Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 25
 • Rendben.

  kinél érdeklődhetek majd?

  köszi

  Miklós

  Le emailezzük a címem: toth.mihalykukact-online.hu

  Rendben.

  kinél érdeklődhetek majd?

  köszi

  Miklós

  Szabolcs megyei vagyok. hagyományőrző elöltöltős lövészklubot keresek. tud valaki segíteni? köszönettel Miklós

  Jelenleg Debrecen-Apafai (DVLE) lőteret tudom közelinek ajánlani, szombatonként van élet. Persze nem árt egyeztetni. http://www.kalandloveszet.hu

  Van néhány szabolcsi tagunk is.

  :good:

  Szabolcs megyei vagyok. hagyományőrző elöltöltős lövészklubot keresek.

  tud valaki segíteni?

  köszönettel

  Miklós

   

  Uraim!

  Kíváncsi vagyok a hagyományőrzők véleményére ezzel a cikkel kapcsolatosan:

  https://kapszli.hu/igy-latom-az-1848-49-es-hagyomanyorzes-hazankban/

  Ti hogy látjátok?

  Üdv

  SC

  • V.S.
  • 2014-01-27-01:16

  >Szívből örülök neki hogy a témában érintett rendezvények szervezői, illetve azok engedélyező szervei nem ezen, és ehhez hasonló fórumokon szerzik be ismereteiket. Nem tudtam meg állni, hogy e pár mondattal ne szóljak a dologhoz. A hagyományőrzők által használt pirotechnikai eszközök használatáról a témával kapcsolatos jogi szabályozásokról már korábban több alkalommal is írtam ezen,és más fórumon is nincs értelme ismételni, mivel a hatályos rendelkezések nem változtak azóta. Akkor letisztáztuk, akkor miért kell ismételten fel emlegetni és kezdeni elölről az okoskodást. A témában jártas, és érintett katonai hagyományőrzők ismerik jól a László Zoli balsorsunk munkásságát tevékenységét, így nem felháborodva kell butaságok leírásával társul szegődni mellé és az idegenek előtt lejárató kampányt indítani újra, és újra. Tanult bajtársaim, aki olvasta a Zoltán által leírtakat az remélem értelmezte, hogy az ők részvételével szervezett rendezvény lebonyolítására meghívott hagyományőrző egyesületek, alapítványok részvételi feltétele hogy e remek házi szabályt aláírásukkal igazolva elfogadják, és betartják, vagy egy jót vidulva távol maradnak a rendezvényről. Így azt hiszem mindenki meg érti, amit ő leírt az csak egy általuk lebonyolításra kerülő rendezvényi program belső szabályzata, ha azt szeretné, hogy a huszárok piros szívecskés alsóba jelenjenek meg akkor szíve joga, aki alá írja úgy fog részt venni a megmozduláson. Nekünk nem tisztünk ezt megmagyarázni jogszabályokkal, paragrafusokkal cáfolni, és ezzel csak ártani sokunk szeretett hobbijának!!! Köszönöm szépen.

  Bajtársi üdvözlettel:


  Veres Sándor

  A technika ördöge megtréfált, vagy mondhatni az ellenség keze betette a lábát.

  Kicsit összekeveredett az első bekezdés. Helyesen így terveztem :

  Pár apróság még. Egyrészt megpróbálom vonatkozó paragrafusokkal is alátámasztani, könnyebben átláthatóvá tenni az én álláspontomat. :) Másrészt saját magam is javítom, hiszen a magánterületen tartott bárki számára látogatható rendezvény esetében a terület nem közterületté, hanem a 175/2003 Korm rendelet (A közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről).

  A hibáért elnézéseteket kérem! :D

   

  A Skót.

  No Drága Barátim!

  Pár apróság még. Egyrészt saját magam is javítom, hiszen a magánterületen tartott bárki számára látogatható rendezvény esetében a terület nem közterületté, hanem a 175/2003 Korm rendelet (A közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről). Másrészt megpróbálom vonatkozó paragrafusokkal is alátámasztani, könnyebben átláthatóvá tenni az én álláspontomat. :)

  2. §
  6.nyilvános hely: a közterületnek nem tekinthető, mindenki számára nyitva álló hely. Ennek ellenére szinte ugyanazok a vonatkozó szabályok, mint a közterületre.

  A múzeális fegyver NEM szerepel a közbiztonságra veszélyes eszközök kategóriában, hiszen a 2004. évi XXIV. tv (A lőfegyverekről, és lőszerekről) :

  2. §

  24. muzeális fegyver és lőszer: az elöltöltő fegyver, továbbá a korszerű perem vagy központi, illetve elektromos gyújtású lőszer használatára alkalmatlan tűzfegyver, és az ilyen fegyverekhez használható 1945 előtt gyártott lőszer;

  Illetve ugyanezen paragrafus:

  38. fegyver: a lőfegyver, a gáz- és riasztófegyver, a légfegyver, a festéklövő fegyver, a muzeális fegyver, valamint a színházi fegyver;

  Tehát ha fegyver, akkor magasan a sima közbiztonságra veszélyes eszközök felett van. Legalábbis a jogalkotásban, és az ítélkezésben eddig csak erre volt példa. Erre engednek következtetni az éles lőfegyverekével megegyező (álá sportfegyverek) szállítási szabályai. Zárt csomagban, tokban, ürített állapotban (ez egyértelmű). Efféle hasonló érdekes szabályozás van az airsoft fegyverekre is, hiszen a 175/2003 felsorolja a fegyverutánzatot, viszont az FTV az airsoftfegyvert a légfegyver kategóriába teszi…

  Illetve a 175/2003 tv. a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöknek már a birtoklását is TILTJA közterületen, illetve nyilvános helyen. Szóval tegyük össze két pici kezünket, hogy a muzeális fegyver nem szerepel a listában… Mert ugye a szép puskatok háton való szállítása azonnal szabálysértés lenne.  :D

  A lényeg a lényegben, hogy mindenképp KELL legalább egy jogszabálygyűjtemény a vonatkozó törvényekkel, és paragrafusokkal, mert már ez is hatalmas előrelépés lenne a jelenlegi rendezett Káoszhoz képest.

  Agyamra megy ,hogy minden hozzászólást azzal kell kezdebnem ,hogy kitöröljek egy rakás mást.

  Szóval János!

  Nem hiszem.hogy van valami amin vitakoznék veled.Én is arról írtam,hogy ez a “v etőcső” ügy semmi más mint “szerecsen mosdatás” pláne kiegészitve azzal,hogy a hagyományörzésben nem használnak feketelőport,hanem CSAK pirotecnikai töltetet ami mint tudjuk,csak feketére festett liszt…És ennek szószólója ez a klinikai eset pali.

  De sorolhatnám de nem teszem.Felkérésre megírtam a tényszerű cáfolatát a az állításainak “miszerint miután a muzeális elöltöltő fegyver NEM része a fegyvertörvénynek” ennek okán minden ezzel kapcsolatos állítása ténybeli tévedésen alapul.Megküldöm a privat emiledre.Nagyjából ez fog felkerülni a szövetségi oldalra,az “anyaga” fölé.Írjátok meg az egyébb szakmai cáfolatát amit terveztek és az is felkerül ugyanoda.

  üdv:

  Attila

  Valahol mulatságos azért, hogy egy ilyen – évtizede tisztázatlan – problémakör kibeszéléséhez éppen ez a szerencsétlen írás kellett. Fel kell terjeszteni László urat valami kitüntetésre! :)

  “Attila ez mind szép, és jó, de én arra kívántam rávilágítani, hogy egy múzeláis fegyver (pláne ha rendelkezik MKH kártyával) NEM LEHET pirotechnikai vetőcső. Mert vagy ez, vagy az. ”

  Az igazság az, hogy: (1) A rendőrség által kiadott engedély szükséges:

  a muzeális fegyver gyártásához, javításához, forgalmazásához, valamint sportlövészeti célú használatához.

  Ezenkívül a muzeális fegyver még közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek sem minősül, ha azt hagyományőrző rendezvényen használják. Tehát tudtommal nem rendelkezik semmilyen törvényi anyag, hogy bármiféle engedélyre lenne szükség a muzeális fegyver ilyen használatához.

  Így az elöltöltős fegyver a műszaki vizsgától függetlenül használható lenne, a rendező felelőssége, hogy mit enged és mit nem! Például szerintem az Attila által említett Ardesa kitt még MKH vizsga nélkül is  nagyságrenddel kisebb veszélyt jelent, mint a rendezők által “pirotechnikai vetőcsőnek” titulált tákolmányok némelyike.

  Érthetetlen az a hozzáállás, hogy a vizsgázott fegyverrel nem akarnak hagyományt őrizni!

   


  Drága Barátim! Végigolvastam magam is a fentebb említett “szabályokat”. Elsőként szeretném végre tisztába tenni az ominózus “vetőcső” dolgot. Idézek a Pirotechnikai kislexikonból (hozzáteszem a pirotechnikus vizsgán ugyanezt kellett tudni a dologról) : Vetőcső: A tűzijáték bomba fellövésére szolgáló eszköz. Anyaga lehet műanyag, acél vagy kartonpapír. Kalibere (belső átmérője) alapján különböztetjük meg, és adott vetőcsőből csak azonos kaliberű bomba – egyszerre mindig csak egy! – lőhető fel. De! Legfontosabb ismérve, hogy vetőcsövet CSAK végzett pirotechnikus üzemeltethet, kivéve azokat a bombatelepeket, melyek Dec.31. 18:00-Jan. 01. 06:00 -ig szabadon használhat a nép. Emellett alapszabály pirotechnikai vonalon, hogy pirotechnikai terméket kézből üzemeltetni TILOS! Tehát a vetőcsövet nem lengetjük, hanem eldőlés ellen biztosítva fixen rögzítjük. Ha mégsem, az az engedély azonnali bevonásával jár. Ezen dolgok ismeretében mindenki gondolja át a hagyományőrző rendezvényeken miféle vetőcsövek vannak használatban.

  Hi! Kicsit pontosítsunk. III. pitotechnikai osztályú bombatelepet lehet az említett időszakban felhasználni technikus nélkül. Az I. és II. osztályba tartozó termékek és bombatelepek egyész évben szabadon vásárolható, tartható és felhasználható természetesen csak MAGÁNTERÜLETEN. :-)

  Kedves Lövésztársak! A hagyományörzők régi “fétisei” ezek,mikor mi elkezdtük a honvédfegyveres lövészetet/emlékeztek:” aki a lőtéren korrektül kezeli a fegyverét az a csatában is elővigyázatos lesz/nyilvánvalóvá vált1.kívánatos az addig elterjedten használt tákolmányok/jó az durrantani még/kíszürése,a használt állomány felülvizsgálata 2. a lőképesek MKH vizsgázatatása.Illetve 3.nemzetközi példára a katonai hagyományörzők mindnél nagyobb számban történő bevonása a katonai lövészmozgalomba.Aki nem kíván komolyabban résztvenni,mert természetesen nem lehet,de értelmetlen is “kötelezni”.4.Akkor is jelenjen meg egy -két kötelező évi lövészet,oktatás stb.a biztonságos fegyverkezelés okán,lásd balesetek….Tata, egyébb/Láthatjátok a szövetség vezetése hiába pártolta,nem nagyon volt/van tülekedés.Egyesek nem szerették hallani hogy a hagyományörző lőport,és elöltöltő fegyvert használ.Úgy tekintettek erre a 3 grammos puskatöltetre,mitha az feketére festett liszt lenne.Még leírva sem szerették látni,ne feledjük ellenkező esetben kell úgye engedélyezés, lőporfelelős csupa kellemetlenség.Úgy kellett ide a lövészet,MKH vizsga,lőkiképzés,netán versenyek mint “ablakos tótnak a hanyattesés”/fiataloknak:a hátán vitte az üveget javitani/ Nyilván ami pirotecnika,látvány stb effektek az szakma,arra a pirotecnika szabályai vonatkoznak…DE ,hogy egy MKH vizsgás,lőképes fegyverrel bárkinek is aggálya legyen ha egy blank töltetet ellőnek belőle hagyományöző rendezvényen,miközben elképesztő lélekvesztőkkel rohangálnak,mondjuk egy Ardesa kittből szerelt, valamilyen kis karabélyt gond nélkül használva,mint honvédvadász fegyvert …… Nos ,ebbe illeszkedik bele ez az “agyament miheztartás “PDF,MI nem használunk ilyen-olyan stászuszú” fegyvert”/nem érdekli a hatályos jog/ csak “vetőcsőként” használjuk a “nem tudommit” a pirótöltet “elműködtetésére” No ezzel a szemlélettel kellett/kell nekünk birkózni….. Hogy némileg megvilágitsam a hátteret… üdv: Attila

   

  Attila ez mind szép, és jó, de én arra kívántam rávilágítani, hogy egy múzeláis fegyver (pláne ha rendelkezik MKH kártyával) NEM LEHET pirotechnikai vetőcső. Mert vagy ez, vagy az. A jog a kettős kategóriát nem ösmeri. Ez a vetőcső téma egy gyermeteg kibúvókeresés a hagyományőrzők részéről a nem igazolható származású fegyverutánzatok levizsgáztatásának elkerülésére, alapvető hiányára. Meg arra bátorkodtam még utalni, hogy a vetőcsövet meg CSAK szakképzett pirós üzemeltetheti. Kíváncsi lennék mely csapatban akad 10-12 végzett szakember … Lehet kifogásokat keresni, találni, meg-, és félremagyarázni, mondván ezek bizony ilyen meg olyan beidegződések. Egészen addig, míg baleset nem történik, és valaki hasonló bolondságot diktál jegyzőkönyvbe. Utána meg ne lepődjünk meg. Ami kellene, az egy egyértelmű jogi szabályozás a hagyományőrző rendezvényekre/csapatokra a muzeális eszközök használata terén. :-D

  Drága Barátim! Végigolvastam magam is a fentebb említett “szabályokat”. Elsőként szeretném végre tisztába tenni az ominózus “vetőcső” dolgot. Idézek a Pirotechnikai kislexikonból (hozzáteszem a pirotechnikus vizsgán ugyanezt kellett tudni a dologról) : Vetőcső: A tűzijáték bomba fellövésére szolgáló eszköz. Anyaga lehet műanyag, acél vagy kartonpapír. Kalibere (belső átmérője) alapján különböztetjük meg, és adott vetőcsőből csak azonos kaliberű bomba – egyszerre mindig csak egy! – lőhető fel. De! Legfontosabb ismérve, hogy vetőcsövet CSAK végzett pirotechnikus üzemeltethet, kivéve azokat a bombatelepeket, melyek Dec.31. 18:00-Jan. 01. 06:00 -ig szabadon használhat a nép. Emellett alapszabály pirotechnikai vonalon, hogy pirotechnikai terméket kézből üzemeltetni TILOS! Tehát a vetőcsövet nem lengetjük, hanem eldőlés ellen biztosítva fixen rögzítjük. Ha mégsem, az az engedély azonnali bevonásával jár. Ezen dolgok ismeretében mindenki gondolja át a hagyományőrző rendezvényeken miféle vetőcsövek vannak használatban.

  Hi! Kicsit pontosítsunk. III. pitotechnikai osztályú bombatelepet lehet az említett időszakban felhasználni technikus nélkül. Az I. és II. osztályba tartozó termékek és bombatelepek egyész évben szabadon vásárolható, tartható és felhasználható természetesen csak MAGÁNTERÜLETEN. :-)

   

  Bocsánat, pirotechnikusként nekem magától értetődő volt, nem írtam ki külön. :-)   Viszont ha hagyományőrző rendezvény nyílt rendezvény, és bárki bemehet – függetlenül attól hogy belépti díjas vagy ingyen látogatható – hiába van magánterületen tartva, akkor az már nem tekinthető magánterületnek. Sok sok olyan apróság, ami bonyolítja a helyzetet. :-D

  Kedves Attila!

  Jól érzem magam, nem kerülgetnek öngyilkos gondolatok, nem űzök extrém sportokat, nem sétálok gyatrán felfüggesztett Bösendorferek alatt… Csak gondoltam leírom :D

   

  Papp Feri képei üde színfoltot jelentenek a Desswefyfeesswddy “Húzzuk-Le-A-Szaturációt-Basszuk-Fel-A-Kontrasztot-Művészi-Céllal” Zsolt által biztosított vizuális kakofóniában. [/quote]

  Kedves Gábor!

  Nincs halálfélelmed,végrendelkeztél már?És legfőképpen párbajképes vagy te?*

  Nehogy a gróf úr párbajsegédjei kopogtassanak…. :bye:

  kiegészités*

  az elsődleges veszély elmúlt,nincs regisztrálva a Kapszlin,én meg nem mondom el.. :good:

  barátsággal:

  Attila

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 25

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.