Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Valami megint nem jó a fórumon. Az alábbi szöveget #50757-re elküldtem “válaszként”, jelzi is, “legfrissebb hozzászólásként, de nem jelenik meg.

Kedves Csetneki Péter!

Nem vagyok jogász és vitát sem akarok nyitni, de megköszönném, ha megírnád, hogy melyik az a “vonatkozó három tv”, amelyik szerint nem kell lövészetvezető. Az ui. hogy egy tv. – pl. a 204. évi XXIV. törvény, az un. “Fegyvertörvény” sem – nem tárgyalja “lövészetvezető” fogalmát, feladatát …, még nem jelenti azt, hogy nem is kell. A lövészetvezető a lőterekhez kapcsolódik, erről pedig a 49/2004. (VIII.31.) BM rendelet rendelkezik. Azt ugyan a rendelet sem mondja ki, hogy lövészetvezetőre szükség van – csak meghatározza, hogy ki lehet az – viszont a 3. mellékleben található minta 4. pontja szerint: “Lövészetet csak lövészetvezető jelenlétében szabad végrehajtani”.

Innentől lehet azon mantrázni, hogy egy BM-rendelet nem írhat felül tv-t – persze nem is teszi, legalábbis ebben a vonatkozásban! -, de a lőtérszebályzatokat a rendőrség hagyja jóvá, és hidd el, hogy ők figyelembe veszik a BM-rendeletet.

Egyébként tv-től és rendelettől függetlenül minden lőtér szabályzata tartalmazza ezt a “kellemetlen” kitételt. (Én legalábbis még nem találkoztam az ellenkezőjével, bár már elég sokhoz volt szerencsém. :-) ) A lőtéren pedig a helyi szabályzat (is) a mérvadó, és egyetlen lőtérvezető sem fog engedni lövészetvezető nélküli lövészetet – vagy ha mégis, egy eseménynél igen kellemetlen helyzetbe kerül!

Szóval, jó lövészetet, természetesen lövészetvezető jelenlétében!

üdv., János