-
- theHassan
- 2016-12-06-07:07
Nem szeretnél bekapcsolódni a “sharing economy” és a “social knowledge” modern világába?
Na most komolyra fordítva, azért lenne jó egy szövetségi/hatósági áldással ellátott felkészülési anyag, mert eddig, gondolom, el lehetett beszélgetni a szövetségi vizsgán a szövetségi vizsgáztatóval, hiszen a cél a közös siker volt. De most ott lesznek éber bajtársak, aztán ha felmerül, hogy a Maxiball az egyik forrás szerint REAL, a másik forrás szerint meg kompressziós, akkor érvelhetek én azzal, hogy de egyik helyen így van, a másikon meg úgy, mégiscsak hatóságilag el leszek zavarva a fenébe, és nem feltétlenül azért, mert a rendőr jobban tudja, hanem azért, mert egy hatósági vizsgán párhuzamderékszögnek kell lenni. Pláne fegyvernél.
Illetve, maga a megfogalmazás sem áll össze esetenként. “Megengedett szórás”-ra vonatkozik a kérdés, és a megengedés forrása nem egy jogszabály vagy lektorált tankönyv, hanem egy weboldalcikk. Ez nem kisebbíti a weboldalcikk és az írója értékét és tudását, csak a hangzása nem tiszta.
Természetesen, ha elég sok ember összedobja a kidolgozásait, és valaki egybeszerkeszti a kánonnak megfelelőket, aztán kiadmányozza a szövetség részéről, szerintem mindenki boldogabb lesz utána.
- Angyalszem il cattivo
- 2016-12-06-06:54
Szervusztok, én meg az írásbeli sort raktam fel az alábbi linkre: https://docs.google.com/document/d/1eKpIND-YDJwQUpqtgNP1pe1IWmk-naLkZTQU_NiR1qo/edit?usp=sharing Ahol javítani kell, azt írjátok és írom!
Ezt is köszönöm! Milyen jó lenne, ha a
Nem lehetne, hogy a MEFLVSZ kiadná EGYben az egész lövészvadász tananyagot és vizsgaanyagot és nem innen-onnan kellene összeszedni!? Én még fizetnék is érte.
- theHassan
- 2016-12-06-06:41
Szervusztok, én meg az írásbeli sort raktam fel az alábbi linkre:
https://docs.google.com/document/d/1eKpIND-YDJwQUpqtgNP1pe1IWmk-naLkZTQU_NiR1qo/edit?usp=sharing
Ahol javítani kell, azt írjátok és írom!
- Angyalszem il cattivo
- 2016-12-06-06:24
… a min. 45 cm-t a fegyvercsőre értettem, mielőtt a kedves feleségek colstokért szaladnának!
- Angyalszem il cattivo
- 2016-12-06-06:21
Sziasztok! Az elöltöltő fegyveres vadászathoz előírt vizsga szóbeli kérdéseinek egy részét kidolgoztam. Ezt most a megosztanám. A sárgával jelölt részek még megválaszolásra várnak. Ha valaki esetleg nekiesik és megtalálja a válaszokat, kérem tegye közkinccsé.
Üdv.: Attila
Köszönöm szépen a munkádat! DE!!! EZ MEG MI???? Lehet, hogy lemaradtam? Egyáltalán hol találhatóak ezek a vizsgakérdések? Legutolsó infom az volt, innen a kapszlitól, és gyulaji konferencián, hogy az elöltöltős vizsga lesz és aki vadászni is akar az kiegészítőt tesz le, azaz külön tematikájú vizsgaanyaga lesz a vadásznak is, nem összekeverve a lövésszel. Ebben a PDF-ben pedig az “Elöltöltő fegyver vadászatcélú.…” cím altt szereplő kérdések között olyanok vannak, amik nem a vadászathoz kapcsolódnak. Pl: Elöltöltős revkó töltésének ismertetése. Mit kell tenni forgódob elakadásnál? (elöltöltős revolverpuskák .44 cal, azaz vadászatra nem használatók. És a többi revolver sem mert .44 cal és nem 45 cm cső. Illetve igen, de ahhoz nem kell vizsga, csak jól kell tudni szaladni a vadőr elől.
) Plusz: 6. a. , kérdés, 8.b. kérdés, 10. a. Pontosan milyen jelet ad a lövészetvezető? 17. kérdés nem található a vadászati törvényben (vagy én nem találom és kérdéseimre nem kaptam választ hogy hol van) , hogy feltétel lenne a korábban emlegetett 2500 J, csak a min. 45 cm és min .45 cal. 19. b. vadászvizsga, vagy EFlövészvizsga? Vagy a kettő egyben???
- Beregi Vadasz
- 2016-12-05-22:38
Sziasztok!
Az elöltöltő fegyveres vadászathoz előírt vizsga szóbeli kérdéseinek egy részét kidolgoztam. Ezt most a megosztanám. A sárgával jelölt részek még megválaszolásra várnak. Ha valaki esetleg nekiesik és megtalálja a válaszokat, kérem tegye közkinccsé.
Üdv.: Attila
Mellékletek:
- Kapszli
- 2016-10-25-22:20
Kedves Lövész- és Vadásztársak! 2016. december 1-vel hatályba lépnek az elöltöltő
fegyveres vadászatot lehetővé tevő jogszabályok utolsó szükséges
darabjai, melyek egyben a sportlövész vonalon is élhetőbbé teszik a rendszert. Részleteket itt találtok:
https://kapszli.hu/fontos-hirek-az-eloltolto-fegyveres-vadaszatrol/- Angyalszem il cattivo
- 2016-09-30-18:00
Jessz! A jövőre gondoltam a vizsgaanyaggal kapcsban, ha a vadászat is benne lesz. A mostani már meg van és kollégák is adtak hozzá.Nem vita, de vizsga nélkülieknél sem tudok balesetről. Láthatóan felelősen gondolkodó csapat vagyunk. Vizsgával vagy az nélkül.Ez jó.Egyetértek, legyen vizsga!!! De akkor legyen elérhető, egységes tananyag, és elérhető vizsgahelyszínek. Kérdés: azt hogyan kell érteni, hogy “a rendszer bizonyította is önmagát”? Vannak vizsgázot kétszeműek és a nemvizsgázott félszeműek, akik kilőtték a szemüket a tudás hiányában, mint kontrollcsoport?
Sokhelyen nem kell a vizsga, de én nem hallottam volna, HÁL’ ISTENNEK (?) hogy valakit baj ért volna ez miatt. Mindenhol kell és van lövészetvezető. Szép hétvégét!
Egyszerű: 600+ ember vizsgázott már le, akikkel nem történt baleset eddig az elmúlt 18 évben. Ez szerintm jó. Egyébként egységes tananyag és vizsgaszabályzat is van, ahogy viusgahelyek is. Persze nem minden portán, de regionálisan azért elérhető a rendszer.
- Kapszli
- 2016-09-30-14:52
Egyetértek, legyen vizsga!!! De akkor legyen elérhető, egységes tananyag, és elérhető vizsgahelyszínek. Kérdés: azt hogyan kell érteni, hogy “a rendszer bizonyította is önmagát”? Vannak vizsgázot kétszeműek és a nemvizsgázott félszeműek, akik kilőtték a szemüket a tudás hiányában, mint kontrollcsoport?
Sokhelyen nem kell a vizsga, de én nem hallottam volna, HÁL’ ISTENNEK (?) hogy valakit baj ért volna ez miatt. Mindenhol kell és van lövészetvezető. Szép hétvégét!
Egyszerű: 600+ ember vizsgázott már le, akikkel nem történt baleset eddig az elmúlt 18 évben. Ez szerintm jó. Egyébként egységes tananyag és vizsgaszabályzat is van, ahogy viusgahelyek is. Persze nem minden portán, de regionálisan azért elérhető a rendszer.
- Angyalszem il cattivo
- 2016-09-30-12:56
EROSEN AJANLOTT AZ ELOLTOLTOS VIZSGA sajat erdekeben is!
Bocs az ekezet miatt, a TV-potyogtetem a szoveget.
Ott a pont! Amikor 2004-ben megszűnt az elöltöltölős vizsga hatósági szükségssége, az egyesületek maguk döntöttek arról, hogy meg kell maradnia a rendszernek a biztonsg érdekében. És azt hiszem a rendszer bizonyítottais önmagát!
Egyetértek, legyen vizsga!!! De akkor legyen elérhető, egységes tananyag, és elérhető vizsgahelyszínek. Kérdés: azt hogyan kell érteni, hogy “a rendszer bizonyította is önmagát”? Vannak vizsgázot kétszeműek és a nemvizsgázott félszeműek, akik kilőtték a szemüket a tudás hiányában, mint kontrollcsoport?
- Kapszli
- 2016-09-30-06:02
EROSEN AJANLOTT AZ ELOLTOLTOS VIZSGA sajat erdekeben is!
Ott a pont! Amikor 2004-ben megszűnt az elöltöltölős vizsga hatósági szükségssége, az egyesületek maguk döntöttek arról, hogy meg kell maradnia a rendszernek a biztonsg érdekében. És azt hiszem a rendszer bizonyítottais önmagát!
- Cajga
- 2016-09-27-21:56
Uraim! Tudom, hogy nehéz kérés, de kérlek még legyetek türelemmel, ne találgassatok. Ami biztos, annyit tudok továbra is mondani: 1. nincs kétféle elöltöltős vizsga, ahogy a hatósági fegyvervizsgán sincs különbség sportlövész és vadász közt. 2. sportlövészet folytatásához továbbra sem kötelező az eöltöltős vizsga, ez csak a vadász vonalaon lesz kötelező.
A 2. pontot egeszitsuk ki annyival, ha nincs eloltoltos vizsga, akkor csak a loveszetvezeto felugyeletevel lehet loni. Ha van vizsga, akkor onalloan is lehet loni. Termeszetese loveszetvezeto mindenkeppen kell.
Nem hinnem, hogy azon a keves feketeloporos loveszetre alkalmas loteren az elso verziot reszesitenek elonyben. Tehat minden feketeloporos sportlovesznek EROSEN AJANLOTT AZ ELOLTOLTOS VIZSGA sajat erdekeben is!
- theHassan
- 2016-09-27-11:15
Balázs, értem amit írsz, azon kívül már semmit nem értek, de várunk. Remélem, mindenkinek jól sül el :) .
Félig más: van nekem egy UPC cím hozzád, szeretnék írni valamit, amit nem írnék ide. Él az még? Ha nem, akkor a horvatt kukac gmail pont com címre küldjél nekem egy üreset, kérlek, hogy válaszolhassak.
- Kapszli
- 2016-09-26-19:34
Uraim!
Tudom, hogy nehéz kérés, de kérlek még legyetek türelemmel, ne találgassatok. Ami biztos, annyit tudok továbra is mondani:
1. nincs kétféle elöltöltős vizsga, ahogy a hatósági fegyvervizsgán sincs különbség sportlövész és vadász közt.
2. sportlövészet folytatásához továbbra sem kötelező az eöltöltős vizsga, ez csak a vadász vonalaon lesz kötelező.
3. az elöltöltős vizsga nincs és nem lesz semmilyen átfedésben a vadászvizsgával. ez egy kiegészítő muri, kiegészítő tananyaggal.
Okt. 1-én zárul a notifikációs eljárás. A 253/2004. Korm. rend. módosított szövegét már olvashattátok. Ennyit tudunk most. Minden egyéb találgatás.
Üdv
B
- border guard
- 2016-09-25-10:45
Szervusztok!
Talán nem véletlenül kért a Balázs türelmet,mert “kulcskérdések” várnak még eldöntésre,illetve a jogszabályban FTV-ben “pönalízálásra”/jsz-be foglalásra vár
Így: Miután Magyarországon az elöltöltő lőfegyver engedélymentesen tartható illetve az ismert feltételekkel használható sportlövészetre a vadászatra használni kívánt elöltöltő lőfegyverek pontos jogi keretei nem világosak./kell-e és ha igen milyen engedélyezés eljárás stb/
1.Kell -e kötelezően rendelkezni vadászlőfegyverre szóló lőfegyvertartási engedéllyel,annak aki elöltöltő lőfegyverrel is kíván vadászni,így ebben az esetben csak ilyen előfeltétellel teheti mert így az engedélyes qvsi “másodfegyverként”külön engedély nélkül használhatná
2.Aki KIZÁRÓLAG elöltöltő lőfegyverrel kíván vadászni,annak hogy alakul a fegyvertartása,vadászvizsgája/külön elöltöltő vadászvizsga tehető -e?/esetleg a lőpor-csappantyúvásárlása ,hogy alakul,hogy ne kelljen “összeszerelő vizsgát tennie?
Nyilván az elöltöltő alapismereti,szövetségi vizsga célja az általános elöltöltő “tudnivalókon ” túl elsősorban a biztonságos lőpor- fegyverkezelés elsősorban
a z elöltöltő fegyveres vadászvizsga a “normál” modern fegyveres vadászvizsgán “túlmutatva”a fokozott vadászetika
a nehézkesebb töltés-ürítés,eltérő vadászmódszerek/nagyobb részben egyéni vadászat/cserkelés,les/ritkábban főleg apróvadra,” kamara” jellegű kiscsoportos társas vadászat/4-5 fő/bokrászás elállással,vadásztöltetek sokfélesége stb csupa olyan + ismeret ami eltérő
a szerelt lőszeres vadászvizsgától….Bár már eü okokból sajnos nem vehetek részt benne,de kíváncsian várom a fejleményeket!
Sok sikert!
Attila
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.