Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Kedves Kapszlisok ! Szeretném kérdezni, hogy szerintetek ez mi ??? Mi lehet ez ? Ha van tipp, csak bátran. Köszönettel: Szityabácsa

Szia Szityabácsa! Ha nem akart a gyártó átverni a fenékjelzéssel, akkor ez egy svéd (Vulcans Gyufagyár :yahoo: a háború alatt lőszergyár lett – 1962-ben gyártott lőszer. Ha a méreteket megadtad volna, akkor a kalibert is meg lehetne határozni, így csak tippelni tudok, hogy ez vsz. egy gépágyú lőszer. A magja szerintem nem eredeti, inkább “dísznek” gyártottnak tűnik.

Szia Sólyomszem ! Köszönöm szépen a választ. A mag átmérője 16,5 mm, hossza 46,5 mm. A hüvely átmérője 26,5 mm és a hossza 112,5 mm. A mag nekem is gyanús volt, bár azt állították, hogy ez így eredeti. Egy távoli katonatiszt rokonomtól kaptam valamikor a 80 években. Sok költözés után egy papírdoboz alján lapult, ami szerencsétlen módon a kazánba kötött ki. A papírok elégtek, de ez túlélte. Most került a kezembe, kifényesítettem, de hiába próbálom beazonosítani, nem sikerül. Hasonló hüvelyt találtam, de a mag eltér. Ha jól emlékszek , így 30-40 év távlatából, akkor ez egy MIG vadászgép lőszere volt. Lehet, hogy csak mese volt az egész és ez valami teljesen más ?

Szia Szitya! Őszintén szólva, nem tudom, milyen kaliberek fordultak elő a migeknél, de akár az is lehet. A mag eredetiségét azèrt továbbra is kétlem, de hátha előfordul itt egy mig-pilóta! üdv. S.

(Balázs! Mikor lesz már egy “rendes” fórum? Vagy nem lehet feltölteni képet vagy minden válaszban ott van. … az egyéb problémákról nem is szólva!)