Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Szervusz!

Egy régi történet, mikor még szabadon, minden engedély, vizsga nélkül lehetett a sörétesünkbe saját töltésű patront használni. Ez inkább egyébként az anekdota kategória.

Tehát valamikor még az elmúlt rendszerben élt R. Mihály Adolf, aki mindig mikor szóba került a neve, elmondta, hogy mivel 45-ben született és még nem tudták ki lesz a győztes, ezért kapta ezt a furcsa névpárosítást. Ebből rögtön láthatjuk, hogy nem egy hétköznapi szürke, de legalábbis unalmas emberke volt. Szeretett fura dolgokat mesélni, ám ami meglepőbb, ezek néha igazak is voltak.

Hogy miért írom ezt elöljáróban? Mert szükséges annak megértéséhez, hogy miért kellett neki pontos gyöngygolyót kikísérleteznie.

Tehát a történet:

Furcsa szerzetként ismertem meg, kancsal feleségével szamárfogaton is  közlekedett, nyaka tőrkéssel átszúrt, karjai tetováltak, és egyébként még józanul is mókás megjelenésű figura volt, mintha egy Rejtő regényből lépett volna elő.

A kancsal feleségéről annyit mondott, hogy ezzel lealább nem fog úgy járni, mint az előzővel. Többet azonban erről nem árult el. Nem is tulajdonítottam ennek semmi jelentőséget, ameddig meg nem hívtak Kistelek mellé vadkacsa vadászatra és ki nem derült, hogy Rece (mert így becéztük) a meghívómmal közös ismerősünk. És Ő elmesélte a történetet. Recének nagyon szép felesége volt, ami általában nem szokott baj lenni, ha nem kikapós. Ám a vadásztársaság elnöke az akkori Csongrád megyei főügyész talált módot becserkelni a hölgyet és még indokot is arra, hogy Recét biztonságos távolba tudja. Mindig valamilyen feladattal bízta meg, ami kellő ideig eltartott. Ám egyszer valamit otthon felejtett Rece és éppen a pásztoróra közepén lepte meg a pajzánkodó hitvesét és a főügyészt. Rece sokat nem teketóriázott, a pár szeme láttára bele lökött két patront a duplacsövűbe és kiadta a futás parancsot. Azok ketten pedig Ádám kosztümben szaladgáltak végig a falun, miközben Rece a töltött puskával a Simsonon ülve zavarászta őket fel, s alá.

Persze még aznap rabosították Recét, azonban fél év elteltével sem akaródzott tárgyalás lenni az ügyben, ugyanis a főügyész nős ember volt, és menteni akarta a menthetőt, valamint ideológilag sem lett volna kívánatos az eset nagydobra verése. Ezért inkább csak kitiltották Csongrád megyéből Recét. Valamint REF alá helyezték, azt azonban, hogy miért nem közölték más megyékkel.

A történet folytatását H. Józseftől tudom, aki annak idején a Szolnoki Húsipari Vállalat nagyfőnöke volt. Mivel Rece eredeti szakmája hentes volt, ezért rá bízták mint hivatalos pártfogóra. (ebben az időben, a REF-esek mellé rendeltek ilyen megnevezéssel valakit, és mivel  előírták, hol kell dolgoznia, így többnyire a főnöke lett az). Szóval H. József pedig volt akkoriban a vadásztársaság elnöke, így hát mikor összebarátkozott Recével és a REF is letelt, felvette vadőrnek. Viszont csak sörétes puskát kaphatott, mert azt a városnál kellett intézni, ahol nem tudtak Rece előéletéről, a golyósát viszont a megyénél, ami azért rizikósabb lett volna. Ebből kifolyólag kénytelen volt a gyöngygolyó fejlesztésbe kezdeni.

Az általa kifejlesztett típus neve: Muci, Uci, vagy kőtörő, mikor éppen mire lőtt vele.

Receptje nem túl bonyolult, ám meglehetősen precízen kellett a műveletet elvégezni. Volt egy gömbalakú horgászólom öntőformája, amely alulméretes volt a kaliberhez képest. A horgászólmot alufóliába csomagolta egyenletesen, addig ameddig éppen egy kicsit szorult a csőben.  Hihetetlen de pontosabban lőtt vele, mint a Brenekével.

Ezt még hihetetlenebb alkalommal megtapasztalhattam, de ezt csak négyszemközt mesélem el, a gyengébb idegzetűek  kímélése miatt.

Üdv: Tamás