- János Felföldi
- 2014-01-24-16:04
Drága Barátim! Végigolvastam magam is a fentebb említett “szabályokat”. Elsőként szeretném végre tisztába tenni az ominózus “vetőcső” dolgot. Idézek a Pirotechnikai kislexikonból (hozzáteszem a pirotechnikus vizsgán ugyanezt kellett tudni a dologról) : Vetőcső: A tűzijáték bomba fellövésére szolgáló eszköz. Anyaga lehet műanyag, acél vagy kartonpapír. Kalibere (belső átmérője) alapján különböztetjük meg, és adott vetőcsőből csak azonos kaliberű bomba – egyszerre mindig csak egy! – lőhető fel. De! Legfontosabb ismérve, hogy vetőcsövet CSAK végzett pirotechnikus üzemeltethet, kivéve azokat a bombatelepeket, melyek Dec.31. 18:00-Jan. 01. 06:00 -ig szabadon használhat a nép. Emellett alapszabály pirotechnikai vonalon, hogy pirotechnikai terméket kézből üzemeltetni TILOS! Tehát a vetőcsövet nem lengetjük, hanem eldőlés ellen biztosítva fixen rögzítjük. Ha mégsem, az az engedély azonnali bevonásával jár. Ezen dolgok ismeretében mindenki gondolja át a hagyományőrző rendezvényeken miféle vetőcsövek vannak használatban.
Hi! Kicsit pontosítsunk. III. pitotechnikai osztályú bombatelepet lehet az említett időszakban felhasználni technikus nélkül. Az I. és II. osztályba tartozó termékek és bombatelepek egyész évben szabadon vásárolható, tartható és felhasználható természetesen csak MAGÁNTERÜLETEN.
![]()
Bocsánat, pirotechnikusként nekem magától értetődő volt, nem írtam ki külön. Viszont ha hagyományőrző rendezvény nyílt rendezvény, és bárki bemehet – függetlenül attól hogy belépti díjas vagy ingyen látogatható – hiába van magánterületen tartva, akkor az már nem tekinthető magánterületnek. Sok sok olyan apróság, ami bonyolítja a helyzetet. :-D