- Nyomkeresõ
- 2018-10-22-13:50
Sziasztok!
Pár napja volt alkalmam megmérni a az általam készített 7,62x 54R lőszerek torkolati sebességét kronométerrel. Magasak voltak a torkolati sebességek. Jóval magassabbak voltak a táblázatban megadottaknál. A felső határ ( 800 m/s ) felett 30-50 m/s-dal. Látni is lehetett, hogy a hüvelyeken a csapik kráteresek voltak, ami jelezte, hogy magas a gáznyomás. Pedig az ajánlott recepttel dolgoztam. Vagy én mértem rosszul? Visszaellenőriztem a lőpor mennyiségeket,- gondoltam , hátha több a lőpor. Szétszedtem a korábban töltött lőszereket, nem volt eltérés. (44,4 gr). Mégis magasak a sebességek. Éreztem, hogy nagyot rúg a fegyver és a nagy a szórás és jelezte, hogy valami nincs rendben. Úgy jártam versenyekre, hogy szar volt a töltetem. Nem is nagyon volt helyezés.
Ebből levontam a tanulságot. 1. Az újratöltő táblázatoknak nem szabad korlátlanul hinni.
2. A legnagyobb tanulság, hogy ha módunkban áll, mérjünk sebességet! Add egy biztos támpontot!
Csökkentettem a lőpor mennyiségét. Készítettem 4 féle töltetet. 41 gr-től, grénenként felfelé. A legjobb a 41 grénes lett. Lájtosabb visszarúgás, remek szórás, nem kráteres csappantyúk. Mért torkolati sebességek.713-721-719-739-716 m/s
100 m/s-dal kevesebb a korábbiaknál.
Sikerült hozzájutni egy kronométerhez. Közösen vettük, 10 ezer volt fejenként. Megérte.
Csak javasolni tudom, hogy szerezzetek be kronométert, ha sokat lőtök és hosszú távon gondolkodtok.
Lőporfüstös hétvégét!
Nyomkereső