Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 91-105 / 124
  • Szia LQ!

Köszi az infót, kombinálom majd a technikádat az enyémmel, meglátjuk mi sül ki belőle. Te milyen átmérőjű sablonra tekered a papírt?

A sörétgyártásnál próbáltad már magasabbról csepegtetni, mondjuk 2-3 méterről? Hátha jobban kialakulna a gömb forma.

Johnny

• LQ
    • 2014-01-16-17:12

Szia Johnny86!

Nem müzli. :)

Búzakorpa. Nagyon bevált és abszolút autentikus is. Sokféléről olvastam ami anno használatos volt e téren: fűrészpor, faforgács, nádtörek, birkagyapjú, toll, stb. (régen sem volt hiány kreativitásból, ja meg a szükség…). Ezeket a “házi” fojtásanyagokat nem csak patronos formában használták, hanem hagyományosan is. Nem mindent próbáltam végig, hamar leragadtam a búzakorpánál. Minden szupermarketben kapható, kemény 150-200 Ft egy zacskóval. A kenyérsütési alkatrészeknél kell keresni. Ha nagyon poros, akkor érdemes kiszitálni belőle a port, az egyforma teljesítmény kedvéért.

Az Én patronjaim (12ga) kereken 40 mm hosszúak (1 ounce söréthez méretezve). Ezt színültig töltöm laza búzakorpával, majd a farúddal lenyomkodom (előtömörítem). Végül egy 2 mm-es parafakoronggal lezárom, aztán megy rá a sörét.  Az így kapott fojtás, a talp és a fedőkoronggal együtt 16-17 mm lesz. Ez is tapasztalásos eredmény. Ennyi kell, hogy jó legyen a zárás, több meg már nem érdemes.

Nagyon profik a sörétkosaraid. Látszik, hogy van benne munka.

Üdv: LQ

Amin még agyaltam, a majdani vadászatnál a töltés gyorsítása érdekében: Egy olyan műanyag cső, aminek a két vége kupakkal zárható, és középen két részre van osztva. Az egyik felében a lőpor, a másikban pedig a kész papírpatron (akár az LQ féle, egybe a fojtással, akár külön a kosár és külön a fojtás) Egyrészt egy helyen van minden, nem kell keresgélni a táskában, másrészt így biztosan védve van a papírkosár a fizikai behatások ellen. Ilyesmire gondoltam, de akármennyit is kerestem, sehol nem találtam a megfelelő méretben:

Anno, amikor még volt sörétesem én úgy oldottam meg, hogy két 35 mm-es filmes dobozt összeragasztottam.  Egyik oldalában volt a lőpor, másikban a sörét.

Amin még agyaltam, a majdani vadászatnál a töltés gyorsítása érdekében:

Egy olyan műanyag cső, aminek a két vége kupakkal zárható, és középen két részre van osztva. Az egyik felében a lőpor, a másikban pedig a kész papírpatron (akár az LQ féle, egybe a fojtással, akár külön a kosár és külön a fojtás)

Egyrészt egy helyen van minden, nem kell keresgélni a táskában, másrészt így biztosan védve van a papírkosár a fizikai behatások ellen.

Ilyesmire gondoltam, de akármennyit is kerestem, sehol nem találtam a megfelelő méretben:

Mellékletek:

Én a következő módon csinálom a söréteshez a papírkosarat:

Első lépésként egy 17mm átmérőjű fa sablonra tekerem fel a papírt, két rétegben. (sima A4 géppapír, a régi fősulis fénymásolatokat használom erre a célra) A hossza attól függ, mekkora söréttöltetet szeretnénk beletenni.

Amikor ez megvan, akkor az egyik végét bevagdosom kb 6-7mm hosszan, majd egy 17mm-es karton korongot teszek az aljába, erre ragasztom rá a bevagdosott széleket.

Utána egymással szemben két helyen egy ollóval végig vágom a palástot, majdnem a kartonig, hogy biztosabban szétnyíljon

Ezt követően egy vékony írólapból még egy réteget ragasztok köré, hogy legyen ami összetartja a kosarat, miután beletöltöttük a sörétet.

Így kapunk egy három réteg vastag kosarat, ami elég erős, de a bevágásoknál ugye csak egy réteg van, ami könnyen szétszakad a lövéskor.

Ha benne van a sörét, utolsó lépésként egy cigarettapapír csíkkal ráragasztom a fedlapot is és készen van a sörétkosár.

Bár nem sokat lőttem el eddig (20-30 db körül), de egy sem slugosodott, a csőtorkolat előtt 3-4 méterre ott voltak a palást darabjai, gyönyörűen kétfelé szakadva.

A lőpor fölé a fojtást viszont még külön töltöm a csőbe, arra még ki kell találnom valamit, hogy egybe legyen.

Mellékletek:

Szia LQ!

Jól tippelek, hogy az utolsó képen lévő tálkában nem műzli van? Ez lenne az a rugalmas folytás, amiről lentebb írtál?

• LQ
    • 2014-01-15-16:58

Szia Etheus!

Ezt a vízfürdős dolgot adaptálom. Én 40-50 darabot szoktam egyszerre csinálni. A kenegetés alatt vagy 2x vissza kell tennem a viaszt a mikróba.

Akkor még egyszer jó tesztelgetést! Az indiánok anno a sörétszórásból is tudtak jósolni… :yahoo:

“Ha ez az amerikai 4-esre utal, akkor 3,28 mm a max méret. Ha angol, akkor 3,05 mm, ha európai, akkor pedig 3,25”

Ha meg a magyar 4-esre, akkor 4,5 mm.

Szia Etheus! Csinosak. :good: Mivel viszed fel a kenőanyagot? Én fel szoktam melegíteni mikróban folyékonyra. Aztán egy vízfestékes kis ecsettel viszem fel a palástra. Így melegen kicsit be is szívódik a papírba, de kihűlés után a papír nem veszít a szilárdságából (azaz kézben, táskában nem szakad). Én 40-60% arányban keverem (40% méhviasz, 60% faggyú)., de 10% ide vagy oda nem számít. Egy USA fórumról vettem a receptet és nekem nagyon bevált. Nem szedi annyira a koszt a táskában (azért valamennyire ragad, úgyhogy porban azért ne fürdessük), nem maszatol töltés közben, tökéletesen stabilizálja a patront kimozdulás ellen és nagyon kevés dzsuva marad a csőben. Egyébként ez a patronozás egyik előnye, hogy mivel alulméretes, töltéskor nem viszi lefelé a koszt, viszont kifelé jövet tolja rendesen. Főleg ezzel a kemény méhviaszos cuccal. Jó tesztelgetést! Üdv: LQ ui. Keresd meg a kilőtt papírhüvelyeket (már ami marad belőle), mindent elárulnak hol kell még esetleg javítani a konstrukción.

Szia LQ!

Hehe, még a krémes tégely is ugyan az, mint amiben én melegítem a trutyimat  :-) ! A metódus nálam is ua., mint amit Te is leírtál, melegítés, vízfestékes ecsetes “kezelés”, aztán hagyom dermedni. A csőtorkolat úgy is levágja a feleslegben felvitt anyagot. Annyi, hogy én, miután megmikróztam, vízfürdőbe teszem a tégelyt, így nem hűl ki és dermed meg az anyag. A kidermed viaszos bevonat tényleg ad egy plusz tartást, merevíti a patront. Táskában cipelve nem hiszem, hogy szét tudna esni egykönnyen. Még a belövés maradt hátra, talán hétvégén. Majd nézem a papír maradékát. Kicsit olyan, mint a kávézacc jóslás vagy tapaszból jósolni… :whistle:

Etheus

Szia SC! Köszi, de nem kell hozzá nagy tudomány. Egy Lee kohó, meg egy vizes tál. Akkor ezek szerint a legnagyobb megengedett sörétméret a .454? ;-) LQ

Ja és 200 db-nál több szem nem lehet egy töltetben. :rose:

Ez áll egyébként a szabályzatban: “4-es méretű sörét vagy kisebb használandó mindenkor, a sörét anyaga nem lehet acél vagy köpenyezett” Ha ez az amerikai 4-esre utal, akkor 3,28 mm a max méret. Ha angol, akkor 3,05 mm, ha európai, akkor pedig 3,25

:yes:

• LQ
    • 2014-01-15-11:46

Szia SC!

Köszi, de nem kell hozzá nagy tudomány. Egy Lee kohó, meg egy vizes tál.

Akkor ezek szerint a legnagyobb megengedett sörétméret a .454?  ;-)

LQ

Az enyém ennyi:

Szia LQ!

A csipicsöpinél csak arra figyeljetek, hogy a max sörétméret limitálva van CAS-ban, a gellerek elkerülése végett! Egyébként faja a cucc!

SC

Még valami: A sörét egyberepülhet,lövedék gyanánt témához

A régi vadászok/már a szerelt patronos ídőkben/ ha hirtelen apróvadas vadászat közben golyóra volt szükség/disznót vagy őzet kiabáltak a hajtásban/ és golyó nem volt náluk,a lőporfojtás felett bicskával,körbevágták a patront és a felső söréthányad egybe repült lövedékként,…..

Jó, a szerelt patron levágott felső része,kemény kartonpapír zárófojtással, és a lágy papírpatron felső hányada,pláne lazán behajtva ,nem azonos….

no majd…

üdv:

Attila

üdv:

Attila

Urak!

Nos erre gondoltam én is,szépek…brtto 18.2 mm,kaliberhelyes legyen a 12-es kaliberbe.Nos a lőpor akkor mégis csak előre,külön kerül betöltésre helyesen ,hiszen a lőpor alá nem kerülhet ,papír egyébb maradvány.Müködik -e a dugattyú-elv,eltávozik-e a patron maradéktalanul ?Kérdés a slugosodás/ a patron felső része,egybe repül/ ami LQ jogos aggodalma,hogy alakul, a szóráskép?

Veletek szemben én még csak elméletileg  nézem a dolgot/pedig a PD sörétes ítt figyel a sarokban,de a gyakorlati próba még várat magára/dacára ,hogy muskétában jópárat kilöttem/löttünk , a lőport betöltve,a többit rátöltve természetesen müködik a dolog lövedékkel egypár száz éve,de söréttel,szórásképpel …Na az a kérdés

Annál is inkább,mert számtalanszor a “szoló” gömblövedék is viszi magával a papírpatronos “kabátját” sokszor 50m-re a lőlapot átütve

No majd a puding próbája… :good:

üdv:

Attila

• LQ
    • 2014-01-14-10:22

Szia Etheus!

Csinosak. :good:

Mivel viszed fel a kenőanyagot?

Én fel szoktam melegíteni mikróban folyékonyra. Aztán egy vízfestékes kis ecsettel viszem fel a palástra. Így melegen kicsit be is szívódik a papírba, de kihűlés után a papír nem veszít a szilárdságából (azaz kézben, táskában nem szakad). Én 40-60% arányban keverem (40% méhviasz, 60% faggyú)., de 10% ide vagy oda nem számít. Egy USA fórumról vettem a receptet és nekem nagyon bevált. Nem szedi annyira a koszt a táskában (azért valamennyire ragad, úgyhogy porban azért ne fürdessük), nem maszatol töltés közben, tökéletesen stabilizálja a patront kimozdulás ellen és nagyon kevés dzsuva marad a csőben. Egyébként ez a patronozás egyik előnye, hogy mivel alulméretes, töltéskor nem viszi lefelé a koszt, viszont kifelé jövet tolja rendesen. Főleg ezzel a kemény méhviaszos cuccal.

Jó tesztelgetést!

ui. Keresd meg a kilőtt papírhüvelyeket (már ami marad belőle), mindent elárulnak hol kell még esetleg javítani a konstrukción.

Mellékletek:
15 bejegyzés megtekintése - 91-105 / 124

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.