Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 55
  • Mivel “ezerszáz” helyen gyárthattak ilyet a Varsói tagországokban, a hüvelytalpon lévő számok valószínű a gyártó ország azonosítója (kódja).

Példának okáért  lásd a 7,62x 54 R hadi lőszer jelöléseit:

http://7.62x54r.net/MosinID/MosinAmmoID.htm

Valószínű, hogy egy 14,5-es  szovjet gépágyúba való. A lövedék utólag gyártott, nem oda való, szélesebb, mint az eredeti, mert szétnyomja a hüvelyszájat. Amikor katona voltam én lőttem ilyennel. Harckocsizó voltam és a T55-ös  tank 100 mm -es lövegébe ilyen kaliberű betétcsövet szereltek éleslövészetre. Olcsóbb volt, mint a 100 mm-es repeszgránát. Nem volt egyszerű a töltése, mert egy rugós gyűrűt kellett ráhúzni a hüvelytalpra hogy be lehessen tölteni az ágyúcsőbe. És kellett még hozzá egy töltő fa is.

https://en.wikipedia.org/wiki/14.5%C3%97114mm

Van még a a 12,7 x 108 mm kaliber is, de az megadott méretek alapján valószínű, hogy a 14,5 mm-esről van szó.

https://en.wikipedia.org/wiki/12.7%C3%97108mm

Mellékletek:

Akkor ez egy kiegészített “műtárgy” !

Köszönöm a segítséget !

Szia Sólyomszem ! Köszi, akkor várok egy kicsit, hátha felbukkan itt egy MIG-es. (nem válaszolok, mert újra beszúrja a képeket..) Köszönettel: Szityabacsa ;-)

A szovjet 14.5×114mm-es ?A dísztárgy készítésekor kicsit átalakult az egész :-)

Mig szérián 23, 30, ill. 37mm-es rep. fedélzeti gépágyút használtak.

Szia Sólyomszem ! 

Köszi, akkor várok egy kicsit, hátha felbukkan itt egy MIG-es.

(nem válaszolok, mert újra beszúrja a képeket..)

Köszönettel: Szityabacsa   ;-)

Kedves Kapszlisok ! Szeretném kérdezni, hogy szerintetek ez mi ??? Mi lehet ez ? Ha van tipp, csak bátran. Köszönettel: Szityabácsa

Szia Szityabácsa! Ha nem akart a gyártó átverni a fenékjelzéssel, akkor ez egy svéd (Vulcans Gyufagyár :yahoo: a háború alatt lőszergyár lett – 1962-ben gyártott lőszer. Ha a méreteket megadtad volna, akkor a kalibert is meg lehetne határozni, így csak tippelni tudok, hogy ez vsz. egy gépágyú lőszer. A magja szerintem nem eredeti, inkább “dísznek” gyártottnak tűnik.

Szia Sólyomszem ! Köszönöm szépen a választ. A mag átmérője 16,5 mm, hossza 46,5 mm. A hüvely átmérője 26,5 mm és a hossza 112,5 mm. A mag nekem is gyanús volt, bár azt állították, hogy ez így eredeti. Egy távoli katonatiszt rokonomtól kaptam valamikor a 80 években. Sok költözés után egy papírdoboz alján lapult, ami szerencsétlen módon a kazánba kötött ki. A papírok elégtek, de ez túlélte. Most került a kezembe, kifényesítettem, de hiába próbálom beazonosítani, nem sikerül. Hasonló hüvelyt találtam, de a mag eltér. Ha jól emlékszek , így 30-40 év távlatából, akkor ez egy MIG vadászgép lőszere volt. Lehet, hogy csak mese volt az egész és ez valami teljesen más ?

Szia Szitya! Őszintén szólva, nem tudom, milyen kaliberek fordultak elő a migeknél, de akár az is lehet. A mag eredetiségét azèrt továbbra is kétlem, de hátha előfordul itt egy mig-pilóta! üdv. S.

(Balázs! Mikor lesz már egy “rendes” fórum? Vagy nem lehet feltölteni képet vagy minden válaszban ott van. … az egyéb problémákról nem is szólva!)

Kedves Kapszlisok ! Szeretném kérdezni, hogy szerintetek ez mi ??? Mi lehet ez ? Ha van tipp, csak bátran. Köszönettel: Szityabácsa

Szia Szityabácsa! Ha nem akart a gyártó átverni a fenékjelzéssel, akkor ez egy svéd (Vulcans Gyufagyár :yahoo: a háború alatt lőszergyár lett – 1962-ben gyártott lőszer. Ha a méreteket megadtad volna, akkor a kalibert is meg lehetne határozni, így csak tippelni tudok, hogy ez vsz. egy gépágyú lőszer. A magja szerintem nem eredeti, inkább “dísznek” gyártottnak tűnik.

Szia Sólyomszem !

Köszönöm szépen a választ. A mag átmérője 16,5 mm, hossza 46,5 mm. A hüvely átmérője 26,5 mm és a hossza 112,5 mm.

A mag nekem is gyanús volt, bár azt állították, hogy ez így eredeti. Egy távoli katonatiszt rokonomtól kaptam valamikor a 80 években. Sok költözés után egy papírdoboz alján lapult, ami szerencsétlen módon a kazánba kötött ki. A papírok elégtek, de ez túlélte. Most került a kezembe, kifényesítettem, de hiába próbálom beazonosítani, nem sikerül. Hasonló hüvelyt találtam, de a mag eltér. Ha jól emlékszek , így 30-40 év távlatából, akkor ez egy MIG vadászgép lőszere volt. Lehet, hogy csak mese volt az egész és ez valami teljesen más ?

:good:

Szia Szityabácsa! Ha nem akart a gyártó átverni a fenékjelzéssel, akkor ez egy svéd (Vulcans Gyufagyár  :yahoo:  a háború alatt lőszergyár lett – 1962-ben gyártott lőszer. Ha a méreteket megadtad volna, akkor a kalibert is meg lehetne határozni, így csak tippelni tudok, hogy ez vsz. egy gépágyú lőszer. A magja szerintem nem eredeti, inkább “dísznek” gyártottnak tűnik.

Kedves Kapszlisok !

Szeretném kérdezni, hogy szerintetek ez mi ???

Mi lehet ez ?

Ha van tipp, csak bátran.

Köszönettel:

Szityabácsa

Töröltem, mert nem ment fel a kép.  :unsure:

Mellékletek:

Adjatok tanácsot légyszives, hol találok rá vevőt!

Szia!

Leginkább itt találhatsz rá vevőt, de itt is meg az “adokveszek” topicban is csak pusztába kiáltott szó lesz elérhetőség(ek) nélkül.

Helló!
    Eladósorba került az 1798 M. franciakovás szerkezetű lovassági karabélyom, ami tökéletes másolata az eredetinek. Természetesen hibátlan és működőképes.
    Adjatok tanácsot légyszives, hol találok rá vevőt!
    Köszönöm!

Szívesen, bár nem sokat segített.

Amúgy nem a gyártóra gondoltam, hanem a típusra.

A revolver gyújtása lefaucheux, azért írtam kisbetűvel.

A hüvely belsejében van a csappantyú, amelyet az ugyancsak a hüvelybe épített gyúszeg ér el.

A revolver dob hátsó végén lévő résen keresztül kissé kiér a gyúszeg, amire a kakas rácsap. Maga a lőszer nem egy biztonságos dolog, ezért szorult ki a használatból idővel.

Köszönöm szépen a választ de ez a jelölések alapjan nem Lefaucheux hanem két neves kézműves Lepage Freres (LF) illetve Auguste Francotte (AF) gyártotta.

Több infót akartam szerezni már kb. 2 hete kutatok.

Mégegyszer köszönöm szépen!

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 55

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.