Történelmi fegyverek, lőszertöltés, vadászat

Sziasztok!

Kis tanácsra lenne szükségem.

Pénteken egy .50-es kaliberű, 1:48 huzagolással rendelkező elöltöltőst próbáltam vadász-töltettel belőni 320 grain Lee REAL lövedékhez.

A kenőanyag 80% marhafaggyú és 20% méhviasz elegye volt. Keményen megszilárdult a lövedéken. Valamivel lágyabb, mint a  gyertyafaggyú. Nehezen, de kenhető.  A használt lőpor Swiss FFFg volt.

50 méteren 45 grain-el az irányzékok rendezésével kezdtem, ami a képek alapján úgy érzem, hogy sikerült. A 3. lövésnél oda küldte a golyót, ahová kell. Őszintén szólva meglepődtem, hogy ez a része ilyen hamar sikerült.

Aztán jött a 90 grain-es vadásztöltet, amely irányzékállítás nélkül (ez szintén meglepett, mert szerintem egy arasszal feljebb lett volna a helye) ugyanabban a magasságban ütötte át a lőlapot, csak kb. 4 cm-el balra. Na ezután jött  a móka, mert balra felfelé elkezdett szórni. Állítgattam az irányzékot, de nem igazán akart összejönni. Közben hamar beesteledett, így abbahagytam a lövészetet. Azt a lapot sajnos nem fotóztam le, de nem igazán akart működni.

Van esetleg ötlet a fentiekre vonatkozóan?

Ballisztikai program alapján ennek a lövedéknek (súly, átmérő és lövedékhossz alapján) ebben a kaliberben az 1:48-as huzag-emelkedéssel és a 90 grain porral elért sebességgel (ami kb. 490-510 m/s) stabilan illene viselkednie. Így a lövedék nem megfelelőségére egyelőre nem gondolok.

Nyilván a  Maxiball és a Plains lövedék még szóba jöhetne, de ezek mind hosszabbak a 320-as REAL-nál és ezzel a huzag-emelkedéssel nem biztos, hogy jobb eredményt fognak produkálni. A 250 grain-es REAL még megmaradhat végső megoldásként (ez jóval rövidebb), de nagyvad vadászatát tekintve ha nem muszáj, nem mennék 300 grain lövedéksúly alá. Továbbá nem szeretném ilyen könnyen feladni, szeretném, ha a 320-as lövedékkel jól működne a puskám.

Tudom, hogy szépen változtatni kellesz az összetevőket, s kísérletezgetni, de ha van esetleg valamilyen alapvető dolog, ami a fentieket okozhatja, akkor nyilván könnyebb, ha tapasztaltabb Kollégák megmondják, mire hónapok alatt magamtól rájövök :)

Nem tudom, hogy a kenőanyagon változtassak-e első körben, vagy pedig a 82 centi hosszú cső és az .50-es kaliber igényelné inkább a FFFg lőpor helyett az FFg-t?

A véleményeket és a segítséget előre is nagyon köszönöm Nektek.

Üdv.: Attila :bye:

 

 

 

Mellékletek: