-
- Kapszli
- 2016-12-07-21:05
Uraim!
Az elöltöltő fegyveres vadászvizsgán a hatósággal úgy egyeztünk meg, hogy mind az írásbeli, mind a szóbeli tekintetében csak a vadászattal, és az elöltöltő fegyver biztonságos kezelésével kapcsolatos kérdések jelennek majd meg. Vagyis a netto sportlövészeti jellegű kérdések nem kerülnek terítékre, mind a tételek, mind a teszt csak releváns kérdésekre épül majd.
Üdv
SC
- Cajga
- 2016-12-07-01:28
Csaba! Ja, és itt kérdeztem rá kérdés… háát…
Szia Feri!
Háát…..
Az estét a tájékozódásra szánva az első észrevételeim.
A BM rendeletben közölt kérdések a következő címet viselik “Az elöltöltő fegyver vadászati célú használatához szükséges elméleti ismereteket és gyakorlati jártasságot igazoló vizsga elméleti/írásbeli részvizsgájának tesztkérdései”
Kerestem “Az elöltöltő fegyver sportcélú használatához…..”, de ilyet nem találtam.
Az írásbeli kérdések közül 48 kérdés sportlövő, 54 kérdés vadász és van 3 kérdés, ami esetleg a sportlövőt érint a jövőben reményeink szerint, ami a lőpor és csapi tárolásra vonatkozik.
Én nem vadászok, de a kérdés maradt. A vadászt nem érinti a sportlövészet szabályai, a sportlövőt nem érinti a vadászat szabályai. Tehát nem hogy tisztult volna a dolog, inkább még zavarosabb lett a kép. De lehet, én látom rosszul a dolgot.
Vannak aranyos kérdések is, pl.: “Írja le (szóbeli vizsgakérdés vaze) az elöltöltő fegyver lövedéktípusainak maximális hatótávolságát”. MI VAN? Messze, nagyon messze, hú bamm..eg! Még a fegyvervizsgán is csak a marok, golyós és sörétes fegyverek max. hatótávját kell tudni, nem lövedéktípus szerint (HP, JP, FMJ).
Azért nekiesek én is a kidolgozásnak, adatgyűjtésnek. További jó munkát.
Üdv: Csaba
Röviden ennyi,
- Pferi
- 2016-12-06-14:04
Sziasztok! Nem akarom a szót szaporítani, de egyetértek “Angyalszem” barátommal. Ha a hivatalos vizsgakérdések /szóbeli, írásbeli, gyakorlati / meglesznek, akkor érdemes nekiállni kidolgozni a válaszokat. Addig megint csak a találgatások, felesleges munkák lesznek. Részemről addig nem kívánok foglalkozni a témával. A “régi” írásbeli vizsgaanyagot, természetesen a helyes válaszokat kidolgozva rendelkezésre áll, amit a kezdők kérésére számtalanszor elküldtem már a részükre. Nem tudom milyen forrásból származnak az általatok megadott anyagok, ki adta ki stb. Én a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége által kiadott komplett, hivatalos ÚJ vizsgaanyagra várok, mind vadász, mind sportlövész vonatkozásban! Ha ezt megkapom, már állok is neki a kidolgozásának.
Csaba!
Azért ennyire nem gurult el a gyógyszerünk! A 49/2004 BM rend. – dec.1-től érvényes! Telis-tele vizsgakérdéssel! (Szerintam arra kell vizsgáznunk, ami abba van) Szerinted miért agyalunk! A dolog érdekessége, hogy a Vt Vhr még sehol! És én is a Szövetség által “szentesített” válaszokat szerettem volna, de az nem lenni…így agyalunk. (Nem baj, jár az agyunk kicsit
Aztán ha mégis lesz, még a megmérettetés előtt meglátjuk, hogy mennyi is a tudásunk )
Üdv: F.
(Mod: Abban viszont igazad van, hogy hova sietünk! Sajnos. Lásd házi lőszertöltike – törvény 2012.05.01. első vizsga 2012.12.12! Lehet, hogy lesz idő kidoldozni alaposan!?)
- Cajga
- 2016-12-06-11:17
Sziasztok!
Nem akarom a szót szaporítani, de egyetértek “Angyalszem” barátommal. Ha a hivatalos vizsgakérdések /szóbeli, írásbeli, gyakorlati / meglesznek, akkor érdemes nekiállni kidolgozni a válaszokat. Addig megint csak a találgatások, felesleges munkák lesznek. Részemről addig nem kívánok foglalkozni a témával.
A “régi” írásbeli vizsgaanyagot, természetesen a helyes válaszokat kidolgozva rendelkezésre áll, amit a kezdők kérésére számtalanszor elküldtem már a részükre.
Nem tudom milyen forrásból származnak az általatok megadott anyagok, ki adta ki stb. Én a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége által kiadott komplett, hivatalos ÚJ vizsgaanyagra várok, mind vadász, mind sportlövész vonatkozásban!
Ha ezt megkapom, már állok is neki a kidolgozásának.
- border guard
- 2016-12-06-10:08
Szia Feri! /37028/
A szörnyű “idézetvonatok húzása ” helyett javaslom a vonatkozó hsz számára hivatkozni :)))) a hozzátartozó hsz-t majd hozzáolvassa a “nyájas fórumozó”.
Most még talán képlékeny annyira az anyag,hogy sikerüljön megfelelően kialakitani!Igazad van
vitassátok,faragjátok!
üdv:
Attila
- Pferi
- 2016-12-06-09:53
P.ferinek és másoknak a 37024.hsz-hez Célszerű a tananyagon kívül a gyakorlati “vadászkészséget” is figyelembe venni,így terepen haladva ismert a töltött,fesztelenitett/csapira “visszaengedett” módszer,aztán emberek közé érve a csapit levéve,valamint értelemszerűen csőtorkolattal felfelé/szijjon/ viselés.A vadászat befejeztével ,csak töltetlen fegyverrel lehet távozni,ezért az ürítés az egyedüli megoldás,és a tananyag nyilván ezt fogja előírni, és távozni üres csővel kell, ” a katona,vadász legyen szemfüles….Célszerű ez ügyben az elöltöltő fegyveres vadász irodalmat tanulmányozni,hogy hogyan is “éltek” ezekkel a fegyverekkel a régiek… Sok sikert!
Attila!
Az a baj, hogy 2+1 fős vizsgabizottság nagy részét nem ez fogja érdekelni!!!! Hanem “amit az írás mond” ! Ezt próbáljuk felderíteni!
(Ezeknek a dolgoknak egy része teljesen logikus – de nem biztos, hogy az a jó válasz
)
- border guard
- 2016-12-06-09:42
P.ferinek és másoknak a 37024.hsz-hez
Célszerű a tananyagon kívül a gyakorlati “vadászkészséget” is figyelembe venni,így terepen haladva ismert a töltött,fesztelenitett/csapira “visszaengedett” módszer,aztán emberek közé érve a csapit levéve,valamint értelemszerűen csőtorkolattal felfelé/szijjon/ viselés.A vadászat befejeztével ,csak töltetlen fegyverrel lehet távozni,ezért az ürítés az egyedüli megoldás,és a tananyag nyilván ezt fogja előírni, és távozni üres csővel kell, ” a katona,vadász legyen szemfüles….Célszerű ez ügyben az elöltöltő fegyveres vadász irodalmat tanulmányozni,hogy hogyan is “éltek” ezekkel a fegyverekkel a régiek…Miután jelenleg csak az elöltöltő egyéni vadászat engedélyezett,
azért ebbe sok érdekes vadászmódszer,az általam mindig is “favorizált” sörétes fegyverrel is belefér.Így a lesek minden fajtája szalonkára,vízívadra,kártevőre.az élvezetes “uhuzás”,üregi nyúl kotorékok környékén.Aztán az idő múltával,tapasztalat kialakulása után az igazi kiscsoportos bokrászás ,elállással is talán engedélyezett lesz.
Sok sikert!
- Pferi
- 2016-12-06-09:02
Majd elfelejtettem – theHassan topiktárs: más a lőtér, más a vadászterület! Bizony, a vadászterületen – bizonyos esetekben, nem állandóan – csőre töltött fegyverrel mászkálsz jelenleg is, akár emberek között is! (Természetesen biztosítva, meghatározott hordmódban) Ez szerintem a töltött, csapizott/felporzott elöltöltó fegyver félállásban. De várom a “hivatalosat”
- Pferi
- 2016-12-06-08:16
Pferi, 50-et frissítem, 51-hez azért írtam mindent, mert nem tudom értelmezni én sem a birtoklást (“egyszerre kézben tartás”?), 57-et cikkekből, videokból vezettem le és természetesen igazad van. Viselés: ha lőtéren nem teszem fel a csapit addig, amíg lőirányba nem áll, akkor a pusztában sem kellene szerintem.
Szia!
Vigyázz, az 51. kérdés a 253/2004-ből “kiemelt” kérdés és szó szerinti válasz kell rá! (Ezt szereti a “többség” – a három főből kettő!) erre Vhr 30/A§ 2b pontja a jó válasz szerintem!
Hogy a csapizás/felporzás mikor lehetséges, az érdekes kérdés, mert nem kapkodhatsz az utolsó pillanatban, mint Bernát a ménkűhöz, ha ott a vad előtted, nem biztos, hogy kivárja türelemmel és érdeklődéssel! (Örülj, ha halkan tudod felhúzni a kakast!) Szerintem Bogas topiktás (mellékállásban főtitkár
) válasza a jó.
18. lövészversenyen, ha van MSSZ rajtengedélyed nem feltétlenül kell a feketelőporos vizsga szerény és igen hiányos tudtom szerint.
A versenyszabályzat: “A hatályos szabályoknak megfelelően versenyen indulhat az a lövész, mely lövész egyesületi tag, fegyvere rendelkezik műszaki kártyával, és rendelkezik MSSZ licenszkártyával vagy MEFLSZ vizsgával és egyszeri versenyengedéllyel.”
No, agyalok még
- Angyalszem il cattivo
- 2016-12-06-07:56
Pferi, 50-et frissítem, 51-hez azért írtam mindent, mert nem tudom értelmezni én sem a birtoklást (“egyszerre kézben tartás”?), 57-et cikkekből, videokból vezettem le és természetesen igazad van. Viselés: ha lőtéren nem teszem fel a csapit addig, amíg lőirányba nem áll, akkor a pusztában sem kellene szerintem.
Vadászatnál, főleg cserkelésnél a csapi helye a lőkúpon van! Mekkora hülyeség lenne a vadbírálat helyett a lepotyogott, a tartóba szorult és a csapizóban elfordult, ellapult, stb. kapszlival való tökölődés?
Igaz, a gyakorlatban minden területen úgyis rendre máskép életképes minden szabály, mint írásban. Ezért a logikus gondolatok ütköztetése helyett én megvárom a papírszagú vizsgaanyagot. Egyszer kell csak vizsgázni.
- theHassan
- 2016-12-06-07:34
Pferi, 50-et frissítem, 51-hez azért írtam mindent, mert nem tudom értelmezni én sem a birtoklást (“egyszerre kézben tartás”?), 57-et cikkekből, videokból vezettem le és természetesen igazad van.
Viselés: ha lőtéren nem teszem fel a csapit addig, amíg lőirányba nem áll, akkor a pusztában sem kellene szerintem.
- Pferi
- 2016-12-06-07:27
Szervusztok, én meg az írásbeli sort raktam fel az alábbi linkre: https://docs.google.com/document/d/1eKpIND-YDJwQUpqtgNP1pe1IWmk-naLkZTQU_NiR1qo/edit?usp=sharing Ahol javítani kell, azt írjátok és írom!
Ezt is köszönöm! Milyen jó lenne, ha a Nem lehetne, hogy a MEFLVSZ kiadná EGYben az egész lövészvadász tananyagot és vizsgaanyagot és nem innen-onnan kellene összeszedni!? Én még fizetnék is érte.
Szia!
Ezért nyafogok én is!
(Mint pl. vadászvizsga tételek voltak anno. Mondjuk egyszerűbb, rövidebb)
- Pferi
- 2016-12-06-07:21
Szervusztok, én meg az írásbeli sort raktam fel az alábbi linkre: https://docs.google.com/document/d/1eKpIND-YDJwQUpqtgNP1pe1IWmk-naLkZTQU_NiR1qo/edit?usp=sharing Ahol javítani kell, azt írjátok és írom!
Szia!
(Nem okoskodás, én is írkálom! Ezeket írtam ill. nem írtam pluszban)
Először is köszi a megosztásért! Aztán amit gondolok:
50, +Személyazonosító akármi (szig, jogosítvány…)+fegyver műszaki kártya (én még a lőjegyzéket is írtam a Vadászjegyhez – nagyvadat azonnal írni kell)
51 – Vigyázz, nem tárolás! Szállítás és birtoklás (agyalok is rendesen!!!) 5kg/2000 db.
57 – hatótávolság – nem 100 méter lesz az! (De elég hülye kérdés, mi a hatótávolság?. Kilométerekre is röpülhet, és sok száz ill. ezer méteren túl is van ölőhatása egy 2500+ J energiájú lövedéknak szerintem. Az 1000+ J-os lövedéké meg rövidebb) A 100 m inkább az etikus távolság (?)
55, 63-66 – na, ezek izgatnak igazán! Szerintem pl. csapizva, félállásban is lehet pl. cserkelésen ill. lesen – de itt köllene a segítség. (Bogas kartás írt is a cikknél kis segítséget)
További jó agyalást, én is azt csinálom!!!
Üdv: F.
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.