Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Üdv Urak!
Segítsetek kiagyalni egy megoldást, egy felmerülő problémára.
Adott egy 12 kaliberű, egycsövű Pedersoli sörétes.
Szűkítése nincsen.
Vastag nemez-filc fojtással, arra közvetlenül rátöltött 10-es söréttel remekül lehet vele kelő, vagy nem túl messze repülő fácánt lőni.
Eddig minden rendben is lehetne…. HA nem létezne a hülyebogár :yes:
De létezik! :yahoo:
És azt rágta bele az agyamba, hogy nekem libáznom és rókát lesnem kellene a füstös sörétessel.
Ergo, a feladat egyszerű (nek tűnik), összébb kell szorítani a szórásképet annyira, hogy megfeleljen az elvárásoknak.
Olyan próbákon már túlvagyok, amikor a nemezre közvetlenül grízt öntöttem, a sörét-töltet térfogatával megegyező mennyiségben, majd arra került egy papírkorong, arra a sörét, majd a zárólap.
Úgy gondoltam, hogy a cső elhagyásakor a gríz azonnal felhöt képez, ami lefékezi a mögötte érkező nehéz filcfojtást, ami így nem tudja “szétverni” a sörétrajt.
Nem mkndhatom, hogy nem lett valami eredménye a beavatkozásnak, de messze nem az elvárt szórást hozta.
Mivel semmilyen műanyagot sem szeretnék a csőbe gyömöszölni, ezért sörétkosár szóba sem jöhet.
Viszont szóba került, hogy lehetne esetleg egy vastagabb papírból egy kaliber azonos hengert formázni, aminek a hossza akkora legyen, ami képes befogadni a söréteket.
Ebben az esetben a nemezre egy jó passzentos papírkorong kerülne, arra menne a papírcső, bele a sörét, és végül a zárólap.
Az elmélet az, hogy a fojtás a söréteket a papírcsővel együtt tolná ki a csőből, majd a papír sokkal gyorsabban elveszítve a sebességét, lemaradna, de addig, remelhetően pár méteren át, még egyben tartaná a söréteket.
Így a hatékony lőtáv, a papír anyagának jó megválasztásával, akár 20-30 méterrel is kitolható lenne….
Eddig az elmélet.
De mit mutat vajon a gyakorlat?
Mindenképp kísérletezni fogok vele, de egyben kérem szépen, ha valakinek van elképzelése arról amit felvázoltam, vagy konkrét tapasztalata, javaslata, ne tartsa magában :good:
Előre is köszönettel:
Gálos Csaba