Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Games
5 days, 22 hours telt el
Games
5 days, 22 hours telt el
Játék ajánló
1 week telt el
Játék ajánló
1 week telt el
Színdarabok
1 week, 2 days telt el
További hozzászólások
15 bejegyzés megtekintése - 91-105 / 108
  • Sziasztok!

bár mindenki tudja, hogy az ólom nem a hosszan tartó egészség titka, talán érdekes lehet ez a kis pamflet az ólomexpozícióról.

üdv –

Gábor

Szia Cariot!

Túl vagyok tobb mint 300 lövésen. Eddig zero lerakódas, ami ne jött volna ki bronzkefével. Bár a baby popsitörlő a Swiss lőport simán kihozza tapasz kihúzóval.

A köztes fojtásra ott a pont. Bár találtam a lőlapon  kenőanyagot. A 12-es lyukasztóval kivágott karton korongot szoktam a zsírpasztilla fölé tölteni. Lőpor, gríz, zsír, karton, golyó a töltet. Nobody kolléga a megmondhatója, hogyan működik. A karton gyürüs mappa elválasztó lap.

üdv:

Balázs

Eddig külföldön voltam és közben  mik történtek errefelé! A leírt ötlet igen tetszik! Magam is ki fogom próbálni.  Már csak még azt kellene eldöntenem, hogy a “gyertya viasz” az paraffin, vagy sztearin legyen-e? Bár praktikusan lehet, hogy mindegy.

Az viszont IMHO szintén jó felvetés, hogy tán kéne valami a zsír és a lövedék közé, mert ez a kemény anyag jócskán felragadhat a lövedék aljára! De egy megfelelő méretűre kivágott zsír/pausz papír korong mindezt jól megoldhatja. Habár a felragadás szerintem főleg az ogivál lövedékek esetén történhet meg igaziból :). Azt meg úgyis fémcélok döntögetésére használjuk, ott meg az a (elméleti) pontosságcsökkenés, amit a zsír okozhat nem hiszem, hogy bármit is számít!

Azt meg, hogy hosszú távon okoz-e gyantás lerakódást a csőben a sok paraffin, azt úgyis csak az idő dönti majd el!  ;-)

És a képek

Mellékletek:

Én is csináltam ilyen kis pogácsákat, ahogy Doki_75 írta. Nyers méhviaszt 3500Ft/kg áron vettem a közeli méhészetből fél kilót. Ezt át kellett szűrni. Lábosba 5cm-ig vizet engedtem, fölé konyharuhás tésztaszűrőbe tettem a viaszt és 100 fokra állított gázsütőbe tettem. A víz tetején gyűlt össze az olvadt viasz. Reggelre kihűlt és a képen látható szép narancssárga korongot kaptam. Nagyon finom méz illata van :)

A marhafaggyút is nyers faggyúból nyertem ki. 200Ft/kg egy nagyobb hentesnél. Nagy lábosba tettem a húsdarálón ledarált faggyút. Annyi vizet engedtem bele, hogy kb harmadáig érjen az edénynek. Ezután forraltam. A faggyú olajként a tetején úszik ahogy kifő a cafatokból, amik pedig összezsugorodnak. Konyharuhán szűrtem kb 5cm vízre egy másik edénybe. Ez sárgásfehér korong lett.

A lent írt arányban kevertem a három összetevőt. Sima felületre akartam önteni, hogy egyforma vastagok legyenek a korongok ezért tükörből (ez volt éppen) egy kis kádat készítettem. A kiöntés előtt beállítottam a vízszintet. A magasságot pedig 4 db csavarfejjel (csavaranya éppen nem akadt a kezembe) figyeltem. (Ezeket érdemes kicsit előmelegíteni, mert kidermed mellette a keverék.

Hagytam másnapra megszilárdulni, majd kiszaggattam 13-as szaggatóval. Az elejét összeszűkítettem egy ollóval, így pont jó méretű korongokat vágott és a csőből is könnyen ki lehetett nyomni egy hosszú reizercsavar fejével.

A korongok kicsit puhábbak lettek, mint a lenti referencia, aminek a fagyú lehet az oka. A csőszerelőboltban kaphatóban elvileg van tartósítószer és keményebb is. Talán a víztartalma is kevesebb. Ettől függetlenül Doki szerint jól látta el a feladatát. Nem olvadt meg a kocsiban sem pedig “enyhe” kánikula volt  :wacko:

Szia Doki_75! Köszi a részletes válaszokat. Holnap beszerzem a tálkát, most már tudom mit keressek. :wacko: Tegnap elkészült a “keverék” és a szaggató, mellékesen még öntöttem vagy 1200db .454-es RB lövedéket. Hiába a Remit és a R&P-t etetni kell. ;-) Köszi még egyszer az infókat. Ha kipróbáltam, jelentkezem a tapasztalatok leírásával! :mail: U.i.: Sütit tényleg nem szoktam sütni, viszont a diópálinkához lassan alkalmas lesz a zöld dió! :good: Üdv: Cajga

Huha, 1200 db gömböc?  Meddig tartott míg kész lettél velük? Ráadásul ebben a melegben…  Hát igen, az idült fegyvermánia csodákra képes.

Én ökör, lepermeteztem a diófát levéltetvek ellen,úgyhogy lőttek az idei diópálesznak.

Várom az eredménybeszámolót!

Üdv:

Balázs

Szia Doki_75!

Köszi a részletes válaszokat. Holnap beszerzem a tálkát, most már tudom mit keressek. :wacko:

Tegnap elkészült a “keverék” és a szaggató, mellékesen még öntöttem vagy 1200db .454-es RB lövedéket. Hiába a Remit és a R&P-t etetni kell. ;-)

Köszi még egyszer az infókat. Ha kipróbáltam, jelentkezem a tapasztalatok leírásával! :mail:

U.i.: Sütit tényleg nem szoktam sütni, viszont a diópálinkához lassan alkalmas lesz a zöld dió! :good:

Üdv: Cajga

Szia Doki_75! Köszi a részletes anyagot. Látom Te is precíz vagy a dokumentálással. :yes: Ma csak a keveréket tudom elkészíteni. Egy kérdés még lenne. Azt írtad, hogy csak szilikon anyagú tálba lehet tölteni szaggatásra. Ez milyen edény, vagy tálka. Ha bemegyek a boltba és megkérdem az eladót, szerintem fin..ja nem lessz az anyagával kapcsolatban. :unsure: Üdv: Cajga

Szia Cajga!

Látom, te se sütsz valami gyakran süteményt  ;-).

A forma egy gumi szerű anyag és manapság a nagyobb bevásárló központok konyhafelszerelési részlegén, a tortaformák között leget velük találkozni. Kb. 1000-1500 pénz. A hagyományos fémek mellet kb. 50%-ban ma már ezeket kínálják, pláne ha speciális formájú sütiket akarsz csinálni. Előnye, hogy a sütőformát nem kell kivajazni, nem kell sütőpapír alá, és a süti mégsem ég le benne. Ráadásul rugalmas, így az elkészült tésztáról lefejthető. Úgy képzeld el, mintha egy gumi homokozóforma lenne, teflon tulajdonságú felülettel. Értelem szerűen a lapos aljú jön számításba. Minél nagyobb, annál jobb -egy öntéssel többet szaggathatsz. A fotókon egy 20 centis, kb 50 mm mély forma látható.

Üdv:

Balázs

PS: Googlizva rögtön találtam képeket: http://www.sussvelem.hu/sutoforma/torta-forma?sort=p.model&order=DESC

Szia Doki_75!

Köszi a részletes anyagot. Látom Te is precíz vagy a dokumentálással. :yes:

Ma csak a keveréket tudom elkészíteni. Egy kérdés még lenne. Azt írtad, hogy csak szilikon anyagú tálba lehet tölteni szaggatásra. Ez milyen edény, vagy tálka. Ha bemegyek a boltba és megkérdem az eladót, szerintem fin..ja nem lessz az anyagával kapcsolatban. :unsure:

Üdv: Cajga

Sziasztok!

Csináltam egy teszt dokumentációt. Remélem átmegy ppt-ben is.

Üdv:

Balázs

Mellékletek:

1.0 verzió .36 kaliberben. Ez 9,3X62 hüvelyből készült bőrlyukasztó mintára. Egyszerre több pogácsa szaggatható ki, mielőtt üríteni kell, így a munka sokkal gyorsabb vele. A .44-es beta verzióval csak 2 db szaggatható ki, utána üríteni kell.

Az 1.1 verziónál majd a hüvelytalpat vágom le, akkor meg se kell állni a szaggatással, a termék felül jön majd ki. Ha vártok a szaggatással, míg a matéria kézmeleg lesz, nem ragadnak össze a pogácsák. kb 10 perc alatt százas nagyságrendű mennyiség állítható elő, ami messze elég 1-2 heti lővőldőzésre. Abszolut nem drága és a filc-nél több kenőanyagot hordoz. Vastagsággal a csőhosszhoz és a használt lőpor koszolódásához állítható.

Gondolkodtam rajta, hogy nyomtatópapírból vágok ki korongokat, amit alul-felül rá tudok ragasztani a tablettákra, így véletlenül se ragad pl. a kokikális skuló aljához, ami sztem. fontos a lőszabatossághoz. Golyónál ez valószínű nem fog működni. Alul meg segít(het) a lőporba/grízbe nyomódás ellen.

De még egyszer! Soha nem lőttem ilyen jól, mint ezzel a megoldással és a cső is extra tiszta maradt.

Majd csinálok képet lövészet közben és után is.

Üdv:

B

Mellékletek:

Következő kép a szerszámról és a bogyókról .44 kaliberben. Beta verzió. Az anya M8-as a méret becslés miatt, és a kiöntött anyag vastagságát is ezzel “állítottam be”. A forma aljára tettem és addig öntöttem, amíg az olvadt zsír éppen a pereméig ért.

A dugattyót már nem tudom milyen hüvelybvől csináltam, talán 222-es navy 223-as lehetett. A szár egy régi csavarhúzóból van.

B.

Mellékletek:

Sziasztok!

Mellékelten a képek a kenőanyagról. A konyhában 22 °C volt, és az anyag törik.

Üdv.

B.

Mellékletek:

Szia Doki_75! Köszönjük az ötletet és a részletes beszámolót. Én még nem ismertem ezt a módszert, így a közeljövőben ki fogom próbálni. Egy kérdésem azért lenne. A gyertyaviaszt muszáj belekeverni, vagy elég lenne a marhafaggyú és méhviasz keveréke is? Mi a szerepe a keverékben? Köszi és üdv: Cajga Mód.: Ha tudnál a “speciális” szerszámokról képet feltenni hálás lennék.

Üdv!
    Szerintem nyári időben mindenképp szükséges a gyertya viasz -paraffin, hogy ne olvadjon meg és szivárogjon át a gríz fojtáson.

Sziasztok!

A paraffin teszi a keveréket tapizásbiztossá. Legnagyobb csodálkozásomra töltéskor nem ragad a kezemhez a cucc, se a dob elejét nem teszi ragacsossá. Melegben (ma ki fogom próbálni, azt mondják 30°C lesz :-)) nem fog elfolyni az anyag. A csövet belül mégis nedvesíti, valószínűleg a lőpor és a cső melege valamint a súrlódás megolvasztja.

Azt vártam, összecsomósítja a feketelőpor maradványokat, de hála Istennek nem így lett. A héten mixeltem több mint egy litert belőle. Ezt onnan tudom, hogy a paraffin hozzáadásakor a befőttes üveg túlcsordult az asszony konyhapultjára :unsure:.

Mikróban kitűnően olvad, először a faggyút kell felolvasztani, hozzáadni a méhviaszt, és amikor az is felolvad, jöhet a paraffin gyertya. Nagyon hamar megszilárdul.

A grízbe szerintem belenyomódik és egy filc koronghoz hasonló kompozitot csinál belőle. Töltőkar közepes nyomása simán megfolyatja.

Fotók még jönnek.

Üdv:

Balázs

Szia Doki_75!

Köszönjük az ötletet és a részletes beszámolót. Én még nem ismertem ezt a módszert, így a közeljövőben ki fogom próbálni. Egy kérdésem azért lenne. A gyertyaviaszt muszáj belekeverni, vagy elég lenne a marhafaggyú és méhviasz keveréke is? Mi a szerepe a keverékben?

Köszi és üdv: Cajga

Mód.: Ha tudnál a “speciális” szerszámokról képet feltenni hálás lennék.

Üdv!
    Szerintem nyári időben mindenképp szükséges a gyertya viasz -paraffin, hogy ne olvadjon meg és szivárogjon át a gríz fojtáson.

15 bejegyzés megtekintése - 91-105 / 108

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.