Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Games
4 days, 19 hours telt el
Games
4 days, 19 hours telt el
Játék ajánló
6 days, 3 hours telt el
Játék ajánló
6 days, 3 hours telt el
Színdarabok
1 week, 1 day telt el
További hozzászólások
15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 91
  • T. Urak! Valaki rám eröltetett egy Antonio Zoli .45 Sharps sporting pusekot. Tudna valaki egy rajzot felrakni hüvelyről? Vennék a Kapszliba, de nincs, és nem tudom, hogy jó-e a DP hüvely a Zoli puskába.Ha van valakinek tapasztalata papírtöltényről, vas vagy műanyag hűvelyről, irjon pár sort.Sharpsom még nem volt.

Szia Rudi!

Sajnos biztosan nem jó hozzá sem a Pedersoli, sem a Chiappa, sem a régi IAB. Cerrosafe-fel ki kellene önteni a töltényűrt és az alapján készíteni.

Üdv

SC

T. Urak!
    Valaki rám eröltetett egy Antonio Zoli .45 Sharps sporting pusekot. Tudna valaki egy rajzot felrakni hüvelyről? Vennék a Kapszliba, de nincs, és nem tudom, hogy jó-e a DP hüvely a Zoli puskába.Ha van valakinek tapasztalata papírtöltényről, vas vagy műanyag hűvelyről, irjon pár sort.Sharpsom még nem volt.

45-ös kentucky huzagolás1:66 40gn vano ppp+15gn gríz tapasz 0,25 ès 445 rb.takaritás elött feketényi szórást tudtam vele.13 lövésböl pár ment fehébe is.Max 78-82 kör.

Üdv: Jani

Billy Bones 1789
    A fegyver, lőpor,lövedék összeállítást írd meg, légyszi. Meg, hogy milyen volt a szórás a pucolás előtt.

A robla ki kell szedje a szereltes fegyverekből a lerakódott rezet is, nem nagyon ellenjavalt pont rézkefével együtt használni?

A rézkefe szempontjából valószínűleg.:)

Ennél rosszabb a helyzet, mert a kefe anyagára elfogy a hatóanyag, de legalább tönkre megy a kefe, koszos marad a cső és max mennyiségű oldott réz, cink, et cetera lesz a tapaszon, lehet újra kezdeni a tisztítást. :(

“Verbesserte rezeptur” vagyis javított recept ez áll a Robla dobozában lehet ezért nem bántotta a réz alkatrészeket,sőt a barnítást sem amitől tartottam egykicsit.viszont jól sikerült a teszt lövészet szombaton.

Mellékletek:

Na ez az, Balázs, ez lenne a pontos megoldás, csak hát ugye.

Az a furcsa nekem, hogy egy feketelőporos belballisztikás cikkben olvastam nemrég (http://www.gunnersden.com/index.htm.muzzleloader-ballistics.html), hogy:

.45 Caliber Rifle, Magnum Rated, Barrel Length 28″, Twist Rate 1 in 48″:
    Powder Grains Volume Bullet Weight And Type Muzzle Velocity Muzzle Energy Pressure
    Goex FFFg 120 Grain 128 Grain Roundball 2,124 FPS. 1,283 FT.LB. 18,700 PSI.
    Goex FFFg 110 Grain 128 Grain Roundball 2,043 FPS. 1,187 FT.LB. 18,000 PSI.
    Goex FFg 120 Grain 245 Grain Maxi 1,894 FPS. 1,952 FT.LB. 19,500 PSI.
    Goex FFg 110 Grain 245 Grain Maxi 1,823 FPS. 1,808 FT.LB. 18,900 PSI.

Persze, a szemcseméret számít, de ebből én igen kicsi nyomásnövekedést olvasok ki, 5% környéke. Ennyit számítana a szemcseméret?

A Pedersoli által megadott max töltet viszont azon puskák esetében, ahol megadnak több lövedéket, úgy alakul, hogy (szemcseméret nincs megadva):

Jager .535 golyó (230 gr) 110 gr; .540 Maxi (420 gr) 100 gr
    Kodiak Express .490 golyó (177 gr) 110 gr; .504 Maxi (360 gr) 100 gr
    Tryon Target .535 golyó (230 gr) 110 gr; .540 Maxi (420 gr) 100 gr
    Waadtlander .445 golyó (133 gr) 90 gr; .454 Maxi (250 gr) 100 gr

Ebből meg az jön le, hogy minimális mértékben, vagy akár egyáltalán nem kell csökkenteni a por mennyiségét, miközben a lövedék tömege kb. duplázódik. Ebből többféle következtetést is le tudok vonni, talán az lehet a helytálló, hogy bírna még a cső golyó alá több port is, csak nem lenne haszna (míg a nehéz hosszúlövedék alatt ez a pormennyiség jól hasznosul és így adja a maximális gáznyomást).

És e hosszú, forrásadatokkal teli hozzászólás sem vitt közelebb a válaszhoz…

Maximális lőportöltet meghatározásának módjáról kérdeznék. Megadja ugye a gyártó, hogy 80 gr 3Fg + .445 tapaszolt golyó. Ebből hogyan lehet kimatekozni, hogy teszem azt 200 gr-es REAL alá mennyi por mehet ugyanabba a csőbe?

Sajnos matekozni igen nehéz, merthogy ismerni kellene a 80 gr + 445 RB maximális gáznyomását, és ehhez kellene beállízani a kúpos lövedékes gáznyomást. Mindkettőhöz kellene olyan cső, melybe mérfejeket lehet illeszteni. Minden esetre a nehezebb lövedék egészen biztosan jelentősen növeli a nyomást.

A robla ki kell szedje a szereltes fegyverekből a lerakódott rezet is, nem nagyon ellenjavalt pont rézkefével együtt használni?

Ennél rosszabb a helyzet, mert a kefe anyagára elfogy a hatóanyag, de legalább tönkre megy a kefe, koszos marad a cső és max mennyiségű oldott réz, cink, et cetera lesz a tapaszon, lehet újra kezdeni a tisztítást. :(

Rudi, ismerős az érzés, és .50-essel jártam így, bár ott sok lehetőség nem volt, mert szerelt lőszeres :) .

Nem is a cél, hogy ennyi menjen, hanem az, hogy a gyártó egyféle lövedékhez adja meg a maximum port. De lövedékből sokféle van. Honnan tudhatja a puskás ember, hogy a másfajta lövedékhez mennyi mehet? OK, tudom, nyomásmérő… de nincs erre valami matematika?

És ha már ballisztikázunk, másik kérdés:
    Van-e valami matematika arra, hogy adott cső (hossz, űrméret, huzag), lövedék, por ismeretében hozzávetőlegesen mekkora torkolati sebességre számíthat az ember? Mert lőtáblázatból egyszerű (ha van ilyen megfelelő adatokkal feltöltve), golyótraffipax az igazán pontos, de csak úgy hozzávetőleg lehet számítani?

theHassan
    Próbáltam .45 kentucky puskába 80gr FFg+200gr REAL töltetet, a lapockámat kb. 20 cm-re kirugta a hátamból. Csak nagyon elszántaknak ajánlom.

Maximális lőportöltet meghatározásának módjáról kérdeznék. Megadja ugye a gyártó, hogy 80 gr 3Fg + .445 tapaszolt golyó. Ebből hogyan lehet kimatekozni, hogy teszem azt 200 gr-es REAL alá mennyi por mehet ugyanabba a csőbe?

A Robléval és a hasonló lerakódásoldó-szerekkel nagyon csínján kell ám bánni. Ezt a cuccot kétféleképpen javasolja csak használni a cég a leírás szerint: csekély olmozódásnál Robléval átitatott tapasszal kihúzni a csövet párszor, majd szárazra törölni és olajozni, vagy a csövet teljesen feltölteni, estére ott hagyni, majd másnap szárítanil olajozni.

Nagyon agresszív anyag. Baromi gyorsan tud oxidálni. Láttam már jópár csövet, amit úgy tettek tönkre, hogy nem tartották be a használati útmutatót.

Köszi a hasznosat,igy megint kicsit okosabb lettem. Nemszeretném a vasaim képességeit csorbítani ezért minden tanácsot szivesen fogadok.Ha van valakinek ezzel a szerrel bármilyen tapasztalata irja meg, vagy ahogy mondani szokták”aki tudvalamit szóljon most vagy halgasson örökre.”
    Köszi!

A Robléval és a hasonló lerakódásoldó-szerekkel nagyon csínján kell ám bánni. Ezt a  cuccot kétféleképpen javasolja csak használni a cég a leírás szerint: csekély olmozódásnál Robléval átitatott tapasszal kihúzni a csövet párszor, majd szárazra törölni és olajozni, vagy a csövet teljesen feltölteni, estére ott hagyni, majd másnap szárítanil olajozni.

Nagyon agresszív anyag. Baromi gyorsan tud oxidálni. Láttam már jópár csövet, amit úgy tettek tönkre, hogy nem tartották be a használati útmutatót.

15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 91

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.