Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 158
  • Nagggyon cuki, századmilliméteres csavaros mikrométer kapható az “egyik német diszkontlánc”-ban, igen baráti áron.

Én tényleg tisztelem-becsülöm a PKLV munkáját és kétségbevonhatatlanul fontosnak tartom a tevékenységüket a biztonságos lövészet érdekében.

De amikor a jegyzőkönyvön láttam, hogy megmérték és megfelelőnek találták a Scout peremfészek mélységét, zárolási hézagját, töltényűr felületi érdességét és reteszelését, akkor nevettem.

Amikor észrevettem, hogy mindkét oldalon összekarcolták az ágyazatot, akkor nem nevettem.

Jó napot!
    Annak mi az oka, hogy uberti 1858 new model army 44nél a kakas hátrahuzáskor átbillen a főrugón, majd így rögzül is. Kétszer fordult elő, mindkétszer roppant nehéz volt szétszerelni, a kakast rögzítő csavar szorulása miatt. 2. alkalommal szétszereléskor a trigger bolt el is tört, lehet ennek gyengesége okozta, netán maga a malfunkció miatt tört el, vagy a roller kopott el, estetleg a főrugó (markolatban) a ludas, kikophatott túlságosan ahol a rollerrel érintkezik? Arra pedig gondolni sem szeretnék, hogy a dobléptető kis csatornája kopott ki (amiben mozog fel-le),… Szeretem elég sokat forgatni, felhúzni a kakast, visszaengedni, rengeteget gyakoroltam a tárcserét is, 2 havonta lövöldöztem vele, picit több mint 100-at összesen, 2017-es gyártmány, rendszeresen karbantartva, olajozva (dobléptető és rögzítő már volt cserélve preventív jelleggel). Az időzítő (timing) csak akkor volt tökéletes ha határozott mozdulattal végeztem a kakas hatrahúzását, ha túl lassan történt bizony volt hogy nem a megfelelő helyre rögzült, ez új korában is jellemzője volt.
    Segítséget kérek és minden megoldás érdekel!
    Köszönöm!

Nem vagyok guru, nem is értem pontosan, hogy mit jelent az,hogy “a kakas átbillen a főrugón” csak sejtem. Pedersoli Remington Pattarn Customnál, ha a markolaton lévő főrugó feszítő csavar túlságosan be van hajtva, akkor annál is előfordul, hogy a kakas alól kiakad a rugó. Erre gondoltál? Mert akkor csak annyi a gyógyszer, hogy a csavart kijjebb kell tekerni. A második akkor fordult elő, ha a ravasz/ dobrekesztő “U” alakú rugója elgyengült, elrepedt, esetleg a rögzítő csavar nincs teljesen betekerve és nem elég erővel doldozik. Nb: nem szabad erőltetni, csak ütközés közelig meghúzni, sőt kicsit annál is kevésbé. Van oka miért, ha kell megírom. Vagy a kakason lévő, -ki hogyan nevezi-“szemölcs, lencse, tuskó” erősen kopot. (Újabb gyártmányú Piettáknál állítható) Ha egyik esetben sincs igazam, legyetek kedvesek megírni! Szeretnék tanulni! :good: :bye:

Jó napot!
    Annak mi az oka, hogy uberti 1858 new model army 44nél a kakas hátrahuzáskor átbillen a főrugón, majd így rögzül is. Kétszer fordult elő, mindkétszer roppant nehéz volt szétszerelni, a kakast rögzítő csavar szorulása miatt. 2. alkalommal szétszereléskor a trigger bolt el is tört, lehet ennek gyengesége okozta, netán maga a malfunkció miatt tört el, vagy a roller kopott el, estetleg a főrugó (markolatban) a ludas, kikophatott túlságosan ahol a rollerrel érintkezik? Arra pedig gondolni sem szeretnék, hogy a dobléptető kis csatornája kopott ki (amiben mozog fel-le),… Szeretem elég sokat forgatni, felhúzni a kakast, visszaengedni, rengeteget gyakoroltam a tárcserét is, 2 havonta lövöldöztem vele, picit több mint 100-at összesen, 2017-es gyártmány, rendszeresen karbantartva, olajozva (dobléptető és rögzítő már volt cserélve preventív jelleggel). Az időzítő (timing) csak akkor volt tökéletes ha határozott mozdulattal végeztem a kakas hatrahúzását, ha túl lassan történt bizony volt hogy nem a megfelelő helyre rögzült, ez új korában is jellemzője volt.
    Segítséget kérek és minden megoldás érdekel!
    Köszönöm!

Hi! Csőfart néha ki lehet tekergetni tisztítás végett, vagy neeee? Úgy hallottam meghatározott nyomatékkal van behajtva, ezért nem ajánlott. Viszont a Tradition videóin kitekergeti a hispán. Végül is, ha 8 szögletű a profil, csak pont oda lehet visszahajtani ahol volt. Vagy? kellemes nyulat
    elvileg lehet, én még nem próbáltam. Ha jól sejtem meleg csőbe tekerik bele az amúgy is nagyon szorosra méretezett csőfart, hidegen rettentően szorul. Plusz a csövön, ekkora erőhatásnál a felületkezelésednek búcsút mondhatsz a szerszámok alatti részeken IMHO.

Hááát, ja. Gondolom. Csak szerettem volna néha megnézni, milyen a cső belül. Semmivel sem tudtam belevilágítani. Endoszkópot ezért nem veszek, a gasztroenterológián pedig fél évet kellene várni végbél tükrözésre. :cry: :wacko: :yahoo:

Légyszíves linkelj egy videót ahol kitekeri! Én nem találtam csak olyat, ahol in line puskát szed szét, annál meg megengedett, -sőt ajánlott a júzernek a farcsavar kitekerése tisztításkor.

Szia! Arról van szó. Kitekeri, a csövet állványra teszi és úgy puceválja. Van különbség in line és “oldal line” :-)))))))))) között? Mármint kitegergetés szempontjából?

Nagy különbség van. A “hagyományos” elöltöltős fegyverek farcsavarján az in-line-hoz képest kb. 1/3-d hosszú a menet, komoly nyomatékkal vannak becsavarva, kb. mint az autók hengerfej csavarjai. Speciális szerszámok kellenek a szereléshez, hogy a felületkezelés is megmaradjon. Ezeket nem illik sűrűn csavargatni /egyáltalán nem a javítások kivételével/, megsínylik a sok szerelést, mindig máshol szorulnak meg. A modern elöltöltősök “bolondbiztosra” vannak tervezve hosszú menettel, nem kritikus a meghúzási nyomatékuk. A gyártók adnak szerszámot a kitekerésükhöz. Ha megnézed a videókat, a szóban forgó puska farcsavarján van egy gumigyűrű, ami tömít, nem számít mennyire van meghúzva.

Nem tudtam, csak sejtettem valamit. Köszi!

Hi! Csőfart néha ki lehet tekergetni tisztítás végett, vagy neeee? Úgy hallottam meghatározott nyomatékkal van behajtva, ezért nem ajánlott. Viszont a Tradition videóin kitekergeti a hispán. Végül is, ha 8 szögletű a profil, csak pont oda lehet visszahajtani ahol volt. Vagy? kellemes nyulat
    elvileg lehet, én még nem próbáltam. Ha jól sejtem meleg csőbe tekerik bele az amúgy is nagyon szorosra méretezett csőfart, hidegen rettentően szorul. Plusz a csövön, ekkora erőhatásnál a felületkezelésednek búcsút mondhatsz a szerszámok alatti részeken IMHO.

Hááát, ja. Gondolom. Csak szerettem volna néha megnézni, milyen a cső belül. Semmivel sem tudtam belevilágítani. Endoszkópot ezért nem veszek, a gasztroenterológián pedig fél évet kellene várni végbél tükrözésre. :cry: :wacko: :yahoo:

Légyszíves linkelj egy videót ahol kitekeri! Én nem találtam csak olyat, ahol in line puskát szed szét, annál meg megengedett, -sőt ajánlott a júzernek a farcsavar kitekerése tisztításkor.

Szia! Arról van szó. Kitekeri, a csövet állványra teszi és úgy puceválja. Van különbség in line és “oldal line” :-)))))))))) között? Mármint kitegergetés szempontjából?

Nagy különbség van. A “hagyományos” elöltöltős fegyverek farcsavarján az in-line-hoz képest kb. 1/3-d hosszú a menet, komoly nyomatékkal vannak becsavarva, kb. mint az autók hengerfej csavarjai. Speciális szerszámok kellenek a szereléshez, hogy a felületkezelés is megmaradjon. Ezeket nem illik sűrűn csavargatni /egyáltalán nem a javítások kivételével/, megsínylik a sok szerelést, mindig máshol szorulnak meg. A modern elöltöltősök “bolondbiztosra” vannak tervezve hosszú menettel, nem kritikus a meghúzási nyomatékuk. A gyártók adnak szerszámot a kitekerésükhöz. Ha megnézed a videókat, a szóban forgó puska farcsavarján van egy gumigyűrű, ami tömít, nem számít mennyire van meghúzva.

Hááát, ja.  Gondolom. Csak szerettem volna néha megnézni, milyen a cső belül. Semmivel sem tudtam belevilágítani. Endoszkópot ezért nem veszek, a gasztroenterológián pedig fél évet kellene várni végbél tükrözésre.  :cry:    :wacko:   :yahoo:

Hi! Csőfart néha ki lehet tekergetni tisztítás végett, vagy neeee? Úgy hallottam meghatározott nyomatékkal van behajtva, ezért nem ajánlott. Viszont a Tradition videóin kitekergeti a hispán. Végül is, ha 8 szögletű a profil, csak pont oda lehet visszahajtani ahol volt. Vagy?

kellemes nyulat!

:bye:

Sziasztok! Még nem reszeltem az időzítés végett. Végül is ha csak a dob túlfordulása a gond, azt hogyan lehet állítani. Mert lehet, hogy elég lenne, csak annyi, hogy ne forduljon túl.

Szia!

Az a szerencsésebb helyzet, ha túl fordul. Szerintem ekkor túl hosszú a dob emelő pöcök, amit rövidebbre kell venni. De csak apránként és mindig ellenőrizd le. Általában a pöcök (dobléptető) kopása szokott gond lenni a természetes használat miatt. Ilyenkor nem tudja már megfelelő pozícióba emelni a dobot. Ekkor a pöcköt kicsit meg kell nyújtani. Ezt úgy kell elvégezni, hogy a pöcköt egy sík fém lapra helyezve egy tompa élű, vésőszerű eszközzel 2-3- helyen enyhén beütöd. Ezzel kissé megnyújtod a pöcköt. Természetesen a végtelenségig nem lehet ezzel a módszerrel javítani az időzítésen. Ha túl nagy a kopás, akkor új pöcköt kell készíteni. Ezt sima laposvasból lehet kialakítani. Edzeni nem szabad, hogy ne koptassa a dobon lévő emelővájatokat. Nem ördöngös feladat, de bizonyos mértékű szerszámozottság és műszaki érzék azért kell hozzá. Természetesen a fegyvermester rendelkezik ezen tulajdonságokkal! ;-)

Üdv: Csaba

Mellékletek:

Sziasztok!

Még nem reszeltem az időzítés végett.

Végül is ha csak a dob túlfordulása a gond, azt hogyan lehet állítani. Mert lehet, hogy elég lenne, csak annyi, hogy ne forduljon túl.

Köszi a tippet!

Viszont ezé egybeöntött a kakassal. Valamint gyanítom, hogy .36 revolverhez való az alkatrész, de ez mint utóbb kiderült .32-es. A jótállási papíron meg .36-os szerepel :good:

Tehát akkor leírom mit tapasztaltam, hátha okul belőle valaki. A dobrekesztő nem működött megfelelően, mert nem volt pontos a mérete ehhez a revolverhez. Ezt az alkatrészt cserélték, tehát valami oka volt egyrészről a cserének, másrészt a kakashoz nem lett pontosan illeszkedő darab a cserélt. Ez azt jelentette, hogy a dobrekesztő csak akkor került a kakason lévő ferde csap megfelelő oldalára, vagyis a kiindulási állapotba, ha a kakas túl tudott mozdulni azon a ponton, ahol a lőkúpokra támaszkodott. Ezért kivett dobbal működött, még ha a lőkúpra csapott, akkor nem. A videót tanulmányozva azt láttam, hogy a dobakasztó villás részén lévő ívbe nyugszik a csap kiindulási helyzetben. Ezt az ívet finom papírral felcsiszoltam (kb: 0,06-0,08 mm-t) És a probléma megszűnt. Ezek után jöttek elő a további méretproblémák, mert most már dobbal is láttam működni. Ahhoz, hogy megértsük célszerű a videót tanulmányozni. Tehát nyugalmi állapotban kint van dobrekesztő, fogja a dobot. Amikor hátrafelé húzzuk a kakast, a ferde csap vastagabb része lehúzza a dobakasztót, majd további hátra húzásakor a ferdeség miatt leakad a csapról és ismét megfogja a dobot. Ennek a folyamatnak az időzítése fontos, Egészen biztos, hogy félállásban szabadon forog a dob, alap illetve felhúzott állapotban azonban megakasztja. Ennél a revolvernél csak alap és túlhúzott állapotban akaszt meg, mikor már a dob is túlfordult. ez azért van, mert túl későn akad le a ferde csapról. Ezért nyilvánvaló, hogy hosszú a dobakasztó villás része. Így mivel a dob túlfordul mindig beleüt egy kicsit a dobba a kakas. ezért volt felnyalódás mind a dobon, mind a kakason. Ezt a dobakasztó rövidítésével szándékozom megoldani, persze többlépcsőben, kis lépésekkel. Üdv: Tamás

Szia Tamás!

Mielőtt bármin rövidítenél, egy ötlet.

Az ilyen fajta reteszelési problémát a kakason található szemölcs elfordításával is lehet szabályozni. Vannak olyan revkok, ahol ez a szemölcs (nem véletlenül) külön darab. Ezt a csapos alkatrészt kiütve és megfelelő irányba fordítva (ez majd adja magát), majd visszaütve lehet az időzítésen állítani. Egy ismerősöm simán kifúrta, esztergáltatott egy ilyen alkatrészt és így oldotta meg az állítási problémát. ;-) A tabi versenyre megyünk vele, útközben rákérdezek.

Üdv: Csaba

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 158

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.