- Yenky
- 2020-09-18-08:27
Kedves Lövész- és Vadásztársak!
A sportlövők között óriási felháborodást váltott ki a napokban bejelentett OSEI állásfoglalás, melyben a sportorvosi engedély felfüggesztését helyezik kilátásba pozitív koronavírus teszt esetére. Nekem személy szerint jelenleg nincs sportcélú lőfegyverem, de vadászként is át tudom érezni azt az aggodalmat amit ez a helyzet a sportfegyvert tartókban előidézett. Valamelyest megnyugtató, hogy a Fegyverügyi Egyeztető Fórum azonnal cselekszik, de mivel csak a lövészsportban érintett szervezetek részvételével, így kérdés, hogy mit sikerül elérniük, mert igazi lobbiereje ebben a pillanatban csak a vadász-szervezeteknek van.
Még 2012-ben, az új fegyvertörvény kidolgozásának hajnalán, javasoltam pont itt a Kapszlin, hogy alakuljon egy minden fegyvertartó érdekét képviselő, az amerikai NRA-hez hasonló szervezet. Még csak le sem „hülyézett” miatta senki. Az azóta eltelt nyolc év alatt egy ilyen szövetség már kinőhette volna magát, ügyvédek hadával, pénzzel, befolyással, vagyis igazi lobbierővel bírhatna. Évi 10 000 Ft-os tagdíjjal és 60 000 taggal számolva mára 4-5 milliárdos vagyona lenne. Tény, hogy a Fegyverügyi Egyeztető Fórum sokat elért, de mint a mellékelt ábra mutatja mindenképp szükség van rá, hogy ezt a Fórumot egy magasabb szintre emeljük, mert ha most hosszas könyörgés után sikerül is jobb belátásra bírni az OSEI-t, az ördög nem alszik, bármilyen kormány alatt, bármikor felbukkanhat egy újabb, hozzá nem értő, a fegyvertartók érdekeit semmibe vevő csinovnyik.
Üdvözlettel,
Jeney Zoltán
okl. gépészmérnök