Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Kedves Balázs!

Először is köszönöm a megtisztelő jelzőt magyarul. Nem akarok a lovakkal kapcsolatban belemélyedni, meg untatni bárkit is, de magyarul a “suttogó” sokkal többet, szinte táltosi képességeket feszeget, tehát saját magát így nevezni valakinek elég nagyképű lenne, ezért csak úgy érvényes ha mások mondják. A “horse whispererség” alapjait Monty Roberts óta bárki megtanulhatja, kis bátorsággal némi “horsemanship”-el még alkalmazni is tudja, tehát ezért így angol nickkel szerényebbnek éreztem.
Lehet rosszul fogalmaztam (mint általában) de, konkrétan nem rád értettem, hogy neked kéne elintézni mindent, hiszen nem várhatja semelyik közösség egyvalakitől, hogy minden gesztenyét ő kaparjon ki.  Viszont mint láthatod, ilyen távlatokból még arról sincs legtöbbünknek fogalma, ki a fenéhez kéne benyújtani bármiféle ötletelést vagy kérelmet jogszabálymódosításokkal kapcsolatban úgy, hogy ne pusztába kiáltott szó legyen.
A “szabadban lövészet” elképzelésemet természetesen nem úgy kell értelmezni, hogy “bárhol ahol kedvem szottyan felszögelem a fára a céltáblát”.  Az elméletem levezetése: ugyebár légpuska otthon, saját kertben használható úgy, hogy a lövedék ne hagyja el a telekhatárt, meg ugye a szokvány biztonság blabla. ‘Nagygyerek’korunktól fogva mindenféle baleset nélkül meg tudtuk oldani ezt a problémát úgy, hogy sima drótkerítéssel volt körbekertelve minden család 10x 40 méteres kertje, az egyik végén a sorházakkal, a másikon meg a Balatonra vezető főút, tömve autóval, és senki nem okozott akkor és azóta sem balesetet.Ne felejtsük el, volt kb. 10év flóbert időszak, ismeretlen teljesítményű puskákkal, stukkerekkel( az én puskámat annak idején a puskaműves 13,8J-ra mérte mielőtt szét akarta barmolni, hogy jó legyen a beíratásnál, de mondtam neki ba..on rá kettőt nagykalapácsal aztán dobja ki). Gondoljuk tovább: megnőttünk, így vagy úgy lehet nagyobb helyünk, saját vagy bérelt szántó, erdő, bánya stb., kb. ugyanúgy felérjük ésszel hova nem lehet lőni.  Persze nem mondom, lehetne hivatal ami kiad rá valami ideiglenes engedélyt, ahogy pl. mindenféle különösebb megerőltetés nélkül lehet ideiglenes repülőgép leszállóhelyet kérvényezni (pedig legalább annyira tilos leszállni repülőgéppel csak úgy akárhol, mint lőni, és azt is elbírálják alkalmas-e a biztonságos használatra). Szóval a lényeg: nem hiszem, hogy emberek kizárólag lőtérnek nevezett sötét odúkban képesek biztonságosan  célbalőni, másrészt ne felejtsük el, a vadászok több száz (!!!) méterekre lőnek, folyton változó terepeken (!!!), azonnali és minden esetben egyedi lővonal biztonságosság elbírálással! Elismerem, oltom eleget a vadászokat, -nem részletezem, de 10 év fegyverbolt, kb. ugyanennyi kénytelenből rámsózott vadásztársasági titkárság után, tisztelet a kivételnek (ezt 20%-ra állítottam be akkoriban, de pár hónapja egy vadásztársatok /szóval mosom kezeimet :-)/a zegi lőtéren ezt 2%-ra módosította :-) :-) ), de olyan hihetetlenül ostoba, tanulatlan, összefüggő gondolkodásra képtelen emberek használhatnak ilyen körülmények közt fegyvert a szabadban (!!!!), -úgy tűnik viszonylag balesetmentesen-, hogy kifejezetten sértőnek tartom, hogy orvos, építész, tanár,vegyész stb. emberek kizárólag céllövészeti vágyaik kielégítése céljából naptól elzárva, sötét bunkerekbe kényszerülnek.
Írom a végére: nem számonkérésképpen hoztam fel most sem, csak gondolatok közléseként. A világot nem váltom már meg ezügyben az tuti,  ha meg továbbra is ilyen parás-dugdosós lesz elöltöltőzni, max nem járok lőni, és nem veszek több “vasat”. Egyesületnek tagja vagyok, de ha még kérnék és kapnék is lőszerelemkezelői feljogosítást van egy olyan gyanúm, hogy nem azt jelentené otthon kezelgessem a lőszerelemeket :-). Amikor Zeg-en volt lőszertöltő tanfolyam, nagyon fellelkesültem, mire felhomályosítottak, hogy csak az engedélyes szereltlőszeresemhez (ami ugye nincs, meg nem is nagyon akarok) tölthetek vele, és semmi köze ahhoz, hogy az elöltöltős AN IX puskámhoz gyártogassak otthon papírtöltényt -biztos ami biztos, a kovakövet /esetünkben lőszerelemet :-)/ meg eldugom otthon a sziklakertben :)
Üdvözlet mindenkinek (Név, cím a szerkesztőségben :-) :-) )

Remélem ki sikerült szerkesztenem minden bekezdés elejéről az ilyen zagyvaságokat: