Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
3 bejegyzés megtekintése - 106-108 / 108
  • Szia Doki_75!

    Köszönjük az ötletet és a  részletes beszámolót. Én még nem ismertem ezt a módszert, így a közeljövőben ki fogom próbálni. Egy kérdésem azért lenne. A gyertyaviaszt muszáj belekeverni, vagy elég lenne a marhafaggyú és méhviasz keveréke is? Mi a szerepe a keverékben?

    Köszi és üdv: Cajga

    Mód.: Ha tudnál a “speciális” szerszámokról képet feltenni hálás lennék.

    Sziasztok! Szeretném megosztani egy tegnapi kísérletem eredményét. A neten olvasgatva a feketelőporos szerelt lőszereknél találtam néhány receptet “grease cookie”-ra. Aki még nem ismeri, ez egy miniatűr zsírpogácsa, ami feketelőporhoz való szilárd kenőanyagból készül, és a lőpor fölé kerül a szerelt lőszereknél, főleg papírba göngyölt lövedékek esetén, hogy a csőbe lerakódott lőpormaradványokat felpuhítsa. Na, gondoltam ha ott működik, használható lenne elöltöltő revkóhoz is. A kenceficélést a dobkamrák előtt, a nyakig zsíros markolatot és a 2 dob után zsírban úszó csőfart és keretet biztosan senkinek sem kell részleteznem. A gyári filc alátéteket meg drágállom.

    Szóval a recept (tömegre mérve):

    1 rész marhafaggyú (csőszerelő boltban, vagy borász boltban kapható)

    1 rész paraffin (fehér gyertyából olvasztva)-tudom hogy ásványi, de olvass tovább a gyakorlati próbánál leírtakig)

    1/2 rész méhviasz (neten tudsz műlépet rendelni, kb. 4-5 ezer/kg)

    korrektség kedvéért, a neten találtam a a receptet, de nem tudom újra megtalálni :scratch: .

    Ezt szépen összeolvasztjuk, és egy lapos aljú szilikon sütiformába öntjük. Először műanyag tálba öntöttem és a kiszaggatott pogácsák mind hozzátapadtak az aljához, szóval vagy szilikon, vagy szívás :-(. A vastagságot az adott töltethez lehet igazítani, nekem az 1858 NMA Remin. 6-7 mm vált be. Nem túl sok és nem is túl kevés, szóval pont jó.

    A kiszaggatást még a massza teljes kihűlése előtt kell végezni, később már túl kemény a szaggatáshoz. Szaggatót egy levágott nyakú .300 WM hüvelyből rögtönöztem. Hogy hol kell levágni az egy kis türelmet igényel. Finomhangolni egy kúpos tüskével, vagy kisebb kaliberű visszaformázó matricába (7,62X54R pl.) gyömöszöléssel lehetséges. A szélét megélezhetjük. Hogy kijöjjenek a cookie-k, egy injekciós fecskendő elvén alapuló szerkentyűt csináltam aminek a szára átmegy a hüvely gyúlyukán.

    A massza szilárdulás után kb. a szilárd méhviasz állagát veszi fel, nem ragad még 25 °C-ban sem (padláson tároltam), és könnyen belenyomható a revolverdobba, mint a filc.

    Töltés: 15 gr 3F Swiss (hogy ez mennyivel jobb mint a Vesuvit  :yes:)+0,7 ccm búzadara (kell, mert a zsír belenyolódik a lőporba és hatástalanítja egy részét, és a hézagoláshoz is kell)+ zsírtabletta+.454 golyóbis, vagy 200 gr konikális (mindegyik fölött marad még 3-5 mm). A töltőkarral lenyomva a szír megfolyik és kompromisszummentesen tömít-no chain fire.

    Eredmény: ilyen jól még sose lőttem! A szerény lőtudásommal 1 kézzel 80 ill. 82-es eredmény (előtte játszottam a jó töltetoszlop megtalálásával). Hiba egyértelműen elhúzás a részemről.

    A cső 60 lövés után még tiszta volt, kívül sehol zsír a csőfar körül, a kamrák egyértelműen szárazak, holott a csőszáj körül egy kb. 1 mm-es fekete gyűrű volt (zsír, ahogy letöröltem). A cső belül nedvesen csillogott még a csőszájnál is. Huzagok élesen látszottak. Ki szoktam húzni normál esetben egy nedves bébi popsitörlő kendőt téve a csőszájra+tapasz kihúzóval letuszkol. Most direkt nem tettem ezt. A 60. lövés után a dobkamra aljáig letolt kendő enyhén szürke lett csak az elején. Előtte mindig csurom fekete már egy sorozat után is.

    Remélem nem lerágott csont, nekem mindenképpen újdonság.

    Üdv:

    Balázs

     

     

    • Névtelen
    • 2013-12-03-08:12

    A 2013 november 28. előtti fórum hozzászólásokat az alábbi link alatt találja: http://archiv.kapszli.hu/hu/forum/6-4-1

3 bejegyzés megtekintése - 106-108 / 108

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.