Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 211-225 / 284
  • Én is értem amit írtok, de információhiány miatt feltételezgetésekkel izgatjuk magunkat. Ha meg lesz a vizsgaanyag akkor lesz értelme a vitának, mert hogy lesz az bizti. Ha rajtam múlna egyféle elöltöltős vizsga lenne, benne a vadászattal és ppor kezeléssel kapcsolatos plusz kérdésekkel. Vadászatból persze NEM olyan anyagra gondolok, amikből a vadászkamaránál úgyis vizsgáztunk, – pl. mikor hullajtja az agancsát a mezei nyúl- hanem az elöltöltős lövés specialitásait a szerelteshez képes, ha nem vas, hanem vad a cél. Hiszen a moern és elöltöltős vadászat között csak a használt fegyver a különbség, illetve azok eltérő tulajdonságaibó adódó módszer.

Fentiekből adódó kérdés; ha elöltöltős lövésznek plusz vizsgát kell tennie ha vadászni is akar, akkor “modernfegyveres” vadásznak is kell elöltöltős vizsga ha ilyen pusekkal is akarja a lehullott agancsú mezei nyulat???

Köszönöm! Értem, amit írsz, csak az egész válik egyre érthetetlenebbé.

Szóval akkor kétféle vizsga? Ez eddig nekem nem esett le.

De ha kétféle vizsga, akkor mi lesz, ha valaki ágat akar váltani? Vagyis levizsgázik sportlövészetből, aztán egy év múlva úgy dönt, hogy papírróka után már prémeset is szeretne (és megcsinálja az általános vadázsvizsgát)? Újravizsga vagy különbözeti? Miért, hiszen a régi rendben sem voltak az új különbségek benne, és a régieknek sem kell újra vizsgázni. De akkor meg minek a vadászelöltöltős vizsgatípus?

A lőpor szakszerű kezeléséből való számonkérés meg szerintem több, mint részletkérdés. Mert ha combon lövöm a vadat szív helyett, az a vadnak ugyan rossz; de ha gyertyafénynél mérek lőport panelházban, az kicsit más nagyságrendű rossz.

Balázs, tudom, várjak október első hetéig, de én akkor sem értek valamit. Tudom, úgy tűnik, mintha mindig mindenbe belekötnék, de ez csak azért van, mert nincs minden információ jelen, de mivel azért van ez a fórum, hogy kérdezzünk, úgyhogy én most kérdezek.

Szia!

Osszefoglalom, milyen info jott le nekem itt a topikban ezzel a temaval kapcsolatban.

1. Eloltoltos vizsgat kell tennie annak, aki celloveszetre szeretne hasznalni a feketeloporos fegyveret.

2. Eloltoltos vizsgat kell tennie annak a VADASZNAK, aki feketeloporos fegyverrel szeretne vadaszni.

3. A ket vizsga kozott az lesz a kulombseg, hogy aki vadaszni szeretne, lesznek  kiegeszito kerdesek, amelyeket  szakemberek allitanak ossze. Tehat nem vadaszvizsgat teszel le meg egyszer!

4. Minden mas kerdes reszletkerdes.

Remelem osszefoglaltam a lenyeget. :mail:  Udvozlettel:Cajga :bye:

Balázs, tudom, várjak október első hetéig, de én akkor sem értek valamit. Tudom, úgy tűnik, mintha mindig mindenbe belekötnék, de ez csak azért van, mert nincs minden információ jelen, de mivel azért van ez a fórum, hogy kérdezzünk, úgyhogy én most kérdezek.

Jelenleg ebben a tépett kis hazában lőszerelemet csak kiképzett lőszerszerelő tarthat. Aztán pár hét múlva majd a vadász. Ha levizsgázott elöltöltőtudományból, ezután vagy valamikor korábban.

Mint tudjuk, az eddigi vizsga nem foglalkozik a lőpor tárolásával és szállításával, mert eddig nem lehetett. Most azt írod, hogy az ezutáni vizsga a vadászattal fog kibővülni.

Vagyis vadász bajtárs vizsgázik abból, amiről már vadásszá válásakor levizsgázott, de ismét nem vizsgázik lőportárolásból, amiről eddig viszont a kutya sem kérdezte?

Ezzel egyidejűleg, mivel az eddigiekből én azt vettem ki, hogy a vizsga egy és oszthatatlan, a sportlövőnek is vizsgáznia kell vadászatból?

Jól értem? És ha jól értem, az nem gáz?

Szia Balázs!

Köszönöm szépen a választ!  :good:

:bye:

Szia Beregi Vadász! Pár pontban összefoglalva: – Igen, a vizsga hatósági szintre emelkedik, így a hatóság egy tagja is jelen lesz. A másik két tag: 1 fő a szövetség által felhatalmazott sportlövész elöltöltő fegyveres vizsgával, és bírói igazolvánnyal, 1 fő a szövetség által felhatalmazott elöltöltő fegyveres vizsgával és vadászjeggye rendelkező tag. – Igen, a vizsgaanyag kibővül a vadászathoz szükséges ismeretekkel. – Okt. első hetében tudok majd további részleteket közölni. Üdv B

Szia Balázs! Nagyon szépen köszönöm a választ. Várom a fejleményeket. :good: Reménykedem, hogy ezért a vizsgáért nem kellesz egészen Pestig utaznia mindenkinek, hanem megyei szinten is lehetőség lesz rá. Akinek megvan már az elöltöltős vizsgája és van vadászjegye, az sem kap “kíméletet” az ismételt vizsga alól?? Elég logikátlannak tűnne, mivel a vadászvizsgán egyszer már számot adott az ilyetén tudásáról a vadászjeggyel rendelkező fegyvertartó. Ezzel kapcsolatban van információ? A vizsgára egyénileg is fel lehet készülni, vagy kötelező tanfolyam lesz? Szép estét kívánok és előre is köszönöm a választ. :bye:

Szia! Nincs kötelező tanfolyam! Reményeink szerint, akinek már van elöltöltős vizsgája, annak nem kell újra vizsgázni. Az megtörténhet, hogy új formátumó igazolást kell kiállítsunk a vizsgáról. Üdv B

Ja oge! És több vizsgabizottság működik majd kis hazánkban természetesen!

Szia Beregi Vadász! Pár pontban összefoglalva: – Igen, a vizsga hatósági szintre emelkedik, így a hatóság egy tagja is jelen lesz. A másik két tag: 1 fő a szövetség által felhatalmazott sportlövész elöltöltő fegyveres vizsgával, és bírói igazolvánnyal, 1 fő a szövetség által felhatalmazott elöltöltő fegyveres vizsgával és vadászjeggye rendelkező tag. – Igen, a vizsgaanyag kibővül a vadászathoz szükséges ismeretekkel. – Okt. első hetében tudok majd további részleteket közölni. Üdv B

Szia Balázs! Nagyon szépen köszönöm a választ. Várom a fejleményeket. :good: Reménykedem, hogy ezért a vizsgáért nem kellesz egészen Pestig utaznia mindenkinek, hanem megyei szinten is lehetőség lesz rá. Akinek megvan már az elöltöltős vizsgája és van vadászjegye, az sem kap “kíméletet” az ismételt vizsga alól?? Elég logikátlannak tűnne, mivel a vadászvizsgán egyszer már számot adott az ilyetén tudásáról a vadászjeggyel rendelkező fegyvertartó. Ezzel kapcsolatban van információ? A vizsgára egyénileg is fel lehet készülni, vagy kötelező tanfolyam lesz? Szép estét kívánok és előre is köszönöm a választ. :bye:

Szia!

Nincs kötelező tanfolyam! Reményeink szerint, akinek már van elöltöltős vizsgája, annak nem kell újra vizsgázni. Az megtörténhet, hogy új formátumó igazolást kell kiállítsunk a vizsgáról.

Üdv

B

Szia Balázs!

Nagyon szépen köszönöm a választ. Várom a fejleményeket. :good:

Reménykedem, hogy ezért a vizsgáért nem kellesz egészen Pestig utaznia mindenkinek, hanem megyei szinten is lehetőség lesz rá. Akinek megvan már az elöltöltős vizsgája és van vadászjegye, az sem kap “kíméletet” az ismételt vizsga alól?? Elég logikátlannak tűnne, mivel a vadászvizsgán egyszer már számot adott az ilyetén tudásáról a vadászjeggyel rendelkező fegyvertartó.

Ezzel kapcsolatban van információ? A vizsgára egyénileg is fel lehet készülni, vagy kötelező tanfolyam lesz?

Szép estét kívánok és előre is köszönöm a választ. :bye:

Szia Balázs! Ha valaki szeretne vadászni is majd az elkövetkezendőkben elöltöltő fegyverrel (megvan a fegyvertartási, vadászjegy, lőszertöltő engedély), akkor az ehhez kapcsolódó elöltöltős vizsgát hol és milyen keretek között teheti le mostanság? Azért kérdezem csak, mert elvileg aki most szeretne vizsgázni, annak már a hatóság jelenléte is szükséges lesz a vizsgán. Legalábbis ilyesmit hallottam. Ezzel kapcsolatban van valamilyen hír, fejlemény? Ezzel összefüggésben bővült esetleg a vizsgaanyag is? További szép napot kívánok! :bye:

Szia Beregi Vadász!

Pár pontban összefoglalva:

– Igen, a vizsga hatósági szintre emelkedik, így a hatóság egy tagja is jelen lesz. A másik két tag:  1 fő a szövetség által felhatalmazott sportlövész elöltöltő fegyveres vizsgával, és bírói igazolvánnyal, 1 fő a szövetség által felhatalmazott elöltöltő fegyveres vizsgával és  vadászjeggye rendelkező tag.

– Igen, a vizsgaanyag kibővül a vadászathoz szükséges ismeretekkel.

– Okt. első hetében tudok majd további részleteket közölni.

Üdv

B

Szia Balázs!

Ha valaki szeretne vadászni is majd az elkövetkezendőkben elöltöltő fegyverrel (megvan a fegyvertartási, vadászjegy, lőszertöltő engedély), akkor az ehhez kapcsolódó elöltöltős vizsgát hol és milyen keretek között teheti le mostanság? Azért kérdezem csak, mert elvileg aki most szeretne vizsgázni, annak már a hatóság jelenléte is szükséges lesz a vizsgán. Legalábbis ilyesmit hallottam.

Ezzel kapcsolatban van valamilyen hír, fejlemény?

Ezzel összefüggésben bővült esetleg a vizsgaanyag is?

További szép napot kívánok! :bye:

Köszi! No akkor ezt az évet még élvezhetik az ablakom alatt röfögők! :yahoo:

Nekünk nem a VTV végrehajtsira kell várni, hanem a FTV végrehajtásira, úgyhogy kicsit azért jobb helyzetben vagyunk. Ez reálisan okt. közepe.

Köszi!

No akkor ezt az évet még élvezhetik az ablakom alatt röfögők!  :yahoo:

Üdv Vadászok! Találkozott már valaki az új vadásztörvény végleges végrehajtási rendeletével?

2017. januárra ígérik a VTV végrehajtási rendeletet.

Üdv Vadászok!

Találkozott már valaki az új vadásztörvény végleges végrehajtási rendeletével?

Németh Balázs Úrnak.

Szia Balázs! Egyik előadásodban kb. azt mondod, hogy a hangsebesség felettiről becsapódáskor lelassuló lövedék által keltett lökéshullámtól vannak a vadtestben a másodlagos sérülések. Én úgy tudtam, eddig, hogy ezt a hydraulikus nyomás (ütés) csinálja, mert a folyadék összenyomhatatlan és a belépő lövedék  által “meglökött” vér, nyirok és minden folyadék, szétrepeszti az ezeket körülvevő szövetet. (forrásom: határőrségi tisztesképzés 1985. Csorna, AK 47, 7.62 külballisztikája )   :yahoo:

Akkor most meg vagyok kissé keveredve, hogy is van ez?

Köszi!

Szép napot! Jó vadászatot!

15 bejegyzés megtekintése - 211-225 / 284

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.