Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Games
2 days, 1 hour telt el
Games
2 days, 1 hour telt el
Játék ajánló
3 days, 10 hours telt el
Játék ajánló
3 days, 10 hours telt el
Színdarabok
5 days, 22 hours telt el
További hozzászólások
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 27
  • Üdvözletem! Lövedék öntésével kapcsolatban kérdezném a hozzáértőket! .38sp/.357mag kaliberhez szeretnék lövedéket önteni,fémcélok pengetéséhez.(cas) Kétféle keménységű ólommal rendelkezem:(vastagfalú)vízcső és keréksúly.Átolvasva a régi topikot a vízcső nekem puha lesz (vagy sok ötvöző anyag kellene). A keréksúly keménysége 11-12 BNH ha igaz. Jelenleg 16 BNH keménységű lövedéket használok(gyártói adat). Idáig megfelelőnek érzem,nem tűnik úgy,hogy telerakná a csövet. Keményítéshez van tiszta ónhuzalom,illetve forrasztóón rudat tudnék beszerezni.Milyen arányban kellene kevernem az ólmot,ónt? Más:valaki próbálkozott e már a lövedékek porfestésével?

Rengeteg információt találsz a neten ezzel a keményítéssel kapcsolatban. pl. http://www.lasc.us/CastBulletNotes.htm

Köszönöm! Megnéztem.

Üdvözletem! Lövedék öntésével kapcsolatban kérdezném a hozzáértőket! .38sp/.357mag kaliberhez szeretnék lövedéket önteni,fémcélok pengetéséhez.(cas) Kétféle keménységű ólommal rendelkezem:(vastagfalú)vízcső és keréksúly.Átolvasva a régi topikot a vízcső nekem puha lesz (vagy sok ötvöző anyag kellene). A keréksúly keménysége 11-12 BNH ha igaz. Jelenleg 16 BNH keménységű lövedéket használok(gyártói adat). Idáig megfelelőnek érzem,nem tűnik úgy,hogy telerakná a csövet. Keményítéshez van tiszta ónhuzalom,illetve forrasztóón rudat tudnék beszerezni.Milyen arányban kellene kevernem az ólmot,ónt? Más:valaki próbálkozott e már a lövedékek porfestésével?

Rengeteg információt találsz a neten ezzel a keményítéssel kapcsolatban.

pl.                                http://www.lasc.us/CastBulletNotes.htm

Üdvözletem!

Lövedék öntésével kapcsolatban kérdezném a hozzáértőket!

.38sp/.357mag kaliberhez szeretnék lövedéket önteni,fémcélok pengetéséhez.(cas)

Kétféle keménységű ólommal rendelkezem:(vastagfalú)vízcső és keréksúly.Átolvasva a régi topikot a vízcső nekem puha lesz (vagy sok ötvöző anyag kellene). A keréksúly keménysége 11-12 BNH ha igaz. Jelenleg 16 BNH keménységű lövedéket használok(gyártói adat). Idáig megfelelőnek érzem,nem tűnik úgy,hogy telerakná a csövet. Keményítéshez van tiszta ónhuzalom,illetve forrasztóón rudat tudnék beszerezni.Milyen arányban kellene kevernem az ólmot,ónt?

Más:valaki próbálkozott e már a lövedékek porfestésével?

Urak, tessék szakirodalmat olvasni. A tiszta ólmot akárhogy hűtöd, az biza puha marad! Amik keményíthetők azok a különféle ón, antimon és arzén tartalmú ötvözetek.

pölö

Ha a frissen öntött lövedéket a formából vizbe pottyantod, akkor a felülete keményebbé válik. Állitólag.

Én meg arra jöttem rá, hogy az emberek nagy része azt hiszi, bármilyen forró fémet vízbe dob, az keményebb lesz.

• LQ
    • 2016-10-18-19:06

Viszont a vizes lövedéket azonnal kézbe tudod venni, ha meg akarod szemlélni. Ellenkező esetben várni kell, míg kihűl, különben megégeted a kezed. :)

Egy ideje öntögetek már, de bármikor elő tudom adni a “na lássuk, hogy sikerült” gondolat indítással kézbe vett – kellően ki nem hűlt – lövedéket hogyan kell áthajítani a műhely egyik sarkából a másikba. :)))

Én tényleg, de tényleg nem akarok nagyon kákáncsomókeresőnek tűnni, de – ha ekkora az egyetértés a lövészek között, hogy a Maxiball gyors huzagból lőhető kompressziós, – akkor a felkészülési anyag miért írja azt, hogy a Maxiball lassú huzagból lőhető REAL?

A hivatalos kánon szerint 1:48, vagy gyorsabb huzagolású (45-ös kaliber!) csőből már lőhető maxi. A kalibe fontos, mert az űrméret növekedése összefügg a huzagemelkedés hatásával. Mint ahogy a lövedékhossz is. Bonyolítás, hogy alapvetően kétféle maxi létezik, az egyiknek minden barázdája egy méretű, a másiknak a legelső kicsit nagyobb. Az első nyilván tisztán kompressziós. A második amolyan átmehet, de csak az első hornyot kaliberezi a cső töltéskor, míg a valódi REAL lövedéknek mindegyik kicsi, sűrű barázdáit, szóval ez is inkább kompressziós. Az a maxi, aminek mindegyik bordája REAL-os, az simán csak túlméretes ahhoz a csőhöz! És ekkor pont túl nagy erő kell már a töltéshez imho, amikor is sanszos, hogy deformálódni fog, mire leér a cső aljába.

Elnézést, hogy kezdő létemre beleugatok a vitába, de szerintem kavarodást okoz az is, hogy szinte senki nem használja következetesen a lövedék dudorainak és mélyedéseinek megnevezését. Horony, barázda, borda, gyűrű … Mint a kifejezések pontosságára kényes ember, szeretném tisztelettel javasolni, hogy a körbefutó mélyedést nevezzük következetesen horonynak, a körbefutó dudort (kiemelkedést) pedig gyűrűnek. Ehhez még akkor is tartsuk magunkat, ha emiatt szóismétlésbe esnénk! Mit szólnának a vegyészek, ha a benzolgyűrűt néha karikának, vagy övnek nevezné valaki? Gépészben géplélek …

Legyen. Az egyik féle maxi összes (ált 3) gyűrűje egy  méretű, de ha nem, az lesz mire lekaliberezem  :-) , a másiknak pedig az elején levő kicsit nagyobb átmérőjű. Utóbbi akkor jó (plagizálok, ma hallottam!  :-)  ), ha + méret pont akkora mint a huzagmélység, ami típusról típusra változik. Ezért is egyszerűbb a kaliberezett.

Én tényleg, de tényleg nem akarok nagyon kákáncsomókeresőnek tűnni, de – ha ekkora az egyetértés a lövészek között, hogy a Maxiball gyors huzagból lőhető kompressziós, – akkor a felkészülési anyag miért írja azt, hogy a Maxiball lassú huzagból lőhető REAL?

A hivatalos kánon szerint 1:48, vagy gyorsabb huzagolású (45-ös kaliber!) csőből már lőhető maxi. A kalibe fontos, mert az űrméret növekedése összefügg a huzagemelkedés hatásával. Mint ahogy a lövedékhossz is. Bonyolítás, hogy alapvetően kétféle maxi létezik, az egyiknek minden barázdája egy méretű, a másiknak a legelső kicsit nagyobb. Az első nyilván tisztán kompressziós. A második amolyan átmehet, de csak az első hornyot kaliberezi a cső töltéskor, míg a valódi REAL lövedéknek mindegyik kicsi, sűrű barázdáit, szóval ez is inkább kompressziós. Az a maxi, aminek mindegyik bordája REAL-os, az simán csak túlméretes ahhoz a csőhöz! És ekkor pont túl nagy erő kell már a töltéshez imho, amikor is sanszos, hogy deformálódni fog, mire leér a cső aljába.

Elnézést, hogy kezdő létemre beleugatok a vitába, de szerintem kavarodást okoz az is, hogy szinte senki nem használja következetesen a lövedék dudorainak és mélyedéseinek megnevezését. Horony, barázda, borda, gyűrű …

Mint a kifejezések pontosságára kényes ember, szeretném tisztelettel javasolni, hogy a körbefutó mélyedést nevezzük következetesen horonynak, a körbefutó dudort (kiemelkedést) pedig gyűrűnek. Ehhez még akkor is tartsuk magunkat, ha emiatt szóismétlésbe esnénk! Mit szólnának a vegyészek, ha a benzolgyűrűt néha karikának, vagy övnek nevezné valaki?

Gépészben géplélek …

A hivatalos kánon szerint 1:48, vagy gyorsabb huzagolású (45-ös kaliber!) csőből már lőhető maxi. A kalibe fontos, mert az űrméret növekedése összefügg a huzagemelkedés hatásával. Mint ahogy a lövedékhossz is.

Bonyolítás, hogy alapvetően kétféle maxi létezik, az egyiknek minden barázdája egy  méretű, a másiknak a legelső kicsit nagyobb. Az első nyilván tisztán kompressziós. A második amolyan átmehet, de csak az első hornyot kaliberezi a cső töltéskor, míg a valódi REAL lövedéknek mindegyik kicsi, sűrű barázdáit, szóval ez is inkább kompressziós. Az a maxi, aminek mindegyik bordája REAL-os, az simán csak túlméretes ahhoz a csőhöz! És ekkor pont túl nagy erő kell már a töltéshez imho, amikor is sanszos, hogy deformálódni fog, mire leér a cső aljába.

.54-es Mississippiből lőttem sokáig lekaliberezett MaxiBall-t. Szó-szerint úgy esett a csőbe, hogy koppant az alján. Belső 10-es szórást tudtam vele, támasztásból.

Az öntőformából vízbe pottyantott lövedék felülete szerintem csupán vizes lesz. :) Gondolom szereltes témában merülhetett fel, ólomkenődés ellen. Amcsi videókon lehet látni valamilyen porfestéket amivel általában szendvicssütőben vonják be a skulókat.

Viszont a vizes lövedéket azonnal kézbe tudod venni, ha meg akarod szemlélni. Ellenkező esetben várni kell, míg kihűl, különben megégeted a kezed. :)

Én tényleg, de tényleg nem akarok nagyon kákáncsomókeresőnek tűnni, de
    – ha ekkora az egyetértés a lövészek között, hogy a Maxiball gyors huzagból lőhető kompressziós,
    – akkor a felkészülési anyag miért írja azt, hogy a Maxiball lassú huzagból lőhető REAL?

• LQ
    • 2016-10-17-21:00

.54-es Mississippiből lőttem sokáig lekaliberezett MaxiBall-t. Szó-szerint úgy esett a csőbe, hogy koppant az alján. Belső 10-es szórást tudtam vele, támasztásból.

Az öntőformából vízbe pottyantott lövedék felülete szerintem csupán vizes lesz. :) Gondolom szereltes témában merülhetett fel, ólomkenődés ellen. Amcsi videókon lehet látni valamilyen porfestéket amivel általában szendvicssütőben vonják be a skulókat.

Ez mutatja, hogy kompressziósan is viselkedik, meg REALosan is. Majd bekarikázom mindkét sort halványan :)

Én éveken át lőttem lekaliberezett 45-ös maxival, az biztosan nem volt REAL-os, de pontos az igen. De csak fürge huzagolású csőből.

Ez mutatja, hogy kompressziósan is viselkedik, meg REALosan is. Majd bekarikázom mindkét sort halványan :)

Én kipróbáltam minden féle töltettel. Kevés porral vagy ha grízt raktam alá, 40 cm szórást meg kulcslyukakat lőtt. A .50-es 50gr-nél lett jó, a.45 meg 40-nél,de a 48gr még jobban “szerette” az 1:20-as cső.Ja, meg az ellőtt lövedéken mélyebb a huzagnyom mint a kihúzotton.Az 1:48-as csőböl meg semmilyen töltettel se tudtam normális szórást összehozni.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 27

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.