Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szervusztok!

Nos,a lakott terület,település a vadászat szempontjából irreleváns,hiszen “kivett” terület,minden jogszabály szerint is, tehát néhány járványügyi esettől eltekintve,nem vadászható.Tény ,hogy a régi területbérleti szerződések a teljes “Brtto” területre szóltak,senkit nem zavart/ amig jelképes összeg volt/arra ,jogalapot szolgáltatott,hogy a településszéli kerteket/civilizáltan a tulajjal megbeszélve,kiméletesen,nem összetaposva a veteményt, ki lehetett terelni a vadat/.

Tehát a lakott terület/kivettnek kell tekinteni a területbérleti szerződésben/ határait meg kell állapitani.ebből a szempontból mindegy szerintem a belterület fogalmát/a település központi része/,a lakott területtől elválasztani ,hiszen “am block” nem vadászható!

Az igaz,hogy településenként jelentős eltérések lehetne.Egy alföldi ,mezőgazdasági területek közé ékelt ” egy utcásfalútól egy nagyközségig,kisvárosig ahol a vadászat értelmszerűen fel sem merül.           A vadászterület bérleti   szerződésnek miután azt hatóságok rögzitik,engedélyezik, erről pontosan rendelkeni kell,hogy milyen területre/rajzok,térképek/terjed ki….

Tehát változatlanúl fenntartom,miután már  1971-ben is oktatták Szombathely-Oladon az 1805.vadász-vadtenyésztő szakmában:

” A lakott terület határától számitott háromszáz méten belül vadászati tevékenység nem folytatható”Az is igaz,hogy ez egy nagyközség területére vonatkoztatva jó nagy darab /több tíz ha is lehet/De a lakott terület határától indulva  a vadat értelemszerüen kitereltük magunk előtt,sok gyakorlati problémát nem jelentett,hiszen az első leállás 1-5 -3 km-re volt….

A külterület ha közigazgatásilag a település része ha több épület van együtt,a lakott terület,ha különálló ingatlanokból,tanyákból áll,ennek megfelelően a lakóházakra érvényes módon,kell eljárni/vadászatvezetés,kikerülni,lövésirányok meghatározása/Szerintem….

 

 

Most ez változhatott,de biztos,hogy észerűen korlátozott,szabályozottnak kell lennie..

üdv:

Attila