Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Tisztítottam a Pietta Remi Pockettem, még csak pár hónapos. Kicsit erősebben meghúztam a ravaszt félállásban és láss csodát CSATTAN A KAKAS.. Mielőtt elkezdtem volna előkaparni a számlát meg a garancia jegyet, kíváncsiságból megpróbáltam a Pedersoli Remi Pattern Customon is és….AZ IS!!! Ez, egy éves, nagyon kevés lövéssel. Majd 1300 Euro volt, TALÁN NEM GAGYI (?). Mi a véleményetek, tapasztalatotok??? Az Ubi Colt 1860 nem csinál ilyet.

Mitagadás előfordulhat (kb. ezért van az a rengeteg biztonsági szabály tisztítás közbenre is), csak azt nem értem, miért húzkodod “kicsit erősebben” a ravaszt félállásban tisztítás közben? :) Bocsi nem gyökereskedni akarok, mert tényleg egy komoly biztonsági gátnak kéne lennie a félállásnak, függetlenül attól, hogy ki gyártja. Nekem az EA Zuave-om csinálta. És ezért írok a “kicsit erősebbről”,mert ugye puskánál is a cél felé tartva félállásban tesszük rá a csapit, viszont lövészetkor “üzem közben” húz rá kicsit erősebben az ember, mert a lövés pillanatában az ember akaratlanul “rámarkol”, így félálláskor is reflexszerüen erősebbet húz az ember amikor azt hiszi bekövetkezeik a lövés. Ilyenkor van az az érzés normál esetben, hogy “óóó b…meg elfelejtettem felhúzni, vagy “igazinál” kibiztosítani, pedig milyen jó lövés lett volna”. Viszont revkónál a félállás inkább töltési-tisztítási funkció mint biztonsági ( ugye tisztításkor semleges, lövészetkor cél felé tartva babrálunk amúgyis a dob és a ravasz körül), eleve a dob valahol félúton áll meg a két cső között, viszont akinek revkója van annak úgy “benn szokott lenni a kezében”, hogy tisztításkor megfogom a kakast, kicsit (amikor a végén a dob benn van teljesen, hogy a dobrögzítő is a helyén legyen) hátrahúzom és úgy engedem vissza, épp ezért ez a probléma lövészetkor szokott kiderülni. Mégegyszer írom: tremészetesen igazad van, működnie kéne, de mivel élesben használva ezeket elég steril körülmények közt, biztonsági regulákkal körbekorlátozva használjuk, akkor sem lehetne baj, ha egyáltalán nem lenne egy fegyveren fél vagy biztonsági állás (lásd esetemben: betöltve, már cél felé fordítva rátéve a csapi -valaki rámköszön,visszaköszönök (a puska végig a célfelé néz), elfelejtem, hogy félállásban van- célzok, meghúzom a ravaszt -mintha akadt volna kicsit, de elsült. Igen, dühítő volt, hogy valami új és nem szabályszerűen működik, de a leglényegesebb, hogy egy pillanatig nem kellett dühöngenem azon, hogy bárki is veszélyben lett volna emiatt akárcsak a pillanat törtrészéig is, mert ilyenkor derül ki, hogy a biztonsági szabályok jobban védenek, mint az anyagminőség :)

 

Azért húztam kicsit erősebben, hogy meggyőződjek arról, aminek az ellenkezőjéről győződtem meg. :yahoo: :good:   Természetesen igazad van Neked is. A Remi Pocketnél nagyobb gáz, mert nincs sátorvas és könnyebb NEM tisztításnál is rányúlni a ravaszra. Biztonsági előírások betartásával nyilván elkerülhető -majdnem- minden baleset, de… Arról nem is beszélve, hogy megkérdem: Ha tudok, tudsz a fegyver hibás működéséről, akkor szabad-e, szabályos-e, etikus-e lőtéren használni, lövésztársak épségét kicsit is kockáztatni ?  :unsure: