-
- conqver
- 2015-02-13-19:37
Köszönöm szépen! 2-hét múlva megyek lőni, akkor kiderül. A dolog apropója egyébként az, hogy egy tízes sorozatból min.2-szer kulcslyukazik a lövedékem. Ennek keresem az ellenszerét! A pontosság ezután következik majd!A kulcslukazás elég gyakran az alulméretes lövedék ismérve. Nekem pl az Euroarms Zouave-hoz spéci, felbővített minie kokilla kellett, hogy pontos legyen, mert ez a puska nem .577, hanem .58 kaliberű, és még az 580-as jelzésű DP minie is beleesett. De az is lehet, hogy 1xűen csak túl lekaliberezed a lövedékeket!
Nekem Konkrétan egy DP Richmond 1862 van névleg .58 cső, .578-ra kaliberezve mert ez a legkisebb matricám.
A simán öntött lövedéket nem is tudom beletenni a csőbe.
Egyet kipróbáltam kaliberezve/megkenve meddig süllyed le a csőben magától és nem megy le teljesen.Innen gondolom, hogy nem lehet alulméretes.
.58 Lyman 566 gr PH Minié lövedékkel használom, lehet ezt nem szereti.
Kisebb betét és másik kenőanyag folyamatban
- Chariot
- 2015-02-13-17:13
Köszönöm szépen! 2-hét múlva megyek lőni, akkor kiderül. A dolog apropója egyébként az, hogy egy tízes sorozatból min.2-szer kulcslyukazik a lövedékem. Ennek keresem az ellenszerét! A pontosság ezután következik majd!
A kulcslukazás elég gyakran az alulméretes lövedék ismérve. Nekem pl az Euroarms Zouave-hoz spéci, felbővített minie kokilla kellett, hogy pontos legyen, mert ez a puska nem .577, hanem .58 kaliberű, és még az 580-as jelzésű DP minie is beleesett. De az is lehet, hogy 1xűen csak túl lekaliberezed a lövedékeket!
- conqver
- 2015-02-12-16:46
Még annyit tennék hozzá a képhez, hogy elegendő a lövedék alsó, hornyos részét bemártani úgy, hogy az olvadt kenőanyag elég meleg legyen ahhoz, hogy a lövedéken csak vékony réteg maradjon. Csipesszel, állítva mártogatva a lövedék szoknya is üres marad, a lövedék hegyére nem kerül ragacs, és a felesleget meg könnyű leszedni a kaliberezővel. Minél több és minél több helyen van kenőanyag a lövedéken, annál jobban fognak súlyban egymástól különbözni, ami nem segít a pontosságban.
Köszönöm szépen!
2-hét múlva megyek lőni, akkor kiderül.
A dolog apropója egyébként az, hogy egy tízes sorozatból min.2-szer kulcslyukazik a lövedékem.
Ennek keresem az ellenszerét!
A pontosság ezután következik majd!- Chariot
- 2015-02-11-18:02
Még annyit tennék hozzá a képhez, hogy elegendő a lövedék alsó, hornyos részét bemártani úgy, hogy az olvadt kenőanyag elég meleg legyen ahhoz, hogy a lövedéken csak vékony réteg maradjon. Csipesszel, állítva mártogatva a lövedék szoknya is üres marad, a lövedék hegyére nem kerül ragacs, és a felesleget meg könnyű leszedni a kaliberezővel. Minél több és minél több helyen van kenőanyag a lövedéken, annál jobban fognak súlyban egymástól különbözni, ami nem segít a pontosságban.
- Chariot
- 2015-02-11-15:03
Fele faggyu,+ viasz-disznózsir, hőmérséklettől függően.
Ez is jó, csak elég lágy legyen, hogy ne törjön a bevonat a tapaszon. Anno kezdő koromban ilyet használtam, de a sűrített motorolajos végül jobban bevált. Vagy a nyálas, csak versenyen ne izguljon az ember, mert kiszárad a szája!
- Rudi kettö
- 2015-02-11-13:33
Én azért nem használok kováshoz motorolajat meg gépzsírt, mert ezzel az erővel távcsövet is tehetnék rá. Fele faggyu,+ viasz-disznózsir, hőmérséklettől függően.Ilyen 500 éve is volt.Csodakatyvasz meg amúgy sincs, el kell lődözni egy 20 kiló ólmot, mire rájön az ember , mitől is döglik a golyófogó.
- Chariot
- 2015-02-11-10:34
“Más: Tapaszolt gömbbel lőnék kovással, ahhoz elég lenne a tapaszokat simán faggyúba mártani?” Ha a tapaszt bezsírozod, még a táblát se fogod eltalálni kovás puskával.A legjobb nyálazni, ha nem megy,vegyél tapasztejet,esetleg szappanos vizet.Pl. az én DP kentucky kovás puskám jól lövi a REALt meg a tapaszolt gömböt is tiszta csővel, de ha elöbb a REALlal bezsírozom a csövet, az RBt már szana-szét szórja a zsíros cső.
Az én tapasztalatom más. És Jagerből lőttem már nyálas, tapasztejes, motorolajos, motorolajjal hígított revkókencés, faggyús, MoS2-os vagy grafitos kenőolajos, sőt 1x-2x lítiumos gépzsíros tapasszal is. Ezek közül egyedül az utolsó okozott gondot, nem a pontosságban, hanem a cső tisztításánál.
A nyálas tapasz amúgy tényleg jó, csak nem télen, mert nekem gyakran belefagyott a csőbe töltés közben!
- Rudi kettö
- 2015-02-10-21:48
“Más: Tapaszolt gömbbel lőnék kovással, ahhoz elég lenne a tapaszokat simán faggyúba mártani?”
Ha a tapaszt bezsírozod, még a táblát se fogod eltalálni kovás puskával.A legjobb nyálazni, ha nem megy,vegyél tapasztejet,esetleg szappanos vizet.Pl. az én DP kentucky kovás puskám jól lövi a REALt meg a tapaszolt gömböt is tiszta csővel, de ha elöbb a REALlal bezsírozom a csövet, az RBt már szana-szét szórja a zsíros cső.- Chariot
- 2015-02-10-21:16
Szevasz! Lövedékhorony! .58-as minié. Más: Tapaszolt gömbbel lőnék kovással, ahhoz elég lenne a tapaszokat simán faggyúba mártani?
Igazából évszak függő! Télen a kemény zsír hajlamos törékennyé dermedni, míg nyáron a túl lágy leolvadni. Télire akár a tiszta faggyú is megteszi (habár erős fagyban simán le tud törni), nyárra elég sokan használnak vmilyen faggyú-viasz keveréket. Motorolajat se mindenki tesz bele. Régebben én is faggyú-méhviasz 8:2 –>6:4 közötti mixeket használtam mártogatós minie zsírozásra. Manapság már egy elég bonyolult mixet használok, de azt hiába ajánlanám, nincsenek meg hozzá a belevalóid. És IMHO a cső csökkent koszolódását leszámítva utóbbival sem lehet pontosabban lőni!
- conqver
- 2015-02-10-18:50
Szevasztok! 8 rész faggyú és 2 rész méhviaszhoz nektek mennyi szintetikus motorolaj megy kb? Én 2 Dl-nél tartok!Én a felét vettem a javasolt mennyiségnek az arányok megtartása mellett! Számít a motorolaj mennyiség az állagtól függetlenül? Gondolok itt arra, hogy nem lesz “túl” olajos?Mire lesz a kész keverék? Revkó, lövedékhorony, tapasz?
Szevasz!
Lövedékhorony!
.58-as minié.
Más: Tapaszolt gömbbel lőnék kovással, ahhoz elég lenne a tapaszokat simán faggyúba mártani?- Chariot
- 2015-02-10-18:37
Szevasztok! 8 rész faggyú és 2 rész méhviaszhoz nektek mennyi szintetikus motorolaj megy kb? Én 2 Dl-nél tartok!Én a felét vettem a javasolt mennyiségnek az arányok megtartása mellett! Számít a motorolaj mennyiség az állagtól függetlenül? Gondolok itt arra, hogy nem lesz “túl” olajos?
Mire lesz a kész keverék? Revkó, lövedékhorony, tapasz?
- conqver
- 2015-02-10-15:58
Szevasztok!
8 rész faggyú és 2 rész méhviaszhoz nektek mennyi szintetikus motorolaj megy kb?
Én 2 Dl-nél tartok!Én a felét vettem a javasolt mennyiségnek az arányok megtartása mellett!
Számít a motorolaj mennyiség az állagtól függetlenül?
Gondolok itt arra, hogy nem lesz “túl” olajos?- Kapszli
- 2015-02-09-20:19
Amíg feketelőpor, addig a vazelin a kevésbé jó választás.
Köszi Chari! Akkor maradok a faggyúnál!
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.