-
- LQ
- 2014-01-16-17:12
Szia Johnny86!
Nem müzli. :)
Búzakorpa. Nagyon bevált és abszolút autentikus is. Sokféléről olvastam ami anno használatos volt e téren: fűrészpor, faforgács, nádtörek, birkagyapjú, toll, stb. (régen sem volt hiány kreativitásból, ja meg a szükség…). Ezeket a “házi” fojtásanyagokat nem csak patronos formában használták, hanem hagyományosan is. Nem mindent próbáltam végig, hamar leragadtam a búzakorpánál. Minden szupermarketben kapható, kemény 150-200 Ft egy zacskóval. A kenyérsütési alkatrészeknél kell keresni. Ha nagyon poros, akkor érdemes kiszitálni belőle a port, az egyforma teljesítmény kedvéért.
Az Én patronjaim (12ga) kereken 40 mm hosszúak (1 ounce söréthez méretezve). Ezt színültig töltöm laza búzakorpával, majd a farúddal lenyomkodom (előtömörítem). Végül egy 2 mm-es parafakoronggal lezárom, aztán megy rá a sörét. Az így kapott fojtás, a talp és a fedőkoronggal együtt 16-17 mm lesz. Ez is tapasztalásos eredmény. Ennyi kell, hogy jó legyen a zárás, több meg már nem érdemes.
Nagyon profik a sörétkosaraid. Látszik, hogy van benne munka.
Üdv: LQ
- Kapszli
- 2014-01-16-16:35
Amin még agyaltam, a majdani vadászatnál a töltés gyorsítása érdekében: Egy olyan műanyag cső, aminek a két vége kupakkal zárható, és középen két részre van osztva. Az egyik felében a lőpor, a másikban pedig a kész papírpatron (akár az LQ féle, egybe a fojtással, akár külön a kosár és külön a fojtás) Egyrészt egy helyen van minden, nem kell keresgélni a táskában, másrészt így biztosan védve van a papírkosár a fizikai behatások ellen. Ilyesmire gondoltam, de akármennyit is kerestem, sehol nem találtam a megfelelő méretben:
Anno, amikor még volt sörétesem én úgy oldottam meg, hogy két 35 mm-es filmes dobozt összeragasztottam. Egyik oldalában volt a lőpor, másikban a sörét.
- Johnny86
- 2014-01-16-16:09
Amin még agyaltam, a majdani vadászatnál a töltés gyorsítása érdekében:
Egy olyan műanyag cső, aminek a két vége kupakkal zárható, és középen két részre van osztva. Az egyik felében a lőpor, a másikban pedig a kész papírpatron (akár az LQ féle, egybe a fojtással, akár külön a kosár és külön a fojtás)
Egyrészt egy helyen van minden, nem kell keresgélni a táskában, másrészt így biztosan védve van a papírkosár a fizikai behatások ellen.
Ilyesmire gondoltam, de akármennyit is kerestem, sehol nem találtam a megfelelő méretben:
- Johnny86
- 2014-01-16-16:00
Én a következő módon csinálom a söréteshez a papírkosarat:
Első lépésként egy 17mm átmérőjű fa sablonra tekerem fel a papírt, két rétegben. (sima A4 géppapír, a régi fősulis fénymásolatokat használom erre a célra) A hossza attól függ, mekkora söréttöltetet szeretnénk beletenni.
Amikor ez megvan, akkor az egyik végét bevagdosom kb 6-7mm hosszan, majd egy 17mm-es karton korongot teszek az aljába, erre ragasztom rá a bevagdosott széleket.
Utána egymással szemben két helyen egy ollóval végig vágom a palástot, majdnem a kartonig, hogy biztosabban szétnyíljon
Ezt követően egy vékony írólapból még egy réteget ragasztok köré, hogy legyen ami összetartja a kosarat, miután beletöltöttük a sörétet.
Így kapunk egy három réteg vastag kosarat, ami elég erős, de a bevágásoknál ugye csak egy réteg van, ami könnyen szétszakad a lövéskor.
Ha benne van a sörét, utolsó lépésként egy cigarettapapír csíkkal ráragasztom a fedlapot is és készen van a sörétkosár.
Bár nem sokat lőttem el eddig (20-30 db körül), de egy sem slugosodott, a csőtorkolat előtt 3-4 méterre ott voltak a palást darabjai, gyönyörűen kétfelé szakadva.
A lőpor fölé a fojtást viszont még külön töltöm a csőbe, arra még ki kell találnom valamit, hogy egybe legyen.
- Etheus
- 2014-01-15-13:11
Szia Etheus! Csinosak.
Mivel viszed fel a kenőanyagot? Én fel szoktam melegíteni mikróban folyékonyra. Aztán egy vízfestékes kis ecsettel viszem fel a palástra. Így melegen kicsit be is szívódik a papírba, de kihűlés után a papír nem veszít a szilárdságából (azaz kézben, táskában nem szakad). Én 40-60% arányban keverem (40% méhviasz, 60% faggyú)., de 10% ide vagy oda nem számít. Egy USA fórumról vettem a receptet és nekem nagyon bevált. Nem szedi annyira a koszt a táskában (azért valamennyire ragad, úgyhogy porban azért ne fürdessük), nem maszatol töltés közben, tökéletesen stabilizálja a patront kimozdulás ellen és nagyon kevés dzsuva marad a csőben. Egyébként ez a patronozás egyik előnye, hogy mivel alulméretes, töltéskor nem viszi lefelé a koszt, viszont kifelé jövet tolja rendesen. Főleg ezzel a kemény méhviaszos cuccal. Jó tesztelgetést! Üdv: LQ ui. Keresd meg a kilőtt papírhüvelyeket (már ami marad belőle), mindent elárulnak hol kell még esetleg javítani a konstrukción.
Szia LQ!
Hehe, még a krémes tégely is ugyan az, mint amiben én melegítem a trutyimat
! A metódus nálam is ua., mint amit Te is leírtál, melegítés, vízfestékes ecsetes “kezelés”, aztán hagyom dermedni. A csőtorkolat úgy is levágja a feleslegben felvitt anyagot. Annyi, hogy én, miután megmikróztam, vízfürdőbe teszem a tégelyt, így nem hűl ki és dermed meg az anyag. A kidermed viaszos bevonat tényleg ad egy plusz tartást, merevíti a patront. Táskában cipelve nem hiszem, hogy szét tudna esni egykönnyen. Még a belövés maradt hátra, talán hétvégén. Majd nézem a papír maradékát. Kicsit olyan, mint a kávézacc jóslás vagy tapaszból jósolni…
Etheus
- Kapszli
- 2014-01-15-12:13
Szia SC! Köszi, de nem kell hozzá nagy tudomány. Egy Lee kohó, meg egy vizes tál. Akkor ezek szerint a legnagyobb megengedett sörétméret a .454?
LQ
Ja és 200 db-nál több szem nem lehet egy töltetben.
Ez áll egyébként a szabályzatban: “4-es méretű sörét vagy kisebb használandó mindenkor, a sörét anyaga nem lehet acél vagy köpenyezett” Ha ez az amerikai 4-esre utal, akkor 3,28 mm a max méret. Ha angol, akkor 3,05 mm, ha európai, akkor pedig 3,25
- border guard
- 2014-01-14-17:08
Még valami: A sörét egyberepülhet,lövedék gyanánt témához
A régi vadászok/már a szerelt patronos ídőkben/ ha hirtelen apróvadas vadászat közben golyóra volt szükség/disznót vagy őzet kiabáltak a hajtásban/ és golyó nem volt náluk,a lőporfojtás felett bicskával,körbevágták a patront és a felső söréthányad egybe repült lövedékként,…..
Jó, a szerelt patron levágott felső része,kemény kartonpapír zárófojtással, és a lágy papírpatron felső hányada,pláne lazán behajtva ,nem azonos….
no majd…
üdv:
Attila
üdv:
Attila
- border guard
- 2014-01-14-16:32
Urak!
Nos erre gondoltam én is,szépek…brtto 18.2 mm,kaliberhelyes legyen a 12-es kaliberbe.Nos a lőpor akkor mégis csak előre,külön kerül betöltésre helyesen ,hiszen a lőpor alá nem kerülhet ,papír egyébb maradvány.Müködik -e a dugattyú-elv,eltávozik-e a patron maradéktalanul ?Kérdés a slugosodás/ a patron felső része,egybe repül/ ami LQ jogos aggodalma,hogy alakul, a szóráskép?
Veletek szemben én még csak elméletileg nézem a dolgot/pedig a PD sörétes ítt figyel a sarokban,de a gyakorlati próba még várat magára/dacára ,hogy muskétában jópárat kilöttem/löttünk , a lőport betöltve,a többit rátöltve természetesen müködik a dolog lövedékkel egypár száz éve,de söréttel,szórásképpel …Na az a kérdés
Annál is inkább,mert számtalanszor a “szoló” gömblövedék is viszi magával a papírpatronos “kabátját” sokszor 50m-re a lőlapot átütve
No majd a puding próbája…
üdv:
Attila
- LQ
- 2014-01-14-10:22
Szia Etheus!
Csinosak.
Mivel viszed fel a kenőanyagot?
Én fel szoktam melegíteni mikróban folyékonyra. Aztán egy vízfestékes kis ecsettel viszem fel a palástra. Így melegen kicsit be is szívódik a papírba, de kihűlés után a papír nem veszít a szilárdságából (azaz kézben, táskában nem szakad). Én 40-60% arányban keverem (40% méhviasz, 60% faggyú)., de 10% ide vagy oda nem számít. Egy USA fórumról vettem a receptet és nekem nagyon bevált. Nem szedi annyira a koszt a táskában (azért valamennyire ragad, úgyhogy porban azért ne fürdessük), nem maszatol töltés közben, tökéletesen stabilizálja a patront kimozdulás ellen és nagyon kevés dzsuva marad a csőben. Egyébként ez a patronozás egyik előnye, hogy mivel alulméretes, töltéskor nem viszi lefelé a koszt, viszont kifelé jövet tolja rendesen. Főleg ezzel a kemény méhviaszos cuccal.
Jó tesztelgetést!
Üdv: LQ
ui. Keresd meg a kilőtt papírhüvelyeket (már ami marad belőle), mindent elárulnak hol kell még esetleg javítani a konstrukción.
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.