-
- Bogas
- 2014-11-25-07:17
Egy másik fórum beköszöntőjében olvashatjuk, de akár ide is passzolna:
“Mit nem szeretnénk? Nem szeretnénk meggyőzni senkit a vadászat szükségességéről, szenvedélyünket nem akarjuk elfogadtatni senkivel, nem kívánunk hittérítő munkát végezni. Egyszerűen jól szeretnénk érezni magunkat, így, egymás közt, szeretnénk megosztani élményeinket, tapasztalatainkat vagy akár gondolatainkat egymással. Ha valakinek ezt nem tetszik, kérjük, inkább kerülje el honlapunkat, ne provokáljon veszekedést, vitát, nem fog sokáig tartani.”
Az eredeti, Rudi kettő-féle felvetésre (vadászat belterületen) a helyes válasz az, hogy az ilyesmi tilos. A település közigazgatási belterülete ugyanúgy nem vadászterület, mint ahogy egy repülőtér vagy egy temető sem az. Az ilyen területek után a vadászatra jogosult nem fizet vadgazdálkodási haszonbérleti díjat, és a vadászterület nagyságának megállapításánál sem veszik figyelembe. Tehát ott tilos vadászni, és kész. Valaki említette még, hogy a belterület határétól számított 300 méteren belül is tilos vadászni. Ehhez kérnék egy pontos jogszabályi hivatkozást, ugyanis ilyen szabályt, rendelkezést én nem találtam.- border guard
- 2014-11-24-08:09
Uram!
A határőr múlt némileg megdöbbent,ilyen levelet az én katonáim nem igen írtak volna,ismeretlenül egy idősebb tisztnek ….25 hónap sorkatonai szolgálat után
27 év 8 hónap 17 nap után mentem egy szívinfarktust követően nyugdíjba azt sem a viráglocsolásért lehet kapni.Babos ddtbk-val egyszer találkoztam,vizsgáztatott az RTF-en,úgyhogy bizalmi feladatot/viráglocsolás/ nem állt módomban végezni nála…Ellenben mint határrendész szaktiszt:
napi 5-10 hasonló ügyet vizsgáltam uram..
No, ott lehetett szívínfarktust kapni.
Részletesen:cannon56@freemail.hu
- border guard
- 2014-11-24-07:43
Uraim!
Nem tudom ki ez a korábban a régi fórum óta “qvasi kötekedő”-ként aposztrofált egyén,de szemmel láthatóan nem lövész,nem vadász
kérdés valóban a mazochizmusa miatt bukkant itt fel? Lövész-vadász szakmai fórumon felbukkanni ilyen hozzászólással kb olyan mint a Fradi”B” középbe beülni újpesti lila ultra pólóba….
Nos a tápíóbicskei általános iskolába bátran bemehetett a vadőr előadást tartani,osztályfőnöki,vagy biológia
óra keretében,illetve bátran küldhetett is a szülőknek értesítést a vadásztársaság nevében….Lévén mert akkoriban szinte minden családból vadászott valaki,a helyi vadásztársaságban,mezőgazdasággal foglakozott a népesség,tehát nem zacskóból itták a tejet,ennek okán a gyermekeknek nem kellett +bióórákra járni…számítógépből megismerni a teremtett világot.
Ugyan nem vagyok klasszikus akit szó szerint illik idézni,de elolvasni célszerű a hozzászólást,amiről véleményt mond a kéretlen hozzászóló
Márpedig ott a lakott területről történő vadterelésről vagyon szó,illetve a megfelelő fegyverhasználatról,lőirányokról…..
Már írtam korábban hasonló “széplelkeknek” annyi szép hobby van mint bélyeggyűjtés,szalvétagyűjtés…..Ez ügyben ennyi….
De mint tudjuk nagy az isten….
Üdv:
Attila
- Wasicuya
- 2014-11-23-20:50
Még azt a nüanszot elfelejtettem leírni, hogy a vadászokat vehemensen támadó embereknek fogalma sincs arról, hogy ők csupán a létezésükkel több vadat ölnek meg mint amit egy vadász elejt.
A gyerekeknek is tanítom: minden építés, alkotás, valaminek a létrehozása rombolással jár. Még annak a nyamvadt kis szövegnek is a leírása, amit most pötyögök, rombol. Akkor egy teljesen a technikától függő ember életbentartásához mennyit kell rombolni?
Még azt is tanítom, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem szabad alkotni, építeni, hanem azt, hogy mérlegelni kell, az okozott kárt és a keletkezett hasznot. (Amit írtam, remélem volt olyan hasznos valaki számára, hogy megérte
)
- Wasicuya
- 2014-11-23-20:19
Kedves Titkolózó Ló!
Bár felesleges belevauznom, de azért nem állom meg szó nélkül.
A vadászok egy bizonyos típusát nagyon nem szeretem. De nem szeretem az elvakult embereket sem, hiszen mindenkinek lehetősége lenne utánanézni dolgoknak. Főleg, ha másokat ócsárolni szándékozik. Ha valaki természetközeli módon éli le a fél életét, esetleg tanul is hozzá, akkor nem ír hasonlókat. Az emberek többsége nem ismeri a természetes környezetet. ez még nem lenne akkora baj, mert jórészt a technikai környezetben él. Csak akiknek van valami közük a természethez azokat is egy kalap alá veszik azokkal akiket én sem szeretek, mert valóban nem hajtanak semmi hasznot.
Az evolúcióval meg vigyázni kell, ha már felemlítette, hiszen tudjuk rengeteg faj kihalt már. Az emberiség sem élvez ebből a szempontból valamiféle védelmet. A túlszaporodott populációban egyre több a degeneráció. Az emberek túlnyomó többsége életképtelen a technikai környezet nélkül. Amikor egyoldalúan csak a természetes környezet védelmét hangoztatjuk, és a másik kettőre tojunk, akkor azzal nem használunk az emberiségnek sem és a természetnek sem. Ennek kifejtéséhez legalább egy egész-estés előadás kellene, vagy egy vaskos könyv, így nem kezdek bele.
A lényeg az emberség (meg erkölcs)azért jó, mert nélküle nem tud egészséges társadalom létrejönni. De azt gondolni, hogy a természet sajátja az tévedés. Nincs olyan, hogy bűn megölni egy állatot, mert a bűn emberi találmány. Az ember határozza meg mi a bűn. Azért mert vannak akik bűnnek tartják, másoknak még nem az. Nagyjából 7 500 000 000 ember él a földön, mennyi tartja bűnnek az állatok megölését? Senki nem tudja, csak sejthető, hogy a természettől eltávolodott emberek között van a több.
Szép estét: Fehérember
- Yenky
- 2014-11-23-19:57
Kedves Horse Whisperer!
A hozzászólásodat nemigen kommentálnám többel, csak annyival, hogy az origón szoktam ilyeneket olvasni. Szerintem ott több szívecskét kapnál mint itt. Border Guard pedig aktív szolgálati ideje alatt kb. tízszer annyi fegyveres bűnözőt fogott el, mint ahány karaktert te idefostál.
Üdv,
Jeney Zoli
- Horse Whisperer
- 2014-11-23-18:23
Nos … Akármilyen -“kérjük türelmüket” meg “a vadőr bemegy az iskolába a gyerekekkel beszélni /jééééééézusmááária!!! az a maradék kevés esze is elment? Minimum fiatalkorú megrontása, zaklatása!/ – előzetes figyelemfelhívás mellett is egy fajta szánalmas lény nem talál kivetnivalót a dolgon: a vadász. Mert annyira böszme, hogy igenis vannak emberek akiknek a céltalan ölés, pláne a a kert végében nézve megzavarja a nyugalmát. Még mielőtt a “céltalant” és az “ölést” valaki nekiállna kimagyarázni az erkölcsi jóváhagyáshoz szépen legyártott, vadászvizsga felkészítőkön idillikusan előadott klisékkel, vessünk rájuk egy pillantást: 1: “a k…válkodással ellentétben ez az egyik legősibb mesterség” Nos ez a tény kétségtelenül igaz, őseink valóban halászó-vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, életben maradási szükségleteik kielégítése céljából. Igen ma is eszünk húst, igen azt is tudjuk, hogy vadhús is kapható szinte minden városban lévő vadhús üzletekben, tudjuk azt is, hogy nagyrésze a szemétbe kerül. Pár hónapja volt valamelyik a rádióban szó a közétkeztetésről, hogy jó lenne bevonni a vadételeket is, ugyanis évente 1500 tonna fölösleges vadhús termelődik ami a végén megsemmisítésre kerül!!! Következő snitt a riportban konyhások, szakácsok megkérdezésével: “költségesebb, körülményesebb elkészítés, az emberek nagy része nem szereti, a tapasztalat szerint gyerekek meg sem eszik, az ólommal szennyezett madárhúst közétkeztetésben egésszégügyi szempontokat szem előtt tartva képtelenség elkészíteni, nem mellesleg drága”. 2: “mezőgazdasági területek védelme” No igen, 10 év fegyverkereskedelem után 15 év mezőgazdászként ez sarkalatos pont lenne, valamilyen szinten összekapcsolódik a 3.-kal: “túlszaporulat megakadályozása”. Nézzük csak: a vad mint minden más ott szaporodik ahol van mit ennie és jólét van. Erre a “vadgazdálkodás” rá is segít törtszem felvásárlással és etetéssel (bocsi felénk pl. tök véletlenül a szárítóból eltűnik a 3-4% törtszem, és tök véletlen a szárítós testvére a főatyaúristen a vadászatban errefelé) tehát a vad túlszaporodik ami ellen már tényleg védekezni kell, aminek következtében visszakanyarodunk az első ponthoz a felesleges húshoz, tehát mi volt az értelme: néhány terepszínű ruhás agyilag torzszülött vagy kirittyentett nemes gondolatokkal drága puskákkal felvértezett arisztokratikus eszmei légkörben keringő figura sok pénzt kifizet, hogy ‘sportból’ ölhessen, majd nemes gondolatokkal telitömködi vad száját falevéllel és elmaradhatatlanul fotózkodik: aztapi….a micsoda hős voltam, más is lássa. A mezőgazdasági károkozásról elsőkézből annyit, hogy ha nem lenne vadászat, b…a rosseb elférne, egyébként meg ígyis sokat kell költeni a védekezésre (kerítés, villanypásztor, vegyszer), mert csak osztozkodás van mindig, mondván nekünk is meg kell tennünk mindent. 4: ” selejtes egyedek kilövése” ezt egyszer a boltban az akkori megyei fővadász vagy mi az izé az agancsokkal magyarázta, hogy nem így vagy úgy áll, csökevényesen fejlődik, hiányzik az egyik oldalon. Nos erre azonnal az evolúció és az evolúciót irányító mutáció ugrott be, erre már nem tudott mit mondani: képzeljük el milyen tetű dolog lehet egy akácosban, de akármilyen más erdőben 2 b…ott nagy szanaszéjjel álló aganccsal a fejeden közlekedni, zsákmányállat ösztönnel menekülni. Mi van ha éppen az evolúció dolgozik? Erre aki egy kicsit tájékozott az egymás közti rivalizálást hozza fel, de ugyanmár tudjuk hogy szinte tök azonos a szociális viselkedésük a lovakkal, és a lovak is meg tudják oldani agancs nélkül. Másrészről majd egy vízvezetékszerelő, környékünkön a nagy kirittyentő kőműves vállalkozó -de mondhatnék akár etológust- döntsön az evolúcióról. Még írnék az őzek-szarvasok lovakkal szinte azonos szociális viselkedésükről, anyaállat és borja közti életen át tartó kapocsról, arról, hogy lóháton szinte kartávolságra lehet menni hozzájuk, és szemükben mennyi minden látszik ilyenkor az érdeklődéstől kezdve a felismerésig, hogy valami tájidegen van a másik hátán és fussak vagy ne fussak. De ilyenek gondolom senkit nem érdekelnek a puskatus felől.
Kedves aranyparkettás borderguard! Mivel sorkatonaként szombathelyen IRK-s őrmesterként szereltem le, vajon tudsz-e róla miközben lehet, hogy éppen te öntözted lassított felvételként Babos A. irodája melletti unatkozó főtisztek irodájában a dísznövényeket, mi voltunk kinn fegyveres embercsempészeket elfogni majd elszedni tőlük a libériai menekülteket. Igaz senki nem tudta, hogy szervezett csempészet megy, meg azt sem hogy fegyverük van, szerencsénk volt, hogy a gépkarabélyok láttán elő sem merték venni, és csak a ruházat átvizsgáláskor derült ki, de vajon van-e fogalmad milyen érzéssel megy ki a következő szolgálatokra az ember: bakker lehet, hogy a következő lőni fog amíg én az első riasztólőszert küzdöm ki.
Szóval kedves mindennapi hősök! Ki mernétek-e menni fegyverrel a kezetekben az erdőbe úgy, hogy lehet már célkereszben vagytok!
- border guard
- 2014-11-20-07:45
Nos a polgári jog már csak ilyen a bérlő és a bérbeadó önkormányzat,magánszemély viszonyában amikor a tulajdonos” türni,együttmüködni “köteles …..Azán nem hülyeség néhány nappal előtte a hiv.vadászt kiküldeni egy kis tájékoztatásra,értesítést küldeni/kérjük türelmüket mintegy egy órára,háziállatokat,kutyákat,macskákat bezárni” ,aztán megy az…Vagy a vadőr bement az iskolába a gyerekekkel beszélni,hazavittek egy írásbeli értesítést.Nekünk általában drukkoltak,köszöngettek,tréfálkoztak
Így is lehet….Még valami:persze évente egyszer -kétszer tartottunk csak ilyen a lakosokat is érintő tereléseket,mikor nem volt egyéb lehetőség…..
Természetesen ez a bekerített területen nem megvalósítható,kerítésen átmászva ,veteményt letaposva illetve mi meg tudtuk tenni azt,hogy a nagyobbakat a tulajdonos engedélyével meghajtottuk….amikor még az “emberek beszéltek egymással ,de pl Tápíóbicskén a Tápíó menti több kilométeres nádascsíkokat nem hagyhattuk ki a falú közepén……10 000 fácánt neveltünk a gyámoltalanok még sokáig
bejártak a házakhoz,nem mindenki a szépségükért szereti/gyakran aztán egy 631-es Slavia segítségével a fazékba…..
No ,jó szép volt
üdv:
Attila
- Rudi kettö
- 2014-11-19-21:18
Szóval lődözhetnek belterületen, én meg köteles vagyok tűrni, hogy a kertemben mászkáljanak? Szerintem pofátlanság más kertjébe engedély nélkül bemenni,a macskáit 4 vizslával kergettetni,3 kutyám van, majd szét szedik a kerítést,mindezt szombat reggel 8 órakor, amikor pihenhetnék.Miért nem tudnak kimenni az erdőbe?
- border guard
- 2014-11-19-18:58
Nos rendesen félrevettem az infót!
azt hittem vadászol amikor az ott lévő vadásznak megjegyezted,hogy” mit szólna ha én lövöldöznék a maga kertjében”+ mintha érdeklődnél az elöltöltő vadászat iránt/?/.Még meggondolhatod
Azt a helyzet ,hogy a lakott terület vadjárta részeíről jogszerűen terelheti ki a vadászatra jogosult a vadat/pláne ha a nem vadászható un kivett területért is bérleti díjat fizet a vadászatra jogosult/,lövést csak a terelés végén a leírtak szerint tehet….
18 évig lakott velünk és” hagyta magát szeretni” Buci nevű félperzsa macskánk akit sokan ismertek a lövész/vadásztársak közül
nálam kevesen szeretik jobban őket
Na jó, tanulság soha ne a hiedelmek vezessenek
Attila
- Rudi kettö
- 2014-11-19-14:05
“Nem látok én ezeken a képeken semmi elrettentőt……a lakott terület közelében a fedett terepet hajtják”
Nem lakott terület közelében, hanem a lakott területen a belterületi telkeket hajtják.Tudomásom szerint belterületen nem szabad vadászni+300m.Egyébként én nem vadászom, és azt a pár fácánt, ami még véletlenül életben marad télen etetni szoktam.Nekem élve jobban tetszenek.Megjegyezném, hogy a szomszéd kisleány sírva hivogatta a macskáit,hogy az elött összeszedje őket, mielött a hajtás ideér.- border guard
- 2014-11-19-09:31
A gyakorló vadász csodálkozom,hogy ilyesmin fennakad,hogy kertje mellett lövöldöznek….Én még akkor vadásztam amikor ez nehezen képzelhető volt el,miután az illető vagy ott volt a hajtósorban ,netán elállóként,ha meg nem jött vadászni,nem a mi tagunk,vagy erdész stb egyéb fegyveres volt akkor vagy elszalajtottuk a puskájáért,ha mégse akkor így ünnepek előtt legfeljebb beadtunk egy kakast aztán isten veled…..
Persze már hallom is ,már nem úgy van stb
Sic transit gloria mundi
- border guard
- 2014-11-19-08:52
Uraim!
Nem látok én ezeken a képeken semmi elrettentőt……a lakott terület közelében a fedett terepet hajtják,/több kilométeres elzárt ,”kivett” területek is lehetnek ahol a vad megbujik,örök reményül a hurkozóknak,légpuskásoknak stb/terelik kí a vadat,mi is tettünk ilyet…
Kíterelve a vadat,lőni a felrebbenő,futó vadra a “demarkácíós vonalon ” túl ill indiferens lőírányba lőni
No persze a barátság kedvéért,fokozottan lőtilalom kutyára,macskára,házigalambra!
- Rudi kettö
- 2014-11-18-16:27
Kérdeztem egyik vadászt mit szólna hozzá, ha szombat reggel arra ébredne, hogy a kertjében lövöldözök, de csak hümmögött.
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.