Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 151-165 / 284
  • Attila!

Észrevettem javítottam, ha minden igaz! Gagyi a szerkesztő, a formázási parancsokat kiírja, nem végrehajtja, próbálok kísérletezni – és emlegetem az illetékes körösztanyját!

Próba!!! :XIX. század:

„Ami a nagyobb vadakat illeti, azt hinné…”

(Cserszilvásy Ákos /Vajda János/ „A vadászat mestere” 1896 kiadás 300. oldal)

„Vadászat egykorú az emberiséggel. Ugyanis az arczverítékkel keresendő eledel ‘s  ruházat megszerzése némélly vadak’ húsának és bőrének…”

(Pák Dienes „Vadásztudomány” 1829 kiadás, „Bévezetés”

„II. KÖTET. A HAZAI VADAK TERMÉSZETRAJZA.”

(Bölcsházi Belházy Jenő „A vadászati ismeretek kézikönyve” 1892 kiadás tartalomjegyzék.)

XX század

„A veszélyes afrikai vadak közül tán az orrszarvútól tartok legkevésbé.”

„Alig akad köztük, különösen az idõsebbje kö ne lett volna komolyabb összeszólalkozása a veszélyes vadak valamelyikével.”

(Széchenyi Zsigmond „Afrikai tábortüzek”)

„A legelésző vadak felfigyelnek a hang irányába, de csak pillanatra, aztán ő megint lehajtják fejüket, tovább legelnek.”

„UTAZÁSUNK ALATT ELEJTETT VADAK FELSOROLÁSA:”

(Széchenyi Zsigmond: CSUI! … /Afrikai vadásznapló – 1928. október – 1929. április/)

„…látom, hogy valami zavar van a kint legelő vadak közt, mert mindnek fent a feje.”

(Széchenyi Zsigmond: HENGERGŐ HOMOK /Sivatagi vadásznapló/)

„…szigorú levél az “igazgatóságtól”, hogy egy tudományos gyűjtő ne nagyvadakra vadásszon”

„Nagyon erős állat a foltos hiéna, és csak gyávasága akadályozza meg abban, hogy a veszélyes vadak listáján ne második vagy harmadik helyen legyen.”

(Fekete István:  Kittenberger Kálmán élete)

„Az meg az, ez meg ez, így járt, meghalt, és csontjait az erdei

vadak gurítottak szerte,…”

„Ezek a támadó dúvadak csaknem minden esetben a veszedelmesebb, négy méterig is megnövő faj, a fekete kajmánok közül

kerülnek ki.”

(Molnár Gábor – Az óriáskígyók földjén)

Újabb könyvek

„Jékely Endre – Nagyvadak Közelről”

Gondolat Kiadó Budapest, 1971.

Ferinek,a 38301,hz Igen a borzalmas adathalom/Te bíztos tudod az okát :good: ellenére megfejtettem, síkerült összeszedned ….

Ez az a helyzet amikor ahogy Balázs írta nagyjaink SEM egységesek,DE soha nagyobb gondunk ne legyen!

DE azért ez egy ismert gondolat,örülök,hogy szóba hoztuk,pro-contra!Így megy előre a szekér.

Mire visszajöttem javítani,addigra “összeállt a szöveged,így már “élvezhető”

Eszembe jutattad Molnár Gábort,rég olvastam tőle,pedig még gyerekként is kaptam néhányat, elő is veszem.

barátsággal

üdv:

Attila

Nem akarok én ebben okoskodni – messze állok tőle tudásban nagyon – de ha XIX, XX. századbeli nagyjainknak ez természetes volt – nem lehet, hogy ez túl van ez kicsit lihegve? Vagy valaki nagyon “szakmai” akart lenni? Én is azt a nyelvet beszélem, amit tanultam, olvastam – lehet, hogy meglepő, de kitünő magyar tanáraim voltak :-) – problémát nekem soha nem okozott.

Pár perc alatt össze lehet szedni igen negy neveket, akiknek ezzel gondjuk ezzel szintén nem volt:

(Ha nekik megfelelt…)

XIX. század:
    „Ami a nagyobb vadakat illeti, azt hinné…”
    (Cserszilvásy Ákos /Vajda János/ „A vadászat mestere” 1896 kiadás 300. oldal)
    „Vadászat egykorú az emberiséggel. Ugyanis az arczverítékkel keresendő eledel ‘s  ruházat megszerzése némélly vadak‘ húsának és bőrének…”
    (Pák Dienes „Vadásztudomány” 1829 kiadás, „Bévezetés”

II. KÖTET. A HAZAI VADAK TERMÉSZETRAJZA.”

(Bölcsházi Belházy Jenő „A vadászati ismeretek kézikönyve” 1892 kiadás tartalomjegyzék.)

XX század
    „A veszélyes afrikai vadak közül tán az orrszarvútól tartok legkevésbé.”

„Alig akad köztük, különösen az idõsebbje közt ne lett volna komolyabb összeszólalkozása a veszélyes vadak valamelyikével.”
    (Széchenyi Zsigmond „Afrikai tábortüzek”)
    „A legelésző vadak felfigyelnek a hang irányába, de csak pillanatra, aztán ő megint lehajtják fejüket, tovább legelnek.”
    „UTAZÁSUNK ALATT ELEJTETT VADAK FELSOROLÁSA:”
    (Széchenyi Zsigmond: CSUI! … /Afrikai vadásznapló – 1928. október – 1929. április/)
    „…látom, hogy valami zavar van a kint legelő vadak közt, mert mindnek fent a feje.”
    (Széchenyi Zsigmond: HENGERGŐ HOMOK /Sivatagi vadásznapló/)

„…szigorú levél az “igazgatóságtól”, hogy egy tudományos gyűjtő ne nagyvadakra vadásszon”
    „Nagyon erős állat a foltos hiéna, és csak gyávasága akadályozza meg abban, hogy a veszélyes vadak listáján ne második vagy harmadik helyen legyen.”
    (Fekete István:  Kittenberger Kálmán élete)

„Az meg az, ez meg ez, így járt, meghalt, és csontjait az erdeivadak gurítottak szerte,…”
    „Ezek a támadó dúvadak csaknem minden esetben a veszedelmesebb, négy méterig is megnövő faj, a fekete kajmánok közül kerülnek ki.”
    (Molnár Gábor – Az óriáskígyók földjén)

Újabb könyvek

„Jékely Endre – Nagyvadak Közelről”

És ismételten szeretnék megemlékezni az oldal szerkesztőprogramjának írójának a jó édes nénikéjőről…)

No igen kellemes elfoglaltság ennek boncolgatása,minkét verzíóra van példa jócskán.

Ferinek a 38261-hez: Arany J:”Halat s vadat ,mint jó falat szem,szájnak ingere”/Ez a fajta szóhasználat is klasszikus. Nekem jobban tetszik.Tehát a ” a vad erre jár”,ha már minden áron többes szám kell,pl a Feri féle hszben: pl : többféle vad vagy vadfajok…avagy a a klasszikus vaddísznók,szarvasok,őzek…azt tudom ,hogy a múlt század eleji,földrajzi felfedezések során megismert természeti népeket hívta “vadaknak” a művelt polgári köznyelv és innen származtatták a vad-vadak “averzíó” szellemi “töltetét”….

Balázsnak a 38296.sz hsz: Azt tudom ,hogy nálunk a Szombathely-Oladi Mg Szakiskolában/harmadik szakmunkás osztály voltunk,addig csak 6 hetes alapfokú tanfolyam “járta”/ 1971-ben az 1805.sz vadász szakma akkori bölcsőjében ezt afféle “házífeladatul” kaptuk,hogy a sportvadászok körében ti:”maguk,ti lesztek a szakmai tudás bölcsője ” hirdessük.Ne feledjük,hogy akkoriban a melósruha,sváji sapka +fekete “kertész” gumicsizma avagy a Hofi által megénekelt”hogy néz ki a magyar vadász? szürke gyakorló+kék melegítő+szürke téli zubbony,usánka+munkásőr bakancs… stb Tehát tőlünk várták,hogy némi vadászetikát,haladó szokásokat,szakmai nyelvet elterjesztünk az akkori “úri közönség” körében. Ez is szerepelt a” feladatsoron”…. :good:El tudjátok képzelni ,milyen ellenállásba ütközött akármilyen kis apróság is.”minek szól bele ez a  kölyök,jó volt ez eddig így is” stb.Szerencsére az akkori MAVOSZ azért már képezte a Vt-ék társadalmi vadászmestereit aki végül is a hiv.vadász

“szakmai írányítója” volt/ami nem volt igaz,de legalább hallgatott rám :good:

Már az is hatalmas eredmény volt/ egy német vendég 500 grammos őzbak elejtése után volt pénz/,hogy megszerveztünk egy közös vásárlást az Agrokernél,egy zöld gumicsizma,

makkos kalap,zöld gyakorló+zöld téli zubbony témában,azért már csak ettől is sokat javult az összkép a Dánszentmiklósi Bársony István Vt-nél az első gyakorlati munkahelyemen….No, jó rég volt…

Remélem már nektek nem kell ilyen gondokkal küzdeni,bár akkor a kétkezi melós is belefért a vadászok táborába…

Most nem hiszem,hogy hemzsegnének.

üdv

Attila

A vad – vadak kérdés ténylge érdekes. Én sem használom szívesen a többes számot, de be kell valljuk, hogy a nagy vadászírók közül bizony többen használták.

Ismét a jó édes mamáját az oldal szerkesztőprogramának!!!!

A vad tulajdonjoga
    A vad az állam tulajdonában van. A vad tulajdonjogának megszerzésére a Polgári Törvénykönyv „A vadak és a halak tulajdonjogának megszerzése” fejezet szabályait kell az e törvényben foglalt eltérésekkel alkalmazni.

(Nem én írtam ama művet!)

Attila!

Kár, hogy nem fogadtam – vártam a hozzászólást! Kb. 2 éve (?) volt pont a Nimródban  – ha jól emlékszem – egy cikk pont erről, nyelvészkedtek kicsit! Természetesen vén fejemmel tudom, hogy a vad szó mit jelent. De – most nem József Attilára gondolok a vadakat terelő juhászával – de igen neves emberektől is olvastam már (igen, ilyet is szoktam!) a vadak kifejezést!  (Megpróbálom megkeresni) Mégpedig, akkor, és csak akkor ha több fajt együtt említ, használja a vadak szót. Végül a hozzáértők úgy döntöttek, hogy ez így nem is annyira helytelen! Én is így használom általában. Nem biztos, hogy ez helyes, nem mondom – de így van.

Angol tanárom mondta anno, amikor reklamáltam valamit, (régi, angol kifejezésre mondta, hogy elavult mára) a nyelv nem bebetonozott dolog, hanem folyamatosan fejlődő valami. Szép dolog, nagy dolog a hagyomány, de ha valaki megszólalna István király korabeli nyelven, azt se tudnánk, mit akar!

Ja, és a vadászati törvény/Polgári Törvénykönyv :

”A vad tulajdonjoga

9. § (1) A vad az állam tulajdonában van.

(1a) A vad tulajdonjogának megszerzésére a Polgári Törvénykönyv „A vadak és a halak tulajdonjogának megszerzése” fejezet szabályait kell az e törvényben foglalt eltérésekkel alkalmazni.”

Kieg: az előzőhöz Ferinek és az érdeklődő közönségnek:

Nos, ettől még természetesen felvetésed joul témakörben,mint ahogy az enyém is gondolom hasznos és elfér :bye:

Miután tudjuk “az utánunk jövőknek minden ismeret lehet hasznos/reményeim szerint/ és senki nem úgy bújt ki világra,hogy mindent tudott ,ellenben “hálás szívvel az adott ismerettel bíróktól megtanulta”. :bye:

üdv

Attila

Szia Feri!

Talán emlékszel a régi fórumon is téma volt,és közmegegyezés is volt benne:

Bár nem lesz “olcsóbb a kenyér”,de legalább mi helyesen használjuk,sőt hirdessük a régi vadásznyelvi tételt:

A vad szónak “nem hasznájuk” többes számát!Mert: A vadak szó amit a “civilek” előszeretettel használnak,vad,civilizálatlan természeti népekre használták,a régiek.Tehát ha mégis többes szám,akkor “szarvasok,disznók,őzek…,de egyébként pl a “váltó a domboldalban

ahol a vad jár”….stb Boldogult emlékű Öhm László igazgatónk kedvenc ,állandó intelme volt ha valaki eltévesztette

annak “régen rossz volt”Miután az elöltöltő vadászat,még a modern fegyveres vadászatnál is hagyománytisztelőbb

figyeljünk ,végül is ingyen van.

Forrás még :Eördögh “Vadászok nyelvén”

barátsággal:

Attila :bye:

A jó nénikéjét az oldal szerkesztő programjának! Aztaqrwamegminden…Grrrr

Gyerekek, nem kötekedés, de ha már joule-oztok, akkor pontosan!

1996 évi LV törvény

71. §  A vadászat rendje megsértésének minősül:…

25. a gímszarvasra, a dámszarvasra, a muflonra történő vadászat esetében a kétezer ötszáz joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú vadászlőszer, őzre történő vadászat esetében az ezer joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú vadászlőszer alkalmazása;”

A nagyvadak pedig:
    1. Gímszarvas

2. Dámszarvas

3. Őz

4. Muflon

5. Vaddisznó

6. Szikaszarvas – Japán szika

7. Dybowski szika

Nem nagyvadakra, konkrét fajokra van a szabályozás…

DE a róka lesvadászata,egy minden tekintetben korrekt golyós elejtéssel,nem az a klasszikus hasznos apróvad témakör,kár volt idekeverni.

A rókát én kevertem ide, és igazából szándékosan. A vtv ugyanis nem szabályoz mindent, és épp ezért nem is szabad csak az alapján nekifogni a vadászatnak. Pont azért hoztam fel, hogy ha valaki elöltöltő-vadászni akar egy 45-össel, akkor igazából tényleg csak az aranysakál/róka vonalon mozoghat, mert kacsára/szalonkára stb értelem szerűen sörétessel kell/értelmes/esélyes menni, nagyvadra pedig nagyobb kaliberű (erejű) puskával kötelező mennie. Ami marad, az még az őz, amire jó lehet egy 45-ös, de az már pont határterület, hiszen erősen töltet/lövedék/gyártó függő. Így ha valaki nem csak rókavadászatra akar menni a vadászvizsga után, érdemesebb nagyobb kalibert beszereznie már első vadászfegyvernek is.

Én elhiszem neked ,hogy a vtv ilyen szabályozatlan,és csak azt jelezted, nem az első lenne,hogy ilyen “balfék” jogszabályt hoznak.Talán azért nincs benne,mert magától értetődőnek gondolják?Végül is nem az amerikai mikróhullámú sütő

használati utasítása készült,amiben minden mozzanatot bele kell foglalni,mert még beteszik a macskát száritani… :yahoo:

DE a róka lesvadászata,egy minden tekintetben korrekt golyós elejtéssel,nem az a  klasszikus hasznos apróvad témakör,kár volt idekeverni.De a lényeg az ,hogy akkor értjük egymást,remélhetőleg más is…Aki el akar mélyülni az elöltöltő vadászat bugyraiban,előbb-utóbb szerez egy jóféle sörétes fegyvert is.Eredeti lőképes vagy replika dupplapuskát vagy nekem volt pl Brown Bess

kovás hadimuskéta

is ami megfelel a 10-es sörétes csőnek,Fowler egycsövű csapis kinek mi tetszik,vagy enged meg a pénztárcája…

sok sikert !

üdv

Attila :bye:

“Apróvadra söréttel,nagyvadra golyóval” már a régiek által is kimondatott,mind ahogy” szárnyast röptében ,szőrmést futtában” illik lőni.Ezt így tanultuk,ti nem? üdv Attila

De. Csak nem errol volt szo :) ertelmeztem a jogszabalyt, ez minden. Nyilvan nem .45 golyossal megyek szalonkazni :D Ellenben aranysakalt, rokat meg inkabb azzal lonem. :)

“Apróvadra söréttel,nagyvadra golyóval” már a régiek által is kimondatott,mind ahogy” szárnyast röptében ,szőrmést futtában” illik lőni.Ezt  így tanultuk,ti nem?

üdv

Attila

15 bejegyzés megtekintése - 151-165 / 284

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.