-
- Chariot
- 2015-02-08-09:31
Szia Conquer! A marhafaggyút tuti nem fogod kiolvasztva megvenni. Ha kapsz, mint azt Nobody kolléga leírta csakis a hentesnél, és persze kiolvasztatlanul.
Az ipari faggyú az marhafaggyú, kiolvasztva.
- Chariot
- 2015-02-08-09:27
Kútmérgező bácsik! Nekem is van kenőanyag kérdésem. 1866-ban a cs.-kir. hds. kenőanyagot váltott a Wänzl puskk esetében: Míg a Lorenz lövedék a papírhüvely palástján hordozta a kenőanyagot, addig a Wänzl lövedék két horonnyal rendelkezett, melyet először hét rész marhafaggyúból és egy rész méhviaszból, később hat rész vazelinből és négy rész méhviaszból kevert kenőanyaggal töltöttek ki. Mi miatt döthettek így? A faggyú vs vazelin különbségek mik? üdv SC
Amíg feketelőpor, addig a vazelin a kevésbé jó választás. Nekünk, mert könnyebb a faggyús csövet takarítani és nem a akkori seregnek, mert cserében a vazelines töltény nem avasodik, büdösödik az éveken át való tárolás során.
ui.: megint kézzel kellett a választ átszerkeszteni, most épp kb 100 sornyi xml kódot öntött az idézetbe a motor! :(
- Kapszli
- 2015-02-08-08:02
Kútmérgező bácsik!
Nekem is van kenőanyag kérdésem. 1866-ban a cs.-kir. hds. kenőanyagot váltott a Wänzl puskk esetében:
Míg a Lorenz lövedék a papírhüvely palástján hordozta a kenőanyagot, addig a Wänzl lövedék két horonnyal rendelkezett, melyet először hét rész marhafaggyúból és egy rész méhviaszból, később hat rész vazelinből és négy rész méhviaszból kevert kenőanyaggal töltöttek ki.
Mi miatt döthettek így? A faggyú vs vazelin különbségek mik?
üdv
SC
- Doki_75
- 2015-02-08-06:15
Szia Conquer!
A marhafaggyút tuti nem fogod kiolvasztva megvenni. Ha kapsz, mint azt Nobody kolléga leírta csakis a hentesnél, és persze kiolvasztatlanul. Ahogy amerikai kollégák írják, az így nyert faggyút a hűtőben kell tárolniuk, mert megromlik. Ők használnak még birkafaggyút
és szarvasfaggyút is (pesze aki vadászik, ez ingyen van. Ősszel én is lefaragtam vagy 5 kg nyerset a 2 szarvasborjúról, pedig zsenge jószágok voltak. Javaslatom, hogy bemégy egy csőszerelő boltba, nem barkácsáruházba, olyanba, ahol horganyzott csőidomokat is árulnak, meg acélcsövet víz-fűtés szerelésre, meg kócot a tömítésre, és kérsz IPARI faggyút. Nálam ez működik több mint egy évtizede. Az első adag kencét 2004(!)-ben csináltam. Még van belőle és használtam tapaszhoz, mártva minnié-re és REAL lövedékekre, valamint felkaparva revolver dob kenésre a golyó felett, mielőtt áttértem a pasztillára. Azóta is friss illata van, nem romlott meg és az állaga is ugyanaz. Ekcémát se kaptam tőle, szóval nem brutál vegyszer. A csőben nem rakódik le és tutira nem ólmosodik tőle a cső.
A másik beszerzési forrás a borászati szaküzlet. Ott is lehet venni. Ők a fahordók tömítésére árulják (75 dg-os hengerben) kb 1000-1500 HUF. Ha jól tudom a hordó fenekének a nádazására és az ajtó nádazásának borhatlanítására árulják.
Szóval ha nem akarsz sokat áldozni rá, és nem tudsz otthon olvasztani, ez lehet egy alternatíva. Bár egy olvasztást tuti nem úszol meg, amikor az összetevőket összekevered. Az mehet a mikróban (saját felelősségre) dunsztos üvegben.
Az ipari faggyú tisztán ilyen időben tökéletes pl. a Lee REAL lövedék kenésére is. A faggyút megolvasztod, a lövedéket pedig talpával lefelé bemártod az olvadt kencébe. Csipeszt használj, ha nem akarsz égési sérüléseket! Ha ügyes vagy, a lövedék csúcsa nem lesz olyan, csak a vezető bordák. A gyertyamártáshoz hasonló. A lövedéknek hidegnek kell lennie és nem hagyd benn sokáig, különben felmelegszik és nem marad rajta a faggyú. Utána zsírpapírra, vagy alufóliára állítom. Ugyanez működik minnié-vel is.
Üdv:
Balázs
- Cajga
- 2014-09-08-14:53
Azon agyalok, lehetne-e esetleg ugyanezt a módszert használni egylövetűhöz is?
Hi Doki!
Nekem is eszembe jutott és ki is próbáltam. Egy .45-ös Le Page volt az alany. A töltet sorban: lőpór/swiss/, gríz, tabletta, majd tapasz/mivel ez mindenképpen kell/, végül a lövedék. Tapasztalat: Pontosabb nem lett, valamivel tisztább maradt a cső, viszont macerássabb lett a töltés, tehát maradtam az eredeti töltésnél. A revkónál viszont bejött, mint azt már írtam alább is. Még egy érdekesség. A tablettát kipróbáltam a hagyományos zsírzással is olymódon, hogy a dobfuratba bepréselt lövedék tetejére tettem a zsírtablettát/én ezt a nevet adnám neki/, majd a hüvelykujjammal belenyomtam a dobfurat tetejébe. Ezzel a megoldással elég kb. 3-4mm vastag tabletta. Ez is sokkal tisztább és gyorsabb megoldás, valamint a hő sem olvassza meg annyira mint a sima zsírt.
- Cajga
- 2014-09-08-14:30
Tőbb, mint valószínű, hogy az el nem égett ragasztócsík ragasztócsík maradványok voltak,
Azóta normál módon töltök, még ha macerásabb is.
Elkészítettem ragasztó nélkül a töltényeket. Se az alját, se a tetejénél a golyót nem ragasztottam, hanem csak vizeztem/nyál/. A töltény alakját alul szűkítettem egy kicsit, így egészen a dobkamra aljába le tudom nyomni, segítvén a biztos gyújtást. Ezek már elsőre és nyomtalanul működtek. Edzés és verseny alkalmával én is a hagyományos módszerrel töltök, de szeretnék majd N-SSA lövészetre/találkozóra is menni, ott viszont ez a módi.
- Doki_75
- 2014-09-06-05:55
Sziasztok! Egy kérdésem lenne a “gyakorló” N-SSA lövészekhez. A papírhüvelyes töltényt a dobba töltés után kell-e zsírozni? Kisérleteztem, hogy a papírtölténybe tettem a korábban leírt zsírtablettát, de ahol éríntkezett a tablettával, ott nem égett el rendesen cigipapír. Következő próba, a kész töltényt egy pillanatra belemártottam a nitrátos folydékba. Valamivel jobb lett az eredmény, de maradt még egy kis szalag az említett érintkezési ponton. Tehát ezért kérdezném, hogy ennél a lövészetnél kell-e a zsírzás. A pontlövészetnél olvasva az idei nemzetközi szabályt, nem kötelező a dob zsírzása. Várom a javaslatokat. Korábban igértem, hogy a zsírtablettával kapcsolatos tapasztalataimat megosztom veletek. A korábban leírt keveréket elkészítettem,az eszközöket beszereztem-elkészítettem, tablettákat kiszaggattam. Az általam használt R&S revolvernél a lőpor 15gr, a dara térfogatát csökkentenem kellett a tabletta miatt kb. 20-21gr-re, majd erre jött a tabletta ami 6-7mm vastag, és végül a ,454-es RB lövedék. A fegyver szórása nem változott, a csőbe lerakodó égéstermék mennyísége viszont drasztikusan csökkent. A képen a tapasz az első, majd a második kihúzás után készült. Tabletta nélkül korábban megértem a tapaszt letolni a csövön. Zsír lerakódást a dob és cső körül nem volt, viszont a dobot egy vékony film szerű réteg rakodik le. Ez nem zavaró, egy laza törléssel eltávolítható két töltés között. Összefoglalva, nekem bejött ez a tabletta, ezt használtam már az idei OB-n is.:-)) Üdv: Cajga
Szia Cajga!
Örülök, hogy bejött az innováció. Azon agyalok, lehetne-e esetleg ugyanezt a módszert használni egylövetűhöz is? Ha nem Swiss lőport használsz, vagy hosszú lövedéket, mint a Lee REAL, kevésbé koszolódik a cső, illetve nem olyan dzsuvás a töltés után a kezed. Ráadásul gyorsabb is tölteni. Hátha számít 1-2 kört?
Ha valakinek még van a pasztillákkal tapasztalata, örülnék, ha megosztaná. Hadd hízzon a májam :-). Kíváncsi lennék, Chariot Kolléga kipróbálta-e már. Hátha visz bele egy kis vegyész turpisságot.
A grease cookie az eredeti angol neve a cuccnak. Magyar névadás még nem volt. Csak zsírpasztillának neveztem el, bár nem biztos, hogy akkurátus a megnevezés. Van valami ötletetek?
Üdv.
Balázs
- Doki_75
- 2014-09-06-05:39
indemellet a cigipapíros patron elvileg jó magában is, nem kell plusz nitrátozás, nekem elégett a dobban maradék nélkül.
Szia Cajga!
Nekem ugyanez játszott be a papírtölténnyel, pedig extra vékony cigipapírt használtam. A 2. és 3. dob között már 50% fölé ment a csütörtökös lövések száma. A papír kis darabjai eltömték a lőkúpok furatát. Tőbb, mint valószínű, hogy az el nem égett ragasztócsík maradványok voltak, amiket a következő töltéskor a dobkamra aljára toltam. A nyomás aztán szépen belepasszírozta őket a gyújtófuratokba.
Azóta normál módon töltök, még ha macerásabb is.
Üdv: Balázs
- Etheus
- 2014-08-29-15:01
Mindemellet a cigipapíros patron elvileg jó magában is, nem kell plusz nitrátozás, nekem elégett a dobban maradék nélkül. Na, akkor nem tudom mit rontok el.Készítettem 3db töltényt másik fajta ragasztócsíkos cigipapírból RB lövedékkel. Már a végét sem ragasztom /mit a csapi lángja begyújt /, hanem nedvesen lezárom. Egyedül a lövedéket ragasztózom meg, hogy ne essen ki a töltényből. A csapi is a revolverekhez ajánlott extra erőset használom. Az eredmény a képen látható, 3-ból 2 nem égett el rendesen. Ha ebbe belenyomom a következő töltényt, nem hiszem hogy ne okozna gyújtási problémát / dugulást /. A papírtöltény zsírzását megoldottam, egyszerübben mint vártam. A dobba benyomás után simán beletettem a tablettát és újjal rányomtam. Tisztább megoldás mint a kencefice és gyorsabb is. Ha teheted, tegyél fel képet a saját papírtöltényedről. Üdv: Cajga
Szia,
képem most nincs, nem voltam már egy ideje lőtéren sajnos, de pontosan így csinálom én is (ha rávesz a lélek
), mint a videóban. Én is gömblövedéket használok. Ennél arra kell figyelni, hogy a kis “kukacot” az alján annyira le kell vágni, amennyire csak lehet, mert az okozhat olyan galibát, mint Neked, ha túl hosszú. A videóban tesz bele vmi kenőanyagot, én nem szoktam. Amikor ezt belenyomod a dobba, a dob levágja a fölösleget a golyó tetejéről.
Etheus
- Cajga
- 2014-08-28-20:20
Mindemellet a cigipapíros patron elvileg jó magában is, nem kell plusz nitrátozás, nekem elégett a dobban maradék nélkül.
Na, akkor nem tudom mit rontok el.Készítettem 3db töltényt másik fajta ragasztócsíkos cigipapírból RB lövedékkel. Már a végét sem ragasztom /mit a csapi lángja begyújt /, hanem nedvesen lezárom. Egyedül a lövedéket ragasztózom meg, hogy ne essen ki a töltényből. A csapi is a revolverekhez ajánlott extra erőset használom. Az eredmény a képen látható, 3-ból 2 nem égett el rendesen. Ha ebbe belenyomom a következő töltényt, nem hiszem hogy ne okozna gyújtási problémát / dugulást /. A papírtöltény zsírzását megoldottam, egyszerübben mint vártam. A dobba benyomás után simán beletettem a tablettát és újjal rányomtam. Tisztább megoldás mint a kencefice és gyorsabb is. Ha teheted, tegyél fel képet a saját papírtöltényedről.
Üdv: Cajga
- Etheus
- 2014-08-23-10:54
Sziasztok! Egy kérdésem lenne a “gyakorló” N-SSA lövészekhez. A papírhüvelyes töltényt a dobba töltés után kell-e zsírozni? Kisérleteztem, hogy a papírtölténybe tettem a korábban leírt zsírtablettát, de ahol éríntkezett a tablettával, ott nem égett el rendesen cigipapír. Következő próba, a kész töltényt egy pillanatra belemártottam a nitrátos folydékba. Valamivel jobb lett az eredmény, de maradt még egy kis szalag az említett érintkezési ponton. Tehát ezért kérdezném, hogy ennél a lövészetnél kell-e a zsírzás. A pontlövészetnél olvasva az idei nemzetközi szabályt, nem kötelező a dob zsírzása. Várom a javaslatokat. Korábban igértem, hogy a zsírtablettával kapcsolatos tapasztalataimat megosztom veletek. A korábban leírt keveréket elkészítettem,az eszközöket beszereztem-elkészítettem, tablettákat kiszaggattam. Az általam használt R&S revolvernél a lőpor 15gr, a dara térfogatát csökkentenem kellett a tabletta miatt kb. 20-21gr-re, majd erre jött a tabletta ami 6-7mm vastag, és végül a ,454-es RB lövedék. A fegyver szórása nem változott, a csőbe lerakodó égéstermék mennyísége viszont drasztikusan csökkent. A képen a tapasz az első, majd a második kihúzás után készült. Tabletta nélkül korábban megértem a tapaszt letolni a csövön. Zsír lerakódást a dob és cső körül nem volt, viszont a dobot egy vékony film szerű réteg rakodik le. Ez nem zavaró, egy laza törléssel eltávolítható két töltés között. Összefoglalva, nekem bejött ez a tabletta, ezt használtam már az idei OB-n is.:-)) Üdv: Cajga
Szia,
én saját tapasztalat alapján és a biztonság végett javaslom a papírpatron zsírzását, miután belenyomtad a dobba. A papírpatronba magába az általad leírt miatt sem jó tenni, illetve akármennyire is időjárásálló, én inkább külön használom a zsíradékot. Nem az igazi, ha kicsit elkezd olvadgatni
Mindemellet a cigipapíros patron elvileg jó magában is, nem kell plusz nitrátozás, nekem elégett a dobban maradék nélkül.
Etheus
- Cajga
- 2014-08-22-17:19
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne a “gyakorló” N-SSA lövészekhez. A papírhüvelyes töltényt a dobba töltés után kell-e zsírozni? Kisérleteztem, hogy a papírtölténybe tettem a korábban leírt zsírtablettát, de ahol éríntkezett a tablettával, ott nem égett el rendesen cigipapír. Következő próba, a kész töltényt egy pillanatra belemártottam a nitrátos folydékba. Valamivel jobb lett az eredmény, de maradt még egy kis szalag az említett érintkezési ponton. Tehát ezért kérdezném, hogy ennél a lövészetnél kell-e a zsírzás. A pontlövészetnél olvasva az idei nemzetközi szabályt, nem kötelező a dob zsírzása.
Várom a javaslatokat.
Korábban igértem, hogy a zsírtablettával kapcsolatos tapasztalataimat megosztom veletek. A korábban leírt keveréket elkészítettem,az eszközöket beszereztem-elkészítettem, tablettákat kiszaggattam. Az általam használt R&S revolvernél a lőpor 15gr, a dara térfogatát csökkentenem kellett a tabletta miatt kb. 20-21gr-re, majd erre jött a tabletta ami 6-7mm vastag, és végül a ,454-es RB lövedék. A fegyver szórása nem változott, a csőbe lerakodó égéstermék mennyísége viszont drasztikusan csökkent. A képen a tapasz az első, majd a második kihúzás után készült. Tabletta nélkül korábban megértem a tapaszt letolni a csövön. Zsír lerakódást a dob és cső körül nem volt, viszont a dobot egy vékony film szerű réteg rakodik le. Ez nem zavaró, egy laza törléssel eltávolítható két töltés között. Összefoglalva, nekem bejött ez a tabletta, ezt használtam már az idei OB-n is.:-))
Üdv: Cajga
- Kapszli
- 2014-08-19-07:10
Sziasztok! bár mindenki tudja, hogy az ólom nem a hosszan tartó egészség titka, talán érdekes lehet ez a kis pamflet az ólomexpozícióról. üdv – Gábor
Ez egy nagyon hasznos anyag! Köszönöm, hogy postoltad!!
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.