Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 31-45 / 90
  • Sziasztok! Megint kérnék tanácsot a tapasztalt töltőktől. Végre megvolt az első töltésem.:-)) 9×19 Luger töltése: Por: Wihtavuori N 320 Lövedék: Szlovén LOS bullet .356 9mm 123 grs RN nem fmj, hanem galvanizált ( Tibi is vett ilyet Egerszegen) Lőszer hossz beállítás: 29,6mm Táblázatok alapján kezdő töltet: 3,8grs maximális töltet 4.1grs Kezdő töltettel a P38 vagy hüvelykivetési hibát produkál, vagy ha azt nem, akkor nem tölti be a következő lőszert. Tehát gyikfing ez a töltet. Ismerősöm “csodaprogramjával” minden adatot megadva kiadta az 5,8grs töltetet. Ez a sárga zóna alján van, szerintem pontlövészetre ez megfelelő lesz. A tüvely töltöttsége így 89,4%, 80bar nyomás, 373m/s sebesség és 554J energia. Kisérlet képpen beírtuk a Lovex Do32 port is és szinte azonos adatok jöttek ki. Kérdésem, a táblázatok tévednek, vagy nektek mik a tapasztalatotok? A válaszokat előre is köszönöm, üdv: Cajga

A 3.8-4.1 gr nem (L) azaz lead lövedékhez volt megadva? Amihez mindig kevesebb kell mint a köpenyeshez?

Kivetési hiba ellen az is segíthet, ha beljebb ülteted a magot. Persze óvatosan, de nekem pl. Lovex 020-szal a javasolt max töltet 75%-a alig működött 29,6 mm hossznál, míg 29.0 mm-nél tök jó sőt, erős lőszer lett belőle, még a porból is vissza lehetett venni. 5-10-es sorozatokat készítve 0,2 mm-enként csökkentett mérettel jól bejátszható.

Üdv! én töltök 9×19 et.

Sziasztok!

Megint kérnék tanácsot a tapasztalt töltőktől. Végre megvolt az első töltésem.:-))

9×19 Luger töltése:

Por: Wihtavuori N 320

Lövedék: Szlovén LOS bullet  .356  9mm 123 grs RN  nem fmj, hanem galvanizált ( Tibi is vett ilyet Egerszegen)

Lőszer hossz beállítás: 29,6mm

Táblázatok alapján kezdő töltet: 3,8grs  maximális töltet 4.1grs

Kezdő töltettel a P38 vagy hüvelykivetési hibát produkál, vagy ha azt nem, akkor nem tölti be a következő lőszert. Tehát gyikfing ez a töltet.

Ismerősöm “csodaprogramjával” minden adatot megadva kiadta az 5,8grs töltetet. Ez a sárga zóna alján van, szerintem pontlövészetre ez megfelelő lesz.

A tüvely töltöttsége így 89,4%, 80bar nyomás, 373m/s sebesség és 554J energia.

Kisérlet képpen beírtuk a Lovex Do32 port is és szinte azonos adatok jöttek ki.

Kérdésem, a táblázatok tévednek, vagy nektek mik a tapasztalatotok?

A válaszokat előre is köszönöm, üdv: Cajga

Sziasztok! Ultrahangos hüvelytisztításnál több videon is láttam, hogy a tisztító folyadék összetétele a következő: 4 rész desztillált viz 1 rész ecet 1 csipetnyi szódabikarbóna kis adag folyékony mosógatószer vagy szappan Kérdésem az lenne /főleg vegyészekhez /, mi a szerepe a szódabikarbónának? Köszi!

Elvileg az ecet savasságát hivatott kicsit  csökkenteni, de a mosogatószer is lúgos, szóval ha nem teszed bele akkor se történik katasztrófa.

Én kb 5%-os citromsav oldatot használok (az ecetes kb 4%-os, ha a töményebb bolti ecetet használod), teljesen jó mind magában, mind 1-2 csepp mosogatószerrel.

Sziasztok!

Ultrahangos hüvelytisztításnál több videon is láttam, hogy a tisztító folyadék összetétele a következő:

4 rész desztillált viz

1 rész ecet

1 csipetnyi szódabikarbóna

kis adag folyékony mosógatószer vagy  szappan

Kérdésem az lenne /főleg vegyészekhez /, mi a szerepe a szódabikarbónának?

Köszi!

Sn 97 Cu 3 p

Itt: http://www.artfulbullet.com/index.php?threads/copper-alloy-question.332/ azt írják, hogy kevés réz az jót tesz. Mivel az ónt amúgy is cask max 2-4%-ban fogod használni, a benne levő réz IMHO csak előnyös! :)

Köszi szépen a válaszodat. Megnyugodtam hogy fel tudom használni. Sajnos Zn miatt jártam már rosszul. Nem vettem észre a keréksúly között és elqrtam a keverést. Mehetett a MÉH-be 9kg ólom….. :yes:

Mennyi cink “kellett”, hogy használhatatlanná váljon? A cink úszik az olvadék tetején, lehalásztad amit lehetett, vagy durr bele mindent összeolvasztottál? Azért kérdezem, mer épp most kaptam 20 kg tömbösített keréksúlyt, amiből ha jól értettem összeolvasztáskor lehalászták a cinkes :)  darabokat.

Sn 97 Cu 3 p

Itt: http://www.artfulbullet.com/index.php?threads/copper-alloy-question.332/ azt írják, hogy kevés réz az jót tesz. Mivel az ónt amúgy is cask max 2-4%-ban fogod használni, a benne levő réz IMHO csak előnyös! :)

Köszi szépen a válaszodat. Megnyugodtam hogy fel tudom használni. Sajnos Zn miatt jártam már rosszul. Nem vettem észre a keréksúly között és elqrtam a keverést. Mehetett a MÉH-be  9kg ólom….. :yes:

Sn 97 Cu 3 p

Itt: http://www.artfulbullet.com/index.php?threads/copper-alloy-question.332/

azt írják, hogy kevés réz az jót tesz. Mivel az ónt amúgy is cask max 2-4%-ban fogod használni, a benne levő réz IMHO csak előnyös! :)

Sziasztok! Kérdésem a következő. Kaptam ajándékba 2 kg forrasztó ónt: Sn 97 Cu 3 p típusú,illetve fajtájú t. Szeretnék .38 Special lövedékeket önteni. Megfelel ötvözőnek a 3% réz miatt? Válaszotokat előre is köszönöm….. :yahoo:

Van itt valaki rajtam kívül, akivel lehetne tapasztalatcserét folytatni 9×19 töltésről, vagy csak magammal levelezek?

A progresszív prés keservei, sokadik rész. (Az ezt megelőző részeket kegyeleti okokból meg sem írtam! ;-) )

És történék vala, hogy az állítólag már jól beállított és űberfasza Pro1000-es préssel nekiláték 9×19 lőszert tölteni! És húzogatván az karját szépen formázott, csappantyúzott, sőt port is töltött vala, majd az lövedékeket szépen a helyire is illesztette. Hurrá!

A dolog szépséghibája egyedül az volt, hogy az előzőleg már pöpecül beállított présből 30-31 mm hosszú löszerek potyogtak. :-(

Nosza, beültető matrica megreguláz és újra!

Most sokkal jobb lett :-), épp csak a hosszak szórtak 29,2-29,9 mm között. Ilyen állat pedig nincs, mondotta volna Agaby, így hát próbálkozások hosszú sorozata következett. Tekertem én minden, amin menet volt, de több mint 100 db dummy letöltése után kezdtem feladni. A hossz értelmezhetetlenül szórt!

Nem ragozom tovább, a megoldás: a beültető matrica tartja a helyén az automata lövedék adagolót, ami ugye mozog töltés közben, és nem mellesleg kilazítja az őt és a matricát is helyén tartó anyát majd az ide-oda tekeredik a használat során! És az adagoló befogója hathatósan akadályozza, hogy spéci villáskulcs (1 1/8″ ) nélkül meg lehessen húzni úgy, hogy ne csavarodjon ki. Ez az anya sem metrikus, a legközelebbi metrikus kulcs az a 29-es. Állítható kulcs, a lövedék adagoló befogása miatt nem fér hozzá.

Szia Nyomkereső! Köszike a Lovex táblázatot. Biztos nagy segítségemre lesz. Megadja a biztonságos töltési mennyiségeket. Most már lassan belefogok. Tárolóhely,engedély,lőporvásárlás…stb. A tapasztalatokat majd megosztom veletek. Még egyszer köszönöm a segítségeteket. Sziasztok! :bye:

Szia!

Van rendes töltési katalógusod a lovextől?

Ha S020-02-es lőporod van, arra is van katalógusom.

Szia Nyomkereső! Köszike a Lovex táblázatot. Biztos nagy segítségemre lesz. Megadja a biztonságos töltési mennyiségeket. Most már lassan belefogok.  Tárolóhely,engedély,lőporvásárlás…stb. A tapasztalatokat majd megosztom veletek. Még egyszer  köszönöm a segítségeteket. Sziasztok! :bye:

Bocs!  0,21 grammot írtál, én véletlenül 2,1 grénre asszociáltam. Már fáradok! A táblázat szerint jó.

Elnézést!

Megfelelő lesz a 148gr Wad cutterhez,amit úgy 210-230 m/s -al szeretnék indítani. Lovex s020 lőporból olyan 0.21g töltettel. Kezdésnek jó lesz. A későbbiekben kikísérletezem a számomra megfelelő lőszert. Mindenkinek köszönöm a hozzászólását. Sokat lehet itt tanulni. Hajrá újratöltők!!!! SZIASZTOK :yahoo: Figyelem! A 0,21 gr kevés!!!! Nagy az esélye, hogy beragad! Lovex guide-ból: So20 148 gr lwc 3,2-4,6 között Ha s020-02 3,1-4,0 gr 148 grénes lwc-ra Ennyit találtam.

Szia! A S020-assal gondjaim voltak. Pontosabban az s02002 -sel. Nem tudom mi a különbség a kettő között, de nekem s0202 van. Nálam ez a lőpor nem égett el rendesen a 38-asban. Továbbá felhívom a figyelmedet, hogy minden lövés után ellenőrizd le a csövet, nehogy beragadt lövedékre újra rátölts! A 0,21 g az kb 3 gr. Nekem 3 gr-nel nem ment ki a lövedék a csőből!!! Igaz az fémköpenyes volt! A 148 gr-es rézköpenyes lövedéket a 3 gr nem nyomta ki! Nagyon figyelj! Ne csinálj 3 db lőszernél többet egy töltetből! Mindent írj fel egy naplóba! A lőszereket is jelöld meg, hogy nehogy összekeverd őket! Kezd mindig a legalacsonyabb töltettel! Először lőj gyári lőszerrel, egy gyári 148 gr -es wc.-ral! Nézd meg mekkorát rúg, hang, hatás.. becsapódás.. stb.. szemüveg, fülvédő. Aztán lőj az általad készített legalacsonyabb töltettel.Lövés után mindig ellenőrizd le a csövet, hogy nem ragadt-e be a lövedék és készülj fel arra is, hogy ha beragad ki lehessen nyomni valamivel! gumikalapács.. megfelelő kiütő (bronz) Nekem az S020-as nem jött be! Lugerhez nagyon jó, de pl 105 gr-es LEE swc-hez nem a 38-ashoz. A 148 gr-eshez lehet, hogy jó lesz. Vettem D032-es lőport. Sokkal gyorsabban ég, sokkal apróbb. Azzal már sikerült rendes lőszereket gyártanom. Általában kis töltetekhez, főleg a 38-as Speciálhoz a gyorsabb lőporok jobbak. Ez a tapasztalatom. Az s020 nagyszemű lőpor, nem ég el rendesen a speciál nagy hüvelyében. teleköpi el nem égett lőporral a csövet, szórnak a lövések rendesen. Én ezt tapasztaltam. Lugerhez nagyon jó. Hirtelen ennyi jutott eszembe! Szia Nyomkereső! Köszönöm a választ. Megtörtént a leadása az ötvözetnek. Nem ért így nagy anyagi veszteség. Maradok a kerékólomnál + ón kb: 4% . Az úgy kb 14 BHN keménységű. Megfelelő lesz a 148gr Wad cutterhez,amit úgy 210-230 m/s -al szeretnék indítani. Lovex s020 lőporból olyan 0.21g töltettel. Kezdésnek jó lesz. A későbbiekben kikísérletezem a számomra megfelelő lőszert. Mindenkinek köszönöm a hozzászólását. Sokat lehet itt tanulni. Hajrá újratöltők!!!! SZIASZTOK :yahoo:

Megfelelő lesz a 148gr Wad cutterhez,amit úgy 210-230 m/s -al szeretnék indítani. Lovex s020 lőporból olyan 0.21g töltettel. Kezdésnek jó lesz. A későbbiekben kikísérletezem a számomra megfelelő lőszert. Mindenkinek köszönöm a hozzászólását. Sokat lehet itt tanulni. Hajrá újratöltők!!!! SZIASZTOK :yahoo:

Figyelem! A 0,21 gr kevés!!!! Nagy az esélye, hogy beragad!

Lovex guide-ból:

So20

148 gr lwc 3,2-4,6 között

Ha s020-02

3,1-4,0 gr 148 grénes lwc-ra

Ennyit találtam.

Szia! A S020-assal gondjaim voltak. Pontosabban az s02002 -sel. Nem tudom mi a különbség a kettő között, de nekem s0202 van. Nálam ez a lőpor nem égett el rendesen a 38-asban. Továbbá felhívom a figyelmedet, hogy minden lövés után ellenőrizd le a csövet, nehogy beragadt lövedékre újra rátölts! A 0,21 g az kb 3 gr. Nekem 3 gr-nel nem ment ki a lövedék a csőből!!! Igaz az fémköpenyes volt! A 148 gr-es rézköpenyes lövedéket a 3 gr nem nyomta ki! Nagyon figyelj! Ne csinálj 3 db lőszernél többet egy töltetből! Mindent írj fel egy naplóba! A lőszereket is jelöld meg, hogy nehogy összekeverd őket! Kezd mindig a legalacsonyabb töltettel! Először lőj gyári lőszerrel, egy gyári 148 gr -es wc.-ral! Nézd meg mekkorát rúg, hang, hatás.. becsapódás.. stb.. szemüveg, fülvédő. Aztán lőj az általad készített legalacsonyabb töltettel.Lövés után mindig ellenőrizd le a csövet, hogy nem ragadt-e be a lövedék és készülj fel arra is, hogy ha beragad ki lehessen nyomni valamivel! gumikalapács.. megfelelő kiütő (bronz) Nekem az S020-as nem jött be! Lugerhez nagyon jó, de pl 105 gr-es LEE swc-hez nem a 38-ashoz. A 148 gr-eshez lehet, hogy jó lesz. Vettem D032-es lőport. Sokkal gyorsabban ég, sokkal apróbb. Azzal már sikerült rendes lőszereket gyártanom. Általában kis töltetekhez, főleg a 38-as Speciálhoz a gyorsabb lőporok jobbak. Ez a tapasztalatom. Az s020 nagyszemű lőpor, nem ég el rendesen a speciál nagy hüvelyében. teleköpi el nem égett lőporral a csövet, szórnak a lövések rendesen. Én ezt tapasztaltam. Lugerhez nagyon jó. Hirtelen ennyi jutott eszembe! Szia Nyomkereső! Köszönöm a választ. Megtörtént a leadása az ötvözetnek. Nem ért így nagy anyagi veszteség. Maradok a kerékólomnál + ón kb: 4% . Az úgy kb 14 BHN keménységű. Megfelelő lesz a 148gr Wad cutterhez,amit úgy 210-230 m/s -al szeretnék indítani. Lovex s020 lőporból olyan 0.21g töltettel. Kezdésnek jó lesz. A későbbiekben kikísérletezem a számomra megfelelő lőszert. Mindenkinek köszönöm a hozzászólását. Sokat lehet itt tanulni. Hajrá újratöltők!!!! SZIASZTOK :yahoo:

15 bejegyzés megtekintése - 31-45 / 90

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.