-
- Nyomkeresõ
- 2018-07-25-08:21
Mivel “ezerszáz” helyen gyárthattak ilyet a Varsói tagországokban, a hüvelytalpon lévő számok valószínű a gyártó ország azonosítója (kódja).
Példának okáért lásd a 7,62x 54 R hadi lőszer jelöléseit:
http://7.62x54r.net/MosinID/MosinAmmoID.htm
- Nyomkeresõ
- 2018-07-25-08:08
Valószínű, hogy egy 14,5-es szovjet gépágyúba való. A lövedék utólag gyártott, nem oda való, szélesebb, mint az eredeti, mert szétnyomja a hüvelyszájat. Amikor katona voltam én lőttem ilyennel. Harckocsizó voltam és a T55-ös tank 100 mm -es lövegébe ilyen kaliberű betétcsövet szereltek éleslövészetre. Olcsóbb volt, mint a 100 mm-es repeszgránát. Nem volt egyszerű a töltése, mert egy rugós gyűrűt kellett ráhúzni a hüvelytalpra hogy be lehessen tölteni az ágyúcsőbe. És kellett még hozzá egy töltő fa is.
https://en.wikipedia.org/wiki/14.5%C3%97114mm
Van még a a 12,7 x 108 mm kaliber is, de az megadott méretek alapján valószínű, hogy a 14,5 mm-esről van szó.
https://en.wikipedia.org/wiki/12.7%C3%97108mm
- conqver
- 2018-07-23-11:24
Szia Sólyomszem ! Köszi, akkor várok egy kicsit, hátha felbukkan itt egy MIG-es. (nem válaszolok, mert újra beszúrja a képeket..) Köszönettel: Szityabacsa
A szovjet 14.5×114mm-es ?A dísztárgy készítésekor kicsit átalakult az egész
Mig szérián 23, 30, ill. 37mm-es rep. fedélzeti gépágyút használtak.
- Szityabacsa
- 2018-07-22-08:46
Szia Sólyomszem !
Köszi, akkor várok egy kicsit, hátha felbukkan itt egy MIG-es.
(nem válaszolok, mert újra beszúrja a képeket..)
Köszönettel: Szityabacsa
- Sólyomszem
- 2018-07-21-23:37
Kedves Kapszlisok ! Szeretném kérdezni, hogy szerintetek ez mi ???
Ha van tipp, csak bátran. Köszönettel: Szityabácsa
Szia Szityabácsa! Ha nem akart a gyártó átverni a fenékjelzéssel, akkor ez egy svéd (Vulcans Gyufagyár
a háború alatt lőszergyár lett – 1962-ben gyártott lőszer. Ha a méreteket megadtad volna, akkor a kalibert is meg lehetne határozni, így csak tippelni tudok, hogy ez vsz. egy gépágyú lőszer. A magja szerintem nem eredeti, inkább “dísznek” gyártottnak tűnik.
Szia Sólyomszem ! Köszönöm szépen a választ. A mag átmérője 16,5 mm, hossza 46,5 mm. A hüvely átmérője 26,5 mm és a hossza 112,5 mm. A mag nekem is gyanús volt, bár azt állították, hogy ez így eredeti. Egy távoli katonatiszt rokonomtól kaptam valamikor a 80 években. Sok költözés után egy papírdoboz alján lapult, ami szerencsétlen módon a kazánba kötött ki. A papírok elégtek, de ez túlélte. Most került a kezembe, kifényesítettem, de hiába próbálom beazonosítani, nem sikerül. Hasonló hüvelyt találtam, de a mag eltér. Ha jól emlékszek , így 30-40 év távlatából, akkor ez egy MIG vadászgép lőszere volt. Lehet, hogy csak mese volt az egész és ez valami teljesen más ?
Szia Szitya! Őszintén szólva, nem tudom, milyen kaliberek fordultak elő a migeknél, de akár az is lehet. A mag eredetiségét azèrt továbbra is kétlem, de hátha előfordul itt egy mig-pilóta! üdv. S.
(Balázs! Mikor lesz már egy “rendes” fórum? Vagy nem lehet feltölteni képet vagy minden válaszban ott van. … az egyéb problémákról nem is szólva!)
- Szityabacsa
- 2018-07-21-22:36
Szia Szityabácsa! Ha nem akart a gyártó átverni a fenékjelzéssel, akkor ez egy svéd (Vulcans Gyufagyár
a háború alatt lőszergyár lett – 1962-ben gyártott lőszer. Ha a méreteket megadtad volna, akkor a kalibert is meg lehetne határozni, így csak tippelni tudok, hogy ez vsz. egy gépágyú lőszer. A magja szerintem nem eredeti, inkább “dísznek” gyártottnak tűnik.
Szia Sólyomszem !
Köszönöm szépen a választ. A mag átmérője 16,5 mm, hossza 46,5 mm. A hüvely átmérője 26,5 mm és a hossza 112,5 mm.
A mag nekem is gyanús volt, bár azt állították, hogy ez így eredeti. Egy távoli katonatiszt rokonomtól kaptam valamikor a 80 években. Sok költözés után egy papírdoboz alján lapult, ami szerencsétlen módon a kazánba kötött ki. A papírok elégtek, de ez túlélte. Most került a kezembe, kifényesítettem, de hiába próbálom beazonosítani, nem sikerül. Hasonló hüvelyt találtam, de a mag eltér. Ha jól emlékszek , így 30-40 év távlatából, akkor ez egy MIG vadászgép lőszere volt. Lehet, hogy csak mese volt az egész és ez valami teljesen más ?
- Sólyomszem
- 2018-07-21-22:12
- Szityabacsa
- 2018-07-21-20:28
Kedves Kapszlisok !
Szeretném kérdezni, hogy szerintetek ez mi ???
Ha van tipp, csak bátran.
Köszönettel:
Szityabácsa
- Horse Whisperer
- 2017-11-10-18:53
Adjatok tanácsot légyszives, hol találok rá vevőt!
Szia!
Leginkább itt találhatsz rá vevőt, de itt is meg az “adokveszek” topicban is csak pusztába kiáltott szó lesz elérhetőség(ek) nélkül.
- Wasicuya
- 2017-11-06-01:23
Szívesen, bár nem sokat segített.
Amúgy nem a gyártóra gondoltam, hanem a típusra.
A revolver gyújtása lefaucheux, azért írtam kisbetűvel.
A hüvely belsejében van a csappantyú, amelyet az ugyancsak a hüvelybe épített gyúszeg ér el.
A revolver dob hátsó végén lévő résen keresztül kissé kiér a gyúszeg, amire a kakas rácsap. Maga a lőszer nem egy biztonságos dolog, ezért szorult ki a használatból idővel.
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.