Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 16-30 / 124
  • A puskám csövei oválisak, kb. 0,1 mm ovalitás mérhető bennük. Talán forrasztáskor deformálódtak, a “lapát” irányában nagyobbak.

[/quote]

Én azt hittem, hogy csak engem tiszteltek meg avval, hogy tele van marógép nyomokkal a cső belseje, de aztán más sörétes puskáknál is láttam ugyanezt. Azért durva, hogy a 21. században nem tudnak egy valóban sima furatot megcsinálni, az ezer éves ruszki sörétesek csöveit meg ha kifordítanánk, látnánk magunkat bennük…

Mondjuk pont semmit nem számít, vélhetően nem emiatt csúszok le a koronglövő VB címről és imádom így is, mert naggyon jó kis vas, buckshotra töltve lehet vele pusztítani a támadó vizespalackokat / dinnyéket / sörös bulihordókat.

A képek egy kicsit döcögősen mentek fel. Egyébként azért kísérletezgetek ezzel, mert én nem igazán merem kilőni a szűkített csőből a tapaszolt gömböt. Sőt olyan kollégával is beszéltem aki a Lee slugot kilövi belőle. „Ami belemegy az ki is jön” elv alapján. Hát lehet, hogy csak bátorság dolga. Megjegyzem én megmértem a DP Classic puskám szűkített csövét és ½-es szűkítést mértem (17,85 mm). A Cylinder cső nekem 18,4 mm. Egyébként az internetes szakirodalom is ½-esnek írja a Modified szűkítést. Ezzel szemben mindenkitől azt hallottam, hogy a DP Classic ¼-es szűkítésű. Na mindegy, lehet, hogy az enyém péntek délután készült. Üdv: LQ

A csőfarcsavarok aljába beütötték a szűkítés mértékét. Az enyémbe 0 és 4 van beleütve, tehát cyilinder és 1/4 szűkítés. Nagyjából én is azokat az értékeket mértem amiket te is mértél a tiéden. A puskám csövei oválisak, kb. 0,1 mm ovalitás mérhető bennük. Talán  forrasztáskor deformálódtak, a “lapát” irányában nagyobbak.

1/2 1/4 mod stb kifejezések tudomásom szerint az adott távolságon beszórt terület alapján lettek kialakítva. Emiatt ezek nehezen válthatóak át konkrét mm-re. Vannak táblázatok de ezek egymástól is eltérőek. Nyilván nem mindegy a csőhossz és a lőportöltet sem. Így a feketelőporos lassú, nem vagy gyenge kosaras töltetek 1/2-es szórása más mértékű szűkítést igényel mint a szerelteseknél.

Amúgy az én új (perwollal mosott) Perersoli L241 cassicomon sem stimmel, úgyhogy nem péntek.

Más: a politikailag korrekt elnevezésre – bugylibrenekke?

• LQ
    • 2017-02-11-22:43

A képek egy kicsit döcögősen mentek fel.

Egyébként azért kísérletezgetek ezzel, mert én nem igazán merem kilőni a szűkített csőből a tapaszolt gömböt. Sőt olyan kollégával is beszéltem aki a Lee slugot kilövi belőle. „Ami belemegy az ki is jön” elv alapján. Hát lehet, hogy csak bátorság dolga. Megjegyzem én megmértem a DP Classic puskám szűkített csövét és ½-es szűkítést mértem (17,85 mm). A Cylinder cső nekem 18,4 mm. Egyébként az internetes szakirodalom is ½-esnek írja a Modified szűkítést. Ezzel szemben mindenkitől azt hallottam, hogy a DP Classic ¼-es szűkítésű. Na mindegy, lehet, hogy az enyém péntek délután készült.

Üdv: LQ

• LQ
    • 2017-02-11-22:37

A szereltes, bicskával megvágott improvizációs slug mintájára készítettem elöltöltős verziót. Nem volt nehéz dolgom. A papírpatron készítésnél korábban problémát jelentő „slugosodásra” kellett kicsit ráerősítenem. Duplán tekertem a papírt és nem sajnáltam a ragasztót. Parafakorongokkal növeltem egy kicsit a hosszán, hogy kellően elől legyen a súlypontja. A fedőkorongot vastagabbra cseréltem és nem csak lehajtottam, le is ragasztottam. Ezzel kész is volt. Ma próbáltam ki. A You Tube-os „Cut Shell” videókból számítottam rá, hogy nem lesz rossz. És tényleg nem lett rossz. A szélsőket az elején lőttem, aztán besűrűsödött. A közepén négy van. Sajnos az utolsó szétszakadt és „terített”. Duplázva lőttem, azaz CYL és MOD felváltva. Távolság 20 m, szabadkézből.

A névadás is megtörtént, mivel a „Zs”- és „C”-brenneke, – mondjuk úgy – nem illendő névhasználat. A Parasztbrenneke meg nekem nem tetszik. Azért a hagyomány „vonalán” maradva Indiánbrenneke lett. :)

Mellékletek:

Itt mifelénk, akitől csak hallottam, a két legtöbbet pejoratív módon használt népnév szerepel a brenneke előtt. ( zs és c)

Köszönöm Johnny. Már csak a b..i hiányzik és akkor teljes lenne a Magyar népköltészeti paletta (ne értsd félre). :))) Ha esetleg tud valaki valami “szalonképesebb” megnevezést azt örömmel venném. Ha nem akkor nem feszegetem tovább. :) Üdv: LQ

Én eddig “parasztbrenekkének” hallottam ezt a megoldást.

Itt mifelénk, akitől csak hallottam, a két legtöbbet pejoratív módon használt népnév szerepel a brenneke előtt. ( zs és c)

Köszönöm Johnny. Már csak a b..i hiányzik és akkor teljes lenne a Magyar népköltészeti paletta (ne értsd félre). :))) Ha esetleg tud valaki valami “szalonképesebb” megnevezést azt örömmel venném. Ha nem akkor nem feszegetem tovább. :) Üdv: LQ

Én eddig “paraszbrenekkének” hallottam ezt a megoldást.

• LQ
    • 2017-01-26-00:09

Köszönöm Johnny. Már csak a b..i hiányzik és akkor teljes lenne a Magyar népköltészeti paletta (ne értsd félre). :)))

Ha esetleg tud valaki valami “szalonképesebb” megnevezést azt örömmel venném. Ha nem akkor nem feszegetem tovább. :)

• LQ
    • 2017-01-25-14:05

Még valami: A sörét egyberepülhet,lövedék gyanánt témához

A régi vadászok/már a szerelt patronos ídőkben/ ha hirtelen apróvadas vadászat közben golyóra volt szükség/disznót vagy őzet kiabáltak a hajtásban/ és golyó nem volt náluk,a lőporfojtás felett bicskával,körbevágták a patront és a felső söréthányad egybe repült lövedékként,…..

Jó, a szerelt patron levágott felső része,kemény kartonpapír zárófojtással, és a lágy papírpatron felső hányada,pláne lazán behajtva ,nem azonos….

no majd…

üdv:

Attila

üdv:

Attila

Szia Attila!

Ez egy 3 évvel ezelőtti hsz.-od, de még derengett valami és előkerestem. Az érdekelne, hogy az így “előállított” lőszernek van-e külön neve a vadász-zsargonban (vagy a népnyelvben)? A tanult Angolok ezt pl. “Cut shell”-nek nevezik.

Hello Sörétesek ! Egy üzenet: Ez év november 14.-én Tattendorfban az osztrák BP-s sörétesek évzáróján örömmel fogadnak még más agyaggalambosokat is, két sorozat van betervezve. A helyszín: http://www.hubertusrunde.at/anfahrt.aspx Üdv JW

Ez jól hangzik! Elmehetnék, bár valszeg csak sereghajtónak. De tanulni jó lenn!

Hello Sörétesek !

Egy üzenet:

Ez év november 14.-én Tattendorfban az osztrák BP-s sörétesek évzáróján örömmel fogadnak még más  agyaggalambosokat is, két sorozat van betervezve.

A helyszín:

http://www.hubertusrunde.at/anfahrt.aspx

Üdv

JW

Próba képpen összeraktam 1 kokillát .45 Kicsit gömbölyűbb az eleje mint a lorenz,holnap kipróbálom, milyen a szórása.

Mellékletek:

Akkor Flex alá teszem a két öntő formát. Tisztelettel: GZ

No azt még véletlenül se tedd, ugyanis attól, hogy a Pedersoli Jäger nem szereti, az eredeti Lorenz Jäger és gyalogsági puska viszont igen. És hát végülis ezekhez készült, nem a replikához. A csak olyan “próbáljukmármegmitörténikhátha” kísérlet volt. Egyébként ma töltök eset fel a youtube-ra Lorenz puskás, GátIzé lövedékes anyagot!

Szia István, Balázs,

István által készített nem kaliberezett lövedékkel lőttem. Azt, hogy milyen ólomból volt nem tudom (feltételezem, h “X”-es volt = kemény), de dokumentáltam (fényképeztem) és működött. Mint említettem, egy tervezett vadászathoz lőttem be a DP Jager ,54-es csapis puskámat. Leírtam azt is, hogy 95gr Swiss 2F lőport használtam. Nem szabad zsírozni, mert nem tud kompresszálni!

Balázs,
    Lehet nálad nem működött, de ez nem az én hibám. Akkor Flex alá teszem a két öntő formát.

Tisztelettel:
    GZ

15 bejegyzés megtekintése - 16-30 / 124

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.