-
- Ryker
- 2015-03-25-09:19
Mélyen Tisztelt Uraim!
Az Amerikai polgárháború magyar hőseire emlékezve létrehoztam néhány ismerősömmel egy emlékoldalt.
Nem titkolt célunk az, hogy egyszer talán Magyarországon is tudunk szervezni egy amerikai polgárháborús találkozót.
Üdvözlettel: Nagy Miklós
- Pferi
- 2014-09-23-02:21
Szevasz Csaba!
http://www.allworldwars.com/Gatling-Guns-Service-and-Description-1878.html
Szerintem a polgárháború utáni, de még nem modern műszer…
- Kapszli
- 2014-09-22-19:06
Sziasztok! Egy film megtekintése kapcsán felmerült a kérdés, hogy milyen (egyesített) lőszert tűzelt 1865-ben (polgárháború vége felé) a Gatling géppuska? Mert ugye szerelt lőszeres revolverek nem nagyon voltak abban az időben. A magyar szakirodalomban nem találtam konkrét információt. Üdv: Cajga
Szia Cajga!
Egy vastag falú rézhüvelybe töltötték a lőport és szorították a lövedéket. Hátul lőkúp volt a hüvelyen, és egy muskéta csapit tettek rá,
üdv
SC
- Cajga
- 2014-09-21-20:33
Sziasztok!
Egy film megtekintése kapcsán felmerült a kérdés, hogy milyen (egyesített) lőszert tűzelt 1865-ben (polgárháború vége felé) a Gatling géppuska? Mert ugye szerelt lőszeres revolverek nem nagyon voltak abban az időben.
A magyar szakirodalomban nem találtam konkrét információt.
Üdv: Cajga
- traktoros
- 2014-03-07-21:57
Jók a képek. Saját technika a szinezés? Nekem engedett többet is feltenni.
A Google-n találtam őket véletlen, de utánanéztem most és a Colorizedhistory csapata csinált. Itt van a facebook oldaluk mindenféle képpel.
https://www.facebook.com/pages/Colorizedhistory/430760113645337
- Cajga
- 2014-02-08-19:59
Na, ennek a lovasnak nincs kardja és ott hordja a revolvert (amit balosnak mondanak). Sokat böngésztem az eredeti polgárháborús képeket, de nem nagyon lehet látni a gyalogosoknál a revolver holstert. Puska, csapitartó, lőszertáska, revolver sehol.
Azért még várjuk az esetleges magyarázatokat.
- Etheus
- 2014-02-07-21:34
Sziasztok! Segítséget kérnék , hátha tudja valaki a választ. Több polgárháborús filmben láttam, hogy a katonáknak a revolver holstere az ellenkező oldalon van, mint ahogy kellene. Lovasnál még megértem, mivel ha jobb kezében kard van és kell még a revolver is, akkor bal kézzel könnyen előrántja ( jobb kezesnél, bal kezesnél pont fordítva). De gyalogos katonánál mi értelme van? Még a boltok is így mutatják be a holstereket ( mellékelt kép). Várom a hozzászólásokat, üdv: Csaba
Szia,
csak 1 tipp, de ilyen holstert inkább a gyalogsági tisztek hordhattak, nem a közkatonák, ezért a kard szintén magyarázza, hogy miért bal kezes a rántás. Ha átlag gyalogost nézed, a patrontáska pont ott fityeg, nem hinném, hogy ők is így hordták volna vagy nem ilyen holsterben.
Üdv: Etheus
- Cajga
- 2014-02-07-16:55
Sziasztok!
Segítséget kérnék , hátha tudja valaki a választ.
Több polgárháborús filmben láttam, hogy a katonáknak a revolver holstere az ellenkező oldalon van, mint ahogy kellene. Lovasnál még megértem, mivel ha jobb kezében kard van és kell még a revolver is, akkor bal kézzel könnyen előrántja ( jobb kezesnél, bal kezesnél pont fordítva). De gyalogos katonánál mi értelme van? Még a boltok is így mutatják be a holstereket ( mellékelt kép). Várom a hozzászólásokat, üdv: Csaba
- Etheus
- 2014-01-31-09:18
Sziasztok,
ma néztem teljesen véletlenül
egy filmet a polgárháborúról és ismerős emberre bukkantam benne. A virginiai katonai akadémiáról is szó volt benne és az ezredes a VMI-ről, aki a tavalyi polgárháborús konferencián is is felszólalt, ebben is szerepelt. Érdekes volt látni, hogy ezzel az emberrel beszélgettem a konferencián
.
Etheus
- LQ
- 2013-12-11-08:09
Szia Miklós!
A szó szoros értelmében véve ez nem olyan hagyományőrzés, mint ahogy az USA-ban művelik. Itt első sorban a sportlövészetről, lövész versenyről szól a dolog. Természetesen ehhez szorosan kapcsolódik (mint minden történelmi lövészágnál), a korszak szeretete (tisztelete). A versenyeken (lövésztalálkozókon) beöltözünk korhű ruházatba, katonai felszerelésekbe. A fegyverek korhű replikák, és a fegyverhasználat, lövészet úgy zajlik, mint annak idején. Vannak zászlóink (csapatzászlók is), és a nagy többség az ebédet korhű tányérból vagy csajkából eszi, korhű kanálgéppel. Nagyon büszkék vagyunk a “kiegészítőinkre”, amit sokan maguk készítettek, vagy tettek kissé egyedivé.
Viszont nincs alakizás, parádézás, csataújrajátszás, vagy magasröptű ideológiai eszmefuttatások. Ez egy történelmi sportlövészeti ág, ami az USA-ból jött /honnan máshonnan :)/. Az N-SSA (North-South Skirmish Association, bővebben itt: http://www.n-ssa.org/index.php) szabályrendszere alapján zajlik. Már nem tudom hanyadik ismétlésem, hogy sportlövészetről van szó, azaz vannak szigorú biztonsági és egyéb rendszabályok amiket be kell tartani. Illetve vannak feltételei az aktív részvételnek (sportegyesületi tagság, elöltöltő fegyveres vizsga megléte), persze ezt senki nem úgy kezdte, hogy beleugrott a kék vagy szürke gúnyába, aztán irány a lővonal.
Alapvetően két csapat van a Konföderációs oldalon a 1st Texas Infantry Regiment és az Északi oldalon a 39th New York Volunteer Infantry Regiment. Ez nem azt jelenti, hogy valahova be kell sorolni. Vannak milicisták, vagy más alakulat “egyéni” képviselői, de akár besorozott indián is lehetsz, ha ahhoz van kedved. :) A lényeg, hogy korhű legyen.
Sajnos nem vagyunk sokan. Össze-vissza talán 15-en hódolunk ennek a műfajnak. Ezért a rendezvényeink inkább családiasak, mint reprezentatívak. Viszont a létszámhiányt hangulattal pótoljuk, ami megbízhatóan fergetegesen jó szokott lenni. Ha esetleg érdekel a soron következőn szívesen látunk akár nézőként, de ha van kedved ki is próbálhatod megfelelő előkészülettel.
Üdv: LQ
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.