Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Sziasztok!

1. Az elsütött hüvely nem egyenlő a csappantyús hüvellyel, gyúelegyes hüvellyel. A csappantyú tartalmaz gyúelegyet. A gyúelegyes hüvely is. Ha a csappantyúnak látszó izé nem tartalmaz gyúelegyet, akkor csak csappantyúcsésze a neve, boxer esetén csappantyúcsésze üllővel. Ha a peremgyújtású töltényhüvely nem tartalmaz gyúelegyet, akkor az nem gyúelegyes töltényhüvely, hanem töltényhüvely.

2. “15. leváló köpenyes lőszer: olyan lőszer, amelynek lövedéke űrméret alatti, és a fegyvercsőben való megvezetését – esetenként a lőporgázok hajtóerejének átadását is – valamilyen, a lövedékre szerelt alkatrész végzi, amely úgy lett kialakítva, hogy a cső elhagyását követően a lövedékről – annak a célba csapódását megelőzően – leváljon;”

A papírköpeny NEM a lövedékre SZERELT ALKATRÉSZ. Másodsorban a papírtapasz NEM KIFEJEZETTEN ÚGY LETT KIALAKÍTVA, hogy a lövedékbecsapódás előtt leváljon, még ha az esetek nagy többségében ezt is teszi. Másrész erősen lehetne vitázni azon, hogy egy pár tizeddel karcsúbb lövedék űrméret alatti-e.

Üdv: lorenz

Szia SC!

Köszönöm a gyors reagálást!
Az 1.-es szerintem is egyértelműen NEM, de azért nem árt tudni, hogy komoly hívei vannak az ellenkezőjének is. Miskolcon egy éppen hüvelyeket gyűjtögető kollégához ezzel ment oda egy szolgálaton kívüli rendőr. A vége az lett, hogy a már összegyűjtött hüvelyes nejlonzacskó a kukában landolt. Ami számomra fájóbb, hogy a sportlövészek között is akadnak ennek a magyarázatnak hívei: http://gslk.hu/index.php/en/tudastar/28-mit-tarthatok-avagy-a-loszer-es-loszerelem

A másik viszont szerintem megáll, mert a jogszabályi fogalmazás egyértelműen betakarja a papírtapaszos lövedéket. Ez is nagyon fáj :yes: , mert a gas check elég drága, a rézköpenyes lövedék meg még drágább. Az Ón hulladék formájában beszerezhetetlen, öntödében meg aranyáron mérik. A keréksúly is kihalt, mint a dinoszauruszok. A papír tapasz jó alternatíva lenne (igaz kicsit macerás).

Kéne erre kérni egy állásfoglalást?!

Üdv: LQ