-
- Beregi Vadasz
- 2017-05-01-22:31
Még valamit elfelejtettem.
Használ valaki a hosszlövedék és a lőpor között fojtást? Ahogy elnézem, ez egy egyszerű vastag filckorong méhviasszal kezelve.
Vettem korábban egy nagy tekercs vastag filcet puskatisztításhoz, úgyhogy van mivel kísérleteznem. Érdemes?
- Beregi Vadasz
- 2017-05-01-22:13
Sziasztok!
Kis tanácsra lenne szükségem.
Pénteken egy .50-es kaliberű, 1:48 huzagolással rendelkező elöltöltőst próbáltam vadász-töltettel belőni 320 grain Lee REAL lövedékhez.
A kenőanyag 80% marhafaggyú és 20% méhviasz elegye volt. Keményen megszilárdult a lövedéken. Valamivel lágyabb, mint a gyertyafaggyú. Nehezen, de kenhető. A használt lőpor Swiss FFFg volt.
50 méteren 45 grain-el az irányzékok rendezésével kezdtem, ami a képek alapján úgy érzem, hogy sikerült. A 3. lövésnél oda küldte a golyót, ahová kell. Őszintén szólva meglepődtem, hogy ez a része ilyen hamar sikerült.
Aztán jött a 90 grain-es vadásztöltet, amely irányzékállítás nélkül (ez szintén meglepett, mert szerintem egy arasszal feljebb lett volna a helye) ugyanabban a magasságban ütötte át a lőlapot, csak kb. 4 cm-el balra. Na ezután jött a móka, mert balra felfelé elkezdett szórni. Állítgattam az irányzékot, de nem igazán akart összejönni. Közben hamar beesteledett, így abbahagytam a lövészetet. Azt a lapot sajnos nem fotóztam le, de nem igazán akart működni.
Van esetleg ötlet a fentiekre vonatkozóan?
Ballisztikai program alapján ennek a lövedéknek (súly, átmérő és lövedékhossz alapján) ebben a kaliberben az 1:48-as huzag-emelkedéssel és a 90 grain porral elért sebességgel (ami kb. 490-510 m/s) stabilan illene viselkednie. Így a lövedék nem megfelelőségére egyelőre nem gondolok.
Nyilván a Maxiball és a Plains lövedék még szóba jöhetne, de ezek mind hosszabbak a 320-as REAL-nál és ezzel a huzag-emelkedéssel nem biztos, hogy jobb eredményt fognak produkálni. A 250 grain-es REAL még megmaradhat végső megoldásként (ez jóval rövidebb), de nagyvad vadászatát tekintve ha nem muszáj, nem mennék 300 grain lövedéksúly alá. Továbbá nem szeretném ilyen könnyen feladni, szeretném, ha a 320-as lövedékkel jól működne a puskám.
Tudom, hogy szépen változtatni kellesz az összetevőket, s kísérletezgetni, de ha van esetleg valamilyen alapvető dolog, ami a fentieket okozhatja, akkor nyilván könnyebb, ha tapasztaltabb Kollégák megmondják, mire hónapok alatt magamtól rájövök :)
Nem tudom, hogy a kenőanyagon változtassak-e első körben, vagy pedig a 82 centi hosszú cső és az .50-es kaliber igényelné inkább a FFFg lőpor helyett az FFg-t?
A véleményeket és a segítséget előre is nagyon köszönöm Nektek.
Üdv.: Attila
- Angyalszem il cattivo
- 2017-05-01-15:09
Köszönöm szépen az aggódásod értem! Van alapja. De én szarok azokra akiknek hátsógondalataik vannak és az alapján feltételezgetnek esetleg jelentgetnek. Igen, lehet, hogy így akarnám tárolni, ezért szeretnem tudni. Persze majd ha hamarosan Alaszkába költözöm.
- Johnny86
- 2017-05-01-15:02
Sziasztok! Fekával, ólommal töltött vas meddig állhat a szekrényben? Igaz, hogy évente egyszer nem árt kilőni, vagy eltávolítani a töltetet??? És miért/ vagy miért nem???
Kellemes sörvirslit!
Ezt szerintem nem kellene erőltetni, mert ha beleírod, hogy csak elméletben kérdezed, még akkor is lesz olyan, aki azt hiszi, hogy így akarod tárolni…
- Angyalszem il cattivo
- 2017-05-01-14:44
Sziasztok! Fekával, ólommal töltött vas meddig állhat a szekrényben? Igaz, hogy évente egyszer nem árt kilőni, vagy eltávolítani a töltetet??? És miért/ vagy miért nem???
Kellemes sörvirslit!
- Chariot
- 2017-03-21-12:08
A műanyag kosarat elöltöltősben én annyira nem szeretem, de a papírtapaszolás nem gond. Sőt még talán jobb is mint a cső-ólom érintkezés. Ha jól rémlik neked Lyman diabólód van, nem próbáltad elöltöltősben esetleg? Még ha kosárral is. Töltet szórás érdekelne.
Csak szereltes patront töltöttem vele, műanyag kosárral. Nincs ET sörétesem.
- LQ
- 2017-03-20-20:55
Kedves Kartácsok!
Érdekelne, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak 12-es slugok területén. Gondolok itt első sorban a legnépszerűbbekre. A Lee 1 és 7/8 ounciásaira és a Lyman nagy “légpuskalövedékére” (de bármilyen más is érdekel). A neten jó sok anyag van róluk, de sajnos – szinte kivétel nélkül – szereltes kategóriában. Engem az érdekelne, hogy elöltöltősben kinek hogyan muzsikálnak. Ha valakinek van kedve és ideje leírni a tapasztalatait, előre is nagy tisztelettel köszönöm.
Üdv: LQ
- Angyalszem il cattivo
- 2017-02-27-12:52
HI! Jó a számolgatásom, ha egy .44 es revkóra, 18gr lőpor, ( kapszli szererint=248 m/s) 140 gr gömbbel csak 247 J Szép hétvégét!
- Szerintem kb. 276. Olyan, mintha 8 grammal számoltad volna a lövedéktömeget.
9, xxx valamennyvel számoltam. A sebességet tartom kicsit kicsinek. Lehet, hogy azért mert nem 15, 18, vagy több a por? A Balázs filmjén egy eredeti Coltot használ, talán kevesebbet tuszkolt bele? Egyébként nem is az a kérdés, hogy 247 vagy 276, én 4-500-ra saccoltam volna. Holnap meg kell kapnod az ólmot, ha nem, szólj! Szép estét!
Ha egy eredeti Coltról van szó, gondolom Balázs nem akarta túltolni a tormentálást.
Különböző fórumokon olvasgatva .44-es, 8 inches revolverekre 30 grain körüli töltettel nagyjából 320-350 J-t szoktak mérni, gömblövedékkel. 35 grain-nel és konikális lövedékkel (ha sikerül beletuszkolni) láttam már 490-et is. (Ezek pyrodex-es adatok.)
- TAMÁS
- 2017-02-27-11:56
HI! Jó a számolgatásom, ha egy .44 es revkóra, 18gr lőpor, ( kapszli szererint=248 m/s) 140 gr gömbbel csak 247 J Szép hétvégét!
9, xxx valamennyvel számoltam. A sebességet tartom kicsit kicsinek. Lehet, hogy azért mert nem 15, 18, vagy több a por? A Balázs filmjén egy eredeti Coltot használ, talán kevesebbet tuszkolt bele? Egyébként nem is az a kérdés, hogy 247 vagy 276, én 4-500-ra saccoltam volna. Holnap meg kell kapnod az ólmot, ha nem, szólj! Szép estét!
Ha egy eredeti Coltról van szó, gondolom Balázs nem akarta túltolni a tormentálást.
Különböző fórumokon olvasgatva .44-es, 8 inches revolverekre 30 grain körüli töltettel nagyjából 320-350 J-t szoktak mérni, gömblövedékkel. 35 grain-nel és konikális lövedékkel (ha sikerül beletuszkolni) láttam már 490-et is. (Ezek pyrodex-es adatok.)
- Angyalszem il cattivo
- 2017-02-26-21:32
- TAMÁS
- 2017-02-26-11:21
Szerintem kb. 276. Olyan, mintha 8 grammal számoltad volna a lövedéktömeget.
- Angyalszem il cattivo
- 2017-02-26-10:16
- Rudi kettö
- 2017-01-24-14:47
Szia Balázs!
Kösz az infókat, legalább nem keresgélek hüvelyt feleslegesen. Cerrosafe-em ugyan nincs, de megoldom valahogy.
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.