- Cajga
- 2018-04-18-22:14
Tehát akkor leírom mit tapasztaltam, hátha okul belőle valaki. A dobrekesztő nem működött megfelelően, mert nem volt pontos a mérete ehhez a revolverhez. Ezt az alkatrészt cserélték, tehát valami oka volt egyrészről a cserének, másrészt a kakashoz nem lett pontosan illeszkedő darab a cserélt. Ez azt jelentette, hogy a dobrekesztő csak akkor került a kakason lévő ferde csap megfelelő oldalára, vagyis a kiindulási állapotba, ha a kakas túl tudott mozdulni azon a ponton, ahol a lőkúpokra támaszkodott. Ezért kivett dobbal működött, még ha a lőkúpra csapott, akkor nem. A videót tanulmányozva azt láttam, hogy a dobakasztó villás részén lévő ívbe nyugszik a csap kiindulási helyzetben. Ezt az ívet finom papírral felcsiszoltam (kb: 0,06-0,08 mm-t) És a probléma megszűnt. Ezek után jöttek elő a további méretproblémák, mert most már dobbal is láttam működni. Ahhoz, hogy megértsük célszerű a videót tanulmányozni. Tehát nyugalmi állapotban kint van dobrekesztő, fogja a dobot. Amikor hátrafelé húzzuk a kakast, a ferde csap vastagabb része lehúzza a dobakasztót, majd további hátra húzásakor a ferdeség miatt leakad a csapról és ismét megfogja a dobot. Ennek a folyamatnak az időzítése fontos, Egészen biztos, hogy félállásban szabadon forog a dob, alap illetve felhúzott állapotban azonban megakasztja. Ennél a revolvernél csak alap és túlhúzott állapotban akaszt meg, mikor már a dob is túlfordult. ez azért van, mert túl későn akad le a ferde csapról. Ezért nyilvánvaló, hogy hosszú a dobakasztó villás része. Így mivel a dob túlfordul mindig beleüt egy kicsit a dobba a kakas. ezért volt felnyalódás mind a dobon, mind a kakason. Ezt a dobakasztó rövidítésével szándékozom megoldani, persze többlépcsőben, kis lépésekkel. Üdv: Tamás
Szia Tamás!
Mielőtt bármin rövidítenél, egy ötlet.
Az ilyen fajta reteszelési problémát a kakason található szemölcs elfordításával is lehet szabályozni. Vannak olyan revkok, ahol ez a szemölcs (nem véletlenül) külön darab. Ezt a csapos alkatrészt kiütve és megfelelő irányba fordítva (ez majd adja magát), majd visszaütve lehet az időzítésen állítani. Egy ismerősöm simán kifúrta, esztergáltatott egy ilyen alkatrészt és így oldotta meg az állítási problémát. A tabi versenyre megyünk vele, útközben rákérdezek.
Üdv: Csaba