-
- border guard
- 2014-07-04-06:52
Szia Attila! Az én emlékeimben benne van, hogy az ágyúk korai időszakában bevett gyújtási mód volt a csőtorkolat felől valamilyen gyújtózsinórral (pl. olajba áztatott vászoncsík) gyújtani a töltetet. Értelem szerűen az ilyen ágyúknak nem volt gyúlyuk furata. Mátyás király Fekete Seregében még használtak ilyen ágyúkat. Bécset lőtték velük.
Tehát szerintem semmikép nem “olyan mintha” kategóriás egy ilyen ágyú. Főleg nem egy középkori hagyományőrző társaságnál. Pedig, hát nem is vagyok tűzér…
Üdv: LQ
Szervusz István!
Nem ismerek ilyen előlről müködtetett megoldást,ennek ellenére nem állitom ,hogy nem is volt ilyen….
Nos ,azt hiszem a barátainkat szinte biztos ,hogy nem ez a fajta “eredetiség”vágya vezérli,annál inkább az régi un “vetőcső szindróma”ami a “klsszikus” felfogás /úgy nézzen ki mintha/egyes hagyományörző körökben..miszerint ha nem egy lőképes löveget készitünk,akkor “megúszhatjuk az MKH-t stb.Mi csak píró töltettel dolgozunk,nem lőporral,feketére festett liszttel…Aztán Austerlitz csataszervezők ágyúátvételekor,egy rendes vaktöltetet ki akartak lövetni ,a magyar tüzérek nem tudták vállalni,nyomáspróba vizsgálat,dokumentácíó hiányában…
Nem mondom vannak jobb ,élethűbb píró töltetek,de ezek nagy átlagban úgy viszonyulnak egy 12 pdr löveg cca 45 dkg BP/lövés
hangjához,mint az” az aktív homokos,elernyedt záróizmokkal WC-re megy” by Bolgár hö.alez
Ennek ellenére a késziteni szándékozott konstrukcíót szerintem a fellelhető dokumentácíó,mintadarab után mindig műszakilag korrektre kell késziteni,nyomáspróbáztatani,-ez az igazi érték-Nem kevés anyagiakat belefektetve,még ha sponzor is adta.akkor már legyen korhű,anyagában,elkészitéséban mindenben megfelelő…..Aztán abból a rendezvény jellegének megfelelő,olcsóbb ,könnyebben kezelhető píró töltet is kilőhető…
Aztán:
Alakul a mezőny:
1.Nickl László 2.Klenovszki Sándor.3 Ágoston Géza4.Trexler Gyula.5.Kalamász Mihály,6.Csente István /Csallóköz/biztosak
Feltételesek,még nem válaszoltak véglegesen:
Keckó Zoli,dr Kovács,Bogas….Géza agymosó telefonja előtt…..
barátsággal :
Attila
- The Gunman
- 2014-07-04-06:12
Ha úgy lenne pénzem, ahogy nincs, Gábor Áron rézágyúját öntetném ki, nem valami ,,fantázia” ágyút.A gyújtó furat nem pénzkérdés.Az már ízlés dolga mivel működtetjük.Nyilván aki kicsit is konyít hozzá, megpróbálná az eredeti töltési módot követni. Műszaki mindenképp kell.
- LQ
- 2014-07-03-17:31
Szia Attila!
Az én emlékeimben benne van, hogy az ágyúk korai időszakában bevett gyújtási mód volt a csőtorkolat felől valamilyen gyújtózsinórral (pl. olajba áztatott vászoncsík) gyújtani a töltetet. Értelem szerűen az ilyen ágyúknak nem volt gyúlyuk furata. Mátyás király Fekete Seregében még használtak ilyen ágyúkat. Bécset lőtték velük.
Tehát szerintem semmikép nem “olyan mintha” kategóriás egy ilyen ágyú. Főleg nem egy középkori hagyományőrző társaságnál.
Pedig, hát nem is vagyok tűzér…
Üdv: LQ
- border guard
- 2014-07-03-13:28
Kedves Tamás!
Arról azért lebeszélnélek,hogy eleve ilyen “úgy nézzen ki mintha” aptrakt”,patyomkin” ágyút épitsetek,csináltassatok!Ez értéktelen és méltatlan egy hagyományörző egyesülethez,amellett ugyanannyiba is kerül mint egy lőképes! Sokan ráfaragtak már arra,hogy méregdrágáért csináltattak egy ilyen qvasi” diszágyút” és egy nemzetközi rendezvényen kiszuperálták,mint olyat amely képtelen egy előirt vaktöltetet kilőni és mint ilyen nem kapott fegyverútlevelet.Érdemesebb elkésziteni/tetni egy korrekt darabot utánna az MKH-nál nyomáspróbázatani/kb 20 ef a ktg,ha 1:1 méretarány,ha kisebb olcsóbb/és utánna a dokumentácíó birtokában kiáll minden hatósági,szövetségi,nemzetközi vizsgálódást.
Tehát a korabeli dokumentácíónak megfelelő löveget épitsetek.Az más kérdés ,hogy ebből a jogszabálynak megfelelő,pirotechnikai töltetet használtok.A piróecnikai töltet használatának szabályai vannak,részletesen Veres Sándor hö.fhdgy tüzértársunk,aki maga is szakképzett pirótecnikus ismertette.De részletes ,friss tájékoztatást kaphatsz Bolgár József hö.alez úrtól a szegedi III.hzlj tüzérparancsnokától a MHKHSZ tüzérségi referensétől.Mindkettő elérhetőségét a nekem küldött emilben meg tudom adni.
Ha érdekel benneteket a modellágyúzás,a kis modellek lövedékkel történő használata,szívesen látunk mindenkit Székesfehérváron
az Alba Volán telephelyén lévő lőtéren július 13-án vasárnap
üdv:
Attila
- Kecske21
- 2014-07-03-12:41
Tisztelt Urak!
Keresgéltem már egy kicsit a neten, de úgy vélem a tapasztaltabb, a témában járatosabb emberek véleménye a mérvadóbb, mint a betűk szó szerinti, vagy akár /át/értelmezése.
Kérdezném, hogy amennyiben hagyományőrző egyesületünk /középkori/ csináltat egy kiságyút a fellelhető források alapján, és azzal az előadások, fellépések alkalmával “durrantani” szeretne, tehát kilőni semmit nem szeretnénk az ágyúból, csak a hanghatás lenne fontos, akkor milyen kritériumoknak kel megfelelnünk. Kell-e valakinek érvényes pirotechnikai vizsgával vagy hasonló képzettséggel rendelkeznie? Ha fekete lőporral szeretnénk a dolgot megoldani és azt egybe csomagoltan vásároljuk, gyújtóval, készre szerelten, akkor van-e bármilyen bejelentési kötelezettségünk valaki felé?
Az ágyúnak hátul gyújtónyílása sem lesz, tehát csak elölről, a cső elejéből kilógó kanóc meggyújtásával működtethető.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Tamás- border guard
- 2014-07-03-09:27
Kedves Tüzér urak!
Nagy örömünkre cannonfire /Á.Géza/ barátunk is jön az OB-ra,valamint megígérte ,hogy több régenlátott tüzértársunkat is
megpróbál mozgósitani még….
Kérek mindenkít ,hogy nevezzen a Kezdőlapon található hírdetményben…
üdv:
Attila
- kleno1
- 2014-07-02-04:55
Lényeg hogy legyen verseny.Lövök én sörösdobozra is ha nincs más.
Bízzunk benne, hogy nem kell sörösdobozokat irtanod. Én ott leszek. A hétvégén megpróbálom kiegyenesíteni az ágyúm csövét.
- border guard
- 2014-07-01-15:20
Uraim!
Remélem többen olvassátok a rovatot a készülődő tüzérek közül…..,az imént hívott Csente István a Csallóközből és érdeklődött az OB modellágyú
versenyéről úgy tájékoztattam,hogy lesz ágyúverseny,remélem nem vezettem félre,kedves barátunkat
Jó lenne ha mindenki jelezné a szándékát.
üdv:
Attila
- border guard
- 2014-07-01-13:04
Benne az ágyúosztályok,tüzelőállás berendezése, versenyszámok ,célok leírása,értékelés ,biztonsági tudnivalók,
és egyéb földi jó…
Régi lövésznek,mint te Laci fejből kell fújni….
barátsággal:
Attila
- border guard
- 2014-07-01-11:52
Azért az Országos Bajnokságot nem örömlövészeti célokkal illik lőni
aki még nem ismeri annak figyelmébe ajánlom a modellágyú-tüzér szabályzatot,letölthető a Lövészet főmenű szabályzatok menűpontól…
Jó olvasást!
- The Gunman
- 2014-07-01-09:34
Lényeg hogy legyen verseny.Lövök én sörösdobozra is ha nincs más.
- border guard
- 2014-07-01-09:25
Uraim!
.Azt azért jó lenne tisztázni,hogy milyen versenyt akartok lőni az OB-én,teljes tüzér alapversenyt/három szám/
avagy csak a precizíós ágyúlövészetet ?
Nics akadálya a komplett versenynek,célok adottak ídőbe,helybe belefér
Még remélhetőleg csatlakoznak mások is….
üdv:
Attila
- The Gunman
- 2014-06-30-10:56
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert Tótkomlósra összejött a kritikus 4 fő egy kisebb versenyre.Jó levezetés volt a két napi western lövészet után.Bízok benne hogy az OB-n többen is leszünk.Ez a kis csapat elszántan jelezte hogy ott lesz.
- border guard
- 2014-05-30-12:41
Kedves Tüzér urak!
Vélhetőleg júliusban egy hosszú hétvégére találkozunk modellágyú tüzér+sörétes puskás találkozóra Jászfelsőn…
Pontos dátum és toborzó hamarosan…
üdv:
Attila
- LittleBig George
- 2014-04-16-08:31
Kedves Ágyúsok!
A május 3-i Zalaegerszeg Kupán a modellágyúsok is teret kapnak. A 25 m-es lőteret teljes szélességében (min. 5 lőállás) kihasználhatják!
Nevezés ITT!
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.