-
- LQ
- 2014-01-19-14:39
Szia Etheus!
Nem tudom mekkora az a lőlap amire lőttél, de olyasminek tűnik mint a 8A. Én 153 pöttyöt számoltam a lapon, az durván 50%. Ez elöltöltősben már teljesen jó. Lehet még rajta javítani egy kicsit, de nem muszáj, a boppert így is szépen fogja borítani. Persze a szórásszűkítés mindig benne van az emberben, mint kihívás.
Akkor várjuk a Tavaszt.
A használt műanyag kosár újra felhasználásának, szerintem nem sok értelme van. Már szét van szakadva, ki van nyúlva. Szerintem nem hozna többet a konyhára, mint egy jól megkonstruált papírkosár. Persze azért ki lehet (kell) próbálni. Meg azért attól Én is idegenkedek, hogy műanyagot tegyek az elöltöltősömbe. Én a Johnny-féle belső kosárban több fantáziát látok. Csináltam is egy pár kísérleti példányt. Egy párat az eredeti recept szerint, patronba integrálva. Meg egy kicsit továbbgondolva olyat is, amit nem hasítottam, hanem csak tésztavágó tárcsával “perforáltam”. Úgyhogy jövő hétvégén Én is tesztelek.
Üdv: LQ
- border guard
- 2014-01-19-14:23
Kedves lövész-vadásztársak! Tény,hogy vannak alapvetően kedves jóravaló emberek,akinek a foghúzáshoz hasonlatos kínokat jelent az írás….sőt a kifejezetten “elvetemült inyencek”, akik annak ellenéne ,hogy ők nem írnak,olvasni szeretnek, képesek még arra is ,hogy telefonon kommentálják a fülembe pro-contra az olvasottakat….No erre varrjatok gombot
De helyettük is: Jászfelsőn ill más koronglőtereken nagy számban fellelhető a szereltes sörétkosár,/no persze ezzel nem mondok újjat,csak erről is essen szó/amelyik még egybe van és “mehet még egy menetet”,nos nem korhű de kiválóan használható megoldás….
Mindenesetre egy 17mm-sablonfát kialakítok /eszterga +szakértelem hijján/ a korábbi 18.2mm augustin sablont átcsiszolom egy fúrógéptokmányba befogva,csiszolóvászonnal….. üdv: Attila
Szia Etheus!
Igen a szereltes müa kosár,már régen ismert,ha nem is autentikus megoldás….Már az első SC sörétes fegyver cikkben ismertetve, / a feltétlen eredetiségre törekvő keményvonalasoknak nem elárulva/ volt.Klenó barátom is elterjedten használja elöltöltő korongozásra.Remélem a jászfelsői lőtér,ahogy tüzérkedni,úgy sörétezni jó lessz az idén.
Nem kell nagy logisztika,egy darab szalonna,lilahagyma….no meg jóakarat,cimboraság….
Vesuvit,csapi szokott lenni,de szerinetem miután Klenó ott tag..őt is meghallgatva,csak kialakul
Néhányan csak össze kell beszélni,egy két héttel előtte és megvalósítható ….Attila druszámmal konzultálva. Lényeg ,hogy ne üsse az estleges programokat….Részemről lehet hétköznap, hétvégén is ahogy ráértek…..
emil,telefonszámcsere,megbeszélés
üdv:
- Etheus
- 2014-01-19-13:22
Kedves lövész-vadásztársak! Tény,hogy vannak alapvetően kedves jóravaló emberek,akinek a foghúzáshoz hasonlatos kínokat jelent az írás….
sőt a kifejezetten “elvetemült inyencek”, akik annak ellenéne ,hogy ők nem írnak,olvasni szeretnek, képesek még arra is ,hogy telefonon kommentálják a fülembe pro-contra az olvasottakat….No erre varrjatok gombot
De helyettük is: Jászfelsőn ill más koronglőtereken nagy számban fellelhető a szereltes sörétkosár,/no persze ezzel nem mondok újjat,csak erről is essen szó/amelyik még egybe van és “mehet még egy menetet”,nos nem korhű de kiválóan használható megoldás….
Mindenesetre egy 17mm-sablonfát kialakítok /eszterga +szakértelem hijján/ a korábbi 18.2mm augustin sablont átcsiszolom egy fúrógéptokmányba befogva,csiszolóvászonnal….. üdv: Attila
Szia Attila!
Ezen a sörétkosár gyűjtésen már gondolkodtam, de nem szentségteleníteném meg a papírpatron műanyag kosárral
. Elvileg csak + egy papírkosár kell bele, kis bevágással és az egyben tartja a sörétet arra a + pár méterre. Még majd ki kell játszani ezt is. Ezért szép sport ez
.7
Etheus
- Etheus
- 2014-01-19-13:17
Szia Etheus! Ahogy nézem egy picit alacsonyra ment ez a lövés, de az egyenletessége szerintem is teljesen rendben van. Milyen távolságon volt ez, mekkora és mennyi söréttel? Teljesen OK a kartonkorong, Én is kipróbáltam. Igazából azért rakok parafát, mert könnyebb kivágni, a kartonnal kétszer annyit kell kopácsolni. Viszont már megálmodtam egy kis egyszerű karos lyukasztóprést, amivel ez a probléma megszűnik. Szerintem is minden szempontból jobb a patron, mint az elemenkénti töltés. Végül is ezért éri meg vele pepecselni. Gratulálok a sikeres teszthez!
Nem tudom Te, hogy vagy vele, de nagyon enyhe telünk van. Nekem meg eléggé viszket az ujjam. Sajnos Apafa most úgy néz ki mint a ’44-es bombázások után, az átalakítás miatt. Nem hallottál valamit, Jászfelsőn nem-e akar valaki valamit szervezni?
Szia LQ!
Lőttem 25 m-re (ezt linkeltem be) és lőttem kíváncsiságból 50-re is , de oda, mint írtam már kell sörétkosár. 2,5-ös sörétszemek vannak a patronban, kb. 1 ounce súlyban. Van remek állítható sörétmérő kanalam, egész jól be lehet állítani a söréttömeget. Gyalázat, de mindig elfelejtem, hogy a sörétessel is kell célozni, ezért ment kicsit lejebb.
A korongot én tömítésvágóval szoktam kivágni, és stílusosan söréttel töltött kalapáccal
sózok rá, így nem sok gondot okoz a karton. Annyi, hogy így csak fix méretek vannak, mert a patronba 16-os szoktam kiütni, ha simán töltöm, akkor 18-ast. A kettő között nincs méret a készletben.
Jászfelső még okés nagyjából, de ott meg ilyenkor kétéltű hadművelet van, minden ragad a sártól. Mire bemész az úton és kijössz, minden kocsi egyforma
. Rendezés most nem lesz, de ha van rá igény kiötölhetünk majd vmit.
Etheus
- border guard
- 2014-01-19-09:30
Kedves lövész-vadásztársak!
Tény,hogy vannak alapvetően kedves jóravaló emberek,akinek a foghúzáshoz hasonlatos kínokat jelent az írás….
sőt a kifejezetten “elvetemült inyencek”, akik annak ellenéne ,hogy ők nem írnak,olvasni szeretnek, képesek még arra is ,hogy telefonon kommentálják a fülembe pro-contra az olvasottakat….No erre varrjatok gombot
Mindenesetre egy 17mm-sablonfát kialakítok /eszterga +szakértelem hijján/ a korábbi 18.2mm augustin sablont átcsiszolom egy fúrógéptokmányba befogva,csiszolóvászonnal…..
üdv:
Attila
- LQ
- 2014-01-18-17:56
Szia Etheus!
Ahogy nézem egy picit alacsonyra ment ez a lövés, de az egyenletessége szerintem is teljesen rendben van. Milyen távolságon volt ez, mekkora és mennyi söréttel?
Teljesen OK a kartonkorong, Én is kipróbáltam. Igazából azért rakok parafát, mert könnyebb kivágni, a kartonnal kétszer annyit kell kopácsolni. Viszont már megálmodtam egy kis egyszerű karos lyukasztóprést, amivel ez a probléma megszűnik.
Szerintem is minden szempontból jobb a patron, mint az elemenkénti töltés. Végül is ezért éri meg vele pepecselni.
Gratulálok a sikeres teszthez!
Nem tudom Te, hogy vagy vele, de nagyon enyhe telünk van. Nekem meg eléggé viszket az ujjam. Sajnos Apafa most úgy néz ki mint a ’44-es bombázások után, az átalakítás miatt. Nem hallottál valamit, Jászfelsőn nem-e akar valaki valamit szervezni?
- border guard
- 2014-01-18-17:19
Szia Etheus! Ezt a vízfürdős dolgot adaptálom. Én 40-50 darabot szoktam egyszerre csinálni. A kenegetés alatt vagy 2x vissza kell tennem a viaszt a mikróba. Akkor még egyszer jó tesztelgetést! Az indiánok anno a sörétszórásból is tudtak jósolni…
Szia LQ! Sikerült kijutni némi tesztelés erejéig és teljesen meg vagyok elégedve a patronjaimmal. A legelsőnek legyártott az szépen “sluggosodott”, mert ott még nagyon sok ragasztót használtam, de a többi (7 db) szépen terített. %0 m-re viszont, ha az ember vadászatra akarná használni, akkor kell bele a sörétkosár, mert ott már jóval kevesebb sörétszem volt a lapon. Kipróbáltam, hogy csak karton korongokat tettem bel, semmivel sem volt rosszabb, mint a parafás. (könnyebb beszerezni és takarékosabb) Így nekem marad az egy réteg papírhenger, alul 16 mm-es kartonkorong, buzakorpa döngölve, újabb korong, sörét és ismét korong. A kence jó volt, tényleg segített a tölthetőségben és szerintem Vesu mellett sem koszolódott nagyon. Ha ténylegesen vadászatra akarja majd vki használni, akkor a töltés akár (persze minden biztonsági intézkedést figyelembe véve) séta közben is megoldható, mert a port fiolába kimérve csak beöntjük, patront csőbe toljuk, ledöngöljük, csapi és mehet a lövés. Nagyon gyorsá teszi a dolgokat. Én nem találtam a csőben papírdarabokat, így nem látom értelmét szétszedni a kész patront. A képen az 1. dupla, ott látszik, hogy egyben maradt a 2. patron. Etheus [/quote]
következő hozzászólás:
Szevasz Etheus!
Tehát ha a lőpor alatt,ha nincs hulladék/mint lett volna ha “teljes becsavart végű patronnál ,akármilyen vékonnyal/. Így nem történhet gond,a többi beállítás kérdése/szóráskép/ ez megnyugtató,lényeg az ,hogy a” dugattyú” elv működik,.a patron eltávozik érdemi visszamaradó hulladék nélkül.Sőt az LQ recepturája akkor a Te kisérleted ill általában a katonai papírpatron készítésből ismert kenéssel,bemártással még “tisztít” is.A szerelt lőszeres házilagos patronkészitésből ismert még a szórásképet kicsit szétverő “patronkereszt”/szalonkapatron/két zárólap egymásba szerkesztve,4 kazettára osztva a sörétkosarat stb ill játszani a különböző keménységű papírokkal ahogy írtad.Mindenesetre ha valaki csak úgy gondol egyet és Jászfelsőre veszi az írányt sörétezni, és Monor útbaesik,gondoljatok rám
üdv:
Attila
- Etheus
- 2014-01-18-15:31
Szia Etheus! Ezt a vízfürdős dolgot adaptálom. Én 40-50 darabot szoktam egyszerre csinálni. A kenegetés alatt vagy 2x vissza kell tennem a viaszt a mikróba. Akkor még egyszer jó tesztelgetést! Az indiánok anno a sörétszórásból is tudtak jósolni…
Üdv: LQ [/quote]
Szia LQ!
Sikerült kijutni némi tesztelés erejéig és teljesen meg vagyok elégedve a patronjaimmal. A legelsőnek legyártott az szépen “sluggosodott”, mert ott még nagyon sok ragasztót használtam, de a többi (7 db) szépen terített. %0 m-re viszont, ha az ember vadászatra akarná használni, akkor kell bele a sörétkosár, mert ott már jóval kevesebb sörétszem volt a lapon. Kipróbáltam, hogy csak karton korongokat tettem bel, semmivel sem volt rosszabb, mint a parafás. (könnyebb beszerezni és takarékosabb) Így nekem marad az egy réteg papírhenger, alul 16 mm-es kartonkorong, buzakorpa döngölve, újabb korong, sörét és ismét korong. A kence jó volt, tényleg segített a tölthetőségben és szerintem Vesu mellett sem koszolódott nagyon. Ha ténylegesen vadászatra akarja majd vki használni, akkor a töltés akár (persze minden biztonsági intézkedést figyelembe véve) séta közben is megoldható, mert a port fiolába kimérve csak beöntjük, patront csőbe toljuk, ledöngöljük, csapi és mehet a lövés. Nagyon gyorsá teszi a dolgokat. Én nem találtam a csőben papírdarabokat, így nem látom értelmét szétszedni a kész patront.
A képen az 1. dupla, ott látszik, hogy egyben maradt a 2. patron.
Etheus
- border guard
- 2014-01-18-07:35
Szia Attila! Azt hiszem értem.
Ötlet: nem olyan régen Agabi rakott fel egy Ukrán linket (http://kozaki.com.ua/catalogue/snaryajenie-patronov/drob-kartech?limitstart=0), nagyon jó árakkal, a másik fórumra. Olyan szervező-résztvevő kell aki le tudja bonyolítani a rendelést-vásárlást. Lehet, hogy Én is beszállnék egy kis exclusive készlet erejéig. Hogy legyen olyan is. Üdv: LQ
István!
Cyrill betükben,orosz nyelvben nem vagyok járatos,de valószinűleg valami “überelhetlen” nagyon kedvező árral szerepelnek a katalógusban…Nyilván kell valaki aki bemegy azon az ajtón és lebonyolítja./a határ közelében környékbe lakó,aki vállalja/…Nos az én/mi esetünkben sem én vagyok az,arra van megfelelő kereskedő vénájú egyén
csak megemlítem,hogy nem reménytelen ilyet boltban kapni.Igaz ez a nyugati végekről,és valószinű drágábban,ellenben konkrét személy van aki lebonyolítja..Betartva miszerint ez egy szakmai topic,nem a bizniszé,ennyi volt a közérdekű tájékoztatás…..
.Nos akit érdekel az keressen,tudok tippet,árat adni,illetve tájékoztatást a lebonyolítás módjáról….István neked megküldöm,remélem a meglévő emiled még müködik,másoknak
üdv:
Attila
- LQ
- 2014-01-17-17:27
Szia Attila!
Azt hiszem értem.
Ötlet: nem olyan régen Agabi rakott fel egy Ukrán linket (http://kozaki.com.ua/catalogue/snaryajenie-patronov/drob-kartech?limitstart=0), nagyon jó árakkal, a másik fórumra. Olyan szervező-résztvevő kell aki le tudja bonyolítani a rendelést-vásárlást. Lehet, hogy Én is beszállnék egy kis exclusive készlet erejéig. Hogy legyen olyan is.
- border guard
- 2014-01-17-14:49
István!
Különösebb szervezést,emberi kvalitást nem igényel,néhány ember akinek netán ugyanarra van szüksége konzultál..Ja ,meg kell valaki aki ha hall valami hasznos közérdekűt, közreadja.Nos ,ez nem kereskedelmi topic de a dolog, nem agysebészet, normális társadalmakban,mint minden amire ígény van, kereskedelmi árúcikk.Még akkor is kell egy hely, kis bolt ahol megvehető,ha csak “rétegígény”/kb 20kg fogy évente/mondjuk elöltöltő lövész/ A skeetlövészetre ,netán gerlére alkalmas aprósöréten kivül/ami a Kapszliban kapható/leggyakrabban használt méretek megrendelhetőek vadászboltban.Nos ehhez kell némi szervezés,akit érint,érdekel tegyen róla,lehetőség van ….Természetesen az alkotói fantázia kiteljesedését pártolom,kiváncsian várom, sok sikert hozzá!
üdv:
Attila
- LQ
- 2014-01-17-10:56
A gyári sörét nagyon drága, nem kapni a mi utcánkba. Jaaaj! (Kovács Kati után szabadon…)
Attila! Nagyon nem kell szervezned semmit. Bemész a Kapszliba ‘oszt veszel.
Mindenkinél a felhasználási szempontok döntenek. Nincs ez másként ezzel a cseppsörét dologgal sem.
Korongozni? – Alkalmatlan.
Vadászni? – Valószínűleg tilos.
Hivatalos versenyeken? – Nem engedélyezett (bár ez necces, mert súlyra még OK lenne, csak formára nem összeegyeztethető, de egy szőrösebb szívű versenybíró biztos elhajtana vele).
Örömködni? – Tökéletes.
Nem akarom bemagyarázni senkinek, hogy a cseppsörét jobb mint a gömbsörét. Vagy, hogy minden téren helyettesítheti azt. Egyszerűen csak van ilyen. Nem Én találtam fel, jó régóta létezik. A lövedék-evolúció egy korábbi lépcsőfoka. Gömbsörétünk többféleképpen is lehet. Bemegyünk a boltba és veszünk, vagy rendelünk egy házi shotmaker-t, vagy építünk egyet, vagy nagy kitartással és némi szerencsével rájövünk valamelyik mezítlábas Orosz módszer nyitjára. Tehát ha innen nézzük, akkor levonható az a következtetés, hogy a cseppsörét a lusta és sóher emberek sörétje. De ez nem zavar, mert Én és a cseppsörét már összebarátkoztunk, és jól megvagyunk.
- border guard
- 2014-01-17-09:44
Amin még agyaltam, a majdani vadászatnál a töltés gyorsítása érdekében: Egy olyan műanyag cső, aminek a két vége kupakkal zárható, és középen két részre van osztva. Az egyik felében a lőpor, a másikban pedig a kész papírpatron (akár az LQ féle, egybe a fojtással, akár külön a kosár és külön a fojtás) Egyrészt egy helyen van minden, nem kell keresgélni a táskában, másrészt így biztosan védve van a papírkosár a fizikai behatások ellen. Ilyesmire gondoltam, de akármennyit is kerestem, sehol nem találtam a megfelelő méretben:
Szevasz Jani!
Nos az elöző hsz-óta némileg tájékozódtam.
…Az általad közölt műanyag tubusok ,legalábbis ami Ardesa gyártmány nem 160 hanem cca 1000ft /db.Ebbe nem fér bele a papírpatron/kb 15mm átm/. Ha olyat akarsz amibe belefér a papírpatron, egyfajta “konténerként ” használva,akkor valóban az SC álltal javasolt 35mm filmesdoboz lenne jó,ami ingyen van/csak némi türelem kell hozzá,kivárni mig összegyüjtik/
A Klenóval elmélkedtünk egy talán kevésbé “műanyag” megoldáson 20mm átm vörösréz fűtéscső henger,középpen elválasztva,két réz végdugóval /fele sörét,fele lőpor/direktbe használva_* Vagy pl 30 mm-es beletéve a papírpatront
*Hasonlót láthatunk az SC álltal közölt Belházy-féle ábrán/vadásztáskák/
üdv:
Attila
- border guard
- 2014-01-17-07:46
Kedves LQ!
Én azért bízok abban,hogy a tökéletes gömböt prudukáló 30m-es toronyépités a kert végében+megkockáztatni ,hogy nem alszol otthon,a vetemény halála miatt”, szemben azért talán szerencsésebb volna profi gyártók álltal készitett sörétben gondolkodni..Jó én a lakótelepi lakásomban talán lehetek ilyen kishitű.Azért ez egy kereskedelmi kérdés, miszerint a kellő méretű sörét beszerzése sportra,vadászatra,kis szervezéssel megoldható……
Jonny!
a fotón látható kapszulát/ lőpor+lövedék gyorstöltéséhez/ gyártanak kapható,emlékeim szerint 160Ft/db körül,kérdés belefér -e a söréttöltet,mert emlékeim szerint ez lövedékre tervezett
SC:
a 35mm-es filmesdobozt a fotóboltban összeszedtek nekem,kinálgattam is itt a fórumon,jelenleg nincs,de bármikor pótolható,még igen sokan fotóznak filmre.Kérdés a 35mm-es kapszulából a betöltés a 18.2mm csőtorkolatba szétszóródás nélkül mennyire kivitelezhető….
üdv:
Attila
- LQ
- 2014-01-16-21:22
Szia Johnny86!
Én a “tekerőfámat” enyhén kúposra csiszoltam, hogy tudjak variálni a papír vastagságával, a rétegek számával, stb. 16,9 mm-el kezdődik, 17,9 mm-ben végződik és 160 mm hosszú.
A magasabbról cseppentés nem működik, legalább is ‘homemade’ léptékben. Azaz a padlásfeljáróból a pince padlójára csepegtetés nem nyerő. Az ólomcseppnek teljesen meg kell dermednie mire a vízbe csapódik, mert különben szétplaccsan. Ehhez nagy magasság kell, ezért kezdődnek a sörétöntő tornyok 30 m-nél. A létráról és a sufni tetejéről csepegtetett gömbsörét csak városi legenda.
Ha beguglizod, hogy “shot tower” vannak köztük amik építészetileg is nagyon szépek (és vannak köztük ma is üzemszerűen működőek). Gondoltam, hogy felhúzok egyet a kert végében, de az asszony nem engedte a veteményes kert miatt.
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.