-
- Agabi
- 2014-05-14-15:58
Szóval Igen!
Az elmúlt vadászidényt szinte kizárólag, házilagosan töltött sörétes patronokkal vadásztam végig. Lehet, hogy csak azért mert ezek az én gyermekeim, de olyan érzésem volt, hogy jobb eredménnyel lőttem vele, mint a gyári patronokkal.
Nagyon alaposan körbenéztem, rengeteget irodalmaztam. Annak is utánanéztem mit, honnan, milyen költséggel tudok beszerezni. A választás az orosz rézhüvelyekre (Berdan csappantyús!) és a szintén orosz Sokol nitro porra esett. Nem véletlenül! Nem könnyen, de tudtam szerezni ami kell. + ez a kombináció, illetve a Sokol por, ha nem is bolondbiztos, de mindenképpen biztonságosabb mint a modern nitro porok. És a mai napig gyártják! (Egyet nagyon megtanultam az újratöltő tanfolyamon: A golyós lőszereknél van egy kevés mozgástér, de a nitrós sörétes patront CSAK azokkal az alkatrészekkel lehet szerelni, amit a gyári ajánlás előír! Kosár, por, hüvely, csapi, peremezés. Még a kosarat sem biztonságos felcserélni. Mondjuk a Lovex-ből van olyan por, amit a gyári töltési adatok szerint is lehet papír/vagy műanyaghüvelyből filcfojtással lőni. És van némi mozgástér is. De ez az egyik kivétel. A másik az ezer éve változatlan Sokol.) Az orosz 3 lyukú Berdan hüvely és csapi is nitróra van tervezve, de BP-re is alkalmas. A boxer csapis Magtach csak BP-re ajánlott.
Papírhüvely nálam kiesett, mert nincs beszerzési forrás és nem a szabvány #209-es csapival működik. A Magtech azért esett ki, mert csak BP-re ajánlják. A műanyag bennmaradt de az a második vonal.
Próbálkoztam a BP-s patronokkal is. Még az is lehet, hogy eltaláltam vele egy-két fácánt. Cserében viszont olyan füstöt csinált, hogy soha nem láttam találtam-e, kell-e duplázni. A vadásztársak szóltak, hogy mehetek a madárért. És este fáradtan a csövet mosogatni sem egy élmény.
Rengeteg apró fortélyt tanultam az öreg vadászoktól, a hozzáférhető irodalomból, és Youtube videókból. De mindegyikhez KELL a józan ész! Bődületes marhaságokat is láttam, hallottam, olvastam.
Sörét! Tényleg ez a legnehezebb pont. És a legdrágább is. A kalandlövészet.hu-n Gáti Zoli egy sikeres projektet zárt le tavaly ami az orosz tajga módszer és a Littleton sörétöntés kombinációja. És működik!
Na ez elég hosszúra sikerült. És minimum még tízszer ennyit is tudnék a témában írni.
Tessék kérdezni!
- Bogas
- 2014-05-14-11:21
Érdekességképpen egy régi eszköz, ami arra volt hivatott, hogy meggyorsítsa a sörétes lőszerek töltését. Tehát:
http://epub.hpo.hu/e-aktabetekintes/?lang=HU#
A Cím/Megjelölés mezőbe ezt kell beírni: Berendezés vadász töltények tömeges töltésére
Nem is értem, miért nem terjedt el
Bocs a nyakatekert elérési útért, de nem lehet közvetlenül linkelni.
- Bogas
- 2014-05-14-08:59
Sziasztok! Köszönöm az ötleteket! Csak azt nem értem, ha a gépeket, matricákat stb. lehet kapni egy-egy vadászboltban, vagy itt a Kapszliban, akkor a többit miért nem? Üdv,
ZoliJa, egy dolgot kihagytam, pedig fontos. Jelesül a sörét kérdését. Soha nem gondoltam, de könnyebb lőporhoz jutni, mint söréthez. Nekem is csak egyféle van, 3 mm átmérőjű. Szerezni úgy tudtam, hogy feladtam egy hirdetést a vadaszapro.hu -n, hogy ólomsörétet vennék, aztán hívott valaki.
- Pferi
- 2014-05-14-01:48
Kedves Vadásztársak! Papírhüvelyes, filcfojtásos, fekete lőporral töltött sörétes lőszerrel szeretnék korongozni és vadászni. Addig rendben, hogy vizsga, gép, matrica és egyebek, de még nem találtam olyan boltot, ahol az alkatrészeket meg lehetne vásárolni. Úgyhogy eddig számomra úgy tűnik, hogy ez itthon nem lehetséges. Üdv,
Jeney ZoliSzevasz Zoli!
Agabi kartárs tölt és vadászik ilyesmivel – és nem eredménytelenül, hamis tanú vagyok rá
– de rézhüvelybe tölt, teljesen házilag, a papírnak azért vannak hátrányai. Majd rád uszítom fórumilag – beszéljétek jól ki a témát.
- Bogas
- 2014-05-13-14:09
Szia Yenky!
“Papírhüvelyes, filcfojtásos, fekete lőporral töltött sörétes lőszerrel szeretnék korongozni és vadászni. Addig rendben, hogy vizsga, gép, matrica és egyebek, de még nem találtam olyan boltot, ahol az alkatrészeket meg lehetne vásárolni. Úgyhogy eddig számomra úgy tűnik, hogy ez itthon nem lehetséges.”
Minden lehetséges :)
A lőport és a csapit Kópházáról rendelem (oda kell menni érte, és igen, ez szívás).
Filcet a bionemez.hu – ról rendeltem (qrva drágáért), egy ismerősöm vágta ki a fojtásokat kengyeles bőrlyukasztóval, amit vagy felsőmaróba, vagy állványos fúrógépbe fogott be. Ha a filcre téve kalapáccsal püfölöd, akkor ferde lesz.
A fojtás kenőanyaga a legendás Gatofeo No2.
A zárólapkát ki lehet vágni “püföléses” módszerrel.
Ja, én nem papírhüvelyt használtam, hanem Magtech rézhüvelyt.
- Yenky
- 2014-05-13-06:33
Kedves Vadásztársak!
Papírhüvelyes, filcfojtásos, fekete lőporral töltött sörétes lőszerrel szeretnék korongozni és vadászni. Addig rendben, hogy vizsga, gép, matrica és egyebek, de még nem találtam olyan boltot, ahol az alkatrészeket meg lehetne vásárolni. Úgyhogy eddig számomra úgy tűnik, hogy ez itthon nem lehetséges.
Üdv,
Jeney Zoli- Space Cowboy
- 2013-12-10-17:48
Ide várjuk a sörétes lőszerek újratöltésével kapcsolatos hozzászólásokat.
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.