-
- Nyomkeresõ
- 2016-02-15-21:06
Beindult a fórum..
Igen nekem ugy tűnik, hogy a lassabb por nem ég el rendesen föleg ha olom lövedékkel használja az ember, de az én esetemben csak ez jöhet szóba. Erdekes, hogy ha egy kicsit nagyobb volt a töltet akkor mintha kevesebb elégetlen salak maradt vissz, mondjuk a Lee loading Data N330 148 gr Wadcutter -ra 3,9 gtain pudert ad meg minimumnak en meg 3,0 grainel töltöttem. Van aki az N320 ra esküszik vettem azt is majd kiprobálom azzal is. A sehol semmilyen loading manualban 38 as spec töltésére nem irott VihtaVuori N310 meg működik és kb nulla kosz vagy korom marad vissza. Na mindegy, majd megrpobálom nagyobb töltettel lehet, hogy lehet találni egy kombináciot ami még nem túl erős es a púder elég teljesen. Aztán már csak jo sokat kell hogy lőnöm hogy elfoggyon ez a por aztán majd N310 -et veszek.Szia! Akkor emberedre akadtál. Rengeteg rossz tapasztalat a 38-assal. Főleg a könnyű 105 grénes SWC lövedékkel. Én Lovex lőport használok. Az S02002 nem jó, nem ég el.. pocsékba megy, egyenletlen a gáznyomás, kudarc. A sokkal gyorsabban égő D032 (nagyon apró), sztaikusan feltöltődő , tapad mindenre.. eddig a legjobb. Most ezt használom és maradok ennél. És most jön a meglepetés: Az S011, ami az egyik leghevesebben égő pisztoly lőpor a Lovextől, gyorsabb a D032-nél.. NEM jÓ. Nagyobb szemcséjű, mint a D032.. nem ég el tisztességesen. Pedig bíztam benne. Szóval kis por nagy üres tér, könnyű lövedék..Nem egyszerű. Ami biztosan elégett eddig, az a VESUVIT.
Csak legyen lelkierőd takarítani utána. A nagy szemcsés S02002 lőpor a FMJ lövedékekre jó a 38-asra. És most jön a meglepetés u.ez a lőpor Lugerre a könnyű 102- 105 grénes ólom- ón ötvözet lövedékre jó. A hüvelyben lévő üres tér erősen befolyásolja a lőpor égési tulajdonságait. Már szarrá lőtt Pb gázpalackra lőttem vesuvittal fullra töltött 38-assal. Ellapult rajta az ólom.
Míg a Luger FMJ lövedéke átvitte mindkét oldalát. Folytatjuk..
Üdv az Uraknak, elkezdtem magam is a löszerujratöltést és úgy 5-600 töltés után amit VihtaVuori N310 porral csináltam 38 special kaliberhez, vettem N330 as port mert az N310 est maga gyárto sem javasolja – mindenesetre nem ad meg hozzá töltési adatokat . Az N310 sokkal gyorsabban égö porral 2,5 gr porral és 158 gr es olom lövedékkel primán működik, ezzel szemben az N330 as mind 2,5 mind 3,0 grain porral töltve ugyan működik de rengeteg el nem égett por marad vissza! Igaz ennél nagyobb töltési mennyiségeket adnak meg az N330 hoz 3,9 graint de mivel CAS hoz akarom használni a csökkentett töltet lenne a nyerő nekem. Ugy tűnik, hogy talán a 3,0 graines töltet esetén TALÁN kevesebb az el nem égett szemét ami a hüvelyben vissza marad. Valamelyőtöknek van hasonló tapasztalata? üdv von Kova
Sziasztok! Elég sok (több ezer) 38 spec lőszer töltöttem jobbára S020 lőporral, 158 gr Lee SWCBB és szintén Lee WC lövedékkel. Az a tapasztalatom, hogy az el nem égett lőpor legfőbb oka a nem elégséges kihúzó erő. Túl gyorsan kis nyomáson megindul a lövedék és nem tud elégni a lőpor. Megfelelő peremezéssel tökéletes a lőszer! üdv: Babits
- Babiti
- 2016-02-15-21:01
Igen nekem ugy tűnik, hogy a lassabb por nem ég el rendesen föleg ha olom lövedékkel használja az ember, de az én esetemben csak ez jöhet szóba. Erdekes, hogy ha egy kicsit nagyobb volt a töltet akkor mintha kevesebb elégetlen salak maradt vissz, mondjuk a Lee loading Data N330 148 gr Wadcutter -ra 3,9 gtain pudert ad meg minimumnak en meg 3,0 grainel töltöttem. Van aki az N320 ra esküszik vettem azt is majd kiprobálom azzal is. A sehol semmilyen loading manualban 38 as spec töltésére nem irott VihtaVuori N310 meg működik és kb nulla kosz vagy korom marad vissza. Na mindegy, majd megrpobálom nagyobb töltettel lehet, hogy lehet találni egy kombináciot ami még nem túl erős es a púder elég teljesen. Aztán már csak jo sokat kell hogy lőnöm hogy elfoggyon ez a por aztán majd N310 -et veszek.
Szia! Akkor emberedre akadtál. Rengeteg rossz tapasztalat a 38-assal. Főleg a könnyű 105 grénes SWC lövedékkel. Én Lovex lőport használok. Az S02002 nem jó, nem ég el.. pocsékba megy, egyenletlen a gáznyomás, kudarc. A sokkal gyorsabban égő D032 (nagyon apró), sztaikusan feltöltődő , tapad mindenre.. eddig a legjobb. Most ezt használom és maradok ennél. És most jön a meglepetés: Az S011, ami az egyik leghevesebben égő pisztoly lőpor a Lovextől, gyorsabb a D032-nél.. NEM jÓ. Nagyobb szemcséjű, mint a D032.. nem ég el tisztességesen. Pedig bíztam benne. Szóval kis por nagy üres tér, könnyű lövedék..Nem egyszerű. Ami biztosan elégett eddig, az a VESUVIT.Csak legyen lelkierőd takarítani utána. A nagy szemcsés S02002 lőpor a FMJ lövedékekre jó a 38-asra. És most jön a meglepetés u.ez a lőpor Lugerre a könnyű 102- 105 grénes ólom- ón ötvözet lövedékre jó. A hüvelyben lévő üres tér erősen befolyásolja a lőpor égési tulajdonságait. Már szarrá lőtt Pb gázpalackra lőttem vesuvittal fullra töltött 38-assal. Ellapult rajta az ólom.
Üdv az Uraknak, elkezdtem magam is a löszerujratöltést és úgy 5-600 töltés után amit VihtaVuori N310 porral csináltam 38 special kaliberhez, vettem N330 as port mert az N310 est maga gyárto sem javasolja – mindenesetre nem ad meg hozzá töltési adatokat . Az N310 sokkal gyorsabban égö porral 2,5 gr porral és 158 gr es olom lövedékkel primán működik, ezzel szemben az N330 as mind 2,5 mind 3,0 grain porral töltve ugyan működik de rengeteg el nem égett por marad vissza! Igaz ennél nagyobb töltési mennyiségeket adnak meg az N330 hoz 3,9 graint de mivel CAS hoz akarom használni a csökkentett töltet lenne a nyerő nekem. Ugy tűnik, hogy talán a 3,0 graines töltet esetén TALÁN kevesebb az el nem égett szemét ami a hüvelyben vissza marad. Valamelyőtöknek van hasonló tapasztalata? üdv von Kova
Sziasztok!
Elég sok (több ezer) 38 spec lőszer töltöttem jobbára S020 lőporral, 158 gr Lee SWCBB és szintén Lee WC lövedékkel. Az a tapasztalatom, hogy az el nem égett lőpor legfőbb oka a nem elégséges kihúzó erő. Túl gyorsan kis nyomáson megindul a lövedék és nem tud elégni a lőpor. Megfelelő peremezéssel tökéletes a lőszer!
üdv: Babits
- Nyomkeresõ
- 2016-02-15-20:52
Használd csak N310-et , ha az vált be!
Én 4,5 gr D032-est (N320) használok 105 grénes keményített swc-hez. A revolver 357 magnumra van tervezve, sokkal durvább tölteteket elvisel.
- Nyomkeresõ
- 2016-02-15-20:40
Kár, hogy nem jelentkeztél.
Egy kis számtan:
Luger: lövedék 20-25 ft, csappantyú 10 ft, lőpor 4 ft, hüvely ingyen van.. max 50 ft/ db……….kereskedelemben 70-től felfelé, FMJ lövedékkel .. ez legalább 20 ft/db megtakarítás, de inkább több.
38 speciálnál hasonló
de puskalőszernél már jelentős a megtakarítás
pl. 7,62 x54R előállítási újratöltési költsége 120-140 ft/db boltban 400 ft/db körül van a legolcsóbb (kivétel a barnaul , ami 220 ft, ez vas hüvelyes, újratölteni nem tudod)
azaz 260-280 ft megtakarítás lőszerenként. egy versenyen ellősz 13 db-ot min ellősz , ami 3380 ft megtakarítás..,
Én eddig közel 3000 pisztoly csappantyút használtam el töltéshez. Ha csak 20 ft-ot számolok lőszerenként, ez már 60 ezer pénz, ha a 300 puskalőszert számolom 78000 ft megtakarítás összeadva 138 ezer ft megtakarítás. Már biztosan megtermelte a lőszertöltő biz-baszok és a tanfolyam árát is. És csak most kezdek el igazán belejönni. Most kezd termelni.
És azért választottam ezeket a kalibereket, mert a leggyakoribbak, hegyekben áll a luger hüvely a lőtéren,a 38-as már ritkább. De egy hüvelyt sokszor lehet újratöteni.
És aki szeret kísérletezni , szereti a kémiát (lőporok), fizikát (bel -és külballisztika), kézügyességet, bizbaszok, prések, kaliberezők, peremezők..stb..örömét leli a szép aranyszínű hüvelyekben, gyönyörű lövedékekben…Annak csak ajánlani tudom.. Nincs is nagyobb öröm annál, amikor saját készítésű lőszerrel érsz el helyezést. És a hosszú téli estéken remek elfoglaltság tv nézés helyett. én nem bántam meg!
Csak ajánlani tudom.
- Horse Whisperer
- 2016-02-15-19:16
Húúúú! Majdnem beneveztem a zegi tanfolyamra, hátha ráveszem magam valami klasszikus 357/38 szereltlőszeres vásárlásra és akkor elszórakozok lőszertöltéssel is, de elbizonytalanodtam, annyira macerásnak tűnik.
- Nyomkeresõ
- 2016-02-15-14:28
A Lovex reloading manuálja szerint az N310 az S011-nek a N320 az D032-nek felel meg. Az érdekes az, hogy az apróbb szemcseméretű D032 jobb, mint a gyorsabbnak jellemzett nagyobb szemcséjű S011 (N310)
Igen nekem ugy tűnik, hogy a lassabb por nem ég el rendesen föleg ha olom lövedékkel használja az ember, de az én esetemben csak ez jöhet szóba. Erdekes, hogy ha egy kicsit nagyobb volt a töltet akkor mintha kevesebb elégetlen salak maradt vissz, mondjuk a Lee loading Data N330 148 gr Wadcutter -ra 3,9 gtain pudert ad meg minimumnak en meg 3,0 grainel töltöttem. Van aki az N320 ra esküszik vettem azt is majd kiprobálom azzal is. A sehol semmilyen loading manualban 38 as spec töltésére nem irott VihtaVuori N310 meg működik és kb nulla kosz vagy korom marad vissza. Na mindegy, majd megrpobálom nagyobb töltettel lehet, hogy lehet találni egy kombináciot ami még nem túl erős es a púder elég teljesen. Aztán már csak jo sokat kell hogy lőnöm hogy elfoggyon ez a por aztán majd N310 -et veszek.
Szia! Akkor emberedre akadtál. Rengeteg rossz tapasztalat a 38-assal. Főleg a könnyű 105 grénes SWC lövedékkel. Én Lovex lőport használok. Az S02002 nem jó, nem ég el.. pocsékba megy, egyenletlen a gáznyomás, kudarc. A sokkal gyorsabban égő D032 (nagyon apró), sztaikusan feltöltődő , tapad mindenre.. eddig a legjobb. Most ezt használom és maradok ennél. És most jön a meglepetés: Az S011, ami az egyik leghevesebben égő pisztoly lőpor a Lovextől, gyorsabb a D032-nél.. NEM jÓ. Nagyobb szemcséjű, mint a D032.. nem ég el tisztességesen. Pedig bíztam benne. Szóval kis por nagy üres tér, könnyű lövedék..Nem egyszerű. Ami biztosan elégett eddig, az a VESUVIT.Csak legyen lelkierőd takarítani utána. A nagy szemcsés S02002 lőpor a FMJ lövedékekre jó a 38-asra. És most jön a meglepetés u.ez a lőpor Lugerre a könnyű 102- 105 grénes ólom- ón ötvözet lövedékre jó. A hüvelyben lévő üres tér erősen befolyásolja a lőpor égési tulajdonságait. Már szarrá lőtt Pb gázpalackra lőttem vesuvittal fullra töltött 38-assal. Ellapult rajta az ólom.
- von Kovakövi
- 2016-02-15-14:08
Igen nekem ugy tűnik, hogy a lassabb por nem ég el rendesen föleg ha olom lövedékkel használja az ember, de az én esetemben csak ez jöhet szóba.
Erdekes, hogy ha egy kicsit nagyobb volt a töltet akkor mintha kevesebb elégetlen salak maradt vissz, mondjuk a Lee loading Data N330 148 gr Wadcutter -ra 3,9 gtain pudert ad meg minimumnak en meg 3,0 grainel töltöttem. Van aki az N320 ra esküszik vettem azt is majd kiprobálom azzal is. A sehol semmilyen loading manualban 38 as spec töltésére nem irott VihtaVuori N310 meg működik és kb nulla kosz vagy korom marad vissza.
Na mindegy, majd megrpobálom nagyobb töltettel lehet, hogy lehet találni egy kombináciot ami még nem túl erős es a púder elég teljesen. Aztán már csak jo sokat kell hogy lőnöm hogy elfoggyon ez a por aztán majd N310 -et veszek.
Szia! Akkor emberedre akadtál. Rengeteg rossz tapasztalat a 38-assal. Főleg a könnyű 105 grénes SWC lövedékkel. Én Lovex lőport használok. Az S02002 nem jó, nem ég el.. pocsékba megy, egyenletlen a gáznyomás, kudarc. A sokkal gyorsabban égő D032 (nagyon apró), sztaikusan feltöltődő , tapad mindenre.. eddig a legjobb. Most ezt használom és maradok ennél. És most jön a meglepetés: Az S011, ami az egyik leghevesebben égő pisztoly lőpor a Lovextől, gyorsabb a D032-nél.. NEM jÓ. Nagyobb szemcséjű, mint a D032.. nem ég el tisztességesen. Pedig bíztam benne. Szóval kis por nagy üres tér, könnyű lövedék..Nem egyszerű. Ami biztosan elégett eddig, az a VESUVIT.
Csak legyen lelkierőd takarítani utána. A nagy szemcsés S02002 lőpor a FMJ lövedékekre jó a 38-asra. És most jön a meglepetés u.ez a lőpor Lugerre a könnyű 102- 105 grénes ólom- ón ötvözet lövedékre jó. A hüvelyben lévő üres tér erősen befolyásolja a lőpor égési tulajdonságait. Már szarrá lőtt Pb gázpalackra lőttem vesuvittal fullra töltött 38-assal. Ellapult rajta az ólom.
Üdv az Uraknak, elkezdtem magam is a löszerujratöltést és úgy 5-600 töltés után amit VihtaVuori N310 porral csináltam 38 special kaliberhez, vettem N330 as port mert az N310 est maga gyárto sem javasolja – mindenesetre nem ad meg hozzá töltési adatokat . Az N310 sokkal gyorsabban égö porral 2,5 gr porral és 158 gr es olom lövedékkel primán működik, ezzel szemben az N330 as mind 2,5 mind 3,0 grain porral töltve ugyan működik de rengeteg el nem égett por marad vissza! Igaz ennél nagyobb töltési mennyiségeket adnak meg az N330 hoz 3,9 graint de mivel CAS hoz akarom használni a csökkentett töltet lenne a nyerő nekem. Ugy tűnik, hogy talán a 3,0 graines töltet esetén TALÁN kevesebb az el nem égett szemét ami a hüvelyben vissza marad. Valamelyőtöknek van hasonló tapasztalata? üdv von Kova- Nyomkeresõ
- 2016-02-15-13:39
Szia!
Akkor emberedre akadtál. Rengeteg rossz tapasztalat a 38-assal. Főleg a könnyű 105 grénes SWC lövedékkel. Én Lovex lőport használok.
Az S02002 nem jó, nem ég el.. pocsékba megy, egyenletlen a gáznyomás, kudarc. A sokkal gyorsabban égő D032 (nagyon apró), sztaikusan feltöltődő , tapad mindenre.. eddig a legjobb. Most ezt használom és maradok ennél. És most jön a meglepetés:
Az S011, ami az egyik leghevesebben égő pisztoly lőpor a Lovextől, gyorsabb a D032-nél.. NEM jÓ. Nagyobb szemcséjű, mint a D032.. nem ég el tisztességesen. Pedig bíztam benne. Szóval kis por nagy üres tér, könnyű lövedék..Nem egyszerű.
Ami biztosan elégett eddig, az a VESUVIT.
Csak legyen lelkierőd takarítani utána.
A nagy szemcsés S02002 lőpor a FMJ lövedékekre jó a 38-asra.
És most jön a meglepetés u.ez a lőpor Lugerre a könnyű 102- 105 grénes ólom- ón ötvözet lövedékre jó. A hüvelyben lévő üres tér erősen befolyásolja a lőpor égési tulajdonságait.
Már szarrá lőtt Pb gázpalackra lőttem vesuvittal fullra töltött 38-assal. Ellapult rajta az ólom.
Míg a Luger FMJ lövedéke átvitte mindkét oldalát.
Folytatjuk..
- von Kovakövi
- 2016-02-15-11:43
Üdv az Uraknak,
elkezdtem magam is a löszerujratöltést és úgy 5-600 töltés után amit VihtaVuori N310 porral csináltam 38 special kaliberhez, vettem N330 as port mert az N310 est maga gyárto sem javasolja – mindenesetre nem ad meg hozzá töltési adatokat .
Az N310 sokkal gyorsabban égö porral 2,5 gr porral és 158 gr es olom lövedékkel primán működik, ezzel szemben az N330 as mind 2,5 mind 3,0 grain porral töltve ugyan működik de rengeteg el nem égett por marad vissza! Igaz ennél nagyobb töltési mennyiségeket adnak meg az N330 hoz 3,9 graint de mivel CAS hoz akarom használni a csökkentett töltet lenne a nyerő nekem.
Ugy tűnik, hogy talán a 3,0 graines töltet esetén TALÁN kevesebb az el nem égett szemét ami a hüvelyben vissza marad.Valamelyőtöknek van hasonló tapasztalata?
üdv
von Kova
- Nyomkeresõ
- 2016-02-15-08:51
Szia!
Lőszer újratöltéssel én is foglalkozom, 38 Spec, 9×19 (para) és 7,62 x 54 R (hadipuska) kalibereket. A legkevesebb gond, sőt azt is mondhatnám, hogy semmilyen gondom nem volt a mosin kaliberrel. Amit a Lovex megadott, az rögtön bevált.
A Luger és 38-as már más tészta. A legtöbb gond a 38-assal volt. Gyakorlatilag azt is mondhatnám,, hogy még mindig csak puhatolódzom ezekben a kaliberekben. (lassan egy éve) A Luger hálásabb, a legszemetebb a 38-as Spec. 105 gr LEE swc kalibere.
Luger: a Lovex S02002 lőpora Lugerre jó, szépen elég, nem marad el nem égett lőpor. 5-6 féle maggal is próbálkozom több kevesebb sikerrel.. A Hermi acélköpenyestől a szlovén 123 gr rézzel futatotton át és a saját öntésű LEE 105 scw és a 102 gr-es -ig. Kipróbáltam 3 féle lőport D032, S011, S0202…
megfizettem a tanulópénzt.. azt mondhatom lépésről lépésre.. .. próbálkozni csak lassan, körültekintően, mint ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes!
A Luger nagyon érzékeny a beültetés mélységére, 1 -2 mm csodákra képes. Én mindig alulról kezdtem, növelve az adagokat.. Így volt, olyan is, ami beragadt a csőbe és volt olyan is, amit éreztem, hogy sok volt..
Tapasztalatok: a lágy ólom kenődik, nem szabad Lugerbe tölteni, szar dolog kivakarni az ólmot a huzagolásból..Keményített ólom már jó lehet, gyengített lőszerhez .. 102 gr LEE ill. 105 gr SWC. A SWC azért is jó, mert lehet Lugerhez és 38-as hoz is használni. Csak megfelelően kaliberezni kell. 25 méteren a SWC jobb szórást produkál, mint az erős FMJ lövedékek.
A táblázatokkal kapcsolatban nekem is voltak fenn tartásaim, főleg a 38 speckóval, gyengített töltettel. Mindig egy paramétert változtass! Lőpor adag vagy beültetés mélysége. Készíts táblázatot. Mindent dokumentálj! Ahány lövedék , annyi féle. Még két 124 gr-nes lövedék között is nagy különbségek lehetnek. Pl 102 gr keményített ólom nem húzza fel a lugert, míg a 105 grénes igen. ua. töltettel (ugyan abból öntve). Akkor jó, ha alulról pici adagokkal növelve, eljutsz ahhoz a ponthoz, amikor már szépen felhúzza a pisztolyt, egyenletes a hüvelykivetés.. jó a szórás.. szóval ez egy kísérletezgetés..
Sziasztok! Megint kérnék tanácsot a tapasztalt töltőktől. Végre megvolt az első töltésem.:-)) 9×19 Luger töltése: Por: Wihtavuori N 320 Lövedék: Szlovén LOS bullet .356 9mm 123 grs RN nem fmj, hanem galvanizált ( Tibi is vett ilyet Egerszegen) Lőszer hossz beállítás: 29,6mm Táblázatok alapján kezdő töltet: 3,8grs maximális töltet 4.1grs Kezdő töltettel a P38 vagy hüvelykivetési hibát produkál, vagy ha azt nem, akkor nem tölti be a következő lőszert. Tehát gyikfing ez a töltet. Ismerősöm “csodaprogramjával” minden adatot megadva kiadta az 5,8grs töltetet. Ez a sárga zóna alján van, szerintem pontlövészetre ez megfelelő lesz. A tüvely töltöttsége így 89,4%, 80bar nyomás, 373m/s sebesség és 554J energia. Kisérlet képpen beírtuk a Lovex Do32 port is és szinte azonos adatok jöttek ki. Kérdésem, a táblázatok tévednek, vagy nektek mik a tapasztalatotok? A válaszokat előre is köszönöm, üdv: CajgaA 3.8-4.1 gr nem (L) azaz lead lövedékhez volt megadva? Amihez mindig kevesebb kell mint a köpenyeshez? Kivetési hiba ellen az is segíthet, ha beljebb ülteted a magot. Persze óvatosan, de nekem pl. Lovex 020-szal a javasolt max töltet 75%-a alig működött 29,6 mm hossznál, míg 29.0 mm-nél tök jó sőt, erős lőszer lett belőle, még a porból is vissza lehetett venni. 5-10-es sorozatokat készítve 0,2 mm-enként csökkentett mérettel jól bejátszható.
- bordogh
- 2016-02-14-20:34
Üdv! Az elmúlt két hétvégén pár órát az eszterga mellett voltam kénytelen tölteni, mivel se lőszerszétszerelő eszközöm, sem makarov kaliberező matricám nem vol. Ez utóbbi nem is lehetett ugyanis egyetlen gyártó sem gyárt 9,25 mm es belmérettel. A lőszerszétszedő kalapácsok nemigen győztek meg, gyártottam egy elég masszív szerszámot ami a prés hüvelytalpbefogóját használja, így mindenféle kaliber szétszerelhető. Az elkészítés oka egy fordított becsappantyúzás…. A kaliberező már trükkösebb munka, állítható dörzsárral készült a pontos furat. (gyárilag köszörülve van) A képen még a 4 kenőanyag furat még nem volt kész. Íme a két csináld magad eszköz:
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.