Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 108

• Köszönöm szépen! 2-hét múlva megyek lőni, akkor kiderül. A dolog apropója egyébként az, hogy egy tízes sorozatból min.2-szer kulcslyukazik a lövedékem. Ennek keresem az ellenszerét! A pontosság ezután következik majd!

A kulcslukazás elég gyakran az alulméretes lövedék ismérve. Nekem pl az Euroarms Zouave-hoz spéci, felbővített minie kokilla kellett, hogy pontos legyen, mert ez a puska nem .577, hanem .58 kaliberű, és még az 580-as jelzésű DP minie is beleesett. De az is lehet, hogy 1xűen csak túl lekaliberezed a lövedékeket!

Nekem Konkrétan egy DP Richmond 1862 van névleg .58 cső, .578-ra kaliberezve mert ez a legkisebb matricám.

A simán öntött lövedéket nem is tudom beletenni a csőbe.

Egyet kipróbáltam kaliberezve/megkenve meddig süllyed le a csőben magától és nem megy le teljesen.Innen gondolom, hogy nem lehet alulméretes.

.58 Lyman 566 gr PH Minié lövedékkel használom, lehet ezt nem szereti.

Kisebb betét és másik kenőanyag folyamatban :-)

Köszönöm szépen! 2-hét múlva megyek lőni, akkor kiderül. A dolog apropója egyébként az, hogy egy tízes sorozatból min.2-szer kulcslyukazik a lövedékem. Ennek keresem az ellenszerét! A pontosság ezután következik majd!

A kulcslukazás elég gyakran az alulméretes lövedék ismérve. Nekem pl az Euroarms Zouave-hoz spéci, felbővített minie kokilla kellett, hogy pontos legyen, mert ez a puska nem .577, hanem .58 kaliberű, és még az 580-as jelzésű DP minie is beleesett. De az is lehet, hogy 1xűen csak túl lekaliberezed a lövedékeket!

Még annyit tennék hozzá a képhez, hogy elegendő a lövedék alsó, hornyos részét bemártani úgy, hogy az olvadt kenőanyag elég meleg legyen ahhoz, hogy a lövedéken csak vékony réteg maradjon. Csipesszel, állítva mártogatva a lövedék szoknya is üres marad, a lövedék hegyére nem kerül ragacs, és a felesleget meg könnyű leszedni a kaliberezővel. Minél több és minél több helyen van kenőanyag a lövedéken, annál jobban fognak súlyban egymástól különbözni, ami nem segít a pontosságban.

Köszönöm szépen!
    2-hét múlva megyek lőni, akkor kiderül.
    A dolog apropója egyébként az, hogy egy tízes sorozatból min.2-szer kulcslyukazik a lövedékem.
    Ennek keresem az ellenszerét!
    A pontosság ezután következik majd!

Mellékletek:

Még annyit tennék hozzá a képhez, hogy elegendő a lövedék alsó, hornyos részét bemártani úgy, hogy az olvadt kenőanyag elég meleg legyen ahhoz, hogy a lövedéken csak vékony réteg maradjon. Csipesszel, állítva mártogatva a lövedék szoknya is üres marad, a lövedék hegyére nem kerül ragacs, és a felesleget meg könnyű leszedni a kaliberezővel. Minél több és minél több helyen van kenőanyag a lövedéken, annál jobban fognak súlyban egymástól különbözni, ami nem segít a pontosságban.

Köszönöm a segítséget mesterek!!

Mellékletek:

Fele faggyu,+ viasz-disznózsir, hőmérséklettől függően.

Ez is jó, csak elég lágy legyen, hogy ne törjön a bevonat a tapaszon. Anno kezdő koromban ilyet használtam, de a sűrített motorolajos végül jobban bevált.  Vagy a nyálas, csak versenyen ne izguljon az ember, mert kiszárad a szája!   :-)

Én azért nem használok kováshoz motorolajat meg gépzsírt, mert ezzel az erővel távcsövet is tehetnék rá. Fele faggyu,+ viasz-disznózsir, hőmérséklettől függően.Ilyen 500 éve is volt.Csodakatyvasz meg amúgy sincs, el kell lődözni egy 20 kiló ólmot, mire rájön az ember , mitől is döglik a golyófogó.

“Más: Tapaszolt gömbbel lőnék kovással, ahhoz elég lenne a tapaszokat simán faggyúba mártani?” Ha a tapaszt bezsírozod, még a táblát se fogod eltalálni kovás puskával.A legjobb nyálazni, ha nem megy,vegyél tapasztejet,esetleg szappanos vizet.Pl. az én DP kentucky kovás puskám jól lövi a REALt meg a tapaszolt gömböt is tiszta csővel, de ha elöbb a REALlal bezsírozom a csövet, az RBt már szana-szét szórja a zsíros cső.

Az én tapasztalatom más. És Jagerből lőttem már nyálas, tapasztejes, motorolajos, motorolajjal hígított revkókencés, faggyús, MoS2-os vagy grafitos kenőolajos, sőt 1x-2x lítiumos gépzsíros tapasszal is. Ezek közül egyedül az utolsó okozott gondot, nem a pontosságban, hanem a cső tisztításánál.

A nyálas tapasz amúgy tényleg jó, csak nem télen, mert nekem gyakran belefagyott a csőbe töltés közben!  :-)

“Más: Tapaszolt gömbbel lőnék kovással, ahhoz elég lenne a tapaszokat simán faggyúba mártani?”
    Ha a tapaszt bezsírozod, még a táblát se fogod eltalálni kovás puskával.A legjobb nyálazni, ha nem megy,vegyél tapasztejet,esetleg szappanos vizet.Pl. az én DP kentucky kovás puskám jól lövi a REALt meg a tapaszolt gömböt is tiszta csővel, de ha elöbb a REALlal bezsírozom a csövet, az RBt már szana-szét szórja a zsíros cső.

Szevasz! Lövedékhorony! .58-as minié. Más: Tapaszolt gömbbel lőnék kovással, ahhoz elég lenne a tapaszokat simán faggyúba mártani?

Igazából évszak függő! Télen a kemény zsír hajlamos törékennyé dermedni, míg nyáron a túl lágy leolvadni. Télire akár a tiszta faggyú is megteszi (habár erős fagyban simán le tud törni), nyárra elég sokan használnak vmilyen faggyú-viasz keveréket. Motorolajat se mindenki tesz bele. Régebben én is faggyú-méhviasz 8:2 –>6:4 közötti mixeket használtam mártogatós minie zsírozásra. Manapság már egy elég bonyolult mixet használok, de azt hiába ajánlanám, nincsenek meg hozzá a belevalóid. És IMHO a cső csökkent koszolódását leszámítva utóbbival sem lehet pontosabban lőni!  :-)

Szevasztok! 8 rész faggyú és 2 rész méhviaszhoz nektek mennyi szintetikus motorolaj megy kb? Én 2 Dl-nél tartok!Én a felét vettem a javasolt mennyiségnek az arányok megtartása mellett! Számít a motorolaj mennyiség az állagtól függetlenül? Gondolok itt arra, hogy nem lesz “túl” olajos?

Mire lesz a kész keverék? Revkó, lövedékhorony, tapasz?

Szevasz!
    Lövedékhorony!
    .58-as minié.
    Más: Tapaszolt gömbbel lőnék kovással, ahhoz elég lenne a tapaszokat simán faggyúba mártani?

Szevasztok! 8 rész faggyú és 2 rész méhviaszhoz nektek mennyi szintetikus motorolaj megy kb? Én 2 Dl-nél tartok!Én a felét vettem a javasolt mennyiségnek az arányok megtartása mellett! Számít a motorolaj mennyiség az állagtól függetlenül? Gondolok itt arra, hogy nem lesz “túl” olajos?

Mire lesz a kész keverék? Revkó, lövedékhorony, tapasz?

Szevasztok!
    8 rész faggyú és 2 rész méhviaszhoz nektek mennyi szintetikus motorolaj megy kb?
    Én 2 Dl-nél tartok!Én a felét vettem a javasolt mennyiségnek az arányok megtartása mellett!
    Számít a motorolaj mennyiség az állagtól függetlenül?
    Gondolok itt arra, hogy nem lesz “túl” olajos?

Amíg feketelőpor, addig a vazelin a kevésbé jó választás.

Köszi Chari! Akkor maradok a faggyúnál!

Köszi mesterek a segítséget :-)
    Közben éppen a javasolt borászati boltban találtam magamnak 0.7Kg-s kiszerelésben.

15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 108

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.