Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
14 bejegyzés megtekintése - 16-29 / 29
  • ” oxigénpalackos hegesztő kellene, az tud csak akkora hőt termelni.”

Vagy kovácstűz (én azzal csináltam), mert az volt. A hegesztővel könnyen el lehet égetni a benne lévő szenet és akkor el lehet dobni.

Bár jó hegesztő szakember meg tudja azzal is csinálni. Kétségtelen egyszerűbb eleve olyat venni, ha van.

K Egy fajta volt ami így nézett ki, de az “éle” viszintes volt, nem függőleges.

Szia! Én megmelegítettem az él tövét és 90 fokkal elfordítottam. Üdv: Fehérember

Köszi a tippet, de ahhoz oxigénpalackos hegesztő kellene, az tud csak akkora hőt termelni. :unsure:

Még várom Zoli /Charles Wildfire/visszajelzését, hogy sikerült-e vennie egyet nekem is! :-)

K Egy fajta volt ami így nézett ki, de az “éle” viszintes volt, nem függőleges. 

Szia!

Én megmelegítettem az él tövét és 90 fokkal elfordítottam.

Üdv: Fehérember

Én a fogarasi úti obi-ban láttam, és ma már csak egy darab volt belőle. Én 2700-ért vettem. Nem kötelező szétszedhetőre késziteni, de én úgy láttam praktikusabbnak, ha az. Nem baj ha 3 hónap múlva valamiben meggondolom magamat, akkor mennyire macerás hozzányúlnom :)

Szia Zoli!

Ma is kerestem a kalapácsot, sajnos nincs sehol. Küldtem mailt!

Üdv: Csaba

Én a fogarasi úti obi-ban láttam, és  ma már csak egy darab volt belőle. Én 2700-ért vettem.

Nem kötelező szétszedhetőre késziteni, de én úgy láttam praktikusabbnak, ha az. Nem baj ha 3 hónap múlva valamiben meggondolom magamat, akkor mennyire macerás hozzányúlnom :)

Köszi a leírást, így már könnyebb lesz. Szerszámból nincs hiány, van egy kis felszerelt műhelyem. ;-) Ma voltam egy hatalmasnak mondható szerszámos boltban. Legalább 15 féle kalapács volt, természetesen ez a fajta nem. :negative:Egy fajta volt ami így nézett ki, de az “éle” viszintes volt, nem függőleges. Még nem adtam fel, keresgélek még. Te hol vetted  és kb. mennyibe került?

A nyél tetején a másfél centit meghagyod? Miért kell szétszedhetőre készíteni? Én inkább fixre csinálnám, erőssebb és stabilabb lenne.A fém erősítés a közepében jó ötlet. :scratch:

Közben eszembe jutott, hogy ebből az alapanyagból fokost is lehet készíteni, amit már nagyon régóta szeretnék. :yahoo:

Ahogy az enyém készült.

Elég sok szerszám kellett hozzá, erre készülj.

A gipszelő kalapács nyele műanyag, több rétegű belül, felül gyantával, vagy hasonlóval kiöntve.

A nyelét vágd le fűrésszel.(mással nem is nagyon tudsz első körben operálni) Aztán alulról/felülről széles fúrószárral (most már be tudod fogni satuba rendesen) forgácsold ki a maradékot.

Ami a széleken maradt műanyag azt kiégettem: (rá a gázra, és otthagytam, hadd füstöljön, lángoljon.)

A feleslegek levágása flex, és kemény acélra való korong. Levágtam a vágóél alatti nyúlványt egyenesre,

a fokából egy 2-3 centit, és a nyélnél is. Tehát elég sok felesleg. Flex nélkül neki se állj,

max fénykarddal, nagyon kemény fém :)

Utána kézi csavarbehajtó, köszörűkő, és az él oldalsó kiemelkedését elkezdtem ledolgozni.

Egy kicsit “csepp” alakja lett, fullra nem akartam egyenesre, jobb legyen az erőátvitel.

Plusz eldolgoztam a vágásoknál a durva egyenlőtlenségeket. Finomabb kővel pedig a bődületes

karcsokat.

Akkor lesz nagyon eredeti hatású, ha nem teljesen egyenes az anyag,  én filccel politoztam, de

nem akartam full sima csillogóra. Legyen rajta kis hepehupa, karc, stb… (igy nem “bolti” érzés lesz)

A nyél egy vékonyabb, keskenyebb, de ovális kiképzésű szerszám nyél. Szemre mérd le, hogy elég

hosszú legyen. Utána a fejet tedd rá, és belülről filctollal rajzold meg,hogy meglegyen az ovális kontúr. Hossza pedig úgy mérd rá a fejet, hogy felesleges fa lógjon ki 1-1,5 centire a fej felett.

A famunkákhoz lombfűrészt javaslok, nagyon pontosan lehet vele dolgozni, és a vágott felület is

sima lesz. Utána ráspollyal le lehet gömbölyiteni. Tehát csináljuk meg azt a részt amire rácsúszik a

fej. Én két “trükköt” használtam. Egyrészt könnyű szétszedhetőség, másrészt stabilabbá a nyelet.

A nyél a vékonyitott résznél fog törni idővel, ahol a fej rajta van. Én úgy oldottam meg,

hogy felülről bementem egy hosszú fúrószárral egy cc: százas szög hosszan (a lényeg, hogy a vastag

nyélbe lejussunk), levágtam egy százasszög fejét, és beleütögettem. Igy gyakorlatilag a vékony fejettartó rész kapott egy vas magot. A nagy ütések energiáját ez elvezeti a nyélbe magába, és szétoszlatja. Ezután ráhúztam a fejet,és egyben úgy átfúrtam egy acélra való fúrószárral,

átmenjen a fej két oldalán, közte a fán, és a fában félig elkapja a szeget is.

Igy amikor egy vékony réz stiftet vágtam (nagy, de puha réz karikát egyenesitettem ki, és nyilván ehhez a vastagsághoz választottam fúrószárat), és kereszttben szépen belekocogtattam.

Aztán szétszed az egész, és faápolás.

320-as papirral jól átcsiszoltam, de a nagy egyenletlénsegek nem, és amint nedvesség éri úgy is kissé szőrös lesz. Itt sem a politúr a lényeg, nem authentikus :) Szóval tessék lássék, kicsiszoltam.

1 réteg dió pác (minden pácom szeszes), és 1 réteg paliszander. Nem finomkodtam, kentem mint az őrűlt :) Ezután kilógattam száradni :) Majd utána jól “csatakosan” lekentem lenojallal, és ennyi.

Fej: Fegyver barnitó ujjal felvive. :)

Összerak, és jöhet a diszités. (ez még nincsen meg)

MINDEN ötletet várok a diszitésre :)

jah, a rövid nyél: 30cm,  a hosszú 43cm

Mellékletek:

üdv.

Ma rakok fel egy képet az új nyélről, (még nincsen diszitve) ,és egy rövid leirást hogyan csinálódott az egész :)

Szia!

Köszi a képet, így már tudom mit kell keresnem. Az új nyélről és esetleg ha tudsz a nyél rögzítéséről is készits képeket. Szeretnék én is készíteni egyet. Terveztem egy Bowie tőrt is, a mester is megvan aki elkészíti, de hát a piszkos anyagiak… Szépen sorba…! ;-)

Várom a képeket, üdv: Cajga

Szia cajga

Igen persze emlékszem. Be is fertőződtem egy kovás pisztollyal :DDDD Most már érzem, hogy kell nekem egy :D

Ime a kép az eredetiről, ebből készült a cucc. Nem kicsit meló volt azt gondolom sejtetted :)

De a nyél nem lett jó egy hozzáértő szerint konkrétan “gyújtós”, szóval azt tegnap újra alkottam, de még nincsen diszitve, azt majd a héten valamikor.

Mellékletek:

Hi!

Szerintem nagyon klassz lett. Kérdés, hogy néz ki eredetileg egy ilyen “gipszelő” kalapács, hol szerezted be?

A Coltot láttam szombaton Dorogon, lehet, hogy emlékszel rám, ott mutattam valakinek a feltuningolt Kentuckymmat és beszélgettünk a kovások lelkivilágáról.:-))

Üdv: Csaba

Mellékletek:

Kész a tomahawk-om :DDDD

A fej gipszelő kalapács koronggal levágva a felesleg, majd kővel leegyengetve, némi csiszolá, és polirozás. Persze mértékkel, hogy meglegyen a régies hangulata, és úgy tűnjön, hogy megjárta a Little Big Horn-t is :) Éles is, és fel is van avatva, mert úgy elvágtam a kezemet vele, hogy ihaj.

A tomahawk nyél bükk, de combos dió pácot kapott, két réteg lenolajjal. A fej réz csappal rögzitve. (mivel ott vékonyabb a fanyél, függőleges befúrva+vasszeggel erősitettem meg, igy ha ütés éri elvezeti az energiát a nyél teljes hosszában) A nyél ezek után kis szegecseket kapott, felül bőr boritás (szintén lenolajas, hogy ne szivja a vizet fel, és sötétebb árnyalatú legyen), varrással ,és kis rész szeggel rögzitve. A nyél alatt, hogy a dobást ne akadályozza, kis fogak vannak, de rövidre véve, piros fonállal felfűzve. Baró lett nem? A hangulatkép kedvéért a szintén indián stilusú szegecseléssel diszített markolatú revolver.

Milyen lett?

Mellékletek:

Feldiszitettem a Coltomat, és a Kentucky puskámat :)

https://picasaweb.google.com/114672856848108133067/Feggyverdisz?authuser=0&feat=directlink

Az ötlet LQ kollégától származik, aki a remingtonját diszitette úgy mint én a Colt-ot, de ha már benne voltam, a kentucky is kapott :)

Végy 5-6 doboz 1,5×20 db réz zárszeget, és 1,5mm fúrószárat+ kézi csavarbehajtó,alkoholos filc, ár,csipőfogó,pillanatragasztó, kis kalapács + bivaly sok türelem, és szabadidő. (fél nap)

Én a coltról leszedtem a lakkozást, kicsit felülpácoltam, majd lenolajjal kétszer beeresztettem. Száradás után filcel megjelöltem a minta pontjait, árral meglyuggattam őket, majd az 1,5mm fúrószárral előfúrtam. Lecsippentettem a szegekről a felesleget, hogy 2-3mm hossz maradjon csak. Pillantragasztó, újjal a lyukkba nyom, kis kalapáccsal azonnal a helyére kocogtatni, és GOTO elölről.

Kissé idegölő, el lehet benne fáradni rendesen, de nagyon megérte :)

Utána rituális keresztelő: A puska neve “Dealaware’s night” (emlékül a függetlenségi háború egy legendás rajtaütésére, amikor titokban keltek át a Delaware folyón éjjel, hogy megtámadják az angolokat), a revolver pedig “Courier Six” lett utalva a hatlövetű jellegére, bár a név a Fallout-ból származik. (new vegas)

Vélemény? :)

• Névtelen
    • 2013-12-03-08:13

A 2013 november 28. előtti fórum hozzászólásokat az alábbi link alatt találja: http://archiv.kapszli.hu/hu/forum/6-10-1

14 bejegyzés megtekintése - 16-29 / 29

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.