-
- Angyalszem il cattivo
- 2017-09-30-16:40
Nos. Prof. emeritus Mózsik Gyula gastroenterológus a capsaicin feltételezett GI transmitter voltával kapcsolatban végez kutatást (peptikus fekély és gyomor adenocarcinoma terén elsősorban – ha jól tudom) Epidemiológiai vizsgálatokról szó nincsen, úgyhogy az “egészséges-e capsaicint fogyasztani?” kérdéshez ennek a témához köze semmi. A capsaicin nem egyenlő a paprikával, található benne (néha amúgy ólom is
) Aztán, hogy ennek az általam említett pálinkához mi köve van, azt tényleg nemtom. A margarinfogyasztásról sem sikerült eddig igazolni, hogy káros lenne, a tömény szeszekről viszont igen – sajnos. Ettől függetlenül imádom, de tudom hogy egészségtelen, van pár ilyen dolog… Amúgy, én sem szeretem a margarint (kenyéren, de lehet hogy a pusekba jó).
Bizonyára. Csakhogy az életre kelt matéria már nem az mint az összetevői. Ha a vegyészet felől közelítünk bizonyára van igazságod. Természetesen nem az a lényeg, hogy csípőspaprika, bors, ecet vagy pálesz, hanem az erős, és/vagy csípőr vegyület keltette inger, amire védekezéssel válaszol a belsőség, még mielőtt lecsusszanna a feles. Nem őrültem meg, hogy ezeket különböző orvosok irományaiból szedegessem össze, ezt Mózsik Gyula bácsi a saját szájával így mondta, mert 10-15 évig apám, majd az én kezelőorvosom volt.
Margarin viszont a tapaszra a legjobb. Nyilván nagy baj lenne, ha köztudatba beszivárogna, hogy a margarin egészségtelen anyag. Az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, és ezekkel összefüggő összes iparágat és szolgáltatást át kellene szervezni, ha a margarinfogyasztás jelentősen csökkenne, ezért senki sem fogja óbégatni, hogy ez egy műtrutyi, nem emberi tápláléknak való.
“Természetesen, szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok és/vagy finomított és keményített, és/vagy átészteresített növényi, vagy növényi eredetű zsiradékok vízzel, illetve tejjel, és adalékanyagokkal készített lehűtött és mechanikailag megmunkált emulziója.” Hát ez nem tűnik halászlé receptnek. Mit keres egy ilyen vegyszer a szervezetben???? És szar az íze is.
A TUDOMÁNY MAI ÁLLÁSA SZERINT!
Az viszont érdekelne, hogy mennyi ólmos paprikából jön ki egy .44 -es skuló???
Mert a vízvezeték olvasztással elég nagy a macera.
Szép napoSt!
- rprme
- 2017-09-30-14:39
Nos. Prof. emeritus Mózsik Gyula gastroenterológus a capsaicin feltételezett GI transmitter voltával kapcsolatban végez kutatást (peptikus fekély és gyomor adenocarcinoma terén elsősorban – ha jól tudom) Epidemiológiai vizsgálatokról szó nincsen, úgyhogy az “egészséges-e capsaicint fogyasztani?” kérdéshez ennek a témához köze semmi. A capsaicin nem egyenlő a paprikával, található benne (néha amúgy ólom is
)
Aztán, hogy ennek az általam említett pálinkához mi köve van, azt tényleg nemtom. A margarinfogyasztásról sem sikerült eddig igazolni, hogy káros lenne, a tömény szeszekről viszont igen – sajnos. Ettől függetlenül imádom, de tudom hogy egészségtelen, van pár ilyen dolog…
Amúgy, én sem szeretem a margarint (kenyéren, de lehet hogy a pusekba jó).
- Angyalszem il cattivo
- 2017-09-30-05:14
Aaaaaahaaa, mostmár értem. Erre a jelenségre akartam utalni. Amúgy Japppán prófesszorok meg aztis kimutatták, hogy a jéghideg sör is rákkeltő: 100 alvó rákot öntöttek le vele és mind felkelt!
De hagyjuk, ez a fórum nem erről szól. A margarint az ólomra menüt kipróbálom. Sőt a tapaszba is beitatható.
Bár tényleg nem ide tartozik, de meg kell cáfolnom a japán professzorokat. Én japánban rengeteg rákot ezzem, és még röbb sört ittam rá, de egy sem kelt fel a hasamban.
De, hogy nem a szokásos bulvárbarmoktól vettem a paprika és pálesz magyarázatot: íme az egyik könyv, amiben-többek között a volt orvosom- Mózsik Gyula prof. ír a paprikás kutatásokról és amit írtam: https://moly.hu/konyvek/mozsik-gyula-domotor-andras-past-tibor-vas-viktoria-perjesi-pal-kuzma-monika-szolcsanyi-janos-capsaicinoids. Ps: azért, mert átlagembernek hihetetlen valami, még lehet igaz!
Szép hétvégét!
Ps: Revolverkence tökéletes! Margarin káros az egészségre, mű-moslék városiak takarmányozására, ezért nem akarom, hogy a tapaszom és a Kentuckym
beteg, anorexiás legyen! :-))))))
- rprme
- 2017-09-29-08:54
Aaaaaahaaa, mostmár értem. Erre a jelenségre akartam utalni. Amúgy Japppán prófesszorok meg aztis kimutatták, hogy a jéghideg sör is rákkeltő: 100 alvó rákot öntöttek le vele és mind felkelt!
De hagyjuk, ez a fórum nem erről szól.
A margarint az ólomra menüt kipróbálom. Sőt a tapaszba is beitatható.
- Angyalszem il cattivo
- 2017-09-28-23:45
Tényleg csak a szalonidióták egészségvédelme érdekében szólnék hozzá: “persze a margarin mérgező! Ugye a transzzsírsavak rákkeltő szemetek, de a pálinka egészséges, mert az osztán oly természetes, aha. Májzsugort meg csak a pancsolt borok okoznak ugye. Amúgy a lőporfüst is egészséges- meeert azmeg fertőtlenít.” No jobbulást! De a tudományos rézhez- hány fokon ég el a margarin? mert a növényolaj azért nem javasolt -ha jól tudom- mert alacsony a gyulladáspontja.
“Aki szelet vet vihart arat” Nicsak mi lett a köpjünk, vagy ne köpjünk a tapaszra, kérdésemből!
Én azért hozzá tenném, hogy ” a tudomány mai állása szerint, ” vagy azt legalább, hogy a “mai tudásunk szerint”
1. A margarin és az étolajok azért egészségtelenek, mert élő állat és emberállat a történelem illetve a törzsfejlődés során sosem találkozott természetben egyszerre akkora dózis növényi olajjal és zsírral, mint ami egy margarinos kenyéren, vagy egy olajban sült krumplin van. A szervezet egyszerűen nem tudja mi ez. Valamint, a margarin mint hidrogénezett növényi olaj, egy mesterséges cucc. És akkor még nem szóltam az “E-kről amivel tele van. ) És nem azt kell vizsgálni, hogy milyen összetevője, táplálék vagy sem, hanem az egész anyag táplálék -e vagy sem.
2. Pécsi gasztroenterológus professzor felfedezése, hogy -többek között- a pálinka és a csípős paprika miért egészséges. Azért, mert ahogy a szájba jut, az agy érzékeli, hogy csípős és/vagy erős cucc érkezett. Idegi és hormonális utasítást küld a gyomornak és a beleknek, hogy hama-hama kezdjenek ezek ellen bontó enzimeket termelni, mert különben káréri a szöveteket. Így a rendszeres pálesz, vagy valami hasonló rendszeres fogyasztása kialakítja a védekező mechanizust, azaz “megedzi” az emésztőrendszert így kevesebb lesz a gyomor, bél stb. rák, vagy betegség. Persze, nem akkora dózisban, hogy az mérgező legyen. A legtermészetes táplálékoknak is van akkora dózisa, ami már mérgező. Pl sárgarépának is.
3. Sebre helyezett és meggyújtott puskapor fertőtlenít. Bár a füstje csak alig, de a hője az jól.
4. nikotin késlelteti az Alzheimer-kór lefolyását.
A TUDOMÁNY MAI ÁLLÁSA ÉS A JELENLEGI TUDÁSUNK SZERINT!
(Einsteinnek, a fizika és matek reklámeberének néhány teóriája is megbukott már az idők során.)
5. Az a kenőanyag, ami nem gyullad meg, könnyen kezelhető és kicsit akadályozza a korom lerakodását, esetleg az ólomét is, az a véleményem szerint mind jó lehet. Nemeeem?
- rprme
- 2017-09-28-21:40
Tényleg csak a szalonidióták egészségvédelme érdekében szólnék hozzá: “persze a margarin mérgező! Ugye a transzzsírsavak rákkeltő szemetek, de a pálinka egészséges, mert az osztán oly természetes, aha. Májzsugort meg csak a pancsolt borok okoznak ugye. Amúgy a lőporfüst is egészséges- meeert azmeg fertőtlenít.” No jobbulást!
De a tudományos rézhez- hány fokon ég el a margarin? mert a növényolaj azért nem javasolt -ha jól tudom- mert alacsony a gyulladáspontja.
- pergerg
- 2017-09-28-16:03
A nyálas tapasszal csak szívtam, kb. egy tucat lövés után annyira összeragadt a kosz csőben hogy úgy kellett kirángatni a töltővesszőt.
Kiskaliberű puskád van? Mert minél nagyobb a kaliber fajlagosan “annál kevésbé”koszolódik. Több rá a hely. De nekem 20+ év alatt majd mindenkor bevált a nyálas tapasz igaz, 54 és 58-as csövekhez. Habár a 44-45-ös pisztolyoknál se volt vele sose gond! Ha lövésenként kihúzod a csövet nincs kosz ami felgyűljön!
.54-es IA GPR, így nem az a gond hogy kicsi a cső, hanem hogy szoros a meglévő tapasszal/tisztítótapasszal. A gond éppen hogy a tisztítótapasszal van, egyszerűen beleragad a csőre égett koszba. Persze lehet játszani a vastagsággal, de inkább arra gondolok, hogy hogy a nyálas tapasz lefelé még segít a lövedéket betolni, de lövéskor már elpárolog a nedvesség és nincs ami a csőben lévő szmötyit szépen összegyűjtse és a felületet síkosítsa, hogy aztán ki lehessen húzni könnyedén. A wax része épp ebben segít. De ez csak tipp. A lényeg hogy gyakorlati tapasztalat alapján tényleg sokkal, sokkal jobban bevált ez az olívás-olajos wax (egyébként még korhű is, eredetileg is olívát illetve faggyút használtak). Amióta azt használom, gyakorlatilag nincs problémám a csőbe ragadó tisztítótapasszal és másnak is bevált kisebb kaliberű hosszúpuskán hasonló gondok miatt.
TAPASZtalt kollégáktól hallottam a nyálas tapaszról az első lövészetemen. Nekem egyből bejött, ezért nem is próbálkoztam mással. Cal.: 0.45 huzag: 1:66, 0.445 gömblövedék, tapasz flanel ingből vágott 22×22 mm négyzet nyálazva. 30 lövésig próbáltam legtovább, tisztítás nélkül semmi nehézség nem adódott. Mivel a nedvesség (nyál) az égéstermékekkel korrozív elegyet alkot, a lövészet végén 2-3 száraz tisztítóval (vileda) kíhúzom a csövet az otthoni forró vizes pucolásig.
Amúgy nagyon tanulságos volt a hozzászólásokat olvasni, bár mindig így izzana a fórum!
- Kurfürst
- 2017-09-28-14:32
A nyálas tapasszal csak szívtam, kb. egy tucat lövés után annyira összeragadt a kosz csőben hogy úgy kellett kirángatni a töltővesszőt.
Kiskaliberű puskád van? Mert minél nagyobb a kaliber fajlagosan “annál kevésbé”koszolódik. Több rá a hely. De nekem 20+ év alatt majd mindenkor bevált a nyálas tapasz igaz, 54 és 58-as csövekhez. Habár a 44-45-ös pisztolyoknál se volt vele sose gond! Ha lövésenként kihúzod a csövet nincs kosz ami felgyűljön!
.54-es IA GPR, így nem az a gond hogy kicsi a cső, hanem hogy szoros a meglévő tapasszal/tisztítótapasszal. A gond éppen hogy a tisztítótapasszal van, egyszerűen beleragad a csőre égett koszba. Persze lehet játszani a vastagsággal, de inkább arra gondolok, hogy hogy a nyálas tapasz lefelé még segít a lövedéket betolni, de lövéskor már elpárolog a nedvesség és nincs ami a csőben lévő szmötyit szépen összegyűjtse és a felületet síkosítsa, hogy aztán ki lehessen húzni könnyedén. A wax része épp ebben segít. De ez csak tipp. A lényeg hogy gyakorlati tapasztalat alapján tényleg sokkal, sokkal jobban bevált ez az olívás-olajos wax (egyébként még korhű is, eredetileg is olívát illetve faggyút használtak). Amióta azt használom, gyakorlatilag nincs problémám a csőbe ragadó tisztítótapasszal és másnak is bevált kisebb kaliberű hosszúpuskán hasonló gondok miatt.
- border guard
- 2017-09-28-10:57
Kieg az előzőekhez:/nem tudom, miért nem lehet már szerkeszteni?/ a vonalharcászat regulái szerint a kovás huzagolatlan muskéták alkalmazásánál/ A misfire/hibás müködés,elcsettenés/elérhette a lövésszám 40% át is/
A célzás “klasszikus” módja nem volt engedélyezve s katonának,ha alakzatban tüzelt,egy fajta röppálya,tömegtüzet
lövettek,melynek magasságát,ívét karddal,pálcával mutatták….tehát a pontosság másodlagos volt a töltés gyorsaságához képest.Nyilván ez megváltozott a huzagolás,új gyújtási módok/csappantyú,Console,Augustin stb megjelenésével amikor a pontos lövés már “kézségszintű” igénnyé vált.Új harceljárások,bár a vonalharcászat ,face-to face még sokáig elsődleges volt,de ez már messzire vezet….
üdv
- LQ
- 2017-09-28-10:28
Ha csak úgy durrogtatok lőállásból, akkor igen. Ha viszont “lővonalról” küzdök az Unió ellen, akkor nincs rá mód és idő. Ezért kifejlesztettem rá egy nem autentikus, de praktikus módszert. 20-as zsugorcsövet vágok olyan méretre ami a lövedéken a zsírzott felület hossza (esetemben 12 mm), majd rámelegítem egy .579″-es rúdra (hőlégfúvó). Alá kell síkosítás, hogy le lehessen szedni a rúdról. Így kapok egy rugalmas gyűrűt ami “cuppanósan” ráhúzható a lövedékre és csak a zsíros részt takarja, az orrkúpot nem. Szóval otthon bemargarinozom a skulókat, majd felülről rátolom ezt a gyűrűt, a felesleget letörlöm és mehet a patrontáskába. Töltéskor ebből a gyűrűből közvetlenül bele tudom nyomni a csőbe a lövedéket, így nem leszek fülig zsíros (margarinos). Másik előnye, hogy jobban bírják a lövedékek a patrontáskában való zötykölődést nemkívánt alakváltoztás nélkül. A gyűrűket otthon langyos-szappanos vízben el kell öbblíteni (a forróvíz kerülendő) és újra felhasználhatóak.
- border guard
- 2017-09-28-10:01
A katonai sima/huzagolatlan/muskéták alapvetően alúlméretes lövedékkel,papírpatronnal voltak használatosak/gyoras töltés “gurulós” lövedék/ritkábban kent tapasszal,gömblövedékkel. a huzgolás megjelenéségig,már az is nagy eredmény volt a pontosság irányába/a lövedék központossága,jobb kenés,kevesebb korom.
erre nézve/papírpatron ,töltések ,típusok/ kiváló cikk van,korábban a régi Fórumról is letölthető volt,de ha valaki veszi a fáradságot és el jön érte hozzám egy kinyomtatott példány,ábrákkal van is, szívesen oda adom.Természetesen a fekete lőpor,korom tisztítására a muskéta csőből, már néhány száz éve is a forró vizet
használtak a katonák az ütközet után/ádáz harcot vívva,a szanitécekkel,akik a kötést főzték volna/
Sok sikert a mai kor muskétásainak!
üdv
- Chariot
- 2017-09-28-09:42
Viszont hadipuskánál verhetetlen. Én egy-egy CW dzsemborin akár 50+ lövést is lövök takarítás és szóráskép romlás nélkül. Nem találtam még olyan kenőanyagot ami erre képes, a margarinon kívül. A legjobb anyag a leggagyibb TESCO-s margarin, mivel annak legalább a fele víz. Szinte kigőzöli a csövet. Aki nem hiszi járjon utána… :)
Jól gondolom, hogy te helyben zsírozott és nem előre mártott lövedékeket használsz?
- LQ
- 2017-09-28-08:37
A margarin védelmében!
Tapaszkenésre tényleg nem jó, mert 4-5 lövés után ragacsos masszát alkot a korommal. Ennek oka, hogy kis mennyiségben tud csak bejutni a csőbe a tapaszra kenve (vagy megolvasztva a tapaszba felszívódva). Viszont hadipuskánál verhetetlen. Én egy-egy CW dzsemborin akár 50+ lövést is lövök takarítás és szóráskép romlás nélkül. Nem találtam még olyan kenőanyagot ami erre képes, a margarinon kívül. A legjobb anyag a leggagyibb TESCO-s margarin, mivel annak legalább a fele víz. Szinte kigőzöli a csövet. Aki nem hiszi járjon utána… :)
Egyébként a margarin se mai gyerek már (https://hu.wikipedia.org/wiki/Margarin).
Ja, és ne legyünk naívak. Amit boltban vásárolunk – élelmiszer – az már mind “műszar”.
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.