-
- border guard
- 2014-02-16-09:00
Kedves Lövész-vadásztársak!
Bár én a facebookot nem müvelelem,regisztrálva nem vagyok ,de be szoktam nézni,hogy “mi zajlik” …Érdekes,hogy akár 20 fő is lelkesen
bólogat a pozitív hírekre,az elöltöltő vadászat terén ,de a lekesedésnek itt a fórumon mondhatni semmi nyoma.Ketten Bogassal válaszolgatunk itt egymásnak…. :scratch:Igaz a leírt szöveg ,mindig megkifogásolható akár nyelvhelyességi,akár tartalmi szempontból, ezt már korábban megvitattuk….mindezt megsprórolhatja, azon kedves lövésztárs aki ,nem” teszi ki magát inzultusnak”ergo nem ír.Csak hogy,írás hiányában nyilván felesleges az olvasás,akkor meg míért is vagyunk a világra?….Eléggé lezüllött már a fórum közleményismertető funkcíóra,pár mondatos közlésekre,esetleg témába vágó linkekre,lényeg az,hogy “mindnél kevesebb saját kútfő,annál kevesebb kritika.”..
No jó,a bicikli a tietek,aki akar, megtalál privat elérhetőségeimen
üdv
Attila
- border guard
- 2014-02-11-15:53
Igen,szándékosan kerestem ilyeneket,korábban is “szereltes” fegyverrel jártam ki,amig volt hova,mire.Minden olyan “kamara jellegű” egyéni,vagy kiscsoportos vadászati mód szóba jöhet, amit az elöltöltő sörétes fegyverrel meg lehet oldani.Semmiképpen nem “devalválva” a nagyvadas vadászati módokat.Arra hál istennek már van gyakorlat,vadásztársaink jóvoltából..Ami bebizonyosodott ,hogy korrekt módon megy az elöltöltővel is…Tehát az apróvad..bekalkulálva a lassabb töltést, nem lődühönc lelkületet/lásd Bársony István írása,visszaemlékezése” a 30 töltésről amivel több község határát is bejárta” Az egyéni módokon kivül a “kiscsoportos” vadászati módok….Ha kifejezetten elöltőltőre szervezett vadászat
“forogna fennt” mint:
Bokrászás nyugodt vizslával,keskeny erdősávok 5-6 vadász,hajtó,rövid /cca 1km /elállásokkal járművel előre vitt vadászokkal,lövésre,vadkelésre megállással,töltésre figyelő vadászatvezetővel…a töltésnél hajtó vadászok és elállók pl jobb cső 10-es,bal 8-as-ra töltve fácán,nyúl v róka stb hogy mindenre tudjanak reagálni….
De sok “normál” apróvadvadászat is megoldható lenne,kis odafigyeléssel,szervezéssel pl :az elöltöltő vadászok mögé,mellé betett ” szereltes” támogatással…
No majd…
üdv:
Attila
- Bogas
- 2014-02-11-09:52
Szia Attila!
Jól összeszedted a dolgokat. Summa summarum: az elöltöltő fegyverek nam csak a többség által ismert és gyakorolt vadászati módok gyakorlása során juthatnak szerephez, hanem a kevesek által ismert vadászatok során is. Sőt, elég nagy lökést adhat az uhuzóknak, galambászoknak, stb. Szóval felértékelődnek majd a napvilágnál űzhető, a nagyvad-fetisizmus miatt háttérbe szorult vadászati módok.
Üdv,
Bogas
- border guard
- 2014-02-11-08:04
Szevasz Sanyi!
Természetesen a dögtér,még további dúvad,kártevő “becsalására” alkalmas…Emlékeim szerint érdemes az uralkodó szélírányt figyelembe venni a létesítéskor….-mint tudjuk nem az a kimondott parfümillat….Idősebb vadőrök inkább “inyencek” a témában hal-vágóhidi hulladék,”élesítéskor” kicsit megpírítva hosszú kötélen vonszolva,/ha lehet lóháton,hogy zavaró emberi szag ne legyen,neked nem gond/a környékbeli kártevő járta váltókon ….
Aztán,folytatva az elöltöltő sörétes “fantáziálást”:
-les a kotorékoknál üregi nyúlra
Szinesítítheti a palettát,az egyéni apróvadvadászat terén az üregi nyúl kotorékoknál történő lesvadászata. Jó rálátással a bejáratokra,de takarva,csendben,aprósörétre 12-es töltve ….Amikor megjelennek a nyulak a bejáratnál,csendben meg kell várni mig néhány méterre a bejárattól eltávolodnak,legelésznek.aztán szerencsés esetben egy-két lövést ejtve,érhetünk el eredményt…A z újratöltés,majd ismételt “takarásba vonulás után” kb 20 perc után várhatunk újabb” lehetőséget”
Üregi nyúlvadászat vadászgörény segítségével
Rendkivül,hatékony eredményes vadászati mód.Régi vadászaink,ahol nagy tömegben élt az üreginyúl elterjedten használták.A leshez képest Sportosabb vadáészati módnak tartották,ami igaz lehet a lőtudás témakörében,de az alapos” kitakarítás” is, ami ugye,nem az a kimondott “fair play”.Megítélés kérdése.
A lényeg : a vadászgörényt a lakott kotorékba engedve a nyulak menekülnek a kotorékból és a vadászok a kotorék kijáratoknak és egymásnak “háttal állva”.lőpásztákat megbeszélve, lövésre készen várakoznak.A görény felderítve a kotorék minden járatát kikergeti a nyulakat.Általában erőteljes dobogás előzi meg a “kitörést”,de van mikor csak villámgyorsan egyesével “sprintelnek”….Aprósörét,lőkészen a fegyver “mellnél súlyba”…Amire vigyázni kell: A vadászat biztonsága,lőpászták,ki-hova lő magától értendő.Továbbá különösen, a “vadas” szinezetű görénynél/praktikusabb a fehér,sárga/ nehogy megsörétezzük a szörmés barátunkat,különösen ha a nyúl fenekébe kapaszkodik….Van aki a kiscsörgőt rak a görény nyakába és akkor kevésbé fogja meg,korábban elindulnak.Kerülni kell akkor a vadászatot,hogy ha magatehetetlen kisnyulak vannak a kotorékba amit a görény megehet,akkor lent maradhat a kotorékban és várhatjuk.Optimális esetben ha kikergette a nyulakat akkor előjön, és a ládájában pihenhet.
Megoszlanak a vélemények,ahol nincs megfelelő számban,ott ne használjuk,ki lehet pucolni egy-kettőre az élőhelyet.Akkor is ha
ha dúvadnak ,kártevőnek is minösül…
Vannak még ötletek,krumplihálót a bejáratra borítva, élve elfogás /ahol kevés van ,kicsit vérfrissiteni,bár duvadat tenyészteni,ugye nem szabad….
No,csak hogy teljen az ídő….
üdv:
Attila
- Bogas
- 2014-02-10-09:38
Majd ha lejárnak a területbérletek és újjáalakulnak a társaságok, talán nekem is összejön annyi megtakarításom, hogy társasági tag lehessek. Ha összejön, mindenképp szeretnék egy dögteret létesíteni a rókáknak. Az alapanyag-ellátással nincs gond, remélem használok vele valamit az apróvadnak.
- border guard
- 2014-02-08-08:42
Szervusztok!
Nagy a csend itt a topicban,ill általában a fórumon.No persze talán itt sokan “lélegzet visszafolytva” várják az elöltöltő vadászat jogszerű betagozódását a vadászati törvényekbe.
Nos, ráérő időmben kicsit fantáziáltam mindazon lehetőségekről amire a meglévő ismeretségeim és a pénztárcám,
lehetőséget adhat.
Bogasnak volt egy találó megjegyzése az elöltöltő vadászfegyver használatánál többféle “puskakimélő” vadászati módot is használtak
részint a korlátozott lőtáv okán.Így:
a lesvadászat mindenféle formái
-állandó/földi,magasles/
-ideiglenes lesek/vadjárásnak megfelelően
Nyílván nagyvadra ,/erről sikeresen vadászott ,vadásztársaink beszámoltak,ill fognak/ de az általam és a fegyverem álltal különösen kedvelt kártevőkre,dúvadra,kissebb testű vadra ill a sörétes fegyverből kilőhető, gömblövedékkel elejthető nagyvadra, vaddisznóra
lehet szó.Nem meglepetés ez nekem a sörétes szereltes fegyverrel jókat lesekedtem én..A nagyvad itt az Alföldön abból a néhány sutából,ritkán egy -egy bakból állt amit Vt tagként lőttem..Így az elöltőltővel sem lesz talán megoldhatalan…Még szóba jöhet a les kiegészítése csalsípokkal /egér-nyúlsírás,rókára….. kereskedelmi kínálatba láttam “disznóhívót”.Nem tudom mi fán terem de majd valamelyikötők megmondja….
-húzáson történő vadászat/vizivad,szalonka,gerle/
-dúvadgyérités ,különösen szimpatikus a jól álcázott leshelyről a műuhuval történő vadászat.Már megvan vagy 25 éve Kózmocki Béla osztálytársammal vadásztunk egy közel sem tökéletes,házilag készitett/fabábú,minta a Nimród vadászlapban/ hullott ölyv,bagoly de még pulykatollak is…két naracssárga üvegszem a “bagolynak”…Örjöngve keveregtek a dolmányos varjak,szarkák de még az énekes madarak
is.A műuhu reklámoldalon van egy -két norvég videó a “baglyászásról. Az egyikben tényleges műbagoly/plasztik szerepel,egy kis tolltunninggal,hullott tollak felragasztva,a kicsit” színe vesztett” müanyagtestre. A másikban kitömött preparátum…ez azért menőbb,jobban kapós a varjaknak. Érdekes módszer a norvég fíuk a lelőtt dolmányos varjakat a bagoly közelébe felkötik a fákra,tovább ingerelve a varjakat a támadásra/mi a lőttet mindig kint hagytuk a beszállófa alatt,Béla 0.22-es TOZ -8
táras szolgálátijával csettegett…..Csak akkor jöttünk elő mikor már a varjak megunták és leléptek….
Tanúlságos még ebben a témában Somfalvy Ervin cikke a régebbi ,pláne még élő bagollyal történő uhuzásról,importbagylyok,tenyésztett állatok jogi helyzete stb néhány százezeres tétel+engedélyek és az élete végéig tartás. Nem mondom egy vadászati cégnek meggondolandó lehet…de egy kissebb baráti társaság, ha be akarna fizetni egy műuhura.,aminek mozgatni lehet a szárnyát,ínkább realítás…19.999 ft.Talán egy hajnali műuhuzásnak, dúvadazásnak örülnének is,most ,hogy már a fészekbe nem lehet,nagyon helyesen csak úgy beledurrantani/Sok védett állat főleg bagoly,korai fészkelő esett áldozatul/Sokszor még úgy is,hogy többször megrugdalva,vagy fejszével megkoppintva a fészket tartó fát , nem kelt semmi” No ne maradjon ott a fészek,Durr és kifordult a fülesbagoly,aki a “végsőkig” kotlott.Ilyenkor arra kell figyelni ,hogy ha a bagoly beköltözik akkor a szarkafészek tetejét mindig lebontja!Az áprilisi korai fészekrakáskor a varjúféléknél,a hajnali “jövésmenéskor”illetve később a fíókák kiülése után,nagyon gyilkosan támadják a “baglyot”..
Aztán ha már bábú vizivad húzás,kis segítséggel csalsíppal,két úszó kacsával….
Nos és természetesen a klasszikus foglyászat,hijján egy fácán,nyúl apróvadhajtás elállással úgy évi egyszer-kétszer
erre még tán jobban betudnék fizetni,a többire meg talán néhány területes tag ,kevésbé feledékeny erdész-vadász ismerős is jobban akadna.Az álmokról ennyit egyenlőre ,reméljük hamarosan realítás lesz.
üdvözlettel:
Attila
- border guard
- 2014-01-01-09:47
Gratulálok Tamás a sutához!
Nem azért mert,kiver a sárga irigység,de mostmár szívesen látnék valami elöltöltő apróvadas tudositást is.Azért örömteli,hogy a kisérleti vadászatok eredményesen zajlottak ,a hivatal láthatja,hogy korrekt módon megy ez elöltöltővel is…
Talán a következő engedélyre,Pest megyében fácán,nyúl,vizivad vadászati lehetőség 3-5 fő bokrászik pl 2-3 vénebb eláll…Lépésről-lépésre…A kedves elöltöltő sörétes puskás lövész-vadászoknak is létezhet “kikelet”,talán “kutatási célú” szalonka vadászati lehetőség is?
No majd…
BUÉK!
Attila
- Kapszli
- 2013-12-31-12:45
Szia Tamás!
Köszi az infót! Magam is ugyan ezt tapasztalom!
Közben született egy film Batta doki sikeres őzvadászatáról:
Érdemes megnézni az első irányzékát milyen szépen fényesen világít. Az óezüst pengét megfordította, hogy nagyobb felület gyűjtse a fényt. Nagyon jó megoldás.
Üdv
SC
- Wasicuya
- 2013-12-31-12:11
Szervusztok!
Ígértem, hogy megírom milyenre érdemes bővíteni a hátsó irányzék rését.
0,8mm-ről 1,6mm-re reszeltem. Szombaton ki is próbáltam a lőtéren.
Semmivel nem lett pontatlanabb a puska, viszont rendkívül gyorsan tudom rendezni az irányzékot, köszönhetően annak, hogy eddig szűk rés és az első irányzék között lévő elmosódott határvonal kitisztult. Valószínűleg már közelre nem olyan jó a szemem és ezért is alkalmatlan volt a szűk irányzék. A tágabb rés közepét pedig egyszerűbb megtalálni, nagyon jól érzi az ember, hol a közepe. gyakorlatilag 20 Ft-oson belüli szórás igazolja is ezt, ameddig nem koszolódik a cső. Mivel 45-ös a fegyver ez elég hamar bekövetkezik. 10 lövésnél már romlik a szórás, de takarítás után ismét visszajön. Egy lövésztársam hozott a söréteséhez szélvédőmosó folyadékot, azzal lespriccelt tapasz segített a gond megoldásán.
Mivel (elöltöltős les) vadászaton nem valószínű 3 lövésnél több, ezért bátran mondhatom, hogy akár rókalesre is alkalmas így már a fegyver. Ha majd ki lehet elöltöltősre váltani a vadászjegyet, valószínűleg meg is teszem. Az ilyen dúvadazásért szívesen fizetnék a környékbeli vadásztársaságoknál.
Boldog új évet kívánok: Tamás
- Kapszli
- 2013-12-23-19:27
Kedves Vadásztársak!
Az elöltöltő fegyveres kutatási célú vadászatok keretében a hétvégén ketten űztük a vadat az Ipoly Erdő Zrt. e célra kijelölt területén. A hétvége során két vadász három vadat ejtett el. Íme az első történet:
https://kapszli.hu/karacsonyi-gimborju-eloltolto-fegyverrel/
- Névtelen
- 2013-12-03-08:16
A 2013 november 28. előtti fórum hozzászólásokat az alábbi link alatt találja: http://archiv.kapszli.hu/hu/forum/3-7-1
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.