözőbb variációkkal és ami bejön azt kell használni. Nekem ez tetszik az elöltötős lövészetben. Van olyan puskám, amivel kb, egy év alatt hangolódtam össze.

Köszönöm Gabi! :good:

Nekem FFFg porom van. A 320 grain REAL-t 50-essel azzal próbáltam. Létezik, hogy FFg-vel még jobb lett volna a szóráskép? Az nem fér még a fejembe, hogy pl. a fenti REAL-al meglehetősen pontos volt az 50-es a 90 grain FFFg porral. Úgy tudom, hogy a Plains lövedék ennél csak maximum 2 vagy 3 mm-rel hosszabb. Hogy lehet, hogy ennyi elég ahhoz, hogy az 1:48-as huzagolás nem tudja stabilizálni, csak 60 grain FFg porral? – tehát jóval alacsonyabb töltettel. :unsure:

Nem néztem meg most. Biztosan igazad van.

R.E.A.L -t sajnos nem mértem.

Az viszont célszerű, ha nagy a töltet akkor .50 kalibernél és  fölötte FFg illetve .54-nél még akár Fg porral próbálkozol.

Céllövő töltettel viszont akár 4Fg-is lehet használni.

Példa: .50-es pedersoli Hawken

Tapaszolt RB + 21gr CH1 + 24gr kukoricadara(hogy a kamrát biztosan kitöltse) vagy

Plains + 38 g CH2 ugyanott és nagyjából ugyanazt a szórást tudja. Az első töltet szinte visszarúgás nélkül. A Plains + 60gr CH3 is jó szórást tud, de kb 8-10 centivel feljebb.

Pedersoli, a manual 11. oldala szerint .45 alatt FFFg, .45 és felette FFG porra gondol. Ja, Swiss.

15 bejegyzés megtekintése - 106-120 / 284

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.