Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 136-150 / 299
  • Abból kell kiindulni, hogy eddig elöltöltő fegyvert használni (vagyis lőni vele) csak klubtagként lehetett. Ekkor azonban a lövészklub biztosította (már ahol) a lőport és a csappantyút. Ez most sem változott, csak kiegészült a vadászati célú használhatósággal illetve, lett egy kiskapu a “lőszerújratöltehtőséggel”. De ahogy olvasom, versenyezni is szeretnél. Az elöltöltős versenyzéshez mindenképp kell lövészklub tagság és elöltöltős vizsga, de semmi egyéb.

Balázsék egyelőre ennyit tudtak elérni. Ha megpróbálunk kicsit egy országgyűlési képviselő fejével gondolkodni, akkor belátható, hogy ez is szép teljesítmény. Magyarországon nagyon kevés ember szocializálódott úgy, hogy már gyerekkorától kezdve fegyver volt körülötte és volt alkalma megismerni azt. Legelőször általában a sorkatonai szolgálat alatt találkozott fegyverrel az állampolgár, ahol azt inkább megutáltatták vele. Az emberek – mivel nem ismerik – félnek a fegyvertől és félnek a fegyvertartó másik embertől, ezen belül a vadászokat pedig kimondottan utálják. Ebben a környezetben kell a jogalkotónak úgy lavírozni, hogy ne sérüljön egyik fél vélt vagy valós érdeke/joga sem. Mindenféle felesleges adminisztráció kiküszöbölését és ésszerűsítését az átlag állampolgár – a média hathatós közreműködése révén – a fegyverhez jutás egyszerűsítéseként él meg és attól fél, hogy itt “amerika” lesz. Tehát ehhez képest lehet nekünk haladni lépésről lépésre.

Kedves Yenky!

Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy a magyar törvénycsinálók-mert alkotónak, azaz törvényalkotóknak nem nevezném ezt az öncélú, primitív okoskodó, bürokrata bagázst- saját maguk is úgy belebonyolódtak a hülyeségükbe, hogy ismét használahatatlan törvényt ürített az asztalunkra. Ebből megint egy csomó illegalitásba-kényszerülő, kiskapukat nyitogató polgárt gyártottak.

:negative:

Kedves Zoli, ettől tartottam. Ez az árukapcsolásos rendszer nagyon csúnya szerintem. A lőszertöltő egyébként cirka 40 pénzegységgel dobja meg a számlát (30 tanfolyam, 10 vizsga). Nagyon ellentmondásos, hogy az az elöltöltő vizsga, ami alkalmas lesz a vadászcélú használathoz szükséges lőportartáshoz, az nem lesz alkalmas a sportcélú tartáshoz. Sok tízezer forintnyi felesleges vizsga és papír a fegyvertartási és a lőszertöltő…

Érdekes amit írsz, “nem kötelező vadászni”. De vadászjegy az kell, ugyebár…

A versenyengedély és minősítőverseny a gyakorláshoz is követelmény (vagyis csak akkor mehetek ki gyakorolni, ha ezek megvannak; vagy gyakorolhatok addig ezek nélkül, amíg elég felkészültnek nem érzem magam a versenyzéshez (40 év…))?

Ahogy én látom, most arról van szó, hogy nekem meg kell szereznem a PÁV-ot meg a darukezelőit ahhoz, hogy a Trabanttal kiállhassak a garázsból.

Komolyra fordítva, és legkevésbé sem az elégedetlenségemet hangsúlyozva (hiszen a vadászoknak nagyon jó lett, és ennek én is örülök), nem lehetne egy az egyben lefordítani a céllövészetre is a szabályozást? Ugyanaz a lőpor, ugyanaz a csappantyú, ugyanaz a puska, ugyanaz az ember…

Kedves theHassan!

Szerintem ha elöltöltőssel szeretnél célba lőni úgy, hogy az hosszútávon a legolcsóbb legyen, akkor (majd, ha lehet) engedélyt kérsz elöltöltő fegyver vadászati célú használatára. Ehhez fog kelleni egy vadászvizsga, hogy kiválthasd a vadászjegyet, és fog kelleni egy elöltöltős lövész vizsga, hogy bizonyítsd az elöltöltő fegyverek körüli jártasságodat. A vadászvizsga drága, hosszadalmas és nehéz folyamat, sokat kell tanulni mindenféle dolgot a vadról. Be kell iratkozni tanfolyamra (kb. 100 000 Ft), meg kell tanulni sörétet is és golyót is lőni (kb. 50 000 Ft), és végül le kell vizsgázni (kb. 10 000 Ft). Ezek után már csak 15 000 Ft a vadászjegy minden évben, és talán kell majd hozzá orvosi öt évenként (kb. 6000 Ft). Nem kötelező sem lőfegyvert tartani, sem vadászni.

A könnyebb, de hosszútávon költségesebb út, hogy mint SPORTLÖVŐ szerzel sportcélú fegyvertartási engedélyt valamilyen kaliberű fegyverre, majd ehhez kérsz “lőszerújratöltő” engedélyt. Így le kell tenni a fegyverismereti vizsgát (kb. 20-25 000 Ft), és a lőszertöltő vizsgát (nem tudom mennyi Ft). De minden évben klubtagsági (kb. 50 – 60 000 Ft), versenyengedély (kb. 15 000 Ft), sportorvosi (kb. 6000 Ft), minősítő verseny (kb. 5000 Ft).

Üdv,

Jeney Zoli

Kedves Mesterek, hadd kérjek egy kis jogértelmezést, mert én nagyon reménykedek, de érteni nem értek.

Elolvastam a vadászati célú elöltöltőfegyveres jogszabályi környezet várható tervét. Ebből nekem az jött le, hogy aki vadászni akar, az letesz egy, egyetlenegy komplex vizsga, és ez alapján egy engedély. Ez kiváltja a jelenlegi lőfegyvertartásit (ami helyes, hiszen ki beszélt itt lőfegyverről?), a lőszerszerelőit (ami helyes, mert ki beszélt itt szerelt lőszerről?), és persze bizonyítja, hogy az ember ért ez elöltöltő fegyverhez. Ez nagyon jó!

Csak én nem akarok vadászni. Én célba lőni akarok.

Szóval akkor nekem ugyanahhoz a puskához, amivel rókát meg őzet lőhetnék, ha papírt akarok lőni, akkor lőfegyvertartásit kell szereznem, lőszerszerelőit kell szereznem, mindezeken felül persze az elöltöltős vizsgát is le kell tennem? Vagy hogy? A cikk csak annyit ír, hogy “Mindezeken felül az elöltöltő fegyveres sportlövészet kapcsán is egyértelműsíteni, életszerűbbé kívánjuk tenni a szabályozásokat.”. De a jogszabályból az olvasódik ki számomra, hogy míg a vadász puskához engedéllyel mindent lehet, a sportlövő puskával továbbra is semmit, vagyis marad a lőszerszerelői út.

Esetleg úgy, hogy leteszem a vadászatra jogosító elöltöltőst, de nem szerzem meg a vadászat egyéb feltételeit, hanem ehelyett sportegyesületbe lépek (na nem mintha versenyszerűen sportolni akarnék, de ne legyek már kötekedő…)? És minden esetben én igazából vadászni akarok, csak előtte elmegyek még a lőtérre felkészülni. Mondjuk még egy 40 éven át.

Azért is fontos szerintem ez a kérdés, mert előbb céllövővé kell válni ahhoz, hogy az ember vadásszá válhasson. A gyakorlati vizsgán ugyanis célba kell lőni. Arra meg fel kell készülni.

Vagy tényleg kettészakad az elöltöltő-társadalom, és lesznek a könnyűutas vadászok meg a nehézutas céllövők?

Félreértés ne essék, tudom, hogy nem kell nekem feltétlenül otthon tartani a port meg a kapszlit, és ekkor máris egyszerűbb az élet, hiszen a lőtéren is meg tudom venni. Ha és amennyiben meg tudom venni, ugyebár, és pont ebből indult ki emlékeim szerint az otthoni lőportartás lehetővé tétele.

A megjelölt anyagból ki fog derülni,hogy a klub jelenti be a fegyveredet,ha megjelensz ott lövészeten,és jelentkezel tagnak/egyszer csak odamész!/Ha már klubtagként más klubba mész lövészetre,versenyre és bevezetik az adataidat

lőtérnaplóba akkor szintén “bejelentik”/kötelezően/ a lövészt és fegyverét,az aktuális lövészetre

üdv

:good:

…és akkor most miért lett egy része HTML??? :negative:   :unsure:

Mindenkinek köszönöm! Hamarosan regisztrálok index fórum Határőrség rovatára. Ha elolvasom az ajánlott irodalmat, akkor biztosan képben leszek, azonban az megint új nekem, hogy a klubnak be kell jelenteni a stukkerem, amit 200 km-re otthon tartok.

Szerintem veszek egy lottót és ha nyerek, építek egy magánlőteret. Majd hívlak Benneteket!  :bye:   :good:

Szép hétvégét mindenkinek! Sok sikert annak, aki megy a VB-re!

Üdv: AngyalSam   :yahoo:

talán így jó helyre írtam?

Angyalszemnek,kieg:

Részletesen olvasd el/érdeklődők is / a Lövészet fömenű “Elöltöltő fegyver és a jog” anyagát,tehát az engedéllyel rendelkező klub jelenti be a lőtéren a feltételeknek megfelelő lövészetre használt elöltöltő fegyvereket,lövészeket/lőtérnapló,egyébb okmányok formájában illetve a lövészetvezető ellenőrzi a feltételeket/személyi,tárgyi/tehát a klubokon keresztül érvényesül az előírt kötelezettség.

üdv

ha kérdés van illetve írni akarnál pl az index fórum Határőrség rovatára/aminek örülnék/

akkor cannon56@freemail.hu

Az Angyalszem által feltöltött rendőrségi nyilatkozat valóban kicsit félrevezető, hiányos megfogalmazású, szerintem nem is érdemes megpróbálkozni a megfejtésével. De border guard már leírta a lényeget.

Angyalszemnek: Nem ez lenne az első eset mikor  a tényleges valóságot nem ismeri a felsőbb irányitó hatóság ügyintézője,/számunkra jótékonyan?/nyilván aki ellenőrzi a klubokat, a lövészetet/konkrét ügyintézők,előadók a területi kapitányságokon,akik még egy darab egyéni tartásit sem

adtak ki elöltöltőre, azok inkább tudták volna …./Igen, az elöltöltő lövészet szabályozása

nem az egyéni tartási engedély formájában szabályozott.Az igaz,hogy az elöltöltő klubok lövészet engedélyeihez rendelkezni kell klubfegyverekkel,illetve kell tartási engedélyt kérni,lehet ,hogy ő erre nyilatkozik ….

üdv

:bye:

PS: Javaslat,ezt a szörnyű “idézetvonatot” amikor az elöző hszk et húzod magaddal, ahogy én sem nem célszerű használni

mert a többedik hsz-nél már követhetetlen! tudom kinek válaszolok.Ha mégis,akkor /X-nek/

szerintem.

Nos, a hazai szabályozás részletesen megtalálható a szövetségi joganyagban,akár itt a fórumon is. Ha szövetségi alapismereti vizsgát tett valaki, akkor vizsgázott is belőle. Végül is helyesen idézted/MKH vizsgás fegyver,alapismereti vizsga,tagsági viszony egy elöltöltő lövészetre engedélyezett klubnál /bárhol, utánna egyéni lövészként más klubnál is lőhetsz,bérelhetsz lőállást,részt vehetsz versenyeken/ Sok sikert!

Azaz, a hazai lövészethez NEM kell semmilyen fegyvertartási engedély.  Eddig is így tudtam, de a rendőrség által küldött válasz (melléklet) elbizonytalanított, mert ebben nem tudtam biztosan, hogy a mondata a fegyvertartásiról Magyarországra, Szlovákiára vagy az EUra értendő. Pár éve lövöldözök, és semmit sem kértek eddig tőlem, csak az MKH-t. Egyik helyen azt sem.

Köszönöm! Üdvözlettel hajdanvolt HÖR FEP, Tiz.

Mellékletek:

Nos, a hazai szabályozás részletesen megtalálható a szövetségi joganyagban,akár itt a fórumon is.

Ha szövetségi alapismereti vizsgát tett valaki, akkor vizsgázott is belőle.

Végül is helyesen idézted/MKH vizsgás fegyver,alapismereti vizsga,tagsági viszony egy elöltöltő lövészetre engedélyezett klubnál /bárhol, utánna egyéni lövészként más klubnál is lőhetsz,bérelhetsz lőállást,részt vehetsz versenyeken/

Sok sikert!

Talán érdemes volna rápontosítani a Mohos Ernőéknél,Hagyó Pistánál a révkomáromi klubban.Az igaz mióta Szlovákiában engedélyköteles lett az elöltöltő revolver azóta csökkent is az érdeklődés iránta,ugyanúgy Németországban is/Talán emlékeztek a nagy számú német használt revolverre/.A versenyekre korábban létezett a rendező szlovák klub vezetője által küldött alkalmi meghívó,amivel ki lehetett kerülni ezt a problémát/azoknak a versenyen részt kívánó országok sportolóinak, ahol engedélymentes maradt/Nézzetek utána de nem hiszem ,hogy a Klapka vagy a Lajos kupán Mariottban vagy Colt számban résztvevő magyar lövészeknek okvetlenül lett volna az elöltöltőre tartási engedélyük…. szerintem :bye: üdv

Hit szervusz kedves HatárVadász kolléga! Végre előkerültél itt! Rég nem írtál!

Köszönöm! Szlovákiáról már lemondtam, de magyarországi dologban most már teljesen elbizonytalanodtam. Én eddig olyan kollégákkal találkoztam csak, akiknek nem volt fegyvertartásiuk, de lövészetre járnak. Talán különbség van a versenyengedélyes, a sportlövöldöző és az örömlövészkedők esetében? Vagy nincs is leszabályozva? Én csak ott tartok, hogy nem kell tartási és megszerzési engedély a vasakhoz, csak a puskaporhoz és a csapihoz, amit csak lőegylet tarthat, vásárolhat és ad ki a lövészethez a füstölögni akarónak. Ott meg az SE és a lövészetvezető mondja meg, hogy kér-e MKH-t, Elöltöltős vizsgát stb.  :bye:   :bye:   :bye:

15 bejegyzés megtekintése - 136-150 / 299

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.