Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 26
  • Tuco
  • 2016-01-28-15:53

  Szia Goldcitrom!

  Köszönöm szépen a felajánlást!!!
  Élni fogok vele!
  Sajnos elég messze vagyunk egymástól mert én a nyugati határszélen vas megyében körmenden lakom.
  De mindenképpen megyek mert régóta szeretnék lőni egy ilyen puskával! Ezért is nem lehetek elég hálás a lehetőségért!
  Annyi a kérésem,hogy ha neked is megfelel toljuk el a dolgot 2hónappal mert februárban műtik a lábam ezért nem tudok majd egy darabig olyan jól mozogni.
  Az elérhetőségeim:
  Szabó László
  70/227-9834
  tuco19780107@gmail.com
  Szívesen veszek minden képet a puskáról!

  Üdvözlettel:
  Tuco

  Szia Tuco.

  Szerintem a puding próbája az evés. Nekem olyan sharps-m van olyan 6 x távcsővel amit Te is szeretnél a kalibere 45-70.
  Szóval az evés,én pesten lakom,ha Te is elérhető távolságra vagy kipróbálhatod a puskát és egyben a távcsővet is,röktön látod kell e vagy sem. Igy nem a levegőbe beszélsz hanem biztosra mész a fegyver választásban.
  Telefonszámom : 70/331 2978 Szilágyi Tamás.
  Ha sikerül a fotót feltennem akkor láthatod a puskát amikor is még a távcső nem volt felszerelve.
  Ha nem megy át a fotó küld el a postafiók címedet.

  Gyönyörű!!!!

  Köszönöm!

  • Tuco
  • 2016-01-27-00:18

  Gyönyörű!!!!

  Kisebb, mint gondoltam.

  Mellékletek:

  Sajnos, valamiért nem megy a képfeltöltés. Vajon mekkora lehet a maximális méret?

  Mellékletek:

  Szóval igy néz ki egy Sharps rövid Malcolm távcsővel. Nekem tetszik.

  Kedves Tuco!

  Engedd meg, hogy mint Sharps-tulajdonos szóljak a kérdéshez. Szerintem ne add fel olyan könnyen az álmaidat, az összes kétségkivül megfontolásra érdemes jótanács ellenére sem. Ilyen alapon a legjobb lenne egy 06-30-as CZ-t beszerezned, ami ár-érték arányban tökéletes, nem nehéz, alapból megfelelő energiájú lőszert tüzel, lehet rá modern távcsövet, meg extra gumirozott tusatalpat szerelni, stb. Nekem egyébként úgy tűnik, hogy visszarúgás tekintetében a 2500 J torkolati energia ugyanakkora hátrahatást eredményez egy elöltöltős, egy Sharps, vagy egy modern fegyver esetében, sőt, egy 5,5 kg-os tömegű nehéz fegyver nem üt akkorát, mint egy 3,5-kg-os. A fém tusatalpat meg kitűnően lehet semlegesiteni egy vadászingbe, vagy pulóverbe gyárilag integrált vállpárnával, vagy mint esetemben, egy ugyanezt a célt szolgáló felcsatolható párnával. A hazai energiakorlát miatt vadászatra talán valóban jobb a nitro lőszer használata 350 gr. körüli fémköpenyes lövedékkel. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a 45-70-es kaliber az USA-ban még mindig nagyon népszerű és a szivárványos röppálya ellenére nitróval, vagy feketelőporral vidáman vadásznak vele minden nagyvadra, a fehérfarkú szarvastól a jávorszarvasig.(Meg az egyre több helyen újra vadászható bölényre is, és nem közelről). Kibelezés és cafatokra tépés nélkül.

  Ami a távcsövet illeti, a Leatherwood Malcolm távcsövek nem rosszak. Korhű kinézetük ellenére valójában modern, nitrogénnel töltött távcsövek, használható minőségű lencsével. Az természetesen igaz, hogy egy mindössze 3/4 collos tubusnál nem lehet kapáslövésre, vagy esti vadászatra alkalmas, fényerős távcsőre számitani, de azt nem mondanám, hogy akár szürkületben rosszabb lenne velük a célzás, mint nyilt irányzékkal. Egyébként a saját puskámat egy rövid 6x-os Malcolm-mal “ronditottam el” ahogy ez korábban aposztrofálva lett, bár nekem igy jobban tetszik, mint annak előtte. Ami nem volt jó a távcsövön, az a szerelék, mert pontos állitási lehetőség hiján, ha egyszer belövi valaki egy adott távolságra, nem célszerű újból hozzányúlni. Ezért beszereztem egy precizen állitható racsnis szereléket, amelynél csak a kattintásokat kell számolni. (Sajnos annyiba került, mint a távcső maga: http://www.natchezss.com/leatherwood-malcolm-8x-usmc-sniper-scope-mount-set.html ) Ha elméletben vadásznék vele, akkor a lesről távmérővel megmérném és megjegyezném a legvalószinűbb távolságokat. Azt már fejből tudom, hogy mekkora távolságra mennyit állitsak a távcsövön. (pl. 150m-ről 200 m-re pontosan 30 klikket. Ez modern lőszerhez mérten őrült nagy szám, de a szerelék bőven engedi).

  Szóval szerintem nem reménytelen és főleg nem felejtős a dolog. Természetesen valamit valamiért.

  • Tuco
  • 2016-01-26-21:30

  Köszönöm a segítséget mindenkinek!
  Sajnos akármekkora a szerelem meg kell hajlanom az érvek elött!
  Sajnos akkor a sharps marad amolyan hobbyfegyvernek és cserkelésre fogom csak használni nyilt irányzékkal.
  Viszont akkor felvetődik a kérdés milyen puskát vegyek?
  A másik történelmi kedvencem a mauser m98 modell.
  Erről esetleg van valakinek tapasztalata?
  Ebből még talán eredeti háborús modellt is lehetne venni!!! :)

  Szia Tuco,

  A téma ugyanaz. Ha egy ilyen hajóágyúval lövöldözöl feketelőporral, ráadásul a törvényes 2500J felett, a visszarúgás miatt számíthatsz külsérelmi nyomokra a fém tusatalp miatt. Tök mindegy, hogy elöltöltősbe teszel 100 grain feketelőport, vagy a szerelt lőszeresedbe. A fizika ugyanaz (Newton III. törv).

  Délben írtam valamit, de sajnos elszállt. A távcső amit kinéztél szerintem felejtős, inkább a nyílt irányzék. Wasicuya kolléga is erre utalt. Se kapáslövés, se esti les, se cserkelve gyors célra kapás nem optimális.

  Lőszernél a 45-70 re szavazok Nitro lőporral. A 110-120 grain feketelőport nem biztos, hogy a puskád csöve egyáltalán hasznosítani tudja ( a lőpor nem 100%-ban ég el az alatt, hogy a lövedék a csőben tartózkodik). Sajnos még lassabb Nitro lőporral is előfordul N160 pl-saját mérés 2 hete. Ha van Chronográfod, meglepődsz. Én a Zuave-nál jutottam el odáig, hogy a 33″ cső ide vagy oda, egy bizonyos 2F töltet fölött már csak a visszarúgás növekedett, a lövedék sebessége nem. Át is álltam 3F-re. Itt ki lehetett tolni a sebességet, de vigyázni kell a nyomásra. Viszont a visszarúgás brutál lett. Ha gyakorolni akarsz, vagy be akarod lőni a puskádat, számíts a fájdalomra. A perkussziós Sharpes-odban szerintem nem biztos, hogy 2500J-os tölteteket lőttél. Talán 70-80 graint tettél bele max? Mennyi lehetett a torkolati sebességed? Elérte egyáltalán a 2500J-t az energia? Régen nem volt energia korlát. Se az indián nyilaknál 50# se a puskáknál 2500J. Ezért lehet, hogy az akkor fullra töltött lőszer, amivel bölényt lőttek, ma illegális lesz. Ezekre is kell gondolni. Ha hüvelybe tuszkolod ugyanazt a 70 graint, attól még ugyanannyi energiát ad le. Az 54-es kaliberben 100-110 grain Swiss 3Fg felett éri el a 2500J-t és rúg mint a veszedelem.
  A 45-70-hez kapsz Európában is hüvelyt legalább. A többi eléggé egzotikus, és az USA beszerzés nem éppen zavartalan a fegyverimport korlátozások miatt. Ha megnézed a nyugati online shop-ok kínálatát, látni fogod, hogy az USA gyártók termékeinek nagy része nincs raktáron, és azt se garantálják, mikor jön legközelebb. Lásd Grauwolf-ékat.
  Lövedéket .45 kaliberben inkább önteni kell, mert a tengeren innen nem nagyon gyártanak ilyet köpenyesben. A 308-as kalibert kivéve pedig a beszerzés akadozik-USA. Az ólom lövedék sebessége pedig szintén behatárolt. Nem visel el olyan sebességet, mint a köpenyes lőszerek.
  A 45-110 vagy 45-120 hüvely ára pedig egyenesen brutális ha kapsz egyáltalán. A 45-70-hez ráadásul majd minden matrica gyártó készít matricát, ami szintén nem utolsó.

  Szívből remélem, hogy megvalósul az álmod és itt olvashatunk majd az elő vadad elejtéséről. Amit írtam, gondolatébresztőnek szántam. Egy ilyen fegyver beszerzése nem olcsó mulatság, ráadásul, ha nem válik be, csak messze áron alul tudsz tőle szabadulni, hiszen engedélyköteles kategória és erre a kategóriára (ár, kaliber, kivitel) nincs túl nagy kereslet kis hazánkban.Ha van lehetőséged, próbáld ki egyszer a szereltlőszeres verziót, esetleg mérjetek sebességet, hogy tudd, mire számíthatsz feketelőporral, és nitro lőporral. Le merném fogadni, hogy az MKH-ban szívesen segítenek választ kapni a kérdésedre. Ha már van újratöltő vizsgád, biztosan ismered Kalamár Ödönt és Szabián Norbit. Náluk elhivatottabb és tapasztaltabb fegyverszakértővel még nem találkoztam.

  lásd még:http://www.kaliber.hu/cikkek/vadaszat-es-loszerujratoltes.html (SC cikke a 45-70 utántöltéséről-ő se lő 100m fölé a röppálya miatt).

  Üdv.
  Balázs

  • Tuco
  • 2016-01-26-19:10

  Félreértettél én nem elöltöltőssel szeretnék vadászni hanem szereltlőszeres sharpsal!
  A perkusziósat el is adtam mert valahogy hiányzott az az igazi bölényvadász feeleng.

  Nekem az .54-es hawkenem (vadászati célra vettem) 80-90 grain vezuvittal elég komolyat üt. Ha pedig letámasztás során neked kell kissé ráhajolni a puskára, a válladba pont a réz tustalp felső “sarka” üt be, és az két lövés után lila foltot csinál. Én úgy oldottam meg (részben) a problémát, hogy egy 2mm vastag bőr csíkkal fedtem be a réz tustalpat. Ezzel lényegesen elviselhetőbb lett. De tény, hogy 5 lövés után így is meg fogom érezni :) Gyanítom, hogy ha lesz lehetőséged elöltöltőssel leadni lövést vadra, ott jó esetben egy lövést adsz le, és így működni is fog. Azonban elöltöltőssel vadászat témakör erősen olyan témakör, amit szerintem mindegyikünk most fog kitanulni, a régiek leírásai sokat segíthetne, de nem mindenben. (hisz sok minden változott azóta is)

  • Tuco
  • 2016-01-26-15:12

  Szia!

  Köszönöm szépen!
  Egyébként a fegyver nem ismeretlen elöttem mert perkusziósban volt dp sharps sportingom. Azt diopterrel használtam.
  De valahogy a számomra a sharps mindig is egyenértékű volt a jó nagy réz szivarokkal :-D
  Autóból semmi pénzért nem vadásznék sőt engem a lesvadászat sem motivál.
  Inkább a cserkelés vagy a nagy távolságból való preciz kilövése.(ezért gondoltam a távcsőre.
  Akkor véleményed szerint a .45-110-.45-120 kaliberek és a malcolm scope felejtősek?
  Köszi a segítséget!

  Üdv:
  Tuco

  Szia!

  Én támogatlak abban, hogy ilyen fegyverrel kezdj el vadászni. Azért mert tiszteletre méltó, ha le tudsz mondani a modern fegyverek kényelméről és vállalod a rövidebb lőtávot, több cserkelést, nehéz puskacipelést, és azt hogy korlátozott viszonyok és csekélyebb eredményesség nem tántorít el (tudod az “erdőzúgás” a fontos).

  De akkor tedd, ha ezeket örömmel vállalod! Ha nem bosszant, ha már ötödjére mész, és még mindig nem volt megfelelő helyzet lövés leadására.

  Néhány megjegyzés: Az általad választott távcső csak jó fényviszonyok között használható,  nekem volt már ennél modernebb, nagyobb fényerejű távcsövem is, amivel már nem lehetett szürkületben lőnni, holott még nyílt irányzékkal igen, Tehát a távcsöved korlátozó tényező lesz (cserkelésre sem nagyon alkalmas). Nem kell agyontöltött lőszert használni, túl nagy kövedékkel. Ugyanis a lőtávolságot az irányzék annyira lekorlátozza, hogy mindegy lesz azon távon, ha eléri 2500 J-t s torkolsti energia. A pontosság fontosabb. Lehet lesről is vadászni, ha a terület adottsága  olyan, nem csak cserkelve. Autóból, meg történelmi vadász (de szépen hangzik a fülemnek, hogy lesz ilyen, nem csak lövész) nem vadászik.

  Sok sikert: Tamás

  Szia Tuco!

  Elöre elnezest kerek, nincs magyar billentyüzetem.

  Szoval az eset menthetetlem :-).

  Tavcso ügyben: az altalad emlitett tavcso celloveszetre es max. korlatozottan nappali vadaszatra alkalmas, de kapaslovesre tuti hogy nem. A latomezeje is szük es a szürkületi erteke rosszabb, mint ha szabadszemmel neznel. Tudom ez az autentikus. De ezzel csak magadat hozod hatranyba.

  A löszerröl: mit akarsz löni, elefantot? 535 grain az 34,6 grammm! Ha ezzel valaminek odapörkölsz, minimum kibelezed, de lehet hogy egyszerüen cafatokra szakad. Nem csak 2 mazsas vadkanok es kapitalis bikak fognak jönni. Gondolj özre, dam/gim tarvadra, süldöre, malacra is. Kezdö vadasz ezeken kezdi, nem mindjart 13 kg-os bikat lö. Ha a lövedek expanziv, erre szamithatsz. Ha nem az, hanem kemenyitett olom, akkor meg atmegy rajtuk minden deformacio nelkül (Balázsék elöltöltössel szinte mindig atlöttek a vadat, es az nincs ilyen energiaszinten es tuti lagy olom).

  Javaslom letölteni a Hawke bench rest calculatort, vagy a Hornady oldalan megnezni a ballisztikat. Mennyit kell majd föle tartanod (earulom, nem cm-es, inkabb dm-es nagysagrend lesz 100 m fölött meg nitro löporral is.

  A 45-70 inkabb tünik realisztikusnak, ahhoz valoszinü kapsz emberi aron löszert, vagy hüvelyt is. De egyet ne felejts el, a lövest neked ki is kell birni! Hunyorogva, felve löni egyenlö a hibazassal. Egy ekkora golyobis megfelelö feketelöporral alapakolva rendesen idegsorvadast idez elö a tusatalp behatasi övezeteben. A Zouav-om 440 grain-es REAL lövedekkel (.58 kaliber) 2900J mellett kibirhatatlan. 5 löves utan elkezdett zsibbadni a vallam, es csak 1 het mulva hagyta abba. A lila foltok tovabb megmaradnak :-). Ugyanez vonatkozik a könnyebb, de kisebb kaliberü .54-es Investarms Hawkenre is 2500J körül 300 grain-es REAL-lal. Szintén réz agytalp. A nem gumi agytalp, a nagy energiaju lövedék, a feketelöpor intenzivebb visszarugasa a nitro löporhoz kepest még a nehez katonapuskat is ügy odavagja, hogy a kulcscsont majd beletörik. Ezt ülve, feltamasztva, kenyelmes testhelyzetböl löttem. Ez kb. 100-120 grain Swiss 3Fg körül kezdödik. Szamold ki 535 grainre, ez mit jelent !

  A Nitrolöporbol normalis esetben nem pakolnak 70 graint a lövedek ala egy 70 grain feketelöporra tervezett fegyver eseten. A megfelelö töltesi könyvekben talalsz adatokat, bar inkabb cellöveszetre. A Lyman az öntött löszerekröl kiadott könyveben van biztos töltet, vagy ugyanebböl a sorozatbol a feketelöporosban (bar az idiotabiztos, mert nem fer több feketelöpor a hüvelybe, es azt mindenkeppen ki kell töltened valahogy) de inkabb.

  Hol laksz egyebkent? Ha Sopron környeken jarsz, összehozhatunk egy kis löveszetet, hogy a fenn leirtakat a gyakorlatban is kiprobalhasd.

  Ha megteheted, vedd meg a puskat sprotra, szorakozasra es veszel magadnak egy kisebb kaliberü ismetlöt (hasznaltan is jo, en pl. 100 eves hadipuskaval vadaszok (Carl Gustav), ami eddig tökeletesen bevalt gimszarvasig mindenre. Arra tehetsz egy megfelelö tavcsövet, aminek jo a szürköleti erteke. A Zeiss Jena regi 6X42-es tavcsövei meg autentikusak is lehetnek egy hadi agyazasu puskan. Most is lehet szerezni belölük, es 1-2 tizezerert adjak.

  Üdv:

  Balazs

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 26

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.