Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 170
  • Nem teljesen értelek. A keret akadályozza, vagy az RB nem fér bele bepréseléskor? Előbbi esetben túl vastag a porral töltött rész, akkor jó, ha az RB magasságáig belecsúszik, még azelőtt, hogy aláfordítanád. Ha az utóbbi, akkor nézd meg, hogy a javasolt méretek nem Remihez valók-e? A Coltoknak ált. kisebb a kamrája, kisebb töltet fér bele. És ugye nem bűvész/nitro papírt használsz?
    A keret nem  engedi. Félcentinként rövidítettem a hüvelyt és vékonyítgattam az újabbnál újabb prototipusokat.  A képen látható lankadt fütyi alak után feladtam.  :unsure: Ez már csak 8mm-ről vastagodó 11,5mm ig és 18gr gríz van benne, lőpor helyett és semmi több anyag. (mivel még mindig nem lehet puskaport tartani. Azt hiszem.  :yahoo: ) 11,5 nél szűkebbe nem megy bele az RB. Ha nem lankadt, :whistle: hanem szorosan ül a grízpuskaporon a lövedék, akkor 3/4 ig bemegy a dobba ferdén, de tobább csak papírszakadás és grízömlés van.  :yahoo:   :cry: A képen úgy néz ki, mintha vastag lenne, de ez csak a tuszkolástól keletkezett roggyant-csizmaszár efektustól van.  :unsure:   :yahoo:
    Olvastam amit írtál korábban, így én a szocializmusból rámmaradt, gengszterváltást átvészelt  fosszínű vékonypapír borítékkal próbáltam, nem hókuszpokusz papírral.
    Mégsem sikerült. Talán a Balázséknál vett Coltom a kapszli.hu által utángyártott méretpontatlan Uberti? Mert nem Peder Zoli csinálta az bizti.
    És ami ennél sokkal tragikusabb, hogy akasztottam délután egy hatalmas halat, de 20 perc fárasztás után elszakadt az előkezsinor és az ebéd: husss!  :unsure:
    Köszi! Szép napot!
    Füstölgőben és youtube-n megadott méretekkel gyártott papírtöltényemet képtelenség beletuszkolni egy ColtArmy 1860 Civil .44-be. Gömblövedékkel szerelve sincs elég hely, hogy “beforduljon ” a dobkamrába. Tapasztalat?
    Kösz!

Nem teljesen értelek. A keret akadályozza, vagy az RB nem fér bele bepréseléskor? Előbbi esetben túl vastag a porral töltött rész, akkor jó, ha az RB magasságáig belecsúszik, még azelőtt, hogy aláfordítanád. Ha az utóbbi, akkor nézd meg, hogy a javasolt méretek nem Remihez valók-e? A Coltoknak ált. kisebb a kamrája, kisebb töltet fér bele.

És ugye nem bűvész/nitro papírt használsz?

Szép munka, gratula :)

Tegnap esti, és mai esős délelőtt eredménye.

Mellékletek:
    Füstölgőben és youtube-n megadott méretekkel gyártott papírtöltényemet képtelenség beletuszkolni egy ColtArmy 1860 Civil .44-be. Gömblövedékkel szerelve sincs elég hely, hogy “beforduljon ” a dobkamrába. Tapasztalat?
    Kösz!

.

Tenkjúúverimáccs! Ezt is elhiszem! Ha versenyzésre adom a fejem, biztosan kipróbálom! (Csak azért volt a nagybetű, hogy megtaláljam hol lesz a folytatás.  :yahoo: )

Ha valaki még megtisztel további ötlettel, akkor menjünk át másik témakörbe, mert rudi kettő JOGOSAN! morgolódik, hogy miért itt írunk ilyenekről!  :bye: Bááár a gríz is csak kiegészítő!  :yahoo:   :yahoo:   :yahoo:

Ha nem baj nem idézem be a csupa nagybetűdet. Menjünk sorban.

1. Ha a dobfurat kúpos és a lövedék a dob alján van. A lövedék a poron épp szorul, de kimozdítva már nem. Mit tesz ez? Kisebb nyomás, gázveszteség, ráadásul a forró gáz a lövedék mellett húz el, ólmot szed le róla, amit az átmeneti kúpban rak le. +Az áramlás sosem egyenletes, a lövedék kotyog, verődik, nem tengelyesen ér az átmenet kúpba. Persze az majd megvezeti, de addigra az egyik oldala már “laposabb”, vagy akár gördülhet is,  ebből tengelyszimmetrikus lövedék többé nem lesz. A torkolatot elhagyva egyre növekvő spirális kilengése lesz.

2. ha az együttállás nem jó, de a furat cilinderes. Ha a dob tetején van az RB akkor még kis sebességgel lép az átmeneti kúpba, nem vagy alig sérül, míg, ha már a dobban gyorsul, akkor a kúp pereme akár szabályos kis szeleteket is le tud róla vágni, innentől kb uaott vagyunk mint az előbb.

3. Amit SC már írt. Anno fullra töltött dobbal lőttek, mostanság nagyon ritkán, max örömlövészkedni. Pontot lőni elég a kevés por, a hiányzó por helyére kerül a gríz. Igazából ettől lesz a lövedék elhelyezkedése autentikus, mint anno.

+1 A bepréselt RB valóban deformálódik, de szimmetrikusan. Sőt ez vhol még javít is a pontosságon, mert nagyobb lesz a huzaggal érintkező felület.

” BEÉPÜLÉSÉT A SZABÁLYZATOKBA EL KELLENE KERÜLNI. UFF, ÉN BESZÉLTEM. KÖSZÖNÖM ÉS SZÉP NAPOT! :bye:

Régen azért nem töltöttek térfogatkitöltőt a lőporra, mert nem akartak kis töltettel, maximális pontossággal lőni. Nem tudom ki az a kolléga, aki megmosolyogja a grízt, de azt tudom neked mondani, hogy Magyarországon aki nemzetközi versenyen már ért el komoly eredményt, az grízzel lő. És ezt nem azért teszi, mert két varázsige ráolvasása közt éppen van rá ideje. Azért mert a fegyver pontosabb: a töltet minimálisra csökkenthető, a lövedék meg az átmeneti kúphoz emelhető. Persze a kérdés, hogy kit milyen pontosság elégít ki. Ha elég ha eltalálod a feketetét, akkor persze nem kell ilyennel vacakolni valóban.

Elhiszem! Én nem leszek versenyző lövész, engem a hangulatos, társas szórakozás vonz jobban. Nagyon fontos még, a korhűség számomra. (ezért nem nagyon tetszett amit a VB.-n láttam.) Az sem baj, ha a feketét sem találom el. Ehhez nem kell nagyon erölködnöm. :yahoo: (bár HÖR és vadász koromban a jók közé soroltak, csak a BlackHawk (UH-60) oldalgéppuskájával bénáztam nagyon. ) Rossz emlékeim vannak a versenysportolásról iskolás koromból, amikor szerettem volna kajakozni, de a sportiskola mindenkiből élsportolót akart csinálni. Csak a kajakkal vállon lehetett futni egy hónapig, aztán jöhetett a víz. Abba is hagytam.

Biztosan szép a versenyzés, és a győzelem, egyetértek, hogy ahhoz minden trükköt be kell vetni!

Kösz! Szép estét!

Szia! Mindig a két külsőt kell meghagyni, a kezdőt (quote quote= valami szám), illetve a lezárót az egész szöveg végén (/quote). A (valami)=[valami] jelen esetben, csak nem akartam kapcsossal írni. Ezeken belül bármi törölhető.

Szia ANDRÁS! :yahoo: ÉN minden FÜSTTÁRSAM szeretem, eszembe se jutna KIABÁLNI velük!!! Csak gondoltam, hátha fentfelejtette a FÜLVÉDŐT és így jobban hallja. :yahoo: :yahoo: :yahoo: Sosem tudom megjegyezni, hogy a bejegyzés ablak alatti, vagy feletti “quote” ??? Látom, hogy a spamemilem nem tudtad elolvasni, mert még ott a bibi a főoldalon, amiért írtam. SZÉP NAPOST!!! SZITALT Remete

” BEÉPÜLÉSÉT A SZABÁLYZATOKBA EL KELLENE KERÜLNI. UFF, ÉN BESZÉLTEM. KÖSZÖNÖM ÉS SZÉP NAPOT! :bye:

Régen azért nem töltöttek térfogatkitöltőt a lőporra, mert nem akartak kis töltettel, maximális pontossággal lőni. Nem tudom ki az a kolléga, aki megmosolyogja a grízt, de azt tudom neked mondani, hogy Magyarországon aki nemzetközi versenyen már ért el komoly eredményt, az grízzel lő. És ezt nem azért teszi, mert két varázsige ráolvasása közt éppen van rá ideje. Azért mert a fegyver pontosabb: a töltet minimálisra csökkenthető, a lövedék meg az átmeneti kúphoz emelhető. Persze a kérdés, hogy kit milyen pontosság elégít ki. Ha elég ha eltalálod a feketetét, akkor persze nem kell ilyennel vacakolni valóban.

Teszek fel pár képet, csak hogy a topik támájánál maradjunk.

Mellékletek:

Szia! Ha a régi válaszoktól való megkülönböztetés miatt a csupa nagybetű, akkor az manuálisan törölhető és elég csupán a legutóbbi szöveget és a ‘quote’ funkciókat meghagyni, vagy csak nem a válaszra való kattintással írni. Tudom, macera és ez nincs is rendjén, de egyelőre ez van, várni kell a webshop rendbe tételéig a fórum javításával. :)

Ha nem emiatt, akkor ne tessék kiabálni a lövészkollégákkal, ők csak segíteni akarnak :D :P

Szia ANDRÁS!  :yahoo: ÉN minden FÜSTTÁRSAM szeretem, eszembe se jutna KIABÁLNI velük!!! Csak gondoltam, hátha fentfelejtette a FÜLVÉDŐT és így jobban hallja.  :yahoo:   :yahoo:   :yahoo:  Sosem tudom megjegyezni, hogy a bejegyzés ablak alatti, vagy feletti “quote” ??? Látom, hogy a spamemilem nem tudtad elolvasni, mert még ott a bibi a főoldalon, amiért írtam. SZÉP NAPOST!!! SZITALT Remete

KÖSZÖNÖM SZÉPEN! MIVEL TERMÉSZETESEN MINDEN TAPASZTALT KOLLÉGA VÉLEMÉNYÉNEK ÖRÜLÖK, SOKAT TANULOK. MIVEL KEVESET TUDOK LŐTÉRRE JÁRNI, ENNEK AZ ESZMECSERÉNEK A “FOGJUK MEG A KEZDŐK KEZÉT ” TÉMÁBAN KELLENE LENNIE, EZT ELISMEREM. FONTOS, HOGY REVKÓRÓL BESZÉLEK. NEM IS VITATKOZHATOM CSAK ÚJABB KÉRDÉSEK MERÜLTEK FEL BENNEM: -A DOBFURAT ALAKJA: HA 2-3 MM, VAGY 1 CM VAN A LÖVEDÉK ÉS A CSŐFAR KÖZÖTT, ÍGY IS ÚGY IS DEFORMÁLÓDIK A LÖVEDÉK, ÉS ELEVE NEM LÉTEZIK OLYAN LÖVEDÉK AMI TÖKÉLETES LENNE AZ ÖNTÉS MIATT. -DOB-CSŐ EGYÜTTÁLÁSA SOSEM TÖKÉLETES, EZÉRT MEGINT NEM GONDOLOM, HOGY KÜLÖNÖSEN NAGY BELBALLISZTIKAI JELENTŐSÉGE VAN, HOGY 2-3 MM, VAGY 1 CM AZ ÚT A DOBBAN. A CSŐFURAT ÚGYIS LE FOGJA “SZABÁLYOZNI ” A SKULÓT. -A LÖVEDÉK, MÁR A BEPRÉSELÉSNÉL, SŐT AZ ÖNTÉSNÉL IS ELVESZTETTE A SZIMMETRIÁJÁT, LEHET HOGY EZEN AZ 1 CM ÚT A DOBBAN MÉG JAVÍT IS. -A MŰKÖDŐ DOLOG IS ÚGY LETT KITALÁLVA, HOGY MÁR MEGLÉVŐ DOLOG TOVÁBB LETT GONDOLVA, KÍSÉRLETEZVE, FEJLESZTVE. AZ ÚTTÖRŐK VISZIK ELŐRE A DOLGOKAT! 150-200 ÉVIG MŰKÖDŐ DOLOG VOLT, HOGY SEM GRÍZT, SEM FOLYTÁSOKAT NEM TETTEK A LŐPOR ÉS AZ ÓLOM KÖZÉ, SŐT SZEKÉR FÉLE KENCÉT SEM HASZNÁLTAK. :yahoo: NEM ISMEREK OLYAN STATISZTIKÁT, HOGY EZOKBÓL A DÉLIEK, VAGY ÉSZAKIAK, ESETLEG A COWBOYOK HULLOTTAK VOLNA. -HA NEM IS SOKAT, DE AZÉRT JÁROGATOK LŐTÉRRE. (NEM RAJTAM MÚLIK, HOGY NEM LEHET TÖBBSZÖR) LEGUTÓBB EGY 70 ÉV KÖRÜLI, KORÁBBAN HIVATÁSOS MESTERLÖVÉSZ VOLT A LÖVÉSZET VEZETŐNK. Ő IS MEGMOSOLYOGTA A GRÍZEM, ÉS Ő SEM HASZNÁLTA A COLTJÁBAN, PEDIG JÓVAL TÖBB GYAKORLATA ÉS TUDÁSA VAN MINT SOKUNKNAK. SENKI NEM MENT ODÉBB, AMIKOR DARA NÉLKÜL TÖLTÖTTEM, MERT OTT SENKI SEM HASZNÁL FOLYTÁSOKAT A PORON. (MÉG MINDIG CSAK REVOLVERRŐL BESZÉLEK) NEM TUDOM ELDÖNTENI, HOGY A GRÍZES, VAGY GRÍZTELEN PÁRTNAK VAN-E IGAZA, MERT UGYANANNYI ÉRVET HALLOTTAM, LÁTTAM MELLETTE, MINT ELLENE. (KICSIT TÖBBET ELLENE) ÚGY ÉRZEM, HOGY 150 ÉV GYAKORLAT ÁLL SZEMBEN 10-20 ÉV SPEKULATIV SZABÁLYAIVAL. -NEKEM NINCS HOZZÁ FELSZERELÉSEM, DE TALÁN VALAKI ELVÉGEZNE PÁR KÍSÉRLETET AKKOR ESETLEG ÉRDEKES DOLGOK DERÜLNÉNEK KI: KELLENE EGY JÓ LÖVÉSZNEK FELTÁMASZTÁSBÓL LŐNIE ÚGY, HOGY A LÖVEDÉKET NEM A DOBBA, HANEM A CSŐFARBA TUSZKOLJA EZZEL KIZÁRVA A DOBBAN MEGTETT UTAT (NO EZ ALÁ KELL TUSZKOLNI WADOT, GRÍZT, FILLERT, AKÁRMIT BŐVEN) MEG ÚGY DOBBA TÖLTVE, HOGY NEM GRÍZEZ, MEG GRÍZEZ. MŰKÖDHET??? AZ VISZONT TÉNYLEG NAGYON ÉRDEKEL, HOGY SZERINTED MILYEN HATÁSA VAN A BIZTONSÁGRA A GRÍZNEK? LÁNCGYÚJTÁST KIZÁRJUK A ZSÍRZÁSSA. ZSÍR ALATT LÖVEDÉK. HA EZEN IS ÁTMENNE A TŰZ, GÁZ ÉS BEGYJTANÁ A SZOMSZÉD KAMRÁT, AZ MÁR A CSODA KATEGÓRIÁJA. ( IGAZ, AMIT LÁTTAM AZ NEM SOK, DE A LÁNCGYÚJTÁSNAK SINCSENEK AKKORA HATÁSAI, MINT AHOGY RETTEG TŐLE MINDENKI. DE HOGY EL KELL KERÜLNI, AZ OK! CSÚNYÁN LEJÖHET A KÉKÍTÉS-BARNÍTÁS A KERETRŐL, COLTNÁL AZ ÉKRŐL HA ELSZÓL EGY SZOMSZÉDOS KAMRA IS. :yahoo: ) ABBAN EGYETÉRTEK, HOGY A LEGFONTOSABB HÁROM DOLOG: A BIZTONSÁG, A BIZTONSÁG ÉS A BIZTONSÁG, MINT AHOGY BALÁZS ÉS KÁLDI GÁBOR IS ÍRTA, DE A NEM IGAZOLT “VÁROSI LEGENDÁK” BEÉPÜLÉSÉT A SZABÁLYZATOKBA EL KELLENE KERÜLNI. UFF, ÉN BESZÉLTEM. KÖSZÖNÖM ÉS SZÉP NAPOT! :bye:

Szia! Ha a régi válaszoktól való megkülönböztetés miatt a csupa nagybetű, akkor az manuálisan törölhető és elég csupán a legutóbbi szöveget és a ‘quote’ funkciókat meghagyni, vagy csak nem a válaszra való kattintással írni. Tudom, macera és ez nincs is rendjén, de egyelőre ez van, várni kell a webshop rendbe tételéig a fórum javításával. :)

Ha nem emiatt, akkor ne tessék kiabálni a lövészkollégákkal, ők csak segíteni akarnak :D :P

KÖSZÖNÖM SZÉPEN! MIVEL TERMÉSZETESEN MINDEN TAPASZTALT KOLLÉGA VÉLEMÉNYÉNEK ÖRÜLÖK, SOKAT TANULOK. MIVEL KEVESET TUDOK LŐTÉRRE JÁRNI, ENNEK AZ ESZMECSERÉNEK A “FOGJUK MEG A KEZDŐK KEZÉT ” TÉMÁBAN KELLENE LENNIE, EZT ELISMEREM. FONTOS, HOGY REVKÓRÓL BESZÉLEK. NEM IS VITATKOZHATOM CSAK ÚJABB KÉRDÉSEK MERÜLTEK FEL BENNEM: -A DOBFURAT ALAKJA: HA 2-3 MM, VAGY 1 CM VAN A LÖVEDÉK ÉS A CSŐFAR KÖZÖTT, ÍGY IS ÚGY IS DEFORMÁLÓDIK A LÖVEDÉK, ÉS ELEVE NEM LÉTEZIK OLYAN LÖVEDÉK AMI TÖKÉLETES LENNE AZ ÖNTÉS MIATT. -DOB-CSŐ EGYÜTTÁLÁSA SOSEM TÖKÉLETES, EZÉRT MEGINT NEM GONDOLOM, HOGY KÜLÖNÖSEN NAGY BELBALLISZTIKAI JELENTŐSÉGE VAN, HOGY 2-3 MM, VAGY 1 CM AZ ÚT A DOBBAN. A CSŐFURAT ÚGYIS LE FOGJA “SZABÁLYOZNI ” A SKULÓT. -A LÖVEDÉK, MÁR A BEPRÉSELÉSNÉL, SŐT AZ ÖNTÉSNÉL IS ELVESZTETTE A SZIMMETRIÁJÁT, LEHET HOGY EZEN AZ 1 CM ÚT A DOBBAN MÉG JAVÍT IS. -A MŰKÖDŐ DOLOG IS ÚGY LETT KITALÁLVA, HOGY MÁR MEGLÉVŐ DOLOG TOVÁBB LETT GONDOLVA, KÍSÉRLETEZVE, FEJLESZTVE. AZ ÚTTÖRŐK VISZIK ELŐRE A DOLGOKAT! 150-200 ÉVIG MŰKÖDŐ DOLOG VOLT, HOGY SEM GRÍZT, SEM FOLYTÁSOKAT NEM TETTEK A LŐPOR ÉS AZ ÓLOM KÖZÉ, SŐT SZEKÉR FÉLE KENCÉT SEM HASZNÁLTAK. :yahoo: NEM ISMEREK OLYAN STATISZTIKÁT, HOGY EZOKBÓL A DÉLIEK, VAGY ÉSZAKIAK, ESETLEG A COWBOYOK HULLOTTAK VOLNA. -HA NEM IS SOKAT, DE AZÉRT JÁROGATOK LŐTÉRRE. (NEM RAJTAM MÚLIK, HOGY NEM LEHET TÖBBSZÖR) LEGUTÓBB EGY 70 ÉV KÖRÜLI, KORÁBBAN HIVATÁSOS MESTERLÖVÉSZ VOLT A LÖVÉSZET VEZETŐNK. Ő IS MEGMOSOLYOGTA A GRÍZEM, ÉS Ő SEM HASZNÁLTA A COLTJÁBAN, PEDIG JÓVAL TÖBB GYAKORLATA ÉS TUDÁSA VAN MINT SOKUNKNAK. SENKI NEM MENT ODÉBB, AMIKOR DARA NÉLKÜL TÖLTÖTTEM, MERT OTT SENKI SEM HASZNÁL FOLYTÁSOKAT A PORON. (MÉG MINDIG CSAK REVOLVERRŐL BESZÉLEK) NEM TUDOM ELDÖNTENI, HOGY A GRÍZES, VAGY GRÍZTELEN PÁRTNAK VAN-E IGAZA, MERT UGYANANNYI ÉRVET HALLOTTAM, LÁTTAM MELLETTE, MINT ELLENE. (KICSIT TÖBBET ELLENE) ÚGY ÉRZEM, HOGY 150 ÉV GYAKORLAT ÁLL SZEMBEN 10-20 ÉV SPEKULATIV SZABÁLYAIVAL. -NEKEM NINCS HOZZÁ FELSZERELÉSEM, DE TALÁN VALAKI ELVÉGEZNE PÁR KÍSÉRLETET AKKOR ESETLEG ÉRDEKES DOLGOK DERÜLNÉNEK KI: KELLENE EGY JÓ LÖVÉSZNEK FELTÁMASZTÁSBÓL LŐNIE ÚGY, HOGY A LÖVEDÉKET NEM A DOBBA, HANEM A CSŐFARBA TUSZKOLJA EZZEL KIZÁRVA A DOBBAN MEGTETT UTAT (NO EZ ALÁ KELL TUSZKOLNI WADOT, GRÍZT, FILLERT, AKÁRMIT BŐVEN) MEG ÚGY DOBBA TÖLTVE, HOGY NEM GRÍZEZ, MEG GRÍZEZ. MŰKÖDHET??? AZ VISZONT TÉNYLEG NAGYON ÉRDEKEL, HOGY SZERINTED MILYEN HATÁSA VAN A BIZTONSÁGRA A GRÍZNEK? LÁNCGYÚJTÁST KIZÁRJUK A ZSÍRZÁSSA. ZSÍR ALATT LÖVEDÉK. HA EZEN IS ÁTMENNE A TŰZ, GÁZ ÉS BEGYJTANÁ A SZOMSZÉD KAMRÁT, AZ MÁR A CSODA KATEGÓRIÁJA. ( IGAZ, AMIT LÁTTAM AZ NEM SOK, DE A LÁNCGYÚJTÁSNAK SINCSENEK AKKORA HATÁSAI, MINT AHOGY RETTEG TŐLE MINDENKI. DE HOGY EL KELL KERÜLNI, AZ OK! CSÚNYÁN LEJÖHET A KÉKÍTÉS-BARNÍTÁS A KERETRŐL, COLTNÁL AZ ÉKRŐL HA ELSZÓL EGY SZOMSZÉDOS KAMRA IS. :yahoo: ) ABBAN EGYETÉRTEK, HOGY A LEGFONTOSABB HÁROM DOLOG: A BIZTONSÁG, A BIZTONSÁG ÉS A BIZTONSÁG, MINT AHOGY BALÁZS ÉS KÁLDI GÁBOR IS ÍRTA, DE A NEM IGAZOLT “VÁROSI LEGENDÁK” BEÉPÜLÉSÉT A SZABÁLYZATOKBA EL KELLENE KERÜLNI. UFF, ÉN BESZÉLTEM. KÖSZÖNÖM ÉS SZÉP NAPOT! :bye:

Szia theHassan! Elküldtem emillel, megkaptad, vagy spam lettem? :unsure:

Eddig csak magyarországi lövészeknél láttam ilyen megoldást. Nekem nincs akkora tapasztalatom, mint a versenyzőknek, ezért lehet, hogy neked (is) igazad van. Minden esetre én inkább grízgombócot csinálok belőle a húsleveshez. :yahoo:

Nem jó helyeken nézted. :) Most volt a MLAIC VB és bizony gyk minden lövész használ vmi fillert. Ha nem grízt ( és késhegyre menő vitákat tudnak folytatni pl., hogy búza v. kukorica) akkor vmilyen filc fojtást. Szárazon, vagy épp átitatva.

Amit írsz az egyrészt igaz, már a rezonancia, de nem a leglényegesebb. Sokkal fontosabb szempontok is vannak, pl. a dobfurat hengeres, vagy épp kissé kúpos volta, a dobban felgyorsuló lövedék helyzete a SOSEM tökéletes dob-cső együtállásban, és még lehet sorolni. A lényeg, hogy a lövedék a szimmetriáját vesztheti (ütődött lesz) és e miatt kevésbé pontos.

De a legfontosabb szempont: működő dolgot nem javítunk! Észre fogod venni, hogy amint mások látják, hogy csak porra golyóra töltesz, filler nélkül, el fognak állni mellőled a lőállásban. A sok év alatt volt már ilyen kolléga több is, és volt aki végül kikopott a lőterekről mert senki nem akart mellette kockáztatni. Ez veszélyes üzem, szabályokkal.

KÖSZÖNÖM SZÉPEN! MIVEL TERMÉSZETESEN MINDEN TAPASZTALT KOLLÉGA VÉLEMÉNYÉNEK ÖRÜLÖK, SOKAT TANULOK. MIVEL KEVESET TUDOK LŐTÉRRE JÁRNI, ENNEK AZ ESZMECSERÉNEK A “FOGJUK MEG A KEZDŐK KEZÉT ” TÉMÁBAN KELLENE LENNIE, EZT ELISMEREM.

FONTOS, HOGY REVKÓRÓL BESZÉLEK.

NEM IS VITATKOZHATOM CSAK ÚJABB KÉRDÉSEK MERÜLTEK FEL BENNEM:

-A DOBFURAT ALAKJA: HA 2-3 MM, VAGY 1 CM VAN A LÖVEDÉK ÉS A CSŐFAR KÖZÖTT, ÍGY IS ÚGY IS DEFORMÁLÓDIK A LÖVEDÉK, ÉS ELEVE NEM LÉTEZIK OLYAN LÖVEDÉK AMI TÖKÉLETES LENNE AZ ÖNTÉS MIATT.

-DOB-CSŐ EGYÜTTÁLÁSA SOSEM TÖKÉLETES, EZÉRT MEGINT NEM GONDOLOM, HOGY KÜLÖNÖSEN NAGY BELBALLISZTIKAI JELENTŐSÉGE VAN, HOGY 2-3 MM, VAGY 1 CM AZ ÚT A DOBBAN. A CSŐFURAT ÚGYIS LE FOGJA “SZABÁLYOZNI ” A SKULÓT.

-A LÖVEDÉK, MÁR A BEPRÉSELÉSNÉL, SŐT AZ ÖNTÉSNÉL IS ELVESZTETTE A SZIMMETRIÁJÁT, LEHET HOGY EZEN AZ 1 CM ÚT A DOBBAN MÉG JAVÍT IS.

-A MŰKÖDŐ DOLOG IS ÚGY LETT KITALÁLVA, HOGY MÁR MEGLÉVŐ DOLOG TOVÁBB LETT GONDOLVA, KÍSÉRLETEZVE, FEJLESZTVE. AZ ÚTTÖRŐK VISZIK ELŐRE A DOLGOKAT! 150-200 ÉVIG MŰKÖDŐ DOLOG VOLT, HOGY SEM GRÍZT, SEM FOLYTÁSOKAT NEM TETTEK A LŐPOR ÉS AZ ÓLOM KÖZÉ, SŐT SZEKÉR FÉLE KENCÉT SEM HASZNÁLTAK. :yahoo:  NEM ISMEREK OLYAN STATISZTIKÁT, HOGY EZOKBÓL A DÉLIEK, VAGY ÉSZAKIAK, ESETLEG A COWBOYOK HULLOTTAK VOLNA.

-HA NEM IS SOKAT, DE AZÉRT JÁROGATOK LŐTÉRRE. (NEM RAJTAM MÚLIK, HOGY NEM LEHET TÖBBSZÖR) LEGUTÓBB EGY 70 ÉV KÖRÜLI, KORÁBBAN HIVATÁSOS MESTERLÖVÉSZ VOLT A LÖVÉSZET VEZETŐNK. Ő IS MEGMOSOLYOGTA A GRÍZEM, ÉS Ő SEM HASZNÁLTA A COLTJÁBAN, PEDIG JÓVAL TÖBB GYAKORLATA ÉS TUDÁSA VAN MINT SOKUNKNAK. SENKI NEM MENT ODÉBB, AMIKOR DARA NÉLKÜL TÖLTÖTTEM, MERT OTT SENKI SEM HASZNÁL FOLYTÁSOKAT A PORON. (MÉG MINDIG CSAK REVOLVERRŐL BESZÉLEK)

NEM TUDOM ELDÖNTENI, HOGY A GRÍZES, VAGY GRÍZTELEN PÁRTNAK VAN-E IGAZA,  MERT UGYANANNYI ÉRVET HALLOTTAM, LÁTTAM MELLETTE, MINT ELLENE. (KICSIT TÖBBET ELLENE) ÚGY ÉRZEM, HOGY 150 ÉV GYAKORLAT ÁLL SZEMBEN 10-20 ÉV SPEKULATIV SZABÁLYAIVAL.

-NEKEM NINCS HOZZÁ FELSZERELÉSEM, DE TALÁN VALAKI ELVÉGEZNE PÁR KÍSÉRLETET AKKOR ESETLEG ÉRDEKES DOLGOK DERÜLNÉNEK KI: KELLENE EGY JÓ LÖVÉSZNEK FELTÁMASZTÁSBÓL LŐNIE ÚGY, HOGY A LÖVEDÉKET NEM A DOBBA, HANEM A CSŐFARBA TUSZKOLJA EZZEL KIZÁRVA A DOBBAN MEGTETT UTAT (NO EZ ALÁ KELL TUSZKOLNI WADOT, GRÍZT, FILLERT, AKÁRMIT BŐVEN) MEG ÚGY DOBBA TÖLTVE, HOGY NEM GRÍZEZ, MEG GRÍZEZ.

MŰKÖDHET???

AZ VISZONT TÉNYLEG NAGYON ÉRDEKEL, HOGY SZERINTED MILYEN HATÁSA VAN A BIZTONSÁGRA A GRÍZNEK? LÁNCGYÚJTÁST KIZÁRJUK A ZSÍRZÁSSA. ZSÍR ALATT LÖVEDÉK. HA EZEN IS ÁTMENNE A TŰZ, GÁZ ÉS BEGYJTANÁ A SZOMSZÉD KAMRÁT, AZ MÁR A CSODA KATEGÓRIÁJA.

( IGAZ, AMIT LÁTTAM AZ NEM SOK, DE A LÁNCGYÚJTÁSNAK SINCSENEK AKKORA HATÁSAI, MINT AHOGY RETTEG TŐLE MINDENKI. DE HOGY EL KELL KERÜLNI, AZ OK! CSÚNYÁN LEJÖHET A KÉKÍTÉS-BARNÍTÁS A KERETRŐL, COLTNÁL AZ ÉKRŐL HA ELSZÓL EGY SZOMSZÉDOS KAMRA IS. :yahoo: )

ABBAN EGYETÉRTEK, HOGY A LEGFONTOSABB HÁROM DOLOG: A BIZTONSÁG, A BIZTONSÁG ÉS A BIZTONSÁG, MINT AHOGY BALÁZS ÉS KÁLDI GÁBOR IS ÍRTA, DE A NEM IGAZOLT “VÁROSI LEGENDÁK” BEÉPÜLÉSÉT A SZABÁLYZATOKBA EL KELLENE KERÜLNI. UFF, ÉN BESZÉLTEM.

KÖSZÖNÖM ÉS SZÉP NAPOT! :bye:

Eddig csak magyarországi lövészeknél láttam ilyen megoldást. Nekem nincs akkora tapasztalatom, mint a versenyzőknek, ezért lehet, hogy neked (is) igazad van. Minden esetre én inkább grízgombócot csinálok belőle a húsleveshez. :yahoo:

Nem jó helyeken nézted. :) Most volt a MLAIC VB és bizony gyk minden lövész használ vmi fillert. Ha nem grízt ( és késhegyre menő vitákat tudnak folytatni pl., hogy búza v. kukorica)  akkor vmilyen filc fojtást. Szárazon, vagy épp átitatva.

Amit írsz az egyrészt igaz, már a rezonancia, de nem a leglényegesebb. Sokkal fontosabb szempontok is vannak, pl. a dobfurat hengeres, vagy épp kissé kúpos volta, a dobban felgyorsuló lövedék helyzete a SOSEM tökéletes dob-cső együtállásban, és még lehet sorolni. A lényeg, hogy a lövedék a szimmetriáját vesztheti (ütődött lesz) és e miatt kevésbé pontos.

De a legfontosabb szempont: működő dolgot nem javítunk! Észre fogod venni, hogy amint mások látják, hogy csak porra golyóra töltesz, filler nélkül, el fognak állni mellőled a lőállásban. A sok év alatt volt már ilyen kolléga több is, és volt aki végül kikopott a lőterekről mert senki nem akart mellette kockáztatni. Ez veszélyes üzem, szabályokkal.

15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 170

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.