Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
Games
4 days, 21 hours telt el
Games
4 days, 21 hours telt el
Játék ajánló
6 days, 5 hours telt el
Játék ajánló
6 days, 5 hours telt el
Színdarabok
1 week, 1 day telt el
További hozzászólások
15 bejegyzés megtekintése - 61-75 / 146
  • Én nem fordítok, mivel angol szövegben még a szavakat sem tudom egymástól megkülönböztetni. Salétromsavval sokat dolgoztam,ezt az anyagot ismerem.Nem ezt teszi a fával, ha fára kened 2-3 nap alatt az átitatott réteg össze töredezik. Ez inkább valami olaj.

A videóban kb ez hangzik el: Egy akkortájt új anyagot kezdtek használni ami melegítés hatására mély vörösesbarnára színezte a fát. Ez az anyag az aqua fortis avagy salétromsav volt. Közben a képen egy vöröses színű híg folyadékot ken a fára, majd a felesleget gondosan leitatja.

A salétromsav, főleg melegítve megsárgítja és megbarnítja a fát, nitrálja  és oxidálja a ligninben levő aromás részeket (a lignin egy főleg  hidroxiaromás polimer ugye). A videón nincs infó a sav koncentrációjáról, de még ha tömény (50+%) is, a felvitt mennyiség csekély, a fa mélységében már nem hat, ráadásul az igen nagy meleg hatására a felszínen maradó rész el is párolog. Utána ráadásul le is keni lenolajjal, így ha a fa kissé károsodott is a megkötő szilárd olajlakk szépen “összetartja”.

No, ez volt a kémiai rész. A kiindulás pedig még mindig az, hogy a videó szerint ezt használták.  :bye:

Szerintem a megoldás, ha kipróbálom, és nyilván nem tusafán, hanem valami próba fán :) Az ötlet mentve a memóriámban, majd ha lesz rá szabad vegyértékem kipróbálom és megírom a tapasztalatomat. (most egy másik megoldáson dolgozom, csak nagyon fakezű vagyok és sok idő kell a ronda eredményhez is :D )

Én nem fordítok, mivel angol szövegben még a szavakat sem tudom egymástól megkülönböztetni. Salétromsavval sokat dolgoztam,ezt az anyagot ismerem.Nem ezt teszi a fával, ha fára kened 2-3 nap alatt az átitatott réteg össze töredezik.
    Ez inkább valami olaj.

Ha az a folyadék salétromsav lenne, akkor a sárgaréz alkatrészek zölden haboznának és narancs szinü füst jelenne meg, ahogy a sav a fémhez hozzáér.

Én csak fordítok! :) Te nem ezt hallod? Mindkét név elhangzik. Még 1x megnéztem.

A videón nem csak a fára keni? Aztán a felesleget gondosan leitatja.

Amúgy a salétromsav pont ezt tenné a fával.

Ha az a folyadék salétromsav lenne, akkor a sárgaréz alkatrészek zölden haboznának és narancs szinü füst jelenne meg, ahogy a sav a fémhez hozzáér.

köszönöm

https://kapszli.hu/varazslatos-felvetelek-a-regmultbol/

Nem tudom hihetek-e a fülemnek, de a narrátor aqua fortist avagy salétromsavat emleget. Ezzel barnítja a fát melegen.

Sziasztok.

Kéne egy kis segítség, mert ennyire nem vagyok azért jó angolból. A https://kapszli.hu/varazslatos-felvetelek-a-regmultbol/  cikkben szereplő videóban az 54. percben a kész fegyver felületkezelését mutatják be. Mit ken rá a fára, amit aztán melegítéssel tovább kezel?

xyz yx

Mellékletek:

xyz xy

Mellékletek:

xyzu

Mellékletek:

xyz

Mellékletek:

Kezd puska formája lenni.

Mellékletek:

x y z

Mellékletek: