Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 90
  • Persze, hogy oxidálja, de lassabban! Van az ólomból kb 15% veszteség, de cserében jórészt az összes ötvöző, Zn, Sb, Sn, As, kiég. Csak hát nem túl egészséges meló. Ahol iparilag csinálják, ott biztosan van jó elszívás! :)

De itt egy cink specifikus módszer: http://chestofbooks.com/home-improvement/construction/plumbing/Practical-Plumbing/How-To-Make-Solder.html#.VVBUvI7hBko

Nem akarok tolakodó lenni, de szerintem ez az út nem járható. Szerintem a nitrit, nitrát oxidálja az ólmot is. Ily módon ez nem hiszem, hogy működik. Ráadásul szarakodás és többet árt az illető egészségének, mint használ. Ólom antimon gőzei, pora nagyon mérgező! Szét lehet választani, de az az út sem járható. mivel nem éri meg. Le kell adni a méhben. Lehet venni antimont és és ónt is. Tiszta ólommal ötvözni.

Nem akarok tolakodó lenni, de szerintem ez az út nem járható. Szerintem a nitrit,  nitrát oxidálja az ólmot is. Ily módon ez nem hiszem, hogy működik. Ráadásul szarakodás és többet árt az illető egészségének, mint használ. Ólom antimon gőzei, pora nagyon mérgező!  Szét lehet választani, de az az út sem járható. mivel nem éri meg.

Le kell adni a méhben.

Lehet venni antimont és és ónt is. Tiszta ólommal ötvözni.

Még annyit, hogy mind a cink, mind az antimon kiszedhető belőle egy, baromi füstös, büdös és kicsit veszélyes módon.  A neten megtalálhatók a részletek, de röviden a megolvasztott ötvözetet össze kell keverni nátrium-nitrát és tán nátrium-nitrit (?) keverékével. A sók itt már szintén olvadékok, és a könnyebben oxidálható komponenseket kiégetik a fémolvadékból. De ehhez az egészet igen erősen össze kell keverni, közben pöfög, füstöl és néha kilökődik egy-egy adag az edényből, ha túl gyorsan oxidál.  A végén a felülúszó salakot le kell halászni és kész.  Emberektől távoli helyen lehet csak végrehajtani, por- és teljes arcvédő álarcban, hőálló kötényben.

Na egy kicsit nagyobb képpel.

Mellékletek:

Bocs! a küldött táblázatból ez a sok krixkrax lett. akkor megpróbálom leírni 250 m/s alatt 6-12 BHN 250-300 között 8-14 300-370 között 10-16 a luger az utolsóba tartozik. tiszta ólmot csak navy colthoz használok, de azt is kenem.

Application Hardness Range
    Light target loads (<800 fps and 10,000 psi) BHN 6-12
    Standard revolver loads (800-1000 fps, 16,000 psi) BHN 8-14
    +P revolver loads (1000-1200 fps, 20,000 psi) BHN 10-16
    Magnum revolver loads (1200-1500 fps, 35,000 psi) BHN 12-20
    454 Casull (1400-1800 fps, 50,000 psi) BHN 16 and up

Halli! Köszönöm a választ M.G. Rooster. Igen .38 Specialom meg 9mm lugerem van. Szeretnék magam készíteni lövedékeket próba képen. Most csináltam az újratöltő vizsgát és érdekel az öntés. Saját lövedékes lőszerrel lőni. Megpróbálni a lehető legjobb lőszert előállítani,illetve olcsóbbat. Boltban 9x19mm 80ft, .38 Special 100-150ft. Talán sikerül a hozzáadott ólommal lőhetővé tenni az anyagot. Természetesen kerülném a huzagolás jelentős kopását. Bízom benne,hogy sikerül. Jó lecke volt,az egyszer biztos. Legközelebb szigorú válogatás….. :bye:

Szia! A luger nem szereti az ólmot.. a keményített (10 bnh) is kenődik rendesen. A tiszta ólmot meg se próbáld! Nagyon szar kivakarni a csőből és a lerakódás akár veszélyes is lehet. Legalább 15 BNH keménység kell, ami 90 % ólom, 5 % ón és 5 antimon. Jobb a köpenyes lövedék. A 38-as jobban bírja.. , a 357 -eshez szintén nem használnék.

Mellékletek:

Bocs!

a küldött táblázatból ez a sok krixkrax lett.

akkor megpróbálom leírni

250 m/s alatt  6-12 BHN

250-300 között 8-14

300-370 között 10-16

a luger az utolsóba tartozik. tiszta ólmot csak navy colthoz használok, de azt is kenem.

Halli! Köszönöm a választ M.G. Rooster. Igen .38 Specialom meg 9mm lugerem van. Szeretnék magam készíteni lövedékeket próba képen. Most csináltam az újratöltő vizsgát és érdekel az öntés. Saját lövedékes lőszerrel lőni. Megpróbálni a lehető legjobb lőszert előállítani,illetve olcsóbbat. Boltban 9x19mm 80ft, .38 Special 100-150ft. Talán sikerül a hozzáadott ólommal lőhetővé tenni az anyagot. Természetesen kerülném a huzagolás jelentős kopását. Bízom benne,hogy sikerül. Jó lecke volt,az egyszer biztos. Legközelebb szigorú válogatás….. :bye:

Szia! A luger nem szereti az ólmot.. a keményített (10 bnh) is kenődik rendesen. A tiszta ólmot meg se próbáld! Nagyon szar kivakarni a csőből és a lerakódás akár veszélyes is lehet. Legalább 15 BNH keménység kell, ami 90 % ólom, 5 % ón és 5 antimon. Jobb a köpenyes lövedék. A 38-as jobban bírja.. , a 357 -eshez szintén nem használnék.

Szia!

A luger nem szereti az ólmot.. a keményített (10 bnh) is kenődik rendesen. A tiszta ólmot meg se próbáld!  Nagyon szar kivakarni a csőből és a lerakódás akár veszélyes is lehet. Legalább  15 BNH keménység kell, ami 90 % ólom, 5 % ón és 5  antimon. Jobb a köpenyes lövedék. A 38-as jobban bírja.. , a 357 -eshez szintén nem használnék.

Üdv Chariot! Ettől féltem amit írtál. Olvastam a tűs meg kristályos felépítéséről a cinknek. Bíztam benne,hogy lehet orvosolni ezt a problémát. Mostanra elbizonytalanodtam rendesen. Szóval marad a tiszta kerékólom,illetve 2-4°% ón. Ezt a kemény anyagot meg leadom a MÉH-ben…. :cry:   Majd legközelebb sikerül. :good:

.. A Pb meg az Sn mellé került Zn is nem kis mennyiségben. A kapott tömeg kb: 8500g. Szerintetek ha olvasztok hozzá még ólmot kb 6000g-ot,akkor felhasználhatom lövedéköntéshez? Nem szívesen dobnám ki. A Cinket hogy távolíthatnám el belőle. Várom válaszotokat. Üdv Zsolt

Vitába szállnék Mega kollégával, szerintem kuka az egész! A cink a lehető legrosszabb ötvöző, mert

– lehűléskor hosszú tűs kristályokban szilárdul meg, amik hegye pont annyira “lóg ki” az öntvényből, hogy a kész lövedék nehezen fog kijönni a kokillából. A Lee-féle alu kokillák különösen gyorsan tönkremennek.

– jóval magasabb az olvadáspontja, emeli a kész ötvözetét is == forró olvadék, több ólom-, és most már cink-oxid füst is,  a levegőben!

-de a legfontosabb, hogy az ilyen ötvözetek sokkal rosszabbul folynak, rosszul töltik ki a kokillát.

De legalább baromi kemények.

Szia, a keréksúly teljesen alkalmatlan elöltöltős lövedék öntésére. Ezt bebuktad. NE olvassz hozzá rendes ólmot, mert jó soha nem lesz. Viszont pl. 38-as szerelt lőszerhez még jó lehet, keress valakit, akinek erre van szüksége, valami westernlövészt, vagy IPSC-t, oda még elmehet a kemény ólom. Ha kiöntöd táblába, remek kiütőlemez lehet például tapaszok vágásához, én használok ilyet. Ha már nagyon barázdás a felszíne, újra öntöm, és megint jó tapasz-fojtás vágáshoz, a szerszámot kíméli, és többször újraönthető egy lapos tepsibe.

Sziasztok! Szeretnék felvilágosítást kérni tőletek. A történet a következő. Vásároltam gumis műhelyből centírózó ólmot,amit fel is olvasztottam kb 500g tömegű muffin formákra. Sajnos nem válogattam ki rendesen olvasztás,illetve öntés előtt. így hát elég kemény  anyag lett a végeredmény. A Pb meg az Sn mellé került Zn is nem kis mennyiségben. A kapott tömeg kb: 8500g. Szerintetek ha olvasztok hozzá még ólmot kb 6000g-ot,akkor felhasználhatom lövedéköntéshez? Nem szívesen dobnám ki. A Cinket hogy távolíthatnám el belőle. Várom válaszotokat. Üdv Zsolt

Sziasztok!

Tapasztalta már valaki, hogy a nitro lőpor nem égett el normálisan újratöltött pisztoly lőszerben? Hogy lövés után a cső és a hüvely el nem égett lőport tartalmazott? És emiatt ingadozott a gáznyomás, szórtak a lövések rendesen.

Mert én sokszor.   Habár a lőpor gyártó a kiválasztott a lőport javasolta  a már említett fegyverhez, valahogy mégsem működött rendesen.

És ott volt a 19-es Luger, amiben remekül dolgozott  u.a. a típusú lőpor. Szóval ilyen problémákkal küzdöttem, amikor angolszász újratöltő oldalakon böngészve találtam olyanokat, akik hasonló problémával szembesültek. A lövedék egy könnyű, 105 gr-nes swc volt, amit magam készítettem.   Nagy üres tér a lőpor felett, kicsi kihúzóerő,. gondoltam ezek lehetnek a fő problémák. De akárhogy kísérletezgettem nem jutottam el a megoldáshoz. Szórtak a lövések rendesen és ott volt az el nem égett lőpor látványa. Aztán valahol olvastam, hogy a  gyorsabb égésű lőpor jobb lenne. Vásároltam gyorsabb égésű lőport ugyan attól a gyártótól és a probléma egy csapásra megszűnt. Kevesebb kell belőle, itt is kísérletezgetnem kellett, hogy megtaláljam az optimális töltetet.  De megérte!

A lőpor maradéktalanul elég,  a lövések lyukba mennek.

Nyomkereső

Minden Kedves Kollégának,
    aki az újra töltéssel kísérletezik,
    Sikerekben Gazdag – Boldog Új Évet és sok 10-est (13-ast) Kívánok!

Gáti Zoltán

Mellékletek:
15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 90

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.