Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Üdv! Átolvastam az itt levő néhány oldalt, mégis maradt kérdésem. A fekete lőpor maradványait semlegesítő, tisztító forró szenteltvíz rendben. A leginkább korrodáló maradvány az sejtésem szerint savas hatású, így van-e? Ha igen, egy kicsi lúg hozzáadása a melegvizes fürdőhöz áldásos, vagy kerülendő? (Pl. egyéb munkámnál, otthoni alumínium eloxálás után, amit savakkal végzek, enyhe lúgos öblítéssel szoktam semlegesíteni a festendő tárgyakat.)

Hi! Az égéstermék nem savas, csak amikor nedves lesz, mert a korom nagyon könnyen köti meg a levegő páratartalmát. Kénsav, és kénessav lesz. Én lövészet után befújom a fegyvert valamilyen fegyverolajjal, (WD, BRUNOX). Aztán amikor hazaérek, csak forróvízzel mosok. Feleslegesnek tartom a lúgos közömbösítési kísérletet, nem kell újabb vegyi reakciót csinálni a csőben. :bye: :bye: :bye:

Köszönöm a választ. Arra gondoltam, ha ellenkező irányba toljuk (ezek szerint lúgos, szappanos víz)az még jobb hatást érhet el. Amúgy egy SONAX olajat használok – igaz, nemrég óta. Ennek az a tulajdonsága van, hogy kiszorítja a vizet. Modellmotoroknál is ilyet használunk, a nitrometán tartalmú metiles üzemagyag szintén rozsdásítja a fémrészeket, víz marad vissza üzem után. Jobb a WD40-nél és nem is igazán drágább. Mindenképpen figyelembe veszem az itteni, gyakorlott lövészek tapasztalatait. :good:

Nyugodtan lúgozhatsz. Én már több mint tíz éve csak lúgos mosószerekkel /ipari zsíroldók/ mosom a fegyvereimet , jobban működnek mint a tiszta víz. Az összes fegyverem olyan mint új korában, rozsdának nyoma sincs. Konzerváláshoz kipróbáltam mindenféle high-tech. anyagot, de semmivel sem voltak jobbak mint a sima savmentes műszerolaj /varrógép olaj/. Ne bonyolítsd túl, a legegyszerűbb dolgok működnek a legjobban. :-))

 

Úgy-úgy! Én a lúgot, mint vegyi anyagot nem tartottam szükségesnek, azt írtam. Ha a mosogatószer, folyékony mosószer, stb. lúgos -mert általában lúgosak- azzal sincs semmi baj. Itt a limitáló tényező az asszony toleranciája. :-) Szerintem tök mindegy mivel, csak legyen eltávolítva az égéstermék és kiszárítva a vas, mosogatás után. És akkor itt az a téma következik, amiért indulhat a megkövezésem: revkónál a szerkezetbe lánckenő olaj sprét használok. (csőbe, dobba nem!) Tökéletesen és vastagabban mint más olajak, rátapad az alkatrészekre. Vízkiszorító hatású, savmentes. És a lényeg, hogy tisztításnál csak egy vászon ronggyal letörlöm és teljesen tiszta lesz az alkatrész, mert minden égéstermék beleragad az olajfilmbe.  :good: