Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 108
 • Szia

  Régen szerintem a legolcsóbb ragasztó az enyv volt. És a lőpor nagy menyiségben használták . Én erre gondolok .

  Shardik

  Üdv az Uraknak!
  6:43 körül az alábbi videóban, mintha erős déli akcentussal, de ha azt mondaná a fickó, hogy dextrin-nel keveri a lőport és úgy préseli a korongokat.

  Üdv az uraknak!
  A magazinban olvashattunk egy jó kis írást,miben szerepelt az angol lőpor vélhetően kemény szemcséi.Emiatt jutott az eszembe,hogy vajon mi lehetett a régi időkben a ragasztóanyag ,amivel fixálták a granulátumot , hogy kemény legyen és ne porladjon?Mert a száraz lőpor több tonnás összepréselése kevés ahhoz. Ezt vajon tudja e valaki? Manapság szeszes ragasztót használnak ami nyomtalanul elég. De mi lehetett a múltban ami nem rontotta számottevően a minőséget?
  Köszönöm

  Régebben évekkel ezelőtt olvastam valahol, hogy pl. mustot is használtak erre a célra. Ami az összekeverés után kiterítve megszáradt ezt úgy nevezték, hogy lőpor lepény. Száradás után törték darálták (golyósmalomban) végül szemcseméret szerint osztályozták.

  Szia

  Régen szerintem a legolcsóbb ragasztó az enyv volt. És a lőpor nagy menyiségben használták . Én erre gondolok .

  Shardik

  Üdv az uraknak!
  A magazinban olvashattunk egy jó kis írást,miben szerepelt az angol lőpor vélhetően kemény szemcséi.Emiatt jutott az eszembe,hogy vajon mi lehetett a régi időkben a ragasztóanyag ,amivel fixálták a granulátumot , hogy kemény legyen és ne porladjon?Mert a száraz lőpor több tonnás összepréselése kevés ahhoz. Ezt vajon tudja e valaki? Manapság szeszes ragasztót használnak ami nyomtalanul elég. De mi lehetett a múltban ami nem rontotta számottevően a minőséget?
  Köszönöm

  Szekér!

  Amennyiben az épületes vitát folytatnátok, szerintem át kellene tenni másik topikba (pl. Off) mert így erősen szétizéli a topik témáját. Vélemény?

  (Én voltam a marha, hogy beleszóltam, :-(  És ha valaki a saját bőreén akar tapasztalatot szerezni, hát….)

  Sziasztok! Szeretnék egy pár mondatban hozzászólni,talán rprme védelmére kelni.amit ő feltett kérdést azt mindenki lehurrogta,hogy így a törvény meg úgy a törvény.Ez mind paranoia, miért nem mondjuk neki bakker,hogy meg lehet próbálni,így meg így … 

  Asszem ez már generációs probléma!  ;-) Én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy óvatos legyek, mert már tudom milyen ótvar módon tud viselkedni a hatalom. Ezért vannak a figyelmeztetések. Jobb más, minta saját károdon tanulni.

  Ráadásul kis hazánkban nagy hagyománya van a kollektív bűnösségnek, ahol egy-egy hiba miatt sokakkal tolnak ki. Ezért sem érdemes egy nyílt fórumon ezt tárgyalni. És nem, ez nem paranoia, tény. Bár ne lenne az!  :-(

  A technológia pedig elérhető, jó szakkönyvek vannak a témában, de az elméleti szakmai háttér nélkül mit sem érnek. Ezért volt a sommás, úgyse tudod megcsinálni! Mert tényleg nem.  :-)

  Elöltöltő fegyver: az olyan egylövetű-, vagy ismétlőfegyver (van más is? vagy egylövetű, vagy ismétlő) amelynél a lőport és a lövedéket kizárólag a csőtorkolat irányából (hátultöltős,  amit a kifordítható lőporkamrában tölthetünk? )lehet a csőbe vagy a forgódobba betölteni, rendeltetésszerűen feketelőporral vagy gyárilag a feketelőpor kiváltására készült lőporral (rúdba préselt granulátum?) és hozzávaló CSAPPANTYÚVAL működtethető. ”

  Tehát a kanócos, a keréklakatos, a kovás NEM elöltöltő fegyver! :yahoo:

  Sziasztok!
  Szeretnék egy pár mondatban hozzászólni,talán rprme védelmére kelni.amit ő feltett kérdést azt mindenki lehurrogta,hogy így a törvény meg úgy a törvény.Ez mind paranoia, miért nem mondjuk neki bakker,hogy meg lehet próbálni,így meg így Csak rohadt tűzveszélyes és lehet,hogy elhajtanak a lőtérről,meg fossá megy a fegyvere.
  Mint ahogy a lőtér vezetőnek lehet dohányozni az állásnál,nekem nem mert tűzveszélyes,meg hát tilos is…(hüm)
  Sajna tényleg egy rohadtúl túlszabályozott országban élünk ahol már a kérdésnek is súlya van.
  Bocsi,hogy belekotyogtam.Sziasztok!

  OK, Szekér! É r t e m, eszem ágában sincs illegális lőszert gyártani… Eddig sem volt…

  Akkor :-).

  OK, Szekér!

  É r t e m, eszem ágában sincs illegális lőszert gyártani…

  Eddig sem volt…

  Végigolvastam az előbbieket, mit mondjak kár volt! :-(

  De, hogy a vegyész is hozzászóljon.

  Az előző sommás véleményem bővítve, hogy ne hülyén halj meg!

  Nem rákenni, hanem egy speciális, nagyon magas hőmérsékleten és nagyon gyorsan égő, pirotechnikai eleggyel töltött kis csészécskét kéne úgy a lövedék aljába (és nem rá)  helyezni, hogy az tökéletesen, tengely- és súlypontilag szimmetrikusan helyezkedjen el.

  Egyrészt sokmilliós szerszámpark, komoly kémiai +pirotechnikai szaktudás nélkül gyk megoldhatatlan.

  Másodsorban pirotechnikai elegy, aminek gyártásához elég komoly szakhatósági engedélyek, telephely etc. szükségeltetik.

  Harmadrészt ha mindezt már tudná is,  csak néhány ms-ot (!!) tévedsz a gyújtási időkben, akkor a keverék már a csőben begyullad, és ~3500oC-os olvadt salakkal b@ssza szét a huzagolásod. Végleg.

  És végül, de nem utolsósorban ha rá is költenél ennyit, és el kis készítenéd, rögtön el is vihetne a yard, mert mind a kész termék birtoklása, mind a készítése számodra törvénybe ütköző cselekedet. Nem szabálysértés, hanem mennyiségtől függően vétség, vagy bűncselekmény.  Börtönt, vagy fegyházat ér.

  Így már érthető voltam?

  Ja és szerintem a törvényt nem tisztelni “csak” betartani olyan, mintha az ostya íze miatt járnál a misére…

  Kedves Sporttársak!

  Köszönöm a baráti szavakat, jótanácsokat!

  Az induló tockosokhoz 3 megjegyzés: 1, – ez egy felnőtt oldal (belépés csak 18 év felett)

  2, valóban ez nem a “minnél nagyobb fegyveres marhaságok” hanem a “kútmérgezők kuckója ” rovat.

  Lázasan kerestem a nüansznyi eltérést és rájöttem: – a kútmérgezés nettó terrorcselekmény. Úgyhogy szerintem a nemzetbiztonsági szolgálat keresőmotorjában nem a “nyomjelző” szó fogja kiverni… a biztosítékot!

  3, én sokkal szívesebben szenna teázok egy fórumon, míg mások bürökfőzeteznek…

   

   

  Értelek én, meg nem is. Adót csalni illegális. Elöltöltő lövedékre akármilyen legálisan kapható anyagot rákenni nem. De javíts ki ha van ilyen tényállás a BTK-ban. Azt is értem, hogy ha egy kívülálló vagy a “HATÓSÁG” olvassa ezt, akkor megbotránkozhat, mert nagyjából ennyit tehet. Talán.. de szerintem nem olvassa – mindegy. Ha meg olvassa ennél jóval durvább dolgok is el szoktak hangozni. Azt viszont jó látni hogy a BP társadalom mennyire egységesen törvénytisztelő, hidd el én is. Ui: Azért mert az ember funshooter még nem hülye, közveszélyes stb… :wacko: 

  Szerintem nem kell mentegetőznöd, csak megszokta mindenki, hogy ebben az országban semmit sem lehet, pláne nem kreatívan kiagyalni valamit ami ebben a témában a mi szemünknek “szép” vagy “fun”. Azért nem írogatunk ilyet nyilvánosan, hogy nehogymá minden be legyen tiltva a gyufától kezdve az egész évben vásárolható tűzijátékon keresztül, a rózsapatronos gyerekpisztolyon át a húzottacél csövekig.  Egyébként meg egy totál legális nyomjelzős lövedék tipp: 15mm-es gáz-riasztóból kilőhető “rakéta”: gázriasztóból akár otthon a kertben is “fun”, de lőtéren 58-as  puskából 2-3 grain porral tisztára olyan mint a Jediből az onedinkenedi :-) Pláne télen amikor 4 után már félhomályos az 50-méteres :-)

  “Adót csalni illegális. Elöltöltő lövedékre akármilyen legálisan kapható anyagot rákenni nem..”

  Biztosan olvastad Te a 24/2004 törvényt? :-) Olyan, hogy elöltöltő lövedék törvényileg szerintem nem is létezik! Ha meg a kis “kenés” a lövedéket gyújtó, fényjelzős vagy robbanó lövedékké teszi szerintem messze nem a “fun” kategória! (Ftv 2§ 23. pontját ajánlanám figyelmedbe)

  A törvényt nem tiszteljük – betartjuk! Tisztelni mást tisztelünk, ahogyan az írásban vagyon (Elég “furcsa” a Ftv, nem épp a tisztelere méltó rá a legjobb jelző)

   

  De ne rágjuk ezt a kérdést tovább, ejtsük, mert egyre távolodunk a topik eredeti céljától – itt szerintem ötletet nem igen fogsz kapni – csak tőlem kissé “komorabb” hozzászólást.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 108

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.