Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat
  • LQ
  • 2018-02-17-22:48

Ma kipróbáltam az öreg Hickok golyó lövő módszerét. Kicsit anyagában változtattam, mert nincs olyan filc vagy nem tudom milyen fojtásom amit az öreg használ a videóban. 17 mm-es viaszolt parafát tettem fojtásnak, majd a laza száraz-tapaszos golyó (.682) és végül egy 5 mm-es viaszolt parafa zárásnak. Az tűnt fel a videóban, hogy az öreg mind a két fémlemezt nagyon a közepén találja el. Ez lehetett véletlen is, de azért nekem gondolatébresztőnek jó volt. És tényleg jó lett. Jó tenyérnyi szórást lőttem vele 25 m-en. Eddig ilyen szórást csak indiánbrennekével tudtam lőni, de annak megvannak a hátrányai. Az elkészítése igen időigényes, és akármit csinálok vele néha egy-egy csak szétszakad. Én sokáig nem lőttem golyót vagy slugot a sörétesemmel. Kicsit féltettem a vasat, de aztán kinőttem ezt a “lányos” aggódást, és rákaptam az ízére. :) Sokféleképpen próbáltam már golyót lőni, de igazán elfogadható szórást nem sikerült eddig elérni. Töltöttem közvetlenül a porra szoros viaszolt-nyálazott-olajozott tapasszal, aztán ugyanez fojtásra, meg papír patronba is raktam, de igazán jó eredményt nem tudtam elérni. 25-30 cm szórás meg néha még ezen kívülre is ment.

OFF: Manapság már nem nagyon divat lőtéri tapasztalatokat irkálni ezen a fórumon. Pedig régen sokat lehetett olvasni. Én azért is szeretem az elöltöltős műfajt, mert a “variációk száma” végtelen. Amikor azt hinném, hogy egy “receptem” kész van mindig találok valami jobbat, vagy könnyebben tölthetőt, vagy csak valami mást. És mint tudjuk a változatosság gyönyörködtet. Nem csak irkálni, de olvasni is nagyon szeretek ilyesmit. Az exhibicionizmusom kiélése mellett azért is zavarnálak ilyesmivel benneteket, hátha másban is felébred ez a “vágy”.  A különböző viták mellett ez is jól megférne itt. Félreértés ne essék a vélemény nyilvánítás is nagyon fontos. Nem prédikálni akarok, abban hiteltelen is lennék, csak lehet, hogy rám tört a nosztalgia. Vagy csak a két pohár bor beszél belőlem, amit vacsora után megittam…