- Beregi Vadasz
- 2017-11-20-19:05
Üdv Urak! Vadászott, esetleg lőtt már valaki Hornady Great Plains lövedékkel? .54 Hawken puskához keresgélek valami “újítást”, mert néha jó lenne kipróbálni valami mást. (pont úgy vagyok ezzel, mint a néger csajjal…de ezt talán az asszony is tolerálja
) A 425 gr tömegű érdekelne, kimondottan nagyvad rövid lőtávolságú (max. 50m) vadászatára fedett terepen.
Szia!
A Kapszliban ha nem is ez, de a Lyman Plains kapható, igaz az 450 grain-es. Ennek a paramétereit beírtam két ballisztikai programba is úgy, hogy 90 grain Swiss FFFg hajtóerejét is “behazudtam”. Ez ezt a tömeget felgyorsítja kb. 1400 m/s-ra, ami bőven elég a 2500 Joule-hoz (már ha vadászatról beszélünk ) .
Mindkét program azt hozta ki, hogy a Te puskád 48-as huzagolásához ez a súlyú és méretű lövedék, azzal a sebességgel abszolút megfelelő és pontos lesz. Gyakorlatban nem próbáltam, de a saját 50-esemhez (szintén 1:48 huzagos) is a Lyman Plains-t fogom hamarosan kipróbálni nagyjából a fenti lőpor-mennyiséggel. Az 50-es lövedék az arányait nézve az 50-es csőhöz ugyanaz, mint a Te 54-esedhez a 450 grain-es plains. Ha lesz eredmény, beszámolok.