Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 46-60 / 124
  • T. Urak!

Augusztus 23-24-én ottalvós örömlövészetet tartunk jászfelsőn. Szombat délutántól lesz lehetőség koronglövészetre. A program kötetlen. Ellátmány nincs, mindenkinek magának kell gondoskodni az elemózsiáról.

Szeretettel látjuk az arra tévedő vándorokat.

Szervusz Etheus!

Ha holnap találkozunk Fehérváron keress meg minket,tűzérkedni fogunk,részletesen megtudjuk beszélni a tervezett sörétes programot,szívesen hallanék erről a “hütött” patronokról is…A többi kedves sörétes érdeklődő lövésztársat szintén várjuk,egy pár perces egyeztetésre…. :good:

üdv:

Attila

Sziasztok,

bár tudom, hogy ez már volt, de némi elöltöltős sörétes patron, frissen a hűtőből.  :yes: A véglezáró és a patron külső kenése is viasz és faggyú keveréke. Jól bírja a meleget és puhán tartja a koszt a csőben. Emellett teljesen időjárás álló lesz a patron és kidermedés után merevíti a papírt rendesen.

Etheus

Mellékletek:

Miután már 14 perc elteltével sem enged javítani a rendszer valamint önkényesen benaplózta a 8 óra körüli hsz-t 6.09-re :bye:

Tehát : Természetesen bármely  más a lőtéren használható fegyver,is hozható   a találkozóra,nem csak a sörétes :bye:

:good:De sörétes puskásoknak,régen várt lehetőség szóráskép vizsgálatok,korongozás

Kedves Lövész-Vadásztársak,Érdeklődők!

A júlus 13-án  Székesfehérvárott a  nemzeti számok OB-én, az érintett sörétes puskások

egy rövid egyeztetésre keressenek minket a régóta tervezett jászfelsői találkozó

támában….Klenó a lőtérrel  leegyeztetett, remélhetőleg már pontos időponttal

jön….

Attila

Kedves lövésztársak!

Korábban volt már téma a sörétes kimért lőpor+söréttöltet tárolásához a 35mm-es müanyag filmkazetta,”konténer”légmentes ,szoros kupakkal,fehér vagy  fekete színben.

Díjtalanul rendelkezésre áll,a fotósboltok eladói szívesen összegyűjtik nekünk,még van aki filmre ,nem digitálisan fotózik. Klenónak,nekem is van egy szatyorral….Balázs is írt róla korábban, gyorstöltő készithető belölűk/fenékkel összeragasztva kettőt,az elöltöltő  sörétes vadászathoz.Annyi rugalmassága van a kis tartályoknak.hogy benyomva betölthető a 12-es 18.2mm csőbe a töltet.Egy hasonló bár tényleg elegánsabb piros 3 db-es gyorstöltő müa.szett többezer ft Ardesától…..

Bár tény hogy korábban részletesen tárgyalt sörétkosarak,papírpatronok lényegesen egyszerűbbé tehetik a sörétes lövészetet,de ez esetben a patron+kosár/külső védelmére  is alkalmas lehet a kis tartály….Illetve aki mégis hagyományos módon/bár nem direktbe a tülökből mint elődeink/ akar tölteni annak meg kiváló ingyenes .biztonságos lehetőség….Koronglövészet alkalmából a töltőasztalra

kényelmesen ki lehet rakni a tölteteket….. :good:

Ha már kigondoltuk a nyári sörétes program részleteit,időben jelezzük a részleteket.Sörétes puskásoknak,szórásképvizsgálattal,

kisérletekkel,korongozással…..Nemcsak vadászoknak…

Kí tart velünk?

:bye:

üdv:

Attila

letekkel,korongozással

De hiba nélkül a töltőasztalra kipakolható a korongozás alkalmával az

A nyáron jászfelsőre tervezünk egy hosszú hétvégét sátrakkal

Bogas és Jonny 86 uraknak!

A megrendelt sörét ügyben,privat emil ment mindkettőtöknek.13-án részletesen Fehérváron személyesen…

üdv:

Attila

Szia SC!

Érdekes gondolat,de igényfelmérést követően lehet,hogy a MLAIC féle elöltöltő csapis korongszám/Pauly/? is megtenné a három lőállásával ,no az sem kevés….De várjuk meg az érdeklödőket….Lehetne még a ballószögi “nyúlguritó” is….a fútó nyúl gyakorlására….

Mindenesetre a sörétkosár variációk, szóráskép kisérletek és az  elmenő korongok lövését gondoltam elösször….De az első ,hogy lássuk hány lövésztársunkat érdekelné?

No, majd hiszen rajtunk áll v bukik…

üdv:

Attila

A csoportképen 3 dupla 1 slug gun =4,tudok még 5-6-ot és még nekem is van egy 12-es PD duppla,a fegyverek száma lehetővé tenne egy egész jó kis bulit nem gondoljátok? csak rajtunk áll v.bukik :good: üdv: Attila

Szia Attila!

A Fehován hosszasan beszélgettem a Korongvadász Szövetség egyik vezetőségin tagjával. nekik van egy olyan kombinált számuk, amiben van céllövészet, futóvadlövészet és koronglövészet is. Előbbi kettő vad lőlapokra 100 méterre, utóbbi mindenféle irányból jövő korongokra. Azon morfondíroztunk, hogy lehetne ezt a számot lőni elöltöltőkkel is, csökkentett lövésszámmal. A két társaság pedig kiadna egy OB-nyit idén.

Üdv

SC

Kedves lövésztársak!

Nos természetesen a szervező szerep nem népszerű.Én sem ragaszkodom hozzá…a Versenyek topicon ismertetett Etheus lövésztársunk álltal szervezett jászfelsői rendezvény előremutató kezdeményezés,gratulálok, csatlakozhatunk is hozzá.Bánom is ,hogy nem vettem részt,egyszerűen azért mert elkerülte a figyelmemet,valamint nem volt senki, akivel letudtam volna menni….Végül is meg lehet ezt “összevonva” is csinálni,hogy mindenki jól szórakozzon.Az általam elképzelt találkozó annyiban volna más,hogy elsősorban nem a westernre,CW-re/bár tény ,hogy a sörétes fegyvert elterjedten alkalmazták harcra,önvédelemre is/   hanem arra a  sörétes fegyverre gondoltam “kihegyezni” amire az “eredetileg” készült apróvadvadászat,golyólövés ,nyilván célokra….Ha úgy tetszik inkább európai alkalmazás…

Lőkisérletek,elöltöltő koronglövészet, arccal a sport,a nyiladozó vadászati alkalmazás irányába,felmérő jelleggel…Akit érdekel,ne hezitáljon írja meg a véleményét ,csatlakozási szándékát.

Akár ide a topicba,vagy a prívát emilemre cannon56@freemail.hu.A csoportképen 3 dupla 1 slug gun =4,tudok még 5-6-ot és még nekem is van egy 12-es PD duppla,a fegyverek száma lehetővé tenne egy egész jó kis bulit

nem gondoljátok?

csak rajtunk áll v.bukik

:good:

üdv:

Attila

Kimaradt az előzőböl:

A szórásképvizsgálatból arra emlékszem ,hogy amikor az Oladi vadásziskolában löttük….Számoltuk a patronok,szükitett csövek %-os szórását vizsgálandó

-Kaliberenként és sörétméretenként a sörétadagot darabra megszámolni/esetünkben a 12-es kaliberre a cca 32 gram sörétet,1 töltet/

-az elöltöltőnél nem nagy varia lehet,de nyilván a cyl és a mod csőre külön ,a gyárilag megadott <20 m ill 32.5 m-re

-75 cm-es átmérőjű ,négy ill 6 részre osztott lőlapra,középre lőve,az elmozdulást ,elrántást megakadályozandó ,homokzsákra feltámasztva lőni.

A kisérlet vége az,hogy a betöltött sörét darabszámát a becsapódott sörétnyomokkal összevetve kiszámolni a %-os szórást,illetve az egyenletes,vagy kevésbé egyenletes “fedést”.Ha nagyobb lukak maradnak ki ,akkor nyilván a vad is….Akkor jöhet a további kisérlet a nagyobb,vagy kisebb sörétmérettel,megnövelt lőpor-söréttöltettel,sörétkosarakkal stb

Valahogy így emlékszem…De az iskolai tankönyvet a “Sörétlövés gyakorlata”c borsózöld MAVOSZ kiadvány..,DE lehet ,hogy a régebbi “készüljünk a vadászvizsgára”anyagba is volt? De ha még antikvárba,vagy valaki idős vadásztól sikerül megkapni, nagyon ajánlom mindenkinek, akit a téma bővebben érdekel….Mielőtt kuncognátok ,hogy biztos abból lestem,sajnos nem az enyém is elveszett, ja régen volt….De azt hiszem ezt már tárgyaltuk a régi fórumon is talán Agabi/?/

barátsággal:

Attila

Kedves lövésztársak!

Elösször Istvánnak:

Gratulálok ,bízatató kisérletek!Legyártottam én is 20db papírkosaras söréttöltetet   a  korábbi recepted alapján,várom a lőpróbát.

Kifejezetten elöltöltő sörétes kedvelőknek, a jó idő beköszöntével célszerű volna kellő előkészitéssel találkozót tartani Jászfelsőn.

Ebbe  beletartozna akár az is, hogy a privát elérhetőségein megvan szólitva a számbajöhető halandó sörétes puskás/azért nem zavarodok bele a számolásba/..különösen azok akik

“háza előtt ” amúgy is elhalad a lövészetre érkező….Még abban az ídőben amikor az emberek beszéltek egymással,vagy hajlamosak voltak egy -egy privát emilt is lepögyögni/miszerint megyünk oda pajtás,nem jönnél velünk?/ez azért nem volt ez elképzelhetetlen” ördögtől való”….

Valami hasonlóra is  gondolva :bye:

Elképzelt program ötlet:

1.lőkisérletek /szórásképötletek, kosármegoldások, stb lőlapra ,csomagolópapír háttérrel a számolás megkönnyítéséshez

különböző sörétméretek 12-10-8-6 -os azaz 2.7 -3-3.5-4 mm /ehhez az április 13-ai székesfehérvári verseny megvárandó,ahol

a megrendelt sörétet átvesszük, osztjuk….

2.tapaszolt gömblövedékek 50m re

3.koronglövészet/elmenő korongok/ kivánság szerint,ha később lenne igény az ügyeseknek

akár az MLAIC szabályok szerint is….

helyi tagot,sörétes puskást nem kifelejtve. pláne aki kezeli is a gépet..

szereltes “bemelegítés” is jöhet,emlékeim szerint hasznos…

Csak gondolatébresztőnek

üdv:

Attila

• LQ
    • 2014-03-02-08:20

Sziasztok!

Tegnap végre volt lehetőségem tesztelni Jászfelsőn a kísérleti patronjaimat, még ha röviden is. 1-1 lövést adtam le mindegyikkel. Volt a vászon belső kosaras, papír belső kosaras, meg a viasztömbös. A cilinder csőből a #0-ást küldtem, a szűkítettből meg a cseppsörétet. Távolság 25 m volt. Töltet: 72 grain.

A vászonkosaras cseppsörétes patront sikerült elrántanom. A szórás jónak nézett ki, csak jobbra lefelé eltolódva. Nagyjából ugyanazt produkálta mint a normál patronnal, de erre még visszatérek, mivel el….tam. A papírkosaras nagyon tetszetős sűrű szórást produkált a közepén, sajnos a széleken viszont annál ritkábbat. Szép szimmetrikus volt, de darabszámban kb. 15%-kal alulmúlta a normál patront. A viasztömbös katasztrófálisan rossz volt. Egyenetlen és ritka. Kb. 20%-kal múlta alul a normál patront.

A #0-as sörét viszont szinte megtáltosodott a belső kosaraktól, ill. a viasztól. Eddig normál patronnal olyan 5-6 db. volt lapon a 9-ből, 25 m-en. Most a legrosszabb is 7 db.-os volt (papírkosár). Aztán a viaszos 8 db., és a legjobb a vászonkosaras, mind a 9. A mellékelt képen a vászonkosaras van. Ilyen szórást a normál patronnal eddig 15 m-en tudtam lőni (a lőlapot ne tessék félreérteni, csak ilyen volt “pocsékolható” a lőtéren). A kilőtt vászonkosarat Etheus kolléga találta meg félúton, azaz kb. 12-13 m-en (meglepően messze).

Üdv: LQ

Mellékletek:

Szervusztok!

Ma ,nagy ráérő időmben elővettem a PD sörétes fegyvert egy kis ismerkedésre….

A farészeket egy kis gyógyhatású méhviasszal kívül, belül bekenegettem,aztán egy hajszárítóval felmelegítve egy puha flanellruhával bedörzsöltem …Volt nekem már korábban ilyen fegyver,akkor  mintha kicsit “veresebb” árnyalatú díóból készült volna…A mostani barnább,határozottan jól esett neki a  bedörzsölés….

A csövet szemügyre véve a jobb cső 0-ás cilinder/>20 yardig/ a bal a beütő szerint 4-es,a leírás szerint Modifieed.Az az SC-féle cikk szerinti táblázatban 0020 szükités ami 32.5 yardig  biztosít elfogadható szórást.A kisérletek tárgya lessz majd arra rájönni,hogy lehet a szórást javitani,mi a szórás nagyobb söréttel,esetleg növelt/határok közt/lőpor- sörét adaggal….

Már régen elkerült tőlem a korábbi sörétes,nem emlékszem a vasalataira,gravirozására pontosan,mintha a régin az a fegyvernyak körüli plakett ,gravír nem lett volna stb de ez a zsír új darab szépen el van készítve ,majd ha találkozunk összehasonlítjuk……Ha nap már süt,és nem csak “világít” …… :good:

üdv:

Attila

Sziasztok!
    http://www.blackpowdermag.com/featured-articles/blackpowder-slug-guns-precision-paper-punching-machinery.php
    Csinált már valaki ilyen path-ot? Nem nyugszok míg ezt ki nem próbálom.

15 bejegyzés megtekintése - 46-60 / 124

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.